GYerektartás mértéke

mitty # 2009.07.27. 11:46

Sziasztok!

Belebonyolódtam egy kapcsolatba, ami váláshoz vezet a párom részéről. Viszont neki van két kiskorú gyermeke. A felesége már közölte, hogy ragaszkodni fog a gyermektartás maximális összegéhez.
Kérdésem: mennyi az az összeg amit a bíróság megítélhet gyermekenként, illetve lehet-e kérni a mérséklést, hiszen a párom most albérletbe kényszerült és a fizetése is igen alacsony nettó 75e Ft. Milyen tényezőket vesznek figyelembe a gyermektartás mértékét meghatározó döntést illetően?

Köszönöm segítségeteket!

ObudaFan # 2009.07.27. 11:55

A gyermek szükségleteit, valamint mindkét szülő vagyoni-jövedelmi viszonyait.
Egyébként egyetlen maximum-előírás létezik: az összes fizetendő tartásdíj a jöveselem 50%-át nem haladhatja meg.

Szil13 # 2009.07.28. 10:19

Tisztelt ObudaFan!

Egyszer korábban már kérdeztem Öntől és minden kérdésemre válaszolt, amit nagyon szépen köszönök! Nem biztos, hogy a következő kérdést jó helyen teszem fel, ha mástól kell megkérdeznem, megértem.
Ismerősöm tavaly vált el a férjétől, a válást követően három gyerekével maradt egyedül, és a lakás árának felét ki kellett fizetnie exférjének. A tárgyaláson is mondta, hogy nincs ennyi megtakarított pénze, lakáshitelt fog felvenni, melyet csak az ítélet meghozatalát követően tud megindítani, és időt vesz igénybe. A bíróság 60 napot hagyott meg a megítélt összeg kifizetésére. Önhibáján kívül a bank nem folyósította a meghatározott összeget 60 napon belül, késett egy-másfél hetet, de az exférje végrehajtást indított ellene. Mire a végrehajtó eljutott hozzá, addigra a bank utalta az összeget, viszont neki 500.000.- ft körüli végrehajtási díjat kellett megfizetnie azért, mert önhibáján kívül 60 napon belül nem tudta teljesíteni ezen összeg kifizetését. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben élhet-e valamilyen jogorvoslattal valahol? Van-e esélye ezt az összeget visszakapni? Már sok helyen próbálkozott, de eddig vagy nem kapott visszajelzést, vagy elutasították. Ezt az eljárást igazságtalannak tartom.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Szlvi

ObudaFan # 2009.07.28. 12:09

Sajnos ez az ő terhén marad, egyébként szerintem hibázott is, de tudom, hogy ez nem vigasztal senkit.

ObudaFan # 2009.07.28. 12:10

Önhibáján kívül a bank nem folyósította a meghatározott összeget 60 napon belül,

Esetleg ha igazolható, hogy a bank ezt ígérte, és nem tartotta meg, akkor a banktól lehet követelni.

Hakuna # 2009.07.28. 13:02

Sziasztok!
A helyzetünk nem egyszerű, de megpróbáom vázolni:
Párom elvált két gyermeke van,a gyermektertás mértéke 20-20%, összesen kb. 100-120 e Ft. havonta. Anyuka nem sokat költ ebből a gyerekekre, néha úgy néznek ki, mint a lelencek, lyukas cipő, stb. Tábort nem fizet, kuncsorogjon a gyerek szülinapjára a rokonoknál, stb.
Kérdésem, hogy amennyiben gyerekei elérik a nagykorúságot, kérheti-e a párom

1. a gyermegtartás 15-15%-ra történő mérséklését
  2. utalhat-e közvetlenül a már nagykorú gyermek saját bankszámlájára?

Köszönettel,
Hakuna

Hakuna # 2009.07.28. 13:03

az elírásokért elnézést kérek... :-(

Grád András # 2009.07.28. 13:08

Kedves Hakuna!

1. Igen (de azért ezt valamivel nem árt majd alátámasztani).
  2. Igen.

Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Hakuna # 2009.07.28. 13:17

Köszönöm a gyors választ, kedves Grád András!

Indoklásnak alapos-e:

Párom fizetése kb. 260 e Ft.
Ebből a gyt. kb. 100 e. Ft.

Nagyon messze lakunk a mhelytől ezért az odautazás havi 70 e. Ft.
Tehát a "közösbe" marad kb. 90 e. Ft.

A környéken keresgéltünk, de 120 e Ft.-nál jobb fizetést nem ajánlottak, ezért ott maradt.

Mivel lakáshitelt hitelt vettünk fel, aminek a törleszése pill. 120 e. Ft. (lakni csak kell, és ő MINDENT otthagyott) + a rezsink, stb., hát nem semmi beosztani, ami marad.

Elfogadható?

Ill. vizsgálják az én jövedelmemet is?

