Nagyon köszönöm a gyors választ!
Szép napot!
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Szép napot!
Bodzaa,
Az anyának is indokolnia kell, hogy miért kér több tartásdíjat. Számlákkal kell mindent igazolni.
A "csak mert több kell"-re nem emelnek.
A te jövedelmed nem alapja a tartásdíjnak (ha a teljes fizetésedet fodrászra költöd, akkor sincs senkinek semmi köze).
Próbáljatok megegyezni anyukával, hogy ha megemelik a tartásdíjat, akkor már nem fog telni kirándulásra, ajándékokra, iskolakezdésre, táborozásra...stb, hanem azt már neki kell kigazdálkodni.
marcika,
köszönöm reagálásodat. Anyukával sajnos nem tudunk megegyezni.
Nagyon félünk az igazságtalan ítélettől. Nem tudjuk mit hozhatunk fel és mit nem az anya ellen. Komoly kétségeink vannak a gyerekek ellátását illetően. Azért veszünk cipőt, ruhát, mert nincs nekik. Az egyik gyerek nincs befizetve ebédre, mindketten lógnak a BKV-n... Valószínű, hogy anyuka nem tud megélni a fizetéséből és a gyerekek pénzét használja megélhetésre. De miért teheti ezt!!!
Állítólag erre joga van, nem elszámoltatható.
Szívünk szerint átvállalnák mind a két gyereket. A megmaradt gyt. családi pótlék, és az eddig is rájuk költött pénzből minden igényüket ki tudnánk elégíteni. ja! és még gyerektartásra is jogosultak lennénk :-D De valószínű, hogy a bíróság az anyát támogatja... legalább is ezt halljuk minden-honnan.
Azért nevetséges, hogy magyarázkodnom kell, mert adok a "gyerekeinek".
Üdv!
ismét lenne egy kérdésem a folyamatban lévő polgári peremmel kapcsolatban.
Röviden: volt férjem múlt év végén gyerektartás lecsökkentése iránt adott be kérelmet, indok: lecsökkent a jövedelme. Két tárgyalás volt megtartva, az utóbbin ideiglenes intézkedéssel 10 ezerrel lecsökkentették a gyt. összegét. Fellebbeztem, erre a II. fokú bíróság az ideiglenes intézkedést eltörölte. Ehhez közrejátszott az a tény is, hogy a volt férjem megkeresett egy másik ügyvédet, aki változtatott a taktikáján. A fellebbezésem beadása után ez az ügyvéd tett nekem egy egyezségi ajánlatot, amit elfogadtam. Erre másnap este felhívott a volt férjem, hogy beszéljünk négyszemközt a gyerektartásról. Ekkor nekem már nem tartotta fenn az ajánlatát, amit előtte nap az ügyvéd mondott! Az ajánlat egyébként fix összegről+ edzések, sporttáborok fizetéséről szólt. A volt férjem a sporttáborokat nem akarta vállalni. Így nekem nem felelt meg. A volt férjem viszont az ügyvédjének azt mondta, hogy én elutasítottam az ők kedvező ajánlatukat. Nem dicsekedett el vele, hogy lefaragott az ajánlatból. Az ügyvéd ezt le is írta a bíróságnak észrevételként, hogy én voltam az elutasító, pedig ők egyezséget ajánlottak. A II. fokú bíróság erre is alapozta a döntését, amelyben az ideiglenes intézkedést megsemmisítette, lám, mégis van pénze apukának, nincs szükség ideiglenes intézkedésre.
Egyébként azért nem észrevételeztem azt, hogy én elfogadtam volna az ajánlatot, mert nekem kedvezett az a tény, hogy az ügyvéd leírta a bíróságnak az ajánlatukat, hisz az összeadva több volt, mint amennyi a gyerektartásdíj összege. Ezzel meg lett cáfolva az, hogy a volt férjem nem tudná fizetni.
