Láthatás / kapcsolattartás

monalisa1 # 2008.08.03. 07:41

Azzal a gyermek elvétellel csak riogat - hadd legyen egy kis fölös aggódni valód. Mert ahhoz, hogy elvegyék a gyermeket, elsősorban is a te gyermeknevelési alkalmatlanságodat kellene kimondani, másrészt azt is vizsgálnák, hogy őnála a kicsi jó helyre kerülne-e. (Meg különben is, egy 8-10 hónapos babával otthon kell maradni - és a későbbiekben is, és ezt hogyan oldaná meg?)

Remélve mielelőbb betöltöd a 18. életévedet.

Amúgy egy kisbaba mindenkire mosolyog, szóval azt nem kell akként tekinteni, hogy "az" apjára - akit amúgy alig ismer, vagy se...

Ne bonyolódj vele semmiféle vitába, ne adj rá alapot okot, alapot. Ha látogatni akarja a kislányát - csak tessék, örömmel fogadod, de azért előre jelentkezzen be, mégis csak a te otthod.

A t.díj fizetési kötelezettségét azt ne felejtse
el...

Monalisa
laikus hozzászóló

boszy # 2008.08.02. 16:17

Hozzáfűzni való dolog még,hogy a kislány elég közvetlen gyermek és a teljesen ismeretlen emberekre akik rámosolyognak ő is mosolyog,de az apját nem ismeri meg.Csak ül és nézi.Az apa gyakorlatilag semmit nem tud róla.Plusz az apa gyámságra való alkalmasságát soha senki nem vizsgálta.

boszy # 2008.08.02. 15:51

Sziasztok!

Hatalmas segítségre lenne szükségem.
17 éves vagyok és van egy 8hónapos kislányom.Miután az apja az apasági nyilatkozatot aláírta,így ő lett a gyermek gyámja.A szülés után összeköltöztünk,de megromlott a kapcsolat,így külön költöztünk.Az apa nem hajlandó lemondani édesanyám javára a gyámságról,viszont a gyermeket nem látogatja,nem foglalkozik vele,plusz 40km-re lakik tőle.A gyámhatóságon azt mondták,h ha ő nem indíttatja el a családba helyezést,akkor én nem tehetek semmit.Most valamilyen okból úgy döntött,hogy márpedig ő a gyermek gyámja és adjam oda neki a gyermeket,mert ha nem rendőrt hívat és elviszik.A gyermekelhelyezésről illetve a láthatásról eddig semmilyen megállapodás papíron nem történt.
Van lehetősége arra,hogy elvigyék a lányom?
Vagy feleslegesen aggódom?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Ildi

ObudaFan # 2008.07.31. 18:20

Fordulj az illetékes gyámhatósághoz, segíteni fognak. Egyébként meg a gyermek lakóhelyének megváltoztatásához való hozzájárulásod feltételéül szabd azt, hogy ebben állapodjatok meg a gyámhatóság előtt.

tike1 # 2008.07.31. 06:54

Kedves Obudafan!

Úgy tűnik, hogy te tudod a választ a korábban (tegnap) feltett kérdésemre. Ha tudsz kérlek válaszolj rá.

Köszönöm!

lajoska32 # 2008.07.30. 16:11

Ha szereti,miért nem engeded?Miért ne bízhatná a mamára,vélhetőleg Te se napi 24 órában ülsz mellette.Nálunk sincs evés nélkül édesség(gondolom a palacsinta itt ezt a szerepet töltötte be)meg kell beszélni a gyerekkel,hogy a mamánál az ő szabályai szerint kell viselkedni,akkor kevesebb lesz a sértődés.Attól még Te nyugodtan utálhatod az anyóst,ha a gyerekkel normális a kapcsolata!
Ha ok nélkül jelentett fel,nem kell foglalkozni vele.Egyébként bárki feljelenthet bárkit,vannak akik ezt hobbiként élik meg...Gyámhivatalnál,csak bejelenteni lehet,sokan még meg se tudják mennyi panasszal él ellenük a volt társ,nem hülyék ülnek ott,öreg rókák,tudják mire kell ráharapni,és mi az ami csak rosszindulatú vádaskodás.Ellenben megbüntethetnek ,ha tényleg akadályozod a kapcsolattartást,sőt a nagyszülőnek is joga van a láthatáshoz,akár még kérheti is!

