GYerektartás mértéke

monalisa1 # 2009.01.22. 15:17

Odijah

Sok különélő férj/apa azért nem fizet t.díjat ill. csak alig-alig, mert így és ekként áll bosszút a volt házastársán., a gyermekével vélhetően eredendően nem volt problémája. Az csak a későbbeikben alakulhatott úgy...

_Wasp_ # 2009.01.22. 15:07

természetesen van sorrend.

házastárs (élettárs), leszármazók, felmenők, kiskorú esetén testvér.

A szülő tehát eggyel megelőzi pl. a testvért.
A volt házastárs pedig egyel megelőzi a gyermeket, szóval jogilag nagyon szerencsés helyzetben vagy.

Viszont a rokontartás korlátja lehet, hogy a saját tartást nem veszélyeztetheti, így ha édesapád nem tud emiatt többet fizetni, akkor valószínűleg te leszel majd soron.

ps: én pl levelezőn végeztem (több szakon) egyetemet és főiskolát. Munka mellett. Ugyanis az se szégyen, ha egy munkaképes ember nem tartatja el magát mással.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Odijah # 2009.01.22. 14:46

Wasp Köszönöm a tájékoztatást!

Wasp nincs e tartási kötelezettségi sorrend? Ha jól tudom nem a testvérnek kell eltartania a másikat ha az apa is el tudja és nem veszélyezteti a megélhetését.Nyilván segítek hiszen a testvére és édesanyám ez nem is kérdés.

Sajnos apám nem olyan hiszen azért harcolt hogy ne kapjunk tartásdíjat annak ellenére h pszichiátriai betegséggel kezelnek/tek míg tanulmányaimat végeztem és még egyébb gonosz megnyilvánulásai is voltak.

monalisa 1 volna egy kérdésem: Akkor miért rendelkezik a törvény a tanulmányait folytató nagykorú gyermek tartásáról (és a mézes- mázos szavakkal fennkölten kifejtett Pol.Elv.Dönt. arról mi mindent kell figyelembe venni egy gyermek tartásának megállapításánál) ha oda lyukadunk ki hogy levelező vagy esti tagozaton is el lehet végezni az iskolát.

Mi dolgoztunk év közben és nyári szünetben hogy 4-en megtudjunk élni mert egy gonosz zsugori apám van akinek a tiszta bevétele kb.700-900 ezer között van és azért harcolt hogy azt a 30-30-20 ezer forintott se állapítsák meg. Le kellett tagadnunk hogy év közben dolgozunk hogy ne mondhassák azt hogy:

"hát el tudjátok tartani magatok így minek is terheljük meg drága jó apátok aki eltitkolta a jövedelmét h mégtöbbet harácsoljon össze és a rá kiszabott hatósági határozat sajnos kemény anyagi megterhelést jelent számára még akkor is ha éveken keresztül havonta részletekben fizette ki a bírságot a csalásáért, és most hogy lejárt ez a tartozás mert megfizette úgy ítéltük meg hogy Nem Változott az anyagi helyzete( amit fel sem tártunk) meg így hogy egyedül él 2 lakásingatlannal 2 autóval és ki tudja mennyi pénztartalékkal nehogy már megterheljük szegény apukát aki még a gyógyszerét sem fizeti ki a retardált gyerekének és nem is válaszolt még anno amikor még a gyerekei keresték."

Azt hiszem annyi tényleg elvárható egy tanulótól h nyári szünidőben dolgozzon de az nem h egész évben és emiatt ne legyen jelen az előadásokon és a szemináriumokon ha tényleg van benne elszántság.

Fel kellett volna tennem a kérdést:
Tisztelt Bíróság önök levelezőn végezték a tanulmányaikat vagy a családjuk támogatását bírták stabil háttérrel? Ha egy gonosz szülő aki örömét leli hogy ne adjon semmit akkor azokat kellene védenie ennek a törvénynek, sőt az védi is, csak a bíró felejtkezett el emberinek lennni és ami még rosszabb, hogy a törvény rendelkezéseit sem tartja be és nem úgy jár el ahogy a törvény és az elvi döntések írják, amelyek ha jól tudom kötelezőek a bíróságokra nézve.

monalisa1 # 2009.01.22. 13:55

Odijah

Én csak a következőkkel: egy nagykorútól már elvárható, hogy többé-kevésbé gondoskodjon magáról, vagyis az egyetemi tanumányokat legtöbb esetben lehet munka mellett is végezni - akár. Tehát azt, hogy a bíróság nem emelte a testvéred járandóságát lehet úgy is tekinteni: szerencse hogy nem szüntette meg!...