Én úgy veszem észre, hogy olyan gyerektartás fizetést szeretnének, amelyben egy része természetben történő törlesztés lenne, azaz kevesebbet fizetne, mint korábban és a többit a gyerekek edzésére szeretné fordítani.
A volt férjem egyébként nagyon makacs ember, nehogy már nekem legyen igazam!
Ez megvalósítható is lenne, de azért nem merek belemenni, mert a volt férjemmel egyáltalán nem lehet kommunikálni, most is el van maradva a gyt-sal, mert nem hajlandó elutalni a fennmaradt összeget, ami az ideiglenes intézkedés során 2 hónap alatt keletkezett.Sőt már azután is a lecsökkentett összeget utalta, miután kiküldték neki a határozatot.
Szóval nem veszi tudomásul a II. fokú bíróság döntését. A határidőket nem tartja be, a gyerekekkel is ritkán tartja a kapcsolatot. Honnan tudná ő, hogy a kamasz gyerekeknek milyen igényeik vannak, mikor havonta 2 óra hosszára látja őket?
A kérdésem az lenne, hogy a bíróság milyen esetekben szokott ilyen ítéletet hozni, hogy az apa ne pénzben fizesse a gyt-t?
Ráadásul mivel az iskolakezdés is tetemes összegbe szokott kerülni, azon időtájékon kicsit manipulálok a kiadásokkal, mert a legfőbb kiadásokat a gyerekek beiskolázása okozza, amiben a volt férjem külön nem szokott segítkezni sem természetben, sem anyagiakban. Úgyhogy nekem továbbra is a fix összeg felelne meg.
Köszönöm a választ!
„A kérdésem az lenne, hogy a bíróság milyen esetekben szokott ilyen ítéletet hozni, hogy az apa ne pénzben fizesse a gyt-t?”
Ha az apuka külön él, akkor gyakorlatilag csak a pénzbeni tartás jön szóba.
nem szoktak ilyen döntést hozni.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
a válasz poniló kérdésére természetesen - Obudafannal egybevágólag.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Köszönöm szépen a választ!
Bodzaa,
„Valószínű, hogy anyuka nem tud megélni a fizetéséből és a gyerekek pénzét használja megélhetésre. De miért teheti ezt!!!
Állítólag erre joga van, nem elszámoltatható.”
De, elszámoltatható. Ismét a gyh. térfelén a labda. A tv. szerint a tdíjat teljes egészében a gyermek folyamatosan és rendszeresen felmerülő szükségleteire kell költeni. Csupán annyi a nehézség, hogy neked kell bizonyítani, hogy nem teszi. Nem befizetett ebéd, potyázás a BKV-n, ezek használnak nektek, csak bizonyítani kell, hogy ez rendszeresen és folytatólagosan előfordul. Erős bizonyíték kell, mert könnyű kibújni azzal, hogy csak késett egy kicsit, meg azért lógtak a gyerekek, mert otthon felejtették a bérletet. Meg különben is adott pénzt nekik, de azt elvették a "nagy gyerekek" az iskolában.
kisokos,
nem nehéz bizonyítani, csak meg kell nézni, hogy mennyit keres és milyen kiadásai vannak. Ebből egyértelműen meglátszik, hogy a saját rezsijét is a gyerekek pénzéből fizeti. 80ezret keres a tölesztő részlete kb 50ezer. Ha a gyerekek nálunk lennének, már az első hónapban nem tudná önmagát fenttartani. A gyerekek pedig az ő rossz döntései miatt nélkülöznek! De azt hallottuk, hogy a lakásrészlet fizetni tudása a gyerekek érdeke is, ezért ezt nem lehet elszámoltatni vele...
