GYerektartás mértéke

RFID # 2009.05.28. 16:45

Tisztelt Cím!

Egy 22 éves egyetemista lány vagyok. A nagymamámmal élek egy háztartásban. Apukám meghalt. Édesanyám kb. 3 éve elhagyott, összeköltözött egy férfival. A lakás, amiben a nagymamámmal élek, az édesanyám tulajdona, és nem is akar kijelentkezni onnan, a nagymamám pedig csak haszonélvező. Amióta elment, nem fizeti a lakás költségeit sem, és engem sem támogat. Szeretném, ha lemondana rólam, és elismerné hivatalosan, hogy önfenntartó vagyok. Ő ebbe viszont nem akar belemenni. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyen körülmények között van-e valamilyen jogi megoldás erre? Hova, kihez kell ezzel fordulnom, és milyen lépésekre számíthatok?
A másik kérdésem az lenne, hogy tudomásom szerint, már most rengeteg tartozása van (bankoknál, stb), ezt még átruházhatja rám valahogy a későbbiekben (örökség, stb) vagy ráterhelhetik a lakásra?

Előre is köszönöm szépen a választ!

gambler # 2009.05.28. 16:53

Köszönöm a választ !
Még egy kérdés : Mit tekint a bíróság jövedelemnek a t.díj megítélésekor ? Tavalyi (idei) adóbevallás pl. alap lehet-e ? Számít-e a díj megítélésekor, hogy a gyerekekkel maradó szülő nagyságrendekkel többet keres, mint az, aki a díj fizetésére kötelezett ?

ObudaFan # 2009.05.28. 16:54

Megállapodhatsz vele, hogy nem követelsz tartásdíjat, csak nem tudom, mi értelme van a te szempontodból ennek.
Az ő tartozásait te nem vagy köteles kifizetni.

rszgabi # 2009.05.28. 19:14

Tisztelt ObudaFan!

Kérdésem az lenne, élettársamnak mennyi gyermektartást kell fizetnie. Ő pedagógus, mindenkori jövedelme 20%-át vonják le. Egy 17 éves fia van az előző házasságából, 7 éve nem is látta. 3 hónapja született közös gyermekünk. Szeretném tudni, hogy emiatt csökkenhet-e a 20 %, vagy továbbra is ennyit kell fizetnie. Illetve kérdésem még az lenne, hogy akkor is kell-e a gyermektartást fizetni, ha a gyermeke magániskolába jár?

Köszönettel: rszgabi

Grád András # 2009.05.28. 20:13

Kedves Gambler!

Az adóbevallás lehet alap, de tényleg csak alap. A bíróság általában nem a síkhülyék gyülekezete, ergo ha valaki minimálbéren van bejelentve és ekként is adózik, de az új Mercedesén jár a tárgyalásokra, nem lesz szívbajos a tényleges életmódját figyelembe venni. Szándékosan sarkítottam, bár láttam már nem egy ilyet. A szülők közötti - valódi - jövedelemkülönbség kis mértékben számít, de nem meghatározó, mert kinek-kinek a valós jövedelme arányában kell hozzájárulnia a gyermek tartásához. A jövedelembe pedig minden jövedelem beszámít, kivéve a bizonyított munkaidőn túli túlmunkát, mellékfoglalkozást stb. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Bodzaa # 2009.05.29. 08:16

Kedves Grád András!

"A jövedelembe pedig minden jövedelem beszámít, kivéve a bizonyított munkaidőn túli túlmunkát, mellékfoglalkozást stb."

ezek szerint, ha a párom kiváltja a vállalkozóit másodállásba és egyszer beindul az üzlet, az nem számít jövedelemnek? Legalább is gyt megítélése szerint?

Válaszát előre is köszönöm!

kisokos # 2009.05.29. 08:28

Bodzaa,

Csjt. Vr. 10. §.
(2) A tartásdíj alapja elsõsorban a tartásra köteles személy részére

1. a bérköltség (alapbér, bérpótlék, kiegészítõ fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés stb.), illetõleg a rendszeres személyi juttatás (alapilletmény, illetménykiegészítés, illetménypótlék, egyéb kötelezõ pótlék, 13. havi illetmény stb.) címén juttatott összes járandóság, valamint
  2. a személyi jellegû egyéb kifizetésként, illetõleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelem (végkielégítés, betegszabadság idejére járó díjazás, túlóra, ügyeleti díj, távolléti díj stb.).

(3) Ha a (2) bekezdés szerint nem állapítható meg tartásdíj, illetve a (2) bekezdés alapján megállapítható összeg - a gyermeket gondozó szülõ jövedelmi viszonyait is figyelembe véve - a gyermek szükségletét nem fedezi, a tartásdíj megállapításánál a más, munkaviszonyból, további munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból, illetõleg a nem munkaviszonyból származó rendszeres jövedelmet (pl. megbízási díj, táppénz, nyugdíj, munkanélküli járadék, újítási díj, tõkejövedelem) is alapul kell venni.

