Láthatás / kapcsolattartás

kata81 # 2006.12.29. 15:32

Hello mindenkinek!

Röviden a történet: elváltam, van egy kislányom, a volt férjem önként és dalolva lelépett. Azóta újra férjhez mentem. Vérszerinti apuka elköltözött jó messzire, nehogy közel legyen gyermekéhez. Most már 1 év 1 hónapja ránk sem néz, addig is csak évente kétszer jött. Tartásdíjat április óta nem fizet, mivel a gyermek nem szólította apának, amikor legutóbb látta:-). Azóta már írt egy papírkát, hogy lemondana a szülői felügyeleti jogáról, de amikor az ügyvédem beadta a papírt, a bíróság "kiröhögte" apuka véleményét. Most az ügyvédem azt javasolja, hogy pereljem be, amiért nem fizet. Igazából ez engem nem érdekel, mivel nem szorulok rá az ő havi 10.000 Ft-jára, és nem is akarok bíróságra járkálni. Engem inkább az érdekelne, hogy ha már egyáltalán nem kíváncsi a gyerekre, és még le is mondana róla, akkor van-e arra pl. lehetőség, hogy egyrészt a kislányt a nevemre vegyem, mindenféle engedély nélkül, másrészt, hogy a továbbiakban ne követelhesse a jogait, hiszen a kötelességeiről dalolva lemondott. Elég felelőtlen ember, általában csak a saját anyagi dolgaival, meg ügyeivel volt a válás után mindig is elfoglalva, és mindig közölte, hogy az évi 2-szeri látogatás őt teljesen padlóra küldi anyagilag (400 km-re lakik). Szóval vegyem úgy, hogy ő mekkora szívességet tesz. Na most én nem szeretnék életem végéig hálálkodni a semmiért, ha ő lezárta ezt a dolgot, akkor én is le szeretném. Mi ennek a módja? Várnám mielőbbi válaszotokat. Köszönettel: K.

gabicska # 2006.12.11. 12:11

Sziasztok,

többször kértem és kaptam is tőletek tanácsot. Ezért szeretnék újra hozzátok fordulni.
A párom külön élő kisfiát szeretnénk kivinni Bécsbe az adventi vásárra. Tudja valaki, hogy kell-e hozzá az anya engedélye, vagy mint EU-s ország, simán kimehetünk?

Előre is köszönöm a véleményeket!

pappa # 2006.12.07. 21:30

Lamencik, a gyerek érdeke mindenképpen az, hogy jól ismerje az apját és rendszeres kapcsolatot tartson vele. A saját gyereked ellen cselekszel, ha nem engeded a láthatást. Ha problémád van a gyerek apjával meg a rokonsággal, az intézd csak velük, de a gyereket hagyd ki a dologból. Minél többet és többször lehetnek együtt, annál jobbat teszel a gyereknek.

monik # 2006.12.07. 08:00

Ha bíróság döntött (akár ideiglenesen is) láthatás ügyében, akkor mind a bíróság, mind a gyámhatóság elmarasztalhat téged, tudtommal 100.000 Ft-ig terjedő bírsággal. Ja, és az elmaradt kapcsolattartásokat pótolni kell.
Tudtommal (ezt igazából ügyvéd tudná megerősíteni) alkalmatlan az a szülő, aki gyermekét tiltja a másik különélő szülőtől.
Elhiszem, hogy piszok módjára viselkednek veled a nagyszülők, és a volt párodra is nagyon haragszol, de a gyermek érdekében még sok mindent le kell majd nyelned a jövőben.
Én biztos megpróbálnék 2 órát szó nélkül eltölteni velük, hisz 3 óránként szoptatsz, tehát haza kell menned, az utcán nem intézheted el. Sőt, szerintem a bíróságon is jó pont az, ha Te együttműködő vagy. Nekem is pokol volt az életem, mert állandóan ellenőriztek, zaklattak, de a végén minden jóra fordult.

lamencik # 2006.12.06. 13:20

köszi monik! akkor okés!
sajnos én nem tudom nagyvonalúan megengedni, mert piszok rondán viselkedtek és viselkednek most a nagyszülők...!