Bodzaa,
ez egy érdekes helyzet... Egyrészt a gondozó szülő természetben tartja el a gyermeket, tehát megteheti, hogy a tartásdíjon felül egy fillért sem költ a gyermekre. Ellenben legalább a tdíjat köteles lenne rájuk költeni. Ha tehát bizonyítható, hogy nem rájuk költi, hanem egyéb, számára fontos dolgokra, mint pl. hiteltörlesztés, akkor akár a csökkentésnek is helye lehet. Bár valószínűbb, hogy a gyh először/másodszor/sokadszor felszólít, majd talán idővel bírságol is.
A hiteltörlesztés egyébként nem a gyermek közvetlen szükséglete. Az igen, hogy legyen tető a feje felett, de ez többféle módon is biztosítható, ráadásul úgy, hogy közben a banknak kevesebb, a gyermeknek több jut.
kisokos,
köszönöm a válaszokat. Egy kicsit jobban bizakodunk a fórumnak köszönhetően, mert eddig teljesen el voltunk keseredve. Egy kis erőt kaptunk itt. Köszönjük!!!
Kedves kisokos,
véleményed kérném én is:
nagykorú (21.éves) középiskolás után fizetünk 20% tartásdíjat. (évet ismételt, iskolát is változtatott, most technikusit végez) Két közös kiskorú gyermekünk van, de eddig nem kértük a tartásdíj csökkentést,arra gondoltunk, amíg tanul, bírjuk fizetni a tartásdíjat, de a válság a mi anyagi helyzetünket is megrendítette.
Eddig kb.36-37000 Ft-ot fizettünk, ezt szeretnénk csökkentetni ill. fix összegre módosíttatni, hogy ne vonják a 20 %-ot minden túlmunkából, jutalomból, neadjisten végkielégítésből...:( Sajnos anyukával az egyezkedés kizárt, mi eddig is inkább fizettünk minden pluszt a tartásdíjon felül, (jogsi, ballagás stb.) sokszor pl. az én jutalmamból, hogy ne legyen veszekedés.
Szeretném megkérdezni, hogy szerinted mennyi tartásdíjcsökkentés lenne reális az alábbiak figyelembevételével.
A kapcsolatunk a fiúval nagyon jó, fizetnénk a tartást továbbra is, de most már a kisgyerekeink tartását szorítjuk meg miatta.
Köszönöm válaszod!
ancsa
Kedves kisokos,
véleményed kérném én is:
nagykorú (21.éves) középiskolás után fizetünk 20% tartásdíjat. (évet ismételt, iskolát is változtatott, most technikusit végez) Két közös kiskorú gyermekünk van, de eddig nem kértük a tartásdíj csökkentést,arra gondoltunk, amíg tanul, bírjuk fizetni a tartásdíjat, de a válság a mi anyagi helyzetünket is megrendítette.
Eddig kb.36-37000 Ft-ot fizettünk, ezt szeretnénk csökkentetni ill. fix összegre módosíttatni, hogy ne vonják a 20 %-ot minden túlmunkából, jutalomból, neadjisten végkielégítésből...:( Sajnos anyukával az egyezkedés kizárt, mi eddig is inkább fizettünk minden pluszt a tartásdíjon felül, (jogsi, ballagás stb.) sokszor pl. az én jutalmamból, hogy ne legyen veszekedés.
Szeretném megkérdezni, hogy szerinted mennyi tartásdíjcsökkentés lenne reális az alábbiak figyelembevételével.
A kapcsolatunk a fiúval nagyon jó, fizetnénk a tartást továbbra is, de most már a kisgyerekeink tartását szorítjuk meg miatta.
Köszönöm válaszod!
ancsa
Elnézést...kétszer ment el, nem tudom, miért...:(
Az az igazság, hogy egy 21 éves középiskolás esetén még a tartásdíj megszüntetése sem elérhetetlen. (Az más kérdés, hogy ha a keresetetekre a bíróság megszüntetné a tartásdíj-fizetési kötelezettséget, az sem zárja ki, hogy ha szeretnétek, fizethettek valamit.)
A tartásdíjfizetésetek ha megszüntetésre nem is kerül, de csökkenteni lehetne az említett ösztöndíj felével.