Bodzaa # 2009.05.29. 08:36

kisokos,

köszönöm a válaszodat, én is így gondoltam.

gambler # 2009.05.29. 10:03

Köszönöm a választ !
Annyit kérdeznék még, hogy mi a gyakorlat a t.díj megítélésekor ?
Milyen esetben köt ki a bíróság minimum összeget, a százalékos mellett ?
Valamint az is érdekelne, hogy a jövedelemből való tiltás automatikus, vagy lehet kérni az "önkéntes" fizetést is ? Illetve, hogy ebben egyet kell-e érteni a két félnek ?

gambler # 2009.05.29. 10:06

Még egy dolog eszembe jutott, elnézést ! :)
Mi a helyzet a külföldről származó jövedelemmel ? Azt, hogyan és milyen mértékben lehet tiltatni, ha lehet egyáltlán ?

kiki8 # 2009.05.29. 11:24

köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.05.29. 16:15

Mi a helyzet a külföldről származó jövedelemmel ? Azt, hogyan és milyen mértékben lehet tiltatni, ha lehet egyáltlán ?

Ez attól függ, hogy milyen jogsegélyegyezmény van Magyarország és az adott külföldi állam között.

hoppáréka # 2009.05.29. 16:54

Kedves Fórumozók!

Kérdésem a következő,melyhez minden hozzá szólást szívesen fogadok.
Adott egy gyermektartásdíj fizetésére kötelezett apuka ,aki Svédországban dolgozik.
Magyar állampolgár,de semmilyen járulékos költséget Magyarországon nem fizet,gondolok itt Tb,Apeh.
Barátnőm a közös gyermekek édesanyja,és szeretné felemeltetni a gyermektartásdíjat.
Apukának van kinti állandó lakcíme,de viszont nincs bejelentett munkahelye.
Az ügyvédje már beszélt a Követségekkel,és mivel svédországban nincs minimálbér,hanem átlagbér van,ami a 600.000:-forint(migrációs hivatal közleménye szerint).
Szeretnék segíteni a barátnőmnek,hogy sikerüljön neki egy elfogadható gyermektartásdíjat megállapíttatni.
Apuka hónapok óta nem fizet gyermektartásdíjat,ha fizet is nevetséges 20.000:- két gyermekre.
Milyen esélyei vannak?
Hogyan ,mi módon lehet behajtani rajta a felemelt gyermektartást?
A nagykövetségen azt mondták,hogy gyermekcentrikusak a svédek,és az anyuka a svéd Tb-től is kérheti a gyermektartásdíjat mivel állandó lakhelyel rendelkezik az apuka,aztán majd ők levonják tőle.Ennek van valóság alapja?köszönök minden hozzászólást!

monalisa1 # 2009.05.29. 18:20

A gyermekek lakhelye szerinti városi/kerületi bírósághoz kell keresetet beadni és kérni, hogy a t.díj összegét állapítsa meg ill. aktuálisan vizsgálja felül. Aztán a jogerős itéletet el lehet küldeni az apa jelenlegi lakhelye szerinti bírósághoz a végrehajtás foganatosítása végett.

De mindenek előtte arról a 600e Ft svédországi átlagbérről kell svéd hatóságtól hivatalos tájékoztatást kérni - vagyis mielőbb beszerezni, és azt az Országos Fordító és Fordítást Hitelesítő Irodával magyarra fordíttatni - más fordítást nem fogadnak el.

Kérdezni kell a svéd hatóságot, hogy abból a 600e Ft/hó átlagbérből adók, egészségbiztosítást stb. levonva mennyi maradhat tisztán, mert a magyar bíróság ezen nettó összegre vonatkozóan fog tudni itéletet hozni.

Szóval előzőleg neked lesz egy kis intézni valód... Illetőleg a nevedben eljáró ügyvédnek.

Igyekezz, mert t.díjat visszamenőleg csak 6 hónapra lehet követelni.

Zárójelben: mindez elkerülhető lenne ha az apa önszántából (...) hajlandó lenne a jövedelméből a két gyermek részére mondjuk 2x50e Ft-ot bankon keresztül havonta utalni. (Írj neki levelet, de el ne riaszd, mert még letűnik a térképről...)

"Lisa"
laikus hozzászóló

gambler # 2009.05.30. 15:31

Tisztelt Obudafan !

Köszönöm a választ !
Az előtte lévő kérdéseimre is kaphatnék választ ?
Köszönöm előre is !