és lenne még kérdésem:
jövő tavasszal lesz a következő tárgyalásunk. Mi van ha addig egyáltalán nem engem a láthatást?
elmarasztalhatnak engem ezért? pénzbüntetéssel, vagy nem is tudom... egyéb módon?

monik # 2006.12.06. 13:05

Lamencik!

Én csak a saját esetemet tudom leírni. Nálunk hónapokig nem volt szabályozva a láthatás. Ezt az apuka úgy értelmezte, hogy nem is jár. Több alkalommal elmentem a gyámhatóságra, ahol közölték velem, hogy folyamatban lévő (bíróságon) ügyben nekik nincs döntési joguk, maximum a nagyszülői láthatást kérvényezhetjük, de az átfutási idő kb. 1-1,5 hónap.
Ha jól értettem a láthatás nálatok szabályozva van - 2 hetente.
Mivel az apuka akkor nem viheti el a gyermeket, én azt tanácsolnám neked, hogy a békesség kedvéért ajánld fel, hogy egy ilyen alkalommal nyugodtan jöjjenek el a nagyszülők is, és akkor találkozhatnak az unokájukkal.
Ha az apuka többet szeretne találkozni gyermekével, azt a bíróságon keresztül kérheti egy beadványban.
Szerintem nem nagy az esélye, hogy a bíró beleegyezik abba, hogy elvihessék gyermekedet, hisz még nagyon kicsi, ráadásul még szoptatod.

lamencik # 2006.12.06. 12:27

köszi a gyors választ!
de mi van ha a gyámhivtalhoz fordul? ott is megértőek lesznek velem? mert a jogaival jön...
Annyira félek, hogy oda kell adnom egy "idegennek" a gyerekem!

És még egy kérdés: ha a láthatás nincs szabályozva bíróság által, mit tehet avégett, hogy láthassa többször a gyereket, ha én nem engedem?

Initram5 # 2006.12.06. 12:08

lamencik, mivel kérdezték hogy hozzájárulsz -e, ebből is látszik hogy nem vagy köteles igent mondani rá az elmondott indokaid alapján sem.

lamencik # 2006.12.06. 12:06

sziasztok,
segítség kellene!
a bírónő a legutóbbi tárgyalásunkon azt kérdezte tőlem, hogy odaadom-e az apának, és az apai nagyszülőknek a 13hónapos gyerekekünket, hogy elvigye?!
teljesen elhűltem, mert
1.napi 5×szopik még
2.mivel apja nem igen keresi vele a kapcsolatot, nem is ismeri... nem is ismerikegymást, nincs köztük semmiféle érzelmi kapcsolat. A nagyszülők pedig nem is kíváncsiak az unokára, kerekperec kijelentették.
Tényleg elviheti a picit több órára?
Én úgy tudtam csak 3 éves kora után!
Kérlek írjatok, mert ma hívni fog, hogy vinné el a kicsit! csak bosszúból, hogy még nagyobbat döfjön belém:(
Láthatás 2hetente volt eddig, játszótéren, semleges helyeken. De nem mindig élt a lehetőséggel az apa...

RDani # 2006.11.21. 20:28

Köszönöm a jó infokat ,pocak.

pocak # 2006.11.20. 05:54

Ha azt akarod, hogy külön kezeljék az elmaradt kapcsolattartások végrehajtását, akkor egyenként kell őket bejelentened. Ráadásul az elmaradt alkalom bejelentésére 30 napod van, azon túl a gyámhivatal nem köteles intézkedni a végrehajtásáról. Vagyis az 5 elmaradt kapcsolattartási hétvégéből már nem fogsz tudni mindegyikre végrehajtást kérni.
Hamis tanúk kajtatására nem biztatnálak. Ha kiderül, örökre oda a szavahihetőséged, és ennél is nehezebben fogod elérni a jövőben az elmaradt kapcsolattartások végrehajtását, pótlását.
Az elmaradt kapcsolattartásoknál neked azt kell bizonyítanod, hogy a végzés szerinti időben és helyen megjelentél. Nem értem, erre az e-mail egyébként is hogy lehet bizonyíték.
Én a helyedben írásbeli állásfoglalást kérnék a gyámhivataltól a kérdésben, hogy mit fogdnak el bizonyítékként az elmaradt kapcsolattartásokra vonatkozólag. Hány tanút, milyen tanút, dátumos képfelvételt, SMS-t, rendőri jelenlétet, stb. Nyilatkozzanak erről írásban, akár úgy, hogy szóban kifaggatod az ügyintézőt, utána megkéred, hogy írjon egy jegyzőkönyvet arról, ami most elhangzott.