_Wasp_
és felesleges megoldása
ancsa06,
Mindenképpen kérni kellene a tdíj megszüntetését, esetleg felváltását rokontartásra. Ennek előnye, hogy nem az anyának, hanem a gyermeknek közvetlenül fizetitek. Ráadásul nagykorú tartása esetén számít az is, hogy az ő tartása mennyire megy a saját vagy egyéb kiskorú gyermekek tartásának rovására. Az anya élettársának jövedelme ugyanakkor nem bír jelentőséggel.
Teljes megszüntetésre akkor van esély, ha
Csökkentésre, rokontartás megállapítására akkor van reális esély, ha
Segítséget szeretnék kérni!
A páromnak előző házasságából van 2 gyermeke.Tavaly született nekünk is egy közös.
Emiatt és még sok áll indok miatt megakarja emelni a gyerektartást.
Eddig közös megegyezés alapján fizetett.Most ha nem fizet többet akkor bíróságra megy.
Ebből lehet nekünk hátrányunk????
Tehetünk valamit az ügyben???
Én gyeden vagyok a 6 hónapos kisfiammal.
Sajnos ráadásul még albérletben is lakunk amit épp hogy tudunk fizetni és vannak hitelek is amire már nem igen jut és így még annyi se fog jutni mint eddig.
válaszokat előre is köszi!
kiki8,
Emelésre akkor van reális esély, ha
1. a kötelezett jövedelme a döntés óta jelentősen megnőtt és a tdíaj nem százalékos módon, hanem fix összegben lett megállapítva
és/vagy
2. a gyermek megváltozott szükségletei indokolják az emelést (ezt alaposan bizonyítani is kell).
A ti esetetekben, amikor az új kapcsolatból is gyermek születik, inkább a csökkentésnek lenne helye, mivel már őt is el kell tartani. Az általad elmondottak alapján szerintem nem kellene megijednetek a bíróságtól, mivel inkább nektek áll a zászló.
Sajnos a megélhetési problémák, pl. albérlet, hiteltörlesztés stb., sokadrangú szempontok a bíróságon. A gyermek eltartása minden másfajta kötelezettséget megelőz.
Kérdés :
A minimum összeg kikötése tartásdíj esetén, hogy működik a gyakorlatban ? Mikor szokta ezt megítélni a bíróság ? Konkrétan, ha a jövedelmem változó, és nem egy fix összeg, akkor hogyan működik ez. Megitél mondjuk a bíróság gyerekenként 20%-ot, de minimum 35.000 forintot gyerekenként. Mi van akkor, ha egy adott hónapban csak 100.000-t keresek ? Akkor is vonják a 70.000-t ?
Bocs, ha kicsit zavaros a kérdésem !
Igen, vonják. Ez a lényege a minimumösszegnek.
De hát ez egy oltári ki...s, már elnézést. Milyen esetben itél így a bíróság ? Akkor, ha annak a gyanúja merül fel, hogy valami trükk van a jövedelem körül ?
Ha a bíróság %-osan határozza meg a gyermektartásdíjat, akkor mindenképpen kell minimumösszeg. Más kérdés, hogy ha nagyon változó a jövedelem, akkor csak fix összeget állapítanak meg.
Kedves Obudafa, Wasp, kisokos,
köszönöm szépen válaszotokat!
Még egy kérdésem lenne: olvastam, hogy a rokontartást már fix összegben állapítják meg. Ez nem mindig így van? Szóval bírófüggő lehet? Megmondom őszintén, nem igazán segítene ki bennünket, ha az eddigi 20%-ot levennék 16,6-ra...
HA nem fogadnánk ügyvédet, hanem írunk egy keresetet tartásdíjcsökkentés iránt ebbe bele kell foglalnunk, hogy fix összeget szeretnénk és hogy mekkora összeget?
Köszönöm szépen:
ancsa

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02