A Csjt. végrehajtásáról szóló 7/1974. (VI. 27.) IM. rendelet
10. § (5) Tartós külföldi szolgálatot teljesítő, külföldön magyar hatósági engedéllyel munkát vállaló, valamint ösztöndíjasként külföldön tartózkodó kötelezett esetében a tartásdíj alapja a kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabér és juttatás, ennek hiányában a nem munkaviszonyból származó jövedelem.
GYerektartás mértéke
Köszönöm az eddigi válaszokat,és figyelmet!
Melyik az a törvény?
Van.
Van erre valami törvény,hogy a külföldi bérre nem vonatkozik?
„2 éve megvan a bírósági végzés,hogy a jövedelme 20%- a gyerektartás.”
No, az nem vonatkozik a külföldön kapott bérre - csak a hazaira. Ha az minimálbér, akkor arra.
Tisztázni kellene itthonról mennyi pénzt kap - ha egyáltalán -, illetve "németbe" ténylegesen mennyit is mint bruttó/nettó, valamint ezen utóbbi részletezése.
A kiküldő- kiközvetítő cég nagy valószínűleg elhárítja magáról az informálást, a tényleges munkáltató meg vélhetően csak bírósági megkeresés alapján ad tájékoztatást.
Tudomásom szerint a németeknél nem százalékos arányban állapítják meg a t.díj összegét.
nem értem...
2 éve megvan a bírósági végzés,hogy a jövedelme 20%- a gyerektartás.Most akkor miért nem,vagy csak kivételes esetekben?
Hogy kivételesen mégis.
Az mit jelent,hogy főszabályként nem?
Főszabályként nem.
Köszönöm a válaszokat!
Még egy kérdésem lenne: bírósági végzésben gyerektartás mértéke a jövedelem 20%-a,de nem kevesebb,mint 20ezer forint.Ha kimegy apuka németbe dolgozni magyar cégtől,tehát kap itthon minimálbért,be lehet bizonyítani,hogy németbe fizetést kap,illetve ettől a cégtől kapja a a kinti fizetését is,akkor abból is jár a 20% gyerektartás?
zimcsi
Utazási költség, szállásdíj, lakásrezsi, esetleges helyi havi közlekedési bérlet, étkezési hozzájárulás stb. - általában ezek vannak mint kiküldetési költség -, amelyek nem része a megkereshető netto jövedelemnek. (A felsoroltakból mindenki annyit spórol meg magán amennyit tud ill. akar.)
Ha ezekről saját magától nem ad információt akkor a kiküldő- kiközvetítő cégtől kell megpróbálni tájékoztatást kérni, de általában nemigazán...
Ebben az esetben marad a bíróság "sötétben tapogatózása", bár ha a bírónak már van sok éves szakmai rutinja azért elég pontosan be tudja lőni a dolgokat.
Bár nem írtad mit dolgozik kint az ex de 2000 euroba sok minden belevehető, lásd mint fent.
----- laikus hozzászóló
ObudaFan!
Köszönöm!
És azt tudja valaki,hogy egy magyar cég maximum mennyit igazolhat le kiküldetési költségnek a munkavállalójának?Lehet több százerer forintot (kb.2000 eurot) is?
Nem.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Gondolom, az elég igazolás, ha írásban 2 alkalommal is jelezte, nem veszi át, meg értelem szerűen a postai papírokon is gondolom ezt feltünteti a postás.
Egyébként a gyerektartással kapcsolatos eljárást én kezdeményeztem, hogy legyen tisztába téve, ne támadjon a későbbiekben, ellenben az ítéletben előírás, hogy postai csekken kell feladnom számára, ezt ő kérte kifejezetten.
...és most a jogászoktól ha kérhetnék tippet, mivel a legnagyobb kislányunk 16 éves, és van saját OTP-s számlája, az ítélettel ellentétben utaljam a gyerektartást a kislány számlájára? Ez elvileg járható út? És most főképpen az ítéletben foglaltakra gondolok.
„Ha tudod, utald át, ha nem, bírói letét.”
Ha tudja igazolni, hogy a jogosult megtagadta az átvételt, akkor fölösleges. Jogosulti késedelem, ami kizárja a kötelezett késedelmét. (A bírói letét nem kamatozik.)
sönike63
Vagy add be a bontókeresetet, vagy külön is lehet pert indítani a gyermektartásra, ha válni nem szeretnél.
Nemo555
Ha tudod, utald át, ha nem, bírói letét.
zimcsi
Amíg ez van a határozatban, addig igen.
Igen Zimcsi, nyoma van, mert postán küldöm, megvannak a feladópapirok. Számlája nincs neki, mert tartozik állam bácsinak és amint számlát nyit azt túszul ejtik.
Nemo 555!
Nincs az asszonynak számlája?Akkor oda is utalhatnád a pénzt.Mindenképpen nyomának kell lennie,hogy adnál pénzt,annyit,amennyit tudsz.Azt teheti majd,hogy végrehajtásra adja,de így legalább nem a teljes összegre tudja,csak a különbözetre.Én nem vagyok jogász.
[13:49:24] skype azonosító tötölve: Ma hozott a postás 21ezret de nem vettem át. Megkértelek hogy pontos összeget küldj külömben nem veszem át.
Ma ezt az üzenetet kaptam. Ilyenkor mi lehet az ok, hogy ha nem is a teljes összeget küldtem, csak amennyit kaptam, de exem nem veszi át a gyerektartást. Ez mennyiben szolgálja a lányok ügyét? Mi a legokosabb teendő ilyenkor? Tegyem az elküldeni kívánt pénzeket bírói letétbe?
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!A válóper még nincs beadva,anélkül hogyan intézzem a gyerektartást? Anélkül is lehet?Mi ennek a folyamata,ilyenben még nem volt részem.Ha bizonyítottan ennyi a jövedelme vagyis a minimálbér akkor úgysem fog többet fizetni,jól gondolom? Hiszen most is adhatna többet ha akarna ,de ezek szerint nem akar.
Üdvözlet!
Abban szeretnék segítséget kérni,hogy ha a bírósági végzésben az van,hogy a gyerektartás a jövedelem 20%-a,de nem kevesebb,mint 20ezer forint (magyar minimálbér után),és apuka,aki a tartásdíjat fizeti,Németországban dolgozik kb. egy éve,akkor a német fizetésből is 20% járna gyerektartásnak?Mármint ha már nem magyar cégtől van kint,hanem magától.
Kedves Sönike!
Bírósági döntés nélkül biztos hogy nem fog többet fizetni. És minél tovább húzod annál jobban kifutsz az időből hogy gyt-t igényelhess...

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02