GYerektartás mértéke

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.14. 09:23

Félreérted. Nincs szó a 35%-ra kötelezésről. Azt csak a kérdezőék számolták ki, hogy az anya által kért minimumösszeg százalékosan 35-re jönne ki. Az pedig akár normál szükségletek mellett is kijöhet, ha alacsony a külön élő szülő jövedelme, a speciális étkezés pedig alaposan megnövelheti a szükségleteket.

A kérdező bátroságán csodálozom egy kicsit, ügyvéd néálkül visz egy ilyen pert. Aztán, persze, hogy nem érti, mit és miért vizsgál a bíróság.

monalisa1 # 2013.09.14. 09:21

rita2680

A bíróság valószínűleg diabetikus szakembert fog bevonni a t.díj felemelése kérdésében.

Tény, betegség miatt diétázni sokba kerül, éppen ezért nem ártana ha az anya tudna "lobogtatni" egy összegyűjtött számlaköteget, miszerint a gyermek diétája pl. fél év átlagában x forint többletkiadást okoz.

A tartósan külföldön élő apának bizonyára magas - az itthoni átlagokhoz képest legalább is magas - a jövedelme. Tételezzük fel 2000 euros jövedelmet, ez 600e Ft/hó, ebből a 35% azaz 210e Ft/hó iránti igény még akkor is soknak tartható ha a gyermek sajnálatosan diétára szorul.

Az apának a gyermekéről kell gondoskodnia és nem az anya ki nem mondott elvárásait is kielégítendő t.díjat fizetnie.

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.09.14. 08:26

35%-hoz azért nagyon komoly indok kell. Miért kellene 10 évre bizonyítani?

rita2680 # 2013.09.14. 04:28

Sziasztok! Három kérdésem lenne.

1. gyermektartás emelési per van folyamatban férjem ellen. Felajánlottuk az ex-nek hogy gyermektartás címén a férjem fizetésének 21,5 %-át. Ő nem fogadta el, mivel ő számításaink szerint a fizetése 35 %-át kívánja gyermektartásként megkapni hivatkozva hogy a gyermek beteg, ám az orvosi papírok szerint nem számít tartós betegnek. Csupán diétára van szüksége. Reális hogy ezt a 35 %-ot megítéljék neki? Mert a diétára hivatkozik és azért kellene neki a 20 %-on felül a plusz 15 %. Tartós beteg gyermekre szoktak 25 %-ot megítélni. Ezért tartom magasnak a 35 %-ot. Tb is megírta hogy nem jogosult magasabb családi pótlékra tehát jogilag nem számít betegnek. Hivatkoztunk a 4/1987. (VI. 14.) IM Csjt. 69/C 10. § (5) rendeletre is de meglátásunk szerint a bíróság nem e szerint akarja a gyermektartást megállapítani. HOlott a mi esetünkben ezt kellene mivel külfödön dolgozunk.
  2. Környezettanulmány rendeltek el nálunk, van valakinek tapasztalata hogyan működik ez abban az esetben ha alperes külföldön él? Mennyi idő alatt zajlik ez le?
  3. Létezik olyan hogy visszamenőleg 10-11 évre is bizonyítani kell hogy hol dolgozott alperes? Mivel jelenleg itt tartunk.

Köszönöm a válaszokat. Szép napot kívánok.

Nikolett75 # 2013.09.13. 17:45

Nagyon köszönöm a válaszát!!
Tehát van még remény!!
Még annyit szeretnék tudni,hogy az amivel tartozik az az 500000 Ft ,hogy fogom megkapni,ha csak félévet fizetett ki vele a rendőrség?Mert ebben az összegben nincs benne az elmúlt félév!
Üdv:Niki

ObudaFan # 2013.09.13. 13:34

Az kevés lesz ahhoz, hogy ne legyen eljárás.

Nikolett75 # 2013.09.13. 06:56

Idén márciusban....és ebben a hónapban küldött 1havit...gondolom a rendőrség megtalálta,mert magától egy fillért sem fizetne.A gyerekkel 13 éve nem tartja a kapcsolatot,ez is benne van a vègzésben,és hogy nem is akarja.

ObudaFan # 2013.09.12. 21:17

Attól függ, mikor jelentetted fel.