_Wasp_ # 2009.01.22. 13:35

270. § (1) Ha törvény másként nem rendelkezik, a felülvizsgálati eljárás során a Legfelsőbb Bíróság az általános szabályok megfelelő alkalmazásával jár el.
(2) Nincs helye felülvizsgálatnak olyan vagyonjogi ügyben, amelyben a felülvizsgálati kérelemben vitatott érték, illetve annak a 24. §, valamint a 25. § (3) és (4) bekezdése alapján, továbbá a 25. § (3) bekezdésének az egyesített perekre történő megfelelő alkalmazásával megállapított értéke az egymillió forintot nem haladja meg. Ez az értékhatártól függő kizárás nem vonatkozik a 23. § (1) bekezdésének b) és h) pontjában, valamint a 24. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott ügyekre, továbbá a munkaügyi perekben előterjesztett pénzkövetelésre.

24§ a) tartási vagy élelmezési követelés, egyéb járadék, más időszakos szolgáltatás vagy haszonvétel iránti perben a még teljesítendő valamennyi szolgáltatás értékét, de nem többet, mint az egy évi szolgáltatás értékét;

Személyes javaslatom az, hogy álljatok oda édesapátok elé, és kérjétek szépen, hogy segítsen benneteket nagyobb összeggel. Bár ha jól értem már te is kereső vagy, így a testvéred/édesanyád tartását mostantól neked is biztosítani kell. (akár be is perelhetnének, ha nem teszed) Reménykedj, hogy édesapád nem rokkan le, mert akkor őt is el kell majd tartanod.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Odijah # 2009.01.22. 13:09

Jó napot!

Kérem nézzék el, hogy nem a megfelelő topikba írok de nem találtam Pp. topikot felületes kereséssel sem.
A kérdésem az volna, igaz e hogy a Felülvizsgálati eljáráshoz szükséges hogy 1millió ft-ot meghaladó tárgyérték/követelésnek meg kell legyen?

Én nem hallottam ilyenről de az ügyvéd akihez elmentünk (tartásdíj megállapítása jogerős ítélettel) azt mondta nem lehet benyújtani a LB-ra felülvizsgálatra mert a fent említett értéket nem éri el a tartásdíj mértéke. Olyan logikátlannak tűnik ez hiszen ha jogsértést követett el a 2. fok a bizonyítás során nehogy már összegszerűsítéstől tegyék függővé a felülvizsgálati kérelmet.
Mind az 1. mind a 2. fok nem vizsgálta meg a háziorvos alperes jövedelmét kérelem ellenére valamint az alperes milliós nagyságú adóbírság büntetést (amit teljesített az alperes tavaly májusban) lejárt az vagy 6 hónapja a 2. fokú eljárás alatt. Mégis indokolásában alperes vagyonában Be Nem következő változás miatt nem emelte meg öcsém eddigi 30 ezer ftos (nappalis ELTE diák) változatlan felnőttartását, DE édesanyám 20 ezer ft-os házastársi tartását 35 ezer ftosra emelte de Csak Azért mert nekem tavaly aug. 31.-éig megítélt felnőtt tartásom lejárt, pedig édesanyámnál 50%-osról 65%-osra megállapítottak -kirendelt igazságügyi orvosszakértő által- rokkantságot.
Hogy lehet az hogy a tartásra kötelezett felróható magatartása miatt beállt állammal szembeni tartozás megelőzi egy fiatalember(nagykorú tanulmányait folytató) eltartását?

