GYerektartás mértéke

rita2680 # 2013.09.16. 13:23

Annyit azért még megkérdeznék hogy miből gondolod hogy azért mert valaki külföldön dolgozik akkor óriási vagyona van. A mi esetünkben exnek nagyobb a vagyona. Csak annyit mondok neki tehermentes ingatlana van mig mi albérletben élünk.

rita2680 # 2013.09.16. 13:16

Nem szarrágás és valóban sok mindent nem irtam le csak tömören kérdeztem. De annyit azért megosztok hogy egy olyan "beteg"gyerekről beszélünk akit az anya 4 évig semmilyen kontrolra még egy vérvételre sem vitte. Kérdem én 4 évig kontroll nélküli betegség? Kezdődő cukorbetegségről beszélünk. Tehát elsősorban nem bennünket kellene elítélni hanem a "felelőségteljes"anyát. Bh-kat ha tud valaki megköszönöm.

monalisa1 # 2013.09.16. 13:11

Polgári perrendtartás (Pp) 146-147 §-ok, melyet megtalálsz itt balra a Szolgáltatások" - térvénytárban.

A második kérdéssel kapcsolatban ügyvéd majd tájékoztat.

A második kérdésedhez a magánvéleményem: ez már szarrágás, figyelemmel hogy mennyi lehet az évek óta külföldön élő apa jövedelme/vagyona az itthon élő és a kettőjük közös beteg gyermekét nevelő anya hasonló "pozicióihoz" képest.

monalisa1 # 2013.09.16. 13:05
  • Polgári perendtartás (Pp) 146 - 147 §-ok, a keresetváltoztatásról, melyet megtalálsz itt balra a "Szolgáltatások" - törvénytárban.
  • a második kérdésre jogász majd válaszol,
  • a második kérdésedhez a hozzáfűzni valóm: bocs de ez már szarrágás, figyelemmel hogy mekkora lehet az évek óta külföldön élő apa jövedelme, és ezzel szemben mennyiből kellhet tudni eltartani az anyának a kettőjük közös beteg gyermekét. (Persze sok tényt, szempontot nem tudunk ill. konkrétumokról "ügyesen" nem írsz.)
rita2680 # 2013.09.16. 11:33

Tisztelt ügyvédurak és további hozzászólók. Köszönöm a válaszokat, ha esetleg még annyiban tudnának segíteni hogy hol találom meg azt a jogszabályt ami kimondja hogy a bíróság kötött a kereseti levélben leírtakhoz, valamint legfelsőbb bírósági határozatot keresek amelyben az itélet indoklásában a következő vagy hasonló található: A gyermeket nevelő szülőnek a természetbeni gondoskodás mellett pénzben is támogatnia kell gyermekét, ezért az összesített kiadások nem háríthatók teljes egészében a különélő szülőre. Vagy arra hivatkoznak az ítéletben hogy a szülők arányos teherviselésének szabalyai szerint nem kötelezhető alperes a teljes költség viselésére.köszönöm előre is. Szép napot.

ObudaFan # 2013.09.15. 12:05

Abban az esetben is hogyha úgy van a rendeletben hogy tartós külföldi munkavégzéskor a magyar szerint kellene megállapitani?

Nem így van a rendeletben. A rendeletben tartós külföldi szolgálat van.

rita2680 # 2013.09.15. 10:36

Tehát az elkövetkező 1 hónapban nem várható hogy jöjjenek

monalisa1 # 2013.09.15. 10:25

Bizonyára majd a német társszerv jár majd el, a magyar bíróság által írásban megadott szempontok alapján. (Na, eltart egy ideig...)

rita2680 # 2013.09.15. 10:03

Németországban élünk 1200 km. Magyarországi bejelentett lakcímünk is van de környezettanulmány a németországi cimünkre van elrendelve. Ezért nem tudom hogy ebben az esetbe ki a jogosult ezt a tanulmányt elvégezni. Magyarország vagy Németország?

monalisa1 # 2013.09.15. 09:58

Itthon a hatósági környezettanulmányt úgy végzik - pl. az esetleges Zala-B.A.Z. megye közti távolságra -, hogy átírnak a helyi bíróságnak és a felkérés alapján majd ők kimennek környezettanulmányozni. (Nem írtad melyik országban éltek, mert pl. 500-1000-1500 km-es távolságú külföldi utazás költségvonzata Mo.-ról nem két forint.)