Köszönettel,
Hakuna

Hakuna # 2009.07.28. 13:48

...és, elnézést, de utólag még eszembe jutott egy kérdés:

mikor lehet elindítani az eljárást (nagyobbik gyermek most 16). Meg kell várni, amíg betölti a 18-at, vagy addig esetleg megszülethet a jogerős ítélet?

Két évig biztos, hogy eltart egy ilyen procedúra.

Köszönettel,
Hakuna

ObudaFan # 2009.07.28. 15:34

Aki az eltartottat természetben a saját háztartásában eltartja, az saját jogon követelheti a tartásdíjat. Ez azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek számlájára akkor lehet utalni, ha a szülők így állapodnak meg, vagy ha a nagykorú gyermek a jelenlegi szülőtől elköltözik.

Tartásdíj csökkentése iránt akkor lehet sikerrel pert indítani, ha megtörtént az a lényeges körülmélnyváltozás, ami azt megalapozza. Ha ez a változás a gyermek nagykorúvá válása, akkor ezt követően, de ha már előbb van valamilyen változás (másik gyermek születése, jövedelem változása, eltartó szülő jövedelmének változása, gyermek szükségleteinek változása), akkor ezt követően is lehet. A nagykorúvá válás azonban, amennyiben a gyermek tovább tanul, és munkát nem tud emiatt vállalni, leginkább csak annyi változást jelent, hogy ezt követően a szülő a saját szükséges tartásának rovására már nem lesz köteles a gyermeket eltartani. Az indoklás, amit leírtál, tipikusan erre jó, hiszen az általad írtak ellenére is kötelező eltartani a kiskorú gyermeket megfelelően, nagykorúnál már ez megalapozhat mérséklést.

Hakuna # 2009.07.29. 07:18

Kedves ObudaFan!

Köszönöm szépen az eddigi választ...
Nem értem pontosan:
Ha a gyermek nem költözik el, miután 18 éves lett, akkor nincs esély arra, hogy az ő számlájára történjen az utalás? Csak, ha anyuka beleegyezik? Bármi egyéb körülmény, esetleg?
És mi a helyzet ha a gyermek diákmunkát vállal?
Nagyon köszönöm előre is, üdvözlettel,

Hakuna

Szil13 # 2009.07.29. 11:32

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm szépen a gyors választ! Nem tudom, hogy a bank ígért-e neki olyat, hogy 60 napon belül megadják a hitelt, és tudomásom szerint nem is kérdezte a bíróság, hogy mennyi idő alatt tudja elintézni a hitelt. Tudtommal ő sem ígérte azt a bíróságnak, hogy 60 napon belül ki is tudja ezt az összeget fizetni. Ahogy megkapta az ítéletet, ment a bankhoz, és intézte amit kell. Miért hibázott? Mit kellett volna tennie, hogy ne kerüljön ebbe a helyzetbe? Miért ő tehet arról, hogy 60 napon belül nem folyósított a bank?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv: Szilvi

rodomi # 2009.07.29. 16:21

Szép napot mindenkinek. Egy kis segítséget szeretnék kérni. 4 éve váltam el, a volt férjem eddig 10.000 Ft gyerektartást fizetett. Most nem hajlandó fizetni, mert vele volt a 9 éves lányom 3 hetet (kötelező láthatás), szerinte és állítólagos ügyvédje szerint a szünidőben nem jár gyerektartás (téli, tavaszi, nyári szünetben amikor nála van a lányom). Ez tényleg így van? Válaszukat köszönöm.

_Wasp_ # 2009.07.29. 16:22

nincs így.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

rodomi # 2009.07.29. 16:40

Ezt én is így gondolom, hova forduljak segítségért?

_Wasp_ # 2009.07.29. 16:46

a polgári jogi követelések érvényesítése bírói útra tartozik. Ha a kötelezett nem akar önként fizetni, akkor per lesz belőle, majd végrehajtás.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.07.29. 18:45

rodomi,

Ha a válóper során a t.díj esetleges "szezonális" megosztásáról a bíróság külön nem döntött, akkor az apa eljárása önkényes - az elmaradt összegre vonatkozóan végrehajtást lehet kérni.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Hakuna # 2009.07.30. 10:50

Kedves Mindenki!

Utlsó kérdésemre még nem kaptam választ, tudnátok segíteni?

Ill., hogy vizsgálják-e az én jövedelmemet is? Tavaszig összeházasodunk...

Köszönettel,
Hakuna

Grád András # 2009.07.30. 12:45

Kedves Hakuna!

Az én tapasztalataim szerint a bíróság minden további nélkül elfogadja a nagykorú gyermek javára jogszerű teljesítésnek, ha közvetlenül az ő számlájára utalnak, annál is inkább, mert a gondozó szülői státusz a nagykorúság napjával megszűnik. A kötelezettel együttélő szülő jövedelme csak mögöttes információként számít a teljesítőképesség szempontjából, de nem ő a kötelezett. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Hakuna # 2009.07.30. 13:22

Kedves Dr. Grád András!