marianna-zsuzsanna # 2008.07.30. 15:13

Elnézést szeretnék kérni, ha értetlen lennék, de új vagyok még ezen a forumon.
Azt szeretném megkérdezni, hogy hány éves korig kötelezhető a gyermek, hogy az édesapjához menjem?
Az én lányom 12 éves múlt januárban.
Igazából az apukáját szereti, de az állandóan a nagymamánál van, ott is hagyja a gyermekete, a nagymamát pedig a lányom nem igazán kedveli. (ezt most hosszú lenne elmesélni, 1x azért nem kapott palacsintát ebéd után, mert nem ette meg a gomboc levest, amit nem szeret, de ez még ez még a legenyhébb eset)
Most a volt férjem feljelentett a gyámhivatalnál, kapcsolattartás miatt.
Pedig még akkor is felmehetett a lakásomba, ha én nem voltam otthon.
Köszönöm előre is a választ.

tike1 # 2008.07.30. 14:44

Előre is elnézést ha már elhangzott az alábbi kérdés.
Olvastam korábbi hozzászólásokból, hogy amennyiben a szülő elköltözik (a mi esetünkben 180 km-re és sajna már 2 éve) állítólag az elköltöző szülőnek hozzá kell járulnia az utiköltséghez. Ha ez valóban így van hol lehet a vonatkozó jogszabályt megtalálni leírva? Mivel havi kb 40 ezer Ft többletköltséget jelent a családi költségvetésünkben a jövés-menés (a gyerektartáson felül) és néha bizony szimplán pénzhiány miatt nem tudjuk megoldani azt hogy elmenjünk a gyerkőcért :-(((( Egy ilyen rendelkezés megoldaná a problémánkat. Kérlek segítsetek és írjátok le hol akadunk rá a vonatkozó rendelkezésre.
Köszönöm!

monalisa1 # 2008.07.29. 21:00

Indus

Szerintem késik- nem késik, ameddig nem "vette át" a gyerekeket addig otthon kellett volna maradnod, mert baj semmi perc alatt is történhet, te pedig mégis csak magukra hagytad őket...

Az átvételtől természetesen az apáé a felelősség, bár mindig adódhat előre nem látható - mondhatni sorsszerű bekövetkezés.

Más. Ha a nagyobbik netán már 12-14 éves - vagy esetleg már annál is több -, otthon bizonyára elengeded őket együtt.

Utazni végül is a tömegközlekedést is igénybe lehet venni - és azon belül a vasút a biztonságosabb -, tehát "csak" fel kell rakni őket és értük menni, mindkét helyen és mindenkor. (Ez nem befolyásolja hogy a menetjegyet az apának kell állnia.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Goodwitch # 2008.07.29. 19:29

Mekkorák azok a gyerekek?

Goodwitch

Indus # 2008.07.29. 18:17

Kit terhel a felelősség?

A birósági végzés értelmében az apa jul.1-31-ig élhet a r.láthatás jogával.
Munkahelyemen - miután én hivtam a nagyobbik fiamat, hogyléte felől érdeklődve - derült ki, hogy reggel a megbeszélt időben nem jelentkezett a v.férjem a gyerekekért. Gyakorlatilag egy délelőtt felügyelet nélkül maradtak a lakásomban.

Ha baj történik a fiaimmal ez alatt az idő alatt, kit terhel a felelősség?

Az apát terheli az elviteli és visszaviteli kötelesség. Ragaszkodjam hozzá, vagy hagyjam, hogy az apa, ill. nagyszülő szóbeli kérésére a nagyobbik fiam vigye-hozza a kicsit?

Ha az uton történik baleset, kit terhel a felelősség?

ObudaFan # 2008.07.24. 20:38

A gyakorlat az, hogy általában az viseli a több költséget, aki költözik.