Aztán mit érnének el vele (?), élhet valaki szerény körülmények közt de "tiszta ház tiszta udvar", vagy éppenséggel fordítva. Valamint netán az apa munkahelyére is bemennek "szemlézni"?

Én ezt már nem értem, az elrendelő bíróság bizonyára...

rita2680 # 2013.09.15. 09:32

Környezettanulmányra Magyarországról utazna ide külföldre valaki? Nem az itteni hatósággal kell felvennie a bíróságnak a kapcsolatot és innen jön ki valaki?

rita2680 # 2013.09.15. 09:28

Köszönöm a válaszod. Valóban igazad van az ügyben csak "helyben járunk". A külföldi környezettanulmányt nem felvetésként irtam elrendelte a bíróság végzésben. Csak a költségét nem tudom ki állja mert a tanulmány bennünket fog igazolni tehát minden úgy van ahogy előadtuk csak most hivatalosan is megkapják.

monalisa1 # 2013.09.15. 08:49

Egy felvetett, esetleges külföldi környezettanulmány ötletét szerintem nem kell komolyan venni, mert ki állná az utazás/szállás/étkezés költségeit?! Ezen kívül valószínűleg mások a kritériumok x országban és itthon.

Valóban nem kell a gyereknek nap mint nap diabetikus édességeket stb. fogyasztani, ugyanakkor fontos hogy rendszeresen kapjon gyümölcsöt, zöldséget - grammra, szénhidrátra, fehérjére stb. kiszámítva, méricskélve az étkezéséhez.

Én még annyít, hogy van az az általad beidézett jogszabályhely, nos a bírónak meg egész biztosan van a tarsolyában másik 4-5 amit inkább alkalmaz...

Javaslom a t.díj dolgában olvass vissza a topicban - és címben/témában hasonló másikokban -, mert ami problémát te felhoztál: a külföldön élő apa keresete, előzőekben mások által elég kivesézett már. Még beteg gyermek t.díjával kapcsolatban is váltottak szót nem kevesen.

A keresőt megtalálod itt balra az "Adattár" menűsorban.

A perben szerintem "helybenjártok", mindkét fél megkötötte magát...

feri67 # 2013.09.14. 17:09

Kedves fórumozók, Ügyvéd Urak!

A feleségem kb. egy éve arra hivatkozva, hogy szerinte már nem élünk együtt, (3 hétre a szüleimhez költöztem a sok veszekedés elől) összejött egy másik férfival, tehát elhagyott. Megpróbáltam rendezni vele a házasságunkat, de sajnos nem sikerült. Van 3 kiskorú gyermekünk, a két idősebb az ő előző házasságából, de mivel megszerettem őket, mindkettőt örökbe fogadtam. Ezen kívül van egy közös gyermekünk. Mindketten eladtuk a saját tulajdonú lakásunkat, és építettünk egy közös házat. De mivel a gyerekek asztmások lettek, szerintem penészallergia miatt, ezért Budapestre költöztünk albérletbe. Jelenleg én a szüleimhez költöztem vissza, mert egyedül nem tudom fenntartani a házat, ők pedig továbbra is Budapesten élnek albérletben. Én gyerekkedvezménnyel együtt kb. 200000.- Ft-ot keresek, a feleségem kapja az emelt családi pótlékot, meg azt hiszem GYET -et az egyik gyerek után. Azzal fenyeget engem, hogy ha elválunk, akkor fizetnem kell a gyerektartást, ami a jövedelmem 50%-a, ezen kívül az egész lakáskölcsön törlesztést is, ami kb. 90-100000 .- Ft havonta, és így nekem nem marad semmi, sőt ki sem fogom tudni fizetni azt, amit nekem kellene. A kérdésem, hogy valójában kb. mennyi lenne az az összeg %-osan, amit kellene fizetnem?

rita2680 # 2013.09.14. 13:59

Igen ám csakhogy vannak dietetikusok akik nem ajánlják ezen csokik stb fogyasztását mivel rejtett cukrot tartalmaznak. Ám véleményem szerint csokoládé és dzsem nem megfelelő diétás étkeztetésre és nem is életszükséglet. Külföldi Környezettanulmánnyal kapcsolatban senkinek nincs tapasztalata?

monalisa1 # 2013.09.14. 13:48

Az anya azért "a" diabetikus termékekről a számlák bemutatása mert ha egészséges lenne a gyermek kaját/sütit stb. akkor is eléje kellene tenni - ez nem okozna többletkiadást.