Nikolett75 # 2013.09.12. 09:33

Tisztelet szakértők!
Érdeklődnék,hogy a volt férjem 2011 óta tartozik gyerektartással,mindent megpróbàltam már,van bírósági végzésem,hogy egy összegben köteles megfizetni a gyerekrartást ami 500000 forint,a végrehajtás eredménytelen volt,a rendőrségen is feljelentettem.
És miután kihallgatták küldött egy havi tartásdíjat.
Szeretném tudni,hogy mi történik ezek után?
Az eljárást megszüntetik?Mert neki esze ágában sincs kifizetni a tartozást.De félévente ha küld valamit semmit nem tehetek?
Válaszukat köszönöm!

Nerisa # 2013.05.12. 21:22

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Gyermekeim apja munkanélkülin volt 2 hónapig (január, február) erre az időszakra nem hajlandó gyermektartást fizetni.
Márciusban már dolgozott de csak 1 havi gyermektartást adott. Április május nem
Három kiskorú gyermekem van(12 13 16 évesek) a bíróság 15-15-15%-ot de lagalább 20.000-20.000-20.000ft ítélt minimál bérre van bejelentve de 250.000-300.000ft a fizetése ami különféle üzemanyagmegtakarítás és hasonló jogcímen van feltüntetve a fizetési papírján Szeretném tudni kaphatnék-e nagyobb összeget?
Válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # 2013.04.08. 12:16

15e-nél kevesebbet nem nagyon állapítanak meg tapasztalatom szerint.

szll # 2013.04.07. 09:58

Gyermekeim apjával, volt élettársammal 2009-es különköltözésünkkor írásbeli megállapodást kötöttünk a 2 közös gyermekünk elhelyezéséről, láthatásáról és a tartásdíj havi összegéről, fizetéséről. A tartásdíj-kötelezettségét az apa korábban teljesítette, most azonban tartósan munkanélküli, jövedelme nincs, és erre hivatkozva tartásdíjat sem fizet. A korábbi írásos megállapodásunkat tudom-e bírósággal automatikusan jóváhagyatni (15000 Ft összegben állapodtunk meg gyermekenként, ami szerintem egyáltalán nem sok, tekintve, hogy a gyermekekre fordított kiadásom kb. 100000 Ft havonta), vagy előfordulhat, hogy a bíróság az apa tartós munkanélküliségére hivatkozva még ennél is kevesebb összeget állapít meg? A jelenlegi helyzetben szeretném, ha lenne bírósági papírom a tartásdíjról, de félek, hogy nevetséges összeget állapítanának meg, mert az apának sem jövedelme, sem kizárólagos tulajdonú ingatlana nincs (ingatlanrészt örökölt, de azon az ingatlan társtulajdonosának élethosszig tartó haszonélvezeti joga van). Jövedelem híján mi alapján állapítja meg a bíróság a tartásdíjat, ill. van-e ennek minimális összege?

ObudaFan # 2013.03.26. 17:18
  1. Gyermek szükségleteitől függ.
  2. Azért nem csak a jövedelmet, hanem a vagyont is figyelembe veszi a bíróság, így ennek szerintem nem sok jelentősége van.
  3. Számít, lásd 2.
merlino # 2013.03.26. 10:03

T.Ügyvéd Urak!
1.Hivatalos bérjövedelmem nincsen,viszont az elmúlt évi tőkejövedelmem 20 Milliós nagyságú volt.Kb.mennyi tartásdíj fizetésére számíthatok 1 gyermek után.Ugye a min. 15%-al számolva is jóval meghaladnák a gyermek szükségleteit.
2.Másik dolog,hogy a tőkejövedelemnek egy jó része csak a pénz értéktartására szolgál,tehát valódi jövedelem nem keletkezik,ezt figyelembe veszi-e a bíróság?
(pl. összehasonlítva valakivel,aki aranyban,vagy ingatlanban tartja a vagyonát,és semmi jövedelme nem keletkezik belőle,viszont az értéke folyamatosan nő,annak nincs kimutatható jövedelme,pedig lehet,hogy a vagyona többet gyarapodott,mintha értékpapírban tartotta volna)
3. Ha lenne jövedelmem,mondjuk 100.000Ft,akkor abból 25% 25000Ft-ot megállapítanának,mint megfelelő tartásdíj,akkor már nem számít,hogy van tőkejövedelmem (mégha a masik fél szeretné is)?
Köszönettel