RDani # 2006.11.17. 21:18

Többszöri elmardt láthatásokat jelentettem a gyámhatóságnál. Lezajlott egy találkozó amiről jegyzőkönyv készült, és közölték majd egy figyelmeztetés küldenek az anyának, aki megtagadta a láthatásokat. Kilátásba helyezték a birságot. Továbbra is elmaradnak a láthatások. Minden elmaradt hétvégét visszamenőleg jelentsek egyenkét, és akkor mindegyik esetre kiszabják a bírságot, vagy az eddig összegyült 5 hétvégét, és akkor csak egy bírságot ? Egy praktikus tanácsra is szükségem lenne hogyan lehet a 2 semleges tanut találni az elmaradt láthatásokat igazolására? Jelenleg e-mailekkel tudom bizonyítani, de most a gyh. megváltoztatta álláspontját, és az e-mail már nem bizonyíték !! ??

Anyci # 2006.11.13. 09:49

sziasztok

Nekem lenne egy kérdésem aki tud segitsen mert má nem értek semmit mindenki mást mond.A gyámhivatal azt mondta van a nagyszülönek elviteli joga pedig nem váltunk el a férjemmel nem gátoltuk a nagyszülöt a láthatásba nálunk.Az ügyvéd azt mondta nincs joga nem kell elfogadni amit a gyámhivatal akar és menjünk a családisokhoz.Elmentünk ott azt mondták nincs elviteli joga a nagyszülönek és nem is lesz mert mi a gyámügynél a láthatást nem tiltottuk és eddig se volt tiltva h meglátogassa ezzel szemben ő se nálunk se ott ahol a gyámügyi biztositotta volna neki a láthatást nem fogadta el.
Ilyen esetben kinek kell hinni vagy mi az igaz amit egy ügyvéd és családis mond vagy egy teljesen ellenünk irányulo gyámhivatali ügyintéző aki elött anyosom megfenyegetett hogy elvetetti a gyerekeket ezért bosszúbol a hölgy ugy tett mindha ezt nem is hallotta volna ez felháboritó.

kissember # 2006.11.13. 07:37

Én csak azt tudom, hogy az én kapcsolattartásom ennek több mint duplájába kerül. Persze szerintem az exfeleségek szerint az, hogy a gyerekek egyedül utazzanak a vonaton, kész tragédia. No meg neki kellene kicipelni őket az állomásra. No nehogy már ő cipelje, amikor a törvény betűi azt mondják, hogy a kapcsolattartásra jogosultat terhelik annak a költségei....

SunFighter # 2006.11.12. 18:57

Kedves fórumozók!

Lenne egy problémám, ami megoldásra vár.Elsőként hozzátenném, hogy exnejemmel a kapcsolatom nem felhőmentes, sőt...

Problémám:
Lányaim Bpesten laknak az anyjukkal, én Leköltöztem Kecskemétre. Sajnos anyagi helyzetem épp annyira elég, hogy fizessem a gyerektartást és a létem biztosítsam + azt ha velem vannak a lányok 2 hetenként. A lányok 13 és 11 évesek. Az utaztatásuk minden alkalommal, ha személyesen utazom, Kecskemét-Pest sima vonat, vissza csak IC-vel tudunk jönni ami (kiscsaládos jegy). Vasárnap ugyanez, csak fordítva, vagyis közel 8000 ft. A kétheti láthatóság utazási költsége közel 16.000 ft + BKV + gyerekek ellátása. Szóval az én keresetemhez képest sajnos ez már sok. Viszont megoldásként alternatíva az lenne, hogy a gyerekek önállóan (megbízhatóak, mert én már vissza így küldöm őket), egy Bpest-Kecskemét vonalon sehol meg nem álló buszjárattal, vagy akár IC-vel, föl-le jönnének. Ez költségileg mégha én fizetem a fel-le utat akkor is csak 1000ft/alkalom. Kérdés a következő. Megtagadhatja-e az anya láthatást, ha a gyerkek látni akarnak? Van-e valami kötelezettsége, hogy a láthatást biztosítsa? Annak ellenére, hogy én fogadni tudom a gyerekeket.