_Wasp_ # 2009.05.30. 18:41

gambler:
mindig,
a tartásdíjra jogosult kérésére tiltanak, a kötelezettnek nincs beleszólása

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gambler # 2009.05.30. 19:02

Hát ennek nem örülök, de azért köszönöm a választ. Azért kellemetlen csak a tiltás, mert melyik bank áll szóba velem egy viszonylag nagy összegű tiltás láttán ? Ezek szerint, csak akkor utalhatom én magam a kívánt díjat, ha ebbe a feleségem is beleegyezik, igaz ?
Most már csak annyi a kérdésem, hogy minek alapján határozza meg a bíróság a minimum összeget ? A feleségem által benyújtott kérelem alapján ? Vagy ebbe nekem is van beleszólásom ?

_Wasp_ # 2009.05.30. 19:04

Igaz.
A tartásdíj iránt indított eljárásban te is elmondhatod az érveidet.

_Wasp_

és felesleges megoldása

gambler # 2009.05.30. 19:10

Ehhh ! :( Pedig, nem igazán állt szándékomban bármit is kérni tőle ...
Mivel tudom igazolni pl. a saját igazamat. Konkrétan, hogy a feleségem által meghatározott minimum összeg "kissé" magas ? Az elmúlt néhány hónap fizetési szalagjai, tavalyi évről szóló adóbevallás ? Ezek jók a bíróság előtt ?

_Wasp_ # 2009.05.30. 19:11

persze, a bíróság ezeket is mérlegelni fogja.

_Wasp_

és felesleges megoldása

gambler # 2009.05.30. 19:18

Köszönöm a válaszaidat !

bombázó # 2009.06.29. 07:43

Tisztelt Hozzáértők!

Tartásdíj csökkentéssel kapcsolat ügyben kérném a véleményeteket.

Tartásdíj csökkentésnél a bíróság bekérte a havi kiadásainkat igazoló számlákat és a jövedelemigazolásokat.Én ezt maradéktalanul teljesítettem, ám a volt feleségem csak egy A/4 es papírt adott be, amelyen felsorolta bevételeit és kiadásait.A bíróság a papírját elfogadta.Férjnél van, de elmondta, hogy válófélben vannak és a jelenlegi férjével a házasságuk ideje alatt egyébként sem volt közös háztartásban.18 éves közös ikergyermekünkegyikét neveli, és állítása szerint ő tartja el 23 éves fiunkat is, aki tanul de mellette dolgozik.23 éves fiam után én már nem fizetek tartásdíjat.(az most mindegy, hogy miért).
Másik ikergyermekem a nagyszüleivel él, ők kapják a tartásdíjat, melyet mindketten fizetünk.
Nekem a 2. házasságomból két gyermekem született, a kisfiam nemrég, ezért kértem a tdíj csökkentést.

Jogszerű-e az, ahogy a bíróság eljár?(nem veszi figyelembe a férj jövedelmét, nem kér a válásukat igazoló dokumentumot, elfogadja az A/4 lapját.

marcika # 2009.06.29. 08:43

Az új férjnek illetve a te új feleségednek a jövedelme nem számít bele a gyerektartásba. Ha az új férj a teljes fizetését elkártyázza, vagy a te (új) feleséged a teljes fizetését fodrászra költi, akkor ahhoz senkinek semmi köze.
A közös gyermekeiteket nektek kell eltartani.
Ettől függetlenül jogos a gyt csökkenés, mert kiskorú gyermek mindig megelőzi a nagykorú tartását.

laikus hozzászóló vagyok

ObudaFan # 2009.06.29. 09:04

Nyilván azért különösebb bizonyítás nélkül is lehet sejteni, hogy egy adott méretű családnak mekkora a havi jövedelme. Ha a benyújtott kimutatás életszerű, akkor elfogadható.

bombázó # 2009.06.29. 09:54

Marcika

Egy idézet, ami szerintem pont az ellenkezőjét bizonyítja annak, amit írtál?
62. § (1) A házastárs köteles háztartásában eltartani a vele együtt élő házastársának olyan, tartásra szoruló kiskorú gyermekét (mostohagyermek), akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba. A tartási kötelezettség mindkét házastársat egysorban terheli.
Szóval a volt feleségem férjének, miért nem számít bele a jövedelme?
Akkor az én feleségemét miért vizsgálja a bíróság?

Obudafan

A volt feleségem beadványában a kiadás oldalán több szerepelt költségként, mint bevétel.Az fel sem lett tüntetve, hogy élelmiszerre mennyit költ havonta.A papír szerint semmit nem sznek egész hónapban.Ez egy kicsit életszerűtlen?Valamint az, hogy a férjével nem volt közös háztartásban? Azért megyek férjhez, hogy külön éljek tőle.

Van olyan bíró aki ezt elhiszi?

Rám nézve akkor is diszkriminatív.
Eddig rendesen fizettem a tartásdíjat a gyerekeim után, soha nem kerestem kibúvót, hogy ne kelljen fizetnem, de azért a pofátlanságnak is van határa.
Egyébként a bíróság akkor miért küldi ki, hogy 15 napon belül igazoljuk?A szabályok csak rám vonatkoznak?