Köszönöm megnyugtató válaszát.

Üdvözlettel,

Hakuna

ObudaFan # 2009.07.30. 18:54

A Csjt. 67. § (2) szerint az a tartásra kötelezett rokon, aki a jogosultat saját háztartásában tartja és gondozza, a többi kötelezett ellen saját jogán is pert indíthat.

Éppen ezért a kötelezett helyében inkább nem kockáztatnék.

Hakuna # 2009.07.31. 07:41

Kedves ObudaFan,
20.45-kor beírt hozzászólása az én kérdésemre válasz? Mert ha igen, akkor már semmit nem értek... :-(
Hakuna

Mentol # 2009.08.04. 07:08

Kedves Fórumozók!

Az alábbiakban kérném segítségeteket, véleményeteket:
10 éve váltam el 13 éves fiam apjától. Már akkor is taxis vállalkozó volt, a jövedelme az ügyes könyvelőnek hála, papíron jelentéktelen. Ezért láttam jobbnak fix összegű gytdíj megállapításában megegyezni – 12 e Ft/hó - , amit a bíróság el is fogadott, látva az APEH-től hozott jövedelemigazolását (a válás egyébként ügyvéd nélkül, teljesen normálisan zajlott). Az összeg azóta sem változott, mert én nem törődtem ezzel, úgy voltam vele, hogy amíg bírom, biztosítom a fiam ellátásához szükséges feltételeket. Az exem a gyereket minden szombaton 14-től 17 óráig elviszi a két házzal odébb lakó nagymamához (75 éves), beállnak a taxival az udvarra és ott dvd-t néznek, beszélgetnek, esetleg kártyáznak, mert a mamánál olyan állapotok uralkodnak a lakásban, hogy nem lehet ott tartózkodni. Tudom, hogy ez nem az együttlét megfelelő formája, de attól félek, ha szót emelek ellene, nem fog jönni, és nem akarom, hogy megszakadjon a kapcsolatuk. Nagyon ritkán elmennek valahova, de ez évi 2-3 alkalom. Az exemhez nem lehet menni, mert a felesége és a fiam nem jönnek ki egymással. Ez azt is jelenti, hogy a bírósági végzésben szereplő láthatás (kéthetente hétvége, ünnepnapok, nyári 1 hónap) nem valósul meg. A gyerektartáson felül nem kapok semmilyen támogatást tőle pl. beiskolázáshoz sem. Igaz, nem is kértem, mert úgy gondoltam, ha akar, úgy is fog adni, ő is tudja jól, mibe kerül egy gyerek, hiszen neki is van az új házasságában kettő. Egyszer vett neki egy kabátot, kifizette a használt bringa árának felét, zsebpénzt ad a gyereknek.
Tudomásomra jutott, hogy az exem motort vásárolt, lakást újít fel kb. 850 e Ft értékben, nyaralni is elmennek minden évben, és valahogy úgy érzem, mindenre jut, csak a fiára nem. Félreértés ne essék, nem akarom őt pumpolni, hiszen tudom, neki is családja van, gyerekei, akiket el kell tartania, de most úgy érzem, így mégsem járja.
8 éve élek élettársi kapcsolatban, közös gyermekünk 1,5 éves, lakáshitelünk is van, bár nem hiszem, hogy ezeknek volna köze a fentiekhez.
Kérdésem, hogy reális lenne-e a gyerektartásdíj emelésére vonatkozó kérésem, illetve milyen mértékben?
Előre is köszönöm a figyelmet és segítséget.

kobrak # 2009.08.04. 07:08

Tisztelt fórumozók!
2008 februárjától nem kapok tartásdíjat egyáltalán.
Eljárás indult az apa ellen tartás nem fizetése miatt,de mivel az ő indoklásában túlfizetés szerepel(amit első fokon elutasítottak),ezért a rendőrség vár a per végéig.
Három közös gyermekünkből egy az apánál,kettő nálam.
Bíróságon kötött egyezség szerint,amikor a nála lévő gyermek elhelyezésében megegyeztünk(a gyermek akarta,15 éves koráig én neveltem egyedül mindhármat),saját maga által bevallott jövedelme havi nettó 180 000-ft.
Ekkor az elhelyezés miatt szükséges volt magasabb jövedelmet produkálnia. Majd egy hónapra rá módosult a cégével a szerződése,200 000-ft-ra,ámde bruttó,valamint vállalja hogy a vonatkozó járulékokat ő maga fizeti.
Rögtön beadta a tartás csökkentésére vonatkozó pert.
Kérdés:

• Lehetséges-e gyermektartásdíj csökkentése jogerős végzés után visszamenőleg?
  • Hogyan bizonyítom be,hogy a munkaszerződés szerinti mbére azért csökkent,hogy ne kelljen magasabb tartást fizetnie,ha a köztes összeget egyéb juttatásban kapja,valamint egy barátja nevére kapja?

Köszönettel:
Kobrak!