Válaszokat előre is köszönöm

zsamuelt # 2006.11.04. 19:13

Azért még annyit megjegyzek, hogy szerintem a gyámhivatal tud nektek ebben segíteni!! Keresd fel nyugodtan őket, hiszen azért vannak, hogy segítsenek, s biztosan fognak is : )))

zsamuelt # 2006.11.04. 19:09

Így már kicsit érthetőbb, igen.
Ha ily békés a helyzet, akkor hát próbálj meg beszélni vele ujra. Mondd el, hogy szeretne a lányotok vele többet lenni. Ne aggódj szerintem, ha egyszerűen neki ez a kapcsolat terhes volt, akkor nem hiszem, hogy attól kellene tartanod, hogy ha a gyerek nem akar menni, akkor is erőlteti majd..

Minden jót neked és a lányodnak!

( azért jó, hogy végre van valaki, aki nem tiltani akarja agyereket, hanem szorgalmazni a kapcsolattartást : ). Kár, hogy ilyen apák is vannak. : ( )

Szatti # 2006.11.04. 18:43

Köszönöm a választ Zsamuelt.
a helyzet az, hogy az apukája eddig úgymond "nem tudta" elvinni, mert olyan helyen élt, hogy oda nem vihette. Most, tudomásom szerint egy lakást bérel a jelenlegi élettársával - a lakás elosztásáról nincs tudomásom - most pedig úgy tűnik, hogy nem akarja elvinni. A lányunk problémás, pszichológus javasolta, hogy környezetváltozás nem ártana neki. Apukával beszéltem ez ügyben, de... nem igazán mozdult. Neki ez így kényelmes. A lányunk talán el is menne már hozzá szerintem egy hétvégére, mert régen nem találkoztak (aug. 20-án látták egymást utoljára, akkor is 20 percet beszéltek a ház előtt). Szerintem is jót tenne a lányunknak, ha tényleg egy kicsit kimozdulna a városból.

zsamuelt # 2006.11.04. 17:14

Biztosan lesznek hozzáértő hozzászólások, én csak mint laikus, részben azonos cipőben járó......
Ha apuka nem él a láthatás lehetőségével, azért úgy hiszem ő nem felelősségrevonható, arra nem kényszeríthető........azonban! ellentétes esetben bármilyen eszközzel ez kikényszeríthető....elsőként a gyámhivatal részéről megkeresés,felszólítás, aztán pénzbírság, majd azt hiszem akár szabadságvesztés is róható arra az anyukára, aki ezt ugymond megakadályozza. Más kérdés ha a gyermek nem akar......hát.....16 éves gyereknél én úgy hiszem, hogy figyelembe veszik az ő akaratát is, ergo nem kényszeríthető arra.
18 év után már egéyzen biztosan nem.

Megint más kérdés, hogy a szülői felügyeletet gyakorló szülőnek mindenben ( ELVILEG) segítenie kell a külön élő szülő kapcsolattartását, jó viszonyát a gyerekekkel.

Összegezve: a gyámhivatal felszólíthatja, behívhatja, segíthet rendezni a lányával a kapcsolatát.... de nem kötelezheti arra, hogy igenis tesség láthatáskor elvinni!!
Csak zárójelben?? Kedves Szatti!! A lányod kérése is az, hogy jöjjön érte az apuka??
Vagy Tied?? Ezt mindenekelőtt vele kell megbeszélned.... Bölcs dolog segíteni véleményem szerint ezt a kapcsolatot..
Csakohogy ellentétet érzek szavidban.... Egyrészt kötelezhető-e, másrészt köteles-e elmenni a gyerek??