ObudaFan # 2013.02.21. 22:09

Csak a kiskorúra lehet kérni százalékos megállapítást. Figyelembe veszik az együtt élő házastárs vagyoni-jövedelmi helyzetét is.

centrino # 2013.02.21. 09:35

Tisztelt Ügyvéd Urak!
2009-ben váltam el, 3 gyermekünk közül 2 velem maradt a válás után. Akkor fix összegű gyermektartásban egyeztünk meg. A válást követően számomra igen előnytelenül valósult meg a vagyonmegosztás, ezért lakáshitelt kellett felvennem, hogy házat vásároljak. Ennek törlesztő részlete havi 80 000 Ft, egyéb más hitelek mellett, melyek az új életkezdéshez kellettek. Jelenleg legnagyobb gyermekem 20 éves elmúlt, a nyár folyamán munkába áll, ő az édesapjával él. Középső gyermekem egyetemre készül, de novemberben betölti a 20. életévét, tehát sem családi pótlékot, sem családi adókedvezményt nem kapok majd utána.Az egyetemmel járó költségeket (kollégium, útiköltség,étkezés, tanszerek, ruházat) nem tudjuk teljes egészében finanszírozni. Harmadik gyermekem 13 éves. Kérhetem-e bírósági úton a gyermektartás %-os meghatározását, mivel az valószínűleg kedvezőbb lenne a jelenlegi fix összegnél? 2010-ben házasságot kötöttem jelenlegi férjemmel. Ő nem gyámja a gyerekeimnek, de egy háztartásban él velünk. Az ő jövedelmét figyelembe veszik-e?
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.02.07. 21:04

Ezt két kiskorúra? Nem sok.

meszi13 # 2013.02.07. 14:08

Tisztelt Ügyvéd Urak!

A bíróság megítélt számomra 2006-ban a két gyermekem után 22.000 Ft-ot.A volt férjem nem fizetett így az államilag megelőlegezett gyermektartást kapom jelenleg.
Két hete kaptam a levelet a bíróságtól hogy a volt férjem a gyermektartás csökkentését kérte.
A kérdésem az lenne:van rá esély hogy a bíróság csökkenti az összeget?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 11:19

Jobb híján. De meghatároznak egy minimumösszeget is, amelye szerintem azért legalább 10 ezer forint lesz gyermekenként.

szlabi022 # 2013.01.24. 09:26

A volt férjem havi 15 ezer ft-ot fizet gyerektartást(ami szerintem kevés) a két gyerekre.jelenleg munkanélkülin van ami 22 500 Ft.Ha bíróságra megyek akkor ebből az összegből fogják megállapítani a gyerektartást?

Dr.Attika # 2012.07.09. 17:29

Kedves Rita!
Ennek a megállapodásnak nincs semmilyen joghatása. Nem végrehajtható okirat. Biztos, hogy ügyvéd készítette és ellenjegyezte?

Ha végrehajtható okiratot akar a gyermektartás vonatkozásában, akkor pert kell indítani a helyi bíróságon. Szerintem attól többet nem fog elérni, mint amit a férj ajánl.

ObudaFan # 2012.07.09. 17:19

Bíróságtól lehet kérni a tartásdíj megállapítását.

ritus69 # 2012.07.09. 17:10

Kedves Dr.Attika!
Nincs bírósági végzés, se ítélet, egy megállapodásunk van ügyvédi ellenjegyzéssel, miszerint fix összeget fizet minden hónapban. Látom már rosszul döntöttem mikor ebbe belementem, kérnem kellett volna hogy az összes jövedelméből fizessen. Lehet ezt még korrigálni? Ha igen akkor hol kell ezt intézni?

ObudaFan # 2012.07.09. 11:05

Meg lehet próbálni.

Eprescsoki # 2012.07.09. 09:40

Előző hozzászólásomhoz még annyit, hogy albérletben élünk, saját tulajdonunk sem ingatlan sem nagyobb értékű ingóság nincs (ami esetleg értékesíthető, terhelhető lenne, hogy megoldást jelentsen a helyzetre).