Juti31 # 2008.07.24. 19:49

Sziasztok!
A segítségeteket szertném kérni a következő kérdésben. A párom elvált és a válási papírokon a láthatást peren kívüli közös megegyzés alapján határozták meg.
A probléma az, hogy a gyermek az édesanyjával az eddig tőlünk 10 km-re lévő városból elköltözik egy tőlünk 80 km-re lévő városba. Az édesanya úgy képzeli, hogy ezentúl is úgy lesz, ahogy eddig volt, tehát mi hozzuk el a gyermeket és mi is visszük vissza. Ez eddig nem jelentett gondot, de azért ez már kicsit megterhelné a családi kasszát. Szóval azt szeretném megtudni, hogy törvényileg, hogyan van ez szabályozva. Jól tudom-e, hogy meg kellene osztani az oda, illetve a visszautat a két szülő közt?
Segítségeteket előre is köszönöm:
Judit

monalisa1 # 2008.03.20. 19:05

"Értelmeseknél" egy ilyen problémát rugalmasan kezelik., ezt nem rád értettem - neked meglehet a gondod/bajod bőven...

kaméleon # 2008.03.20. 18:42

Köszönöm (ha vki akart volna válaszolni), közben – azt hiszem - megtaláltam a megoldást.

Ha mást is érdekel, megosztom a forrást:
Rendkívüli láthatás / derill 2004.06.15. 12:07

kaméleon # 2008.03.20. 11:53

Tudom, hogy valahol már olvastam itt róla, de most nem találom a választ, szeretnék egy kis segítséget!
Az aktuálissá vált kérdés, hogy amennyiben a húsvéti hétvége éppen az én „láthatásos” hétvégém, akkor az a szabály hogyan alakul, hogy a páros ünnep első napja a másik szülőé, és csak a második napja az én ünnepnapom?

Szóval, szabályosan járok-e el, ha a gyerekeket most hétvégén akarom én, és a húsvét hétfőt engedem át a másik szülőnek? Avagy, enyém a szombat és a hétfő, vasárnapra pedig „adjam vissza” őket?
(a másikkal nincs tárgyalási lehetőség, csak „törvényesen” járhatok el)

Köszönöm a segítséget!!

mindfoglalt # 2007.07.17. 19:57

... csak bekukkantottam ide is... :)

Látom - sajna - még nem kaptam jogi választ a 2007. júniusban leírt problémáimra... :(

Azért türelmesen várom a hozzászólásokat. :)

Aqua # 2007.07.10. 15:38

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2007.07.10. 11:42

A 17 éves esetén egészen biztosan, a 14 éves esetén esetleg nem.

Aqua # 2007.07.10. 10:33

Kedves monalisa1! Nem az ex-szel harcolok, arra szeretnék választ kapni, hogy a szülői felügyelettel rendelkező szülőnek milyen jogai vannak?

monalisa1 # 2007.07.10. 10:07

Egy kamasznak nemigen lehet "megszabni" hogy hová menjen vagy hová ne, legfeljebb otthon nem mondja meg...

Elég nagy gyerekek már ahhoz az életük több-kevesebb alakulásáról már az ő véleményüket is megkérdezzék, és figyelembe is vegyék.

Miért "harcolsz" továbbra is az exeddel?... A történetedet nem ismerem - és nem is rám tartozik -, a fentiekkel kapcsolatban a józan ész szerint írtam a véleményemet.

Aqua # 2007.07.10. 09:46

Gyors segítséget szeretnék kérni.
"A külön élő fél a szabályozott láthatási időn túl is érintkezhet a gyermekeivel". A gyerekek 14 és 17 évesek

1. Ez azt jelenti, hogy bárhol, bármikor találkozhatnak, esetleg a lakásán is a felügyeleti joggal rendelkező szülő engedélye nélkül?
  2. A láthatás újraszabályozását kérő gyerek akaratát veszi figyelembe a gyámhivatal vagy mi alapján dönt?
ObudaFan # 2007.06.26. 16:52

A bizonyítási indítványt általában azonnal meg kell tenni, ahogy arra mód van. Egyrészről egy magánszakértői vélemény is elfogadható lehet, de emellett már elsőfokon célszerű másik szakértő kirendelését indítványozni, és mindezt indokolni az első szakvélemény hiányosságainak feltüntetésével.

pegazus # 2007.06.26. 13:56

Köszönöm Zsolt, épp ez az amit kerestem. Sokat segített.

Papp Zsolt # 2007.06.26. 12:11

Pegazus!

http://www.jogiforum.hu/…/35/3136.0.0

Már volt itt erről egy fórum, szerintem szánj rá egy 10-15 percet és olvasd el. Van benne egy kis lelkizés is, de oda se neki, néha hasznos az is! :-) Aztán kérdezhetsz ha marad még kérdésed...