Melyik is a fő kérdés???
Jó volna tudni, és akkor abból a szemszögből látni a dolgokat!!

Üdvözlettel: Zsamulelt

Szatti # 2006.11.04. 08:45

Sziasztok!

Kérdésem lenne, hogy amikor elváltunk a férjemmel, a bírósági végzés szerint megállapodtunk abban, hogy minden második hétvégét az apjánál tölti a gyermek. A lányunk jövő hónapban tölti be a 16. életévét. Az eddigi kapcsolattartás nem igazán volt jellemző, hol ezért, hol azért. Tehetek-e valamit az ügyben, hogy igenis vigye el! a gyereket kéthetente hétvégére. Az apja kb. 100 km-re él tőlünk, de nem hinném, hogy ez problémát okozna.
Mi a helyzet akkor, ha az apa nem akarja!!?? elvinni, és mi a helyzet akkor, ha mondjuk a lány nem akar menni??

Köszönöm a válaszokat!
Szatti

kissember # 2006.10.26. 10:59

Mondok egy érdekességet, mert pont ma jött meg a megyei gyámhivatal levele. Kérek szépen egy reagálást azoktól, akik úgy érzik, hogy semmi okom nincs frusztráltnak lenni a hivatalokkal szemben.
A városi gyámhivatal elmarasztalt végzésében azért, mert a nyári szünidő első felében nem teljesítettem a folyamatos kapcsolattartásom. Aztán kifogásoltuk a végzést. Válaszul közölték hogy nincs igazunk. Fellebeztünk a megyei gyámhivatalhoz, ma kaptam meg a végzést. A szeptemberi tárgyaláson a bíró közölte, hogy azért van így megállapítva a kapcsolattartás, hogy az apáé a második fele a szünidőnek. Ebből adódóan amikor az első felében az anyánál van, akkor az én folyamatos kapcsolattartásom szünetel. A megyei gyámhivatal önhibámon kívülinek minősítette azt, hogy nem teljesítettem a kapcsolattartást, hiszen eddig is betartottam azt. Viszont közölte, hogy ezentúl a nyári szünet első felében is gyakorolnom kell a folyamatos kapcsolattartást. Valamint elismerte a városi gyámhivatal végzésének jogszabálysértő voltát.
Akkor most mondja meg valaki, hogy a bírósági végzés szerint kell gyakorolnom a jogaimat, vagy a megyei gyámhivatal végzése szerint?És ha önhibámon kívülinek minősítette a kapcsolattartás elmaradását, akkor pótolhatom e?

RDani # 2006.10.26. 09:46

Szia Gézoo!
Köszönöm hozzászólásod. Még nem történt semmi, én csak előre aggódok egy a gyámüggyel folytatott telefonbeszélgetés után. Még minden jól sülhet el csak a jelek és a szakértők hozzászólása egy kissé más oldalról látatja velem a dolgokat. A szóban forgó gyámhatóság egyébkén Budapesten van. Az én legutolsó hozzászólásom Kovács_Béla_Sándor és tomas64 hozzászólásaiból idézett mondatok magyarázatára értelmezésére kérdez rá, nem a gyámhatóság határozatára. Noha a gyámhatóság részéről (telefon) érzem a vonakodást az erélyesebb fellépés érdekében. Kissember van pontosan ugyanabban a szituációban, mint én és a hozzászólások alapján egyre jobban megértem az ő fusztráltságát. Nem értem, hogy a gyámhatóság legalább miért nem mutat valamilyen mértékű együttérzést, szimpátiát az én ügyemmel kapcsolatban. Az egész valahogy úgy hangzik, mint mondjuk, ha valakit jól elvertek utána elmegy a bíróságra feljelentést tenni a tettesek ellen, akiket pontosan be is tud azonosítani, hiteles orvosi látleletei vannak, és erre a bíróság azt kezdené faggatni, hogy valójában miért miért volt ott ahol megverték, és egyébként is, miért nem próbál megegyezni a verőivel, hogy legközelebb már ne verjék véresre, csak mondjuk 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozzanak. Majd felszólítja a verőket, hogy a gyerek érdekében nem verjék teljesen cselekvőképtelenné az apukát mert akkor a nem tudja fizetni a gyerektartást.

Gézoo # 2006.10.25. 08:16

Szia RDani!

Csak a pontosság kedvéért: melyik megyében van ez a gyámhatóság, hogy
ott nem ismerik a gyh törvényben rögzített
kötelességét??
Esetleg nem is magyarországon??

Csupán azért kérdezem, mert ilyen hatósági semmittevés nem túl gyakori.

kissember # 2006.10.21. 21:09

Rdani kb ez az amiről beszéltünk... legjobb lenne a békés megegyezés, ehhez kellene az anya megfelelő hozzáállása. Merthogy erőszak erőszakot szül. Õ ki akarja erőszakolni, hogy úgy történjen, ahogyan Õ akarja, Te meg ragaszkodsz a jogaidhoz. Ha a megegyezés nem vezet eredményre, akkor kénytelen vagy a jog eszközeihez folyamodni. Az meg egy nagyon rázós ügy, mert hát korántsem működik zökkenőmentesen. Ha eléred amit szeretnél, lehet hogy többe kerül a lé mint a hús. Egyezkedj a végsőkig az exeddel, egyezkedj a gyámhivatallal békésen, de nagyon finoman és alázatosan tudasd velük, hogy ha kell, akkor a végsőkig el fogsz menni. Valakitől itt egyszer hallottam a fórumon, hogy én mondjam a jogszabályt és Õ értelmezi. Te leírtad a jogszabályokat, meg igazak is és be is kellene tartani ezeket. De ha ez egyértelmű lenne mindenki számára, (elsők között az exed számára), akkor nem is lett volna szükség arra, hogy a fórumra kelljen jönnöd tanácsot kérni. Sajnos ez a helyzet, a részemről csak szerencsét tudok kívánni ahhoz, hogy tudd érvényesíteni a jogaidat kellő türelemmel.

RDani # 2006.10.21. 18:47

Kedves hozzászólók. Szeretném, ha azt amit én itt leírok a tökéletes igazságnak tekintsék addig amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják és ezek a tények alapján nyilvánítanának vélemény nem feltevések alapján. Az is szeretném, hogy ne azt halljam, ami esetleg gondoltok, hogy szeretnék hallani hanem azt amivel szemben állok, és az esetleges aggályaim megoldására kapjak útmutatást tanácsot.
A tények következők:

1. Van egy bírósági határozat a kapcsolattartásról. Ez végrehajtható.
  2. Bizonyított, hogy gyermeket nevelő önkényesen megtagadja, megváltozatja a másik szülő kapcsolattartás jogait.
  3. Ezt, a törvény különböző szankciókkal sújtja. Első alkalom: figyelmeztetés majd bírságolás. Ezt a határozatot a gyámhatóságnak kell meghozni.

„Az ilyen ügyeket megnyugtatóan valóban csak a felek megegyezésével, együttműködésével lehet rendezni. „
Ezt nem értem itt már volt egy meggyezés, aminek eredménye a bírói határozat. Most ezt kéne végrehajtani.
Mi az akadálya, hogy a gyámhatóság az érvényes határozat betartását - a rendelkezésére állóeszközökkel - kikényszerítse azt megszegőtől?
Ha ennek az akadálya a rosszhiszeműség bizonyíthatatlansága, akkor mi a rosszhiszeműség? Hogyan lehet bizonyítani a rosszhiszeműséget? Vagy másként fogalmazva azt amit megtagadó fél tett az mi, ha nem rosszhiszeműség. Ha ebben a témában vitára számíthatok, akkor mit kell tegyek, hogy a rosszhiszeműséget bizonyítsam.??
Ha a gyámhatóság közreműködésével születik most egy másik kapcsolattartási megegyezés, akkor ha azt valamelyik fél a jövőben megszegi akkor, azt hogyan hajtja végre a gyámhatóság ?
„ A két jog (a kiskorú személyiségét védő, és a különélő szülő kapcsolattarási joga) optimális esetben egymásnak nem ellentmondó, egymást