Az 1. fok erre a tartozásra hivatkozva utasította el a tartásdíj emelési kérelmet ami a 2. fokon tárgyalt ügy kezdete óta már NEM ÁLLT FENN. A jövedelme (háziorvos) nem lett feltárva annak ellenére hogy kérve lett és a könyvvizsgáló nem tudta megállapítani mennyi a tényleges jövedelme mivel a benyújtott adatok nem voltak elégségesek 1. fokon.Ennek ellenére a bíróság többszöri felszólítására sem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat.( és mégcsak nem is súlytotta bírsággal) A 2. fok nem semmisítette meg mert kértük h járjon el. (A bíróságok lassúsága miatt)

Bocsánat a regényért de az ügyvéd azt mondta nem kérhetünk felülvizsgálatot vmi 1 milliós határ miatt. IGAZ EZ ?

Remélem kapok valakitől érdemleges választ.

ObudaFan # 2009.01.21. 19:32

Nincs mit.

Kozmáné P.M.A. # 2009.01.21. 18:28

Obudafan

Köszönöm a segítséget, további sok sikert.

ObudaFan # 2009.01.20. 20:25

Nincs mit.

póniló # 2009.01.20. 20:23

Köszönöm Obudafan a válaszod!

ObudaFan # 2009.01.20. 20:18

póniló!

Rokontartás ebben az esetben jár. Hogy mennyi, annak a megválaszolásához a beteg szükségleteit, és mindké szülője pontos vagyoni-jövedelmi viszonyait ismerni kellene.

ObudaFan # 2009.01.20. 20:15

Kozmáné P.M.A.

Azt neked kell eldöntened, hogy belevágsz-e jogi képviselő nélkül, vagy sem.

póniló # 2009.01.20. 13:09

Tisztelt Obudafan!

Ezúttal családom más tagja nevében lenne egy kérdésem:

Édesanyámmal kettesben él pszichológiai alapon leszázalékolt öcsém. Az esete eléggé súlyos, (bizottság előtt meg sem kellett jelennie, úgy történt a rokkantság megállapítása) ám nincs szükség intézményi felügyeletre, mert édesanyám mindent feláldozva, alárendelve akár a családja többi tagját is, erején felül kitart mellette. Az öcsém 34 éves, a betegsége kb. 20 éves kora óta van megállapítva.
Nem túl fényes az anyagi helyzetük, édesanyám is rokkantnyugdíjas, ezen felül családi pótlékot kap az öcsém után.
Az édesapámtól kiskorunkban elvált. Apám Németországban él, 15 éve megnősült, azóta éli a gondtalanok világát. Az öcsémmel különösebben nem volt jó a kapcsolata, ennek az is az oka, hogy az öcsém betegségét ő sosem ismerte el. Szerinte egy életerős fiatalember, aki el tud menni dolgozni. (mintha egy kerekesszékhez kötött bénának mondanánk, hogy van lába, akkor miért nem tud futni)
Az édesapám jó anyagi körülmények között él, (saját ingatlan Németországban, vadi Mercédes, nyaraló a Balcsin) az öcsémet anyagilag mégsem támogatja. (egyébeként senkit sem támogat, semmi pénzért nem adna lentebb a kényelmét)
Helyesebben nagy ritkán csurrantott-cseppentett, kb egy évben egyszer 100 eurot. Rendszeresen gyógyszert szed az öcsém, sőt egyszer műtötték is az agyát. Sajnos ettől sem javult lényegesen az állapota.
Kérdésem, ha pert indítanak rokontartás kérdésében, úgy mekkora esélye van egy nyert ügynek, valamint Ön szerint mekkora lenne egy reális összeg, ami nem túlzott, de ilyen esetben igényelhető lenne.

A választ édesanyám nevében várom.
(mármint az öcsém irányában kérdezném a rokontartást, nem az anyámat illetően.)

Köszönöm!

Kozmáné P.M.A. # 2009.01.20. 12:36

ObudaFan

Amikor csökkentették a gytd-t kérés nélkül kijöttek környezettanulmányra. Azóta férjhez mentem, két háztartásból lett egy, építkeztünk, így természetes, hogy mi jobb körülmények között élünk azóta. Az ügyvédnő annak idején szinte a szájába adta a volt férjemnek a szavakat, majdnem kimondta, hogy szegény apuka munkanélküli, én meg jó helyre tettem a fenekem. Attól félek most is így lesz. Ha én egy hajléktalanhoz megyek feleségül akkor mi van? Nem egyformán kell gondoskodni a gyerekeiről így is úgy is?

A kiskönyvvel kapcsolatban igaza van, nem tudom bizonyítani a jövedelmét. A gyerekek szerint minden nap oda van dolgozni, a láthatást is ide-oda teszi, ő szombaton a megbeszélt napon sosincs otthon, de ugyanez a helyzet a hétköznapokkal is általában. Nem tudom érdemes-e belekezdeni,van-e esély az emelésre, a jelenlegi 7500-7500 ft-ról mennyire lehetne feltornázni az összeget, mert ez nevetséges. Nagyfiam középiskolai tanulmányai simán havi 25000-be van. Jövőre kezdi a kisebbik is. Mire elég a 7500? Nagyobb esélyem lenne jogi képviselővel?

Köszönöm

ObudaFan # 2009.01.19. 22:00

Kozmáné P.M.A.!

Számít a környezettanulmány is, mindkét félnél. Ha kéred a megkeresést, akkor a bíróság megteszi. Más kérdés, hogy az a kiskönyv mennyire fedi a valóságot. Általában a ledolgozott napok töredékéről töltik ki a munkáltatók. Ha tudod bizonyítani azt, hogy magas színvonalon él, akkor nem is biztos hogy a pontos jövedelmét még kell.

ObudaFan # 2009.01.19. 21:57

Upperh!

Nincs.

Kozmáné P.M.A. # 2009.01.19. 19:27

Gyermektartásdíj felemelésével kapcsolatban kérném segítségüket. Volt férjem kérte a gytdíj csökkentését, mert munkanélkülivé vált. Azóta tudomásomra jutott, hogy alkalmi munkát vállalt, amit bizonyítani nem tudok, viszont azt tudom, hogy alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkezik. A bíróság felkéri-e a munkaügyi hivatalt ennek igazolására, és számíthatok-e eredményre akkor is, ha én nem tudom megnevezni a munkaadó nevét és címét? Valamint ha környezettanulmányra kerül a sor, (és mivel mi viszonylag rendezett körülmények között élünk) mennyire számítanak a mi jelenlegi életkörülményeink?

Upperh # 2009.01.19. 19:08

Jelenleg 2 gyermekem után havi 65-65 ezer Ft - azaz 130.000 Ft-t fizetek volt házastársamnak.

A két kiskorú gyermekem 10 és 8 évesek minden nyáron július 1-28.-ig nálam vannak elhelyezve a bírói döntés értelmében.

Szeretném hogy erre az időszakra ne kelljen gyermektartást fizetnem, hiszen 28 napig velem vannak a gyermekek és ha valóban 130.000 Ft-ba kerül a gyermekek havi megélhetése a volt házastársamnak, akkor szerintem nekem is ennyibe kerül a 2 gyermek egy hónapra.

Van-e valakinek ilyen tapasztalata, történt-e már valaki javára ilyen tartalmú ítélet???

Van-e esélye egy ilyen kérelemnek???

Upperh

ObudaFan # 2009.01.19. 18:26

De a magyar állam megelőlegezi, ha lesz róla bírói határozat, és megpróbálod a végrehajtást, és az nem sikerül.

websas # 2009.01.19. 17:13

Állam nem szokott gyermektartást fizetni.

websas

Klau14 # 2009.01.19. 17:02

Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz!Kiskorú gyermekem egyedül nevelem 7 hónapos kora óta,aki Olaszországban született.Éde­sapjával aki Olasz állampolgár élettársi kapcsolatban éltünk,ami 2005 novemberében megszakadt.Bírósági eljárás során gyermekünket nekem ítélték.A gye­rektartást akkor nem kértem,mivel volt élettársamnak állása nem volt,de szóban megígérte,hogy támogatni fogja gyermekét amint talál munkát.Azóta állítása szerint dolgozik,de az eltelt 3 év alatt 200eurót küldött összesen.Most jól jönne ez az összeg a családi kasszába,mivel gyermekem sokat betegeskedik.
A kérdésem az lenne,hogyha esetleg volt élettársam mégsem dolgozik,vagy nem bejelentett a munkája van e olyan lehetőség az Olasz Állam felől,hogy megkapjam ezt a gyerektartást valami úton módon,itt értem azt,hogy esetleg az Állam kifizeti e helyette?
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát!

ObudaFan # 2009.01.19. 14:56

A fix összeg, vagy százalékos esetén a minimum összeg minden hónapban jár. HA egy adott hónapban nem lehet behajtani, akkor a következő olyan hónapban fogják, amikor épp lehet. 6 hónapon túl azonban csak akkor, ha írásban ezt jelzed 6 hónaponként a végrehajtónak.

monalisa1 # 2009.01.19. 14:53

Szerintem a fix erejéig köteles teljesíteni, de abból a jövedelemből amit egészségesként megkeres, ha beteg akkor nyílván a fix is kevesebb lenne...

Bizonyára van egy minimáis összeg is meghatározva, na azt minden körülmények közt fizetni kell - akár betegség akár esetleges munkanélküliség stb. okoz "átmeneti" zavart.

póniló # 2009.01.19. 14:48

csopi2!

Hasonló cipőben járok, mint te. Az én volt férjemnek Kft-je van, 3 kocsmával, 4 alkalmazottal és azon ügyködik, hogy bebizonyítsa, ő nem képes fizetni az 50 ezer forintos gy.t. díjat, amit 3 évig fizetett.
Adtam be egy ellenkérelmet és viszontkeresetet, tettem pár bizonyítás indítványt, most nem részletezném (csak ha kifejezetten érdekel) hogy pontosan mivel bizonyítom az ellenkezőjét. Többek között én is beírtam azt, (úgy olvastam más is érvel ezzel) hogy eddig is tudta fizetni az 50 ezret, sőt ősszel két esetben előre fizetett, azaz kétszer 100 ezret tett a számlámra. Na, ezt neki is megküldte a bíróság, erre most a legújabb lépése az, hogy úgy tesz, mintha nem tudná fizetni. Egyszer tett 20 ezret, valamint most pár napja megint ugyanannyit a számlámra. Gondolom majd a bíróséágon jön a sírás-rívás, hogy ennyire szegény. Hát mit mondjak, nem vagyok nyugodt affelől, hogy sikerül nekem a bizonyítás. Ráadásul a bírónőt (egyszer volt tárgyalás) nagoyn közönyösnek ítéltem és sajnos ilyen véleményt hallottam róla mástól is. Kért környezettanulmányt, amit el is végeztek. A volt férjem az édesanyjához van bejelentve, így ott végezték el a környezettanulmányt. Közben meg a barátnőnél lakik, kiváló anyagi körülmények között.
Ő sem gondoskodik természetben sem a gyerekekről, én ezt beírtam, nem tudom hogyan fog mérlegelni a bíróság. Természetesen fel vagyok készülve, hogy II. fokra is megyünk, ha kedvezőtlen az ítélet számomra, én biztos, szerintem ő sem hagyná ki. Mivel a fő tevékenysége a vendéglátás, így a mérleg és a könyvelési anyag összeállításához nem kellett más, mint egy ügyes könyvelő. Így pont annyit mutat az eredmény, amennyit mutatnia kell, sem többet, sem kevesebbet. Így arra sem hagyatkozhatok. Ezt onnan is tudom, hogy egyrészt korábban én üzemeltettem az akkor még egy kocsmát, másrészt szakmámat tekintve mérlegképes könyvelő vagyok. :)

monalisa1 # 2009.01.19. 14:45

Légyszíves olvasd el ismét amit írtam, és ne a saját "óhajod" szerint értelmezd a t.díj dolgát. Tehát ha aktulisan nincs több jövedelem mint a táppénz, akkor a t.díj is kevesebb, a különbözetet pedig meg nem köteles megtéríteni mert a betegség rajta kívülálló dolog, ergo vétlen benne - remélve...

Rutinos vagy már a végrehajtónál - sajnálatosan, így kérdezd meg ismét. (Legalább is fél évenként tanácsos hogy aktuálisan indítson egy újabb végrehajtási kisérletet - időközben hátha...)