Ha módotokban áll 2-3 havonta gratis vásároljatok össze 15-20 ezer forint értékben diabetikus termékeket és futárpostával legkésőbb harmadik nap meg is érkezik., a gyerkőc nagy örömmel és majd beosztja. (A diósgyőri stb. édességgyár terméke - bármi is legyen az - nagyon "mű" ízű.)

rita2680 # 2013.09.14. 13:12

Abban az esetben is hogyha úgy van a rendeletben hogy tartós külföldi munkavégzéskor a magyar szerint kellene megállapitani?

Lujzi1 # 2013.09.14. 13:04

Tiszteletem!
Kérdésem a következő:
18 évet betöltött gyermek kiment Németországba,hogy ott akar tanulni. Itthon elkezdte a középiskolát de abbahagyta amint betöltötte a 18 évet mert már kétszer megbukott. Kérhet az édesapjától bármiféle tartásdíjat erre??
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

ObudaFan # 2013.09.14. 12:47

Tartós külföldi munkavállalás alapján a bíróság az ottani bért fogja figyelembe venni.

rita2680 # 2013.09.14. 11:53

Ja és hozzàteszem az anya eddig diétás csokirol dzsemekről kekszrő adott be számlát. Ezt csak érdekesség miatt irtam

rita2680 # 2013.09.14. 11:47

Köszönöm a válaszokat. Lehet hogy zavarosan irtam. Mi azt szeretnénk ha nem a külföldi fizetés szerint állapitanák meg mivel im rendelet szerint a külföldi munkakörének megfelelő magyar keresetet kellene figyelembe venni elsősorban. De a bíróság nem igen tesz semmit hogy beszerezzen erre adatokat. Inditványozva pedig lett. Akkor nem értem miért van ez a jogszabály ha nem használják. 11 évre visszamenőleg azért említettem mert ex érvel hogy 11 éve már kinn vagyunk ami nem igaz már ezt is igazoltuk de erről is elfelejtkeztek. Bíróság is. Beadtuk az utolsó magyar munkáltató igazolást is igaz az öt éve állították ki de az utolsó magyar. Sőt az én jövedelem igazolásomat is be kell adni (adóbevallásom) van ügyvédünk de mintha nem is lenne. Én utána olvastam a diétának és azzal ugyanugy ehet mindent csak kevesebbet valamint van amiket kerülni kell. Valamint számolni. Nem kell a hiperszuper teljes kiörlésű kenyér neten utánna lehet olvasni hogy 20 g 15 g fehérkenyérnek felel meg csupán életmódváltozás és több odafigyelés kell. Ez az ügy már több mint másfél éve húzódik és még most rendeltek el nálunk környezettanulmányt. Lassan már elérjük a cirkusz kategóriát.

monalisa1 # 2013.09.14. 09:54

Hát az majd elválik...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.14. 09:26

ez 600e Ft/hó, ebből a 35%

Te is félreérted. (Mondjuk, ez nem akkora újság.) A kérdező és a férje éppenséggel azt szeretnék, hogy a külföldi jövedelmet a bíróság egyáltalán ne vegye figyelembe.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.14. 09:23

Félreérted. Nincs szó a 35%-ra kötelezésről. Azt csak a kérdezőék számolták ki, hogy az anya által kért minimumösszeg százalékosan 35-re jönne ki. Az pedig akár normál szükségletek mellett is kijöhet, ha alacsony a külön élő szülő jövedelme, a speciális étkezés pedig alaposan megnövelheti a szükségleteket.

A kérdező bátroságán csodálozom egy kicsit, ügyvéd néálkül visz egy ilyen pert. Aztán, persze, hogy nem érti, mit és miért vizsgál a bíróság.

monalisa1 # 2013.09.14. 09:21

rita2680

A bíróság valószínűleg diabetikus szakembert fog bevonni a t.díj felemelése kérdésében.

Tény, betegség miatt diétázni sokba kerül, éppen ezért nem ártana ha az anya tudna "lobogtatni" egy összegyűjtött számlaköteget, miszerint a gyermek diétája pl. fél év átlagában x forint többletkiadást okoz.

A tartósan külföldön élő apának bizonyára magas - az itthoni átlagokhoz képest legalább is magas - a jövedelme. Tételezzük fel 2000 euros jövedelmet, ez 600e Ft/hó, ebből a 35% azaz 210e Ft/hó iránti igény még akkor is soknak tartható ha a gyermek sajnálatosan diétára szorul.

Az apának a gyermekéről kell gondoskodnia és nem az anya ki nem mondott elvárásait is kielégítendő t.díjat fizetnie.

----
  • laikus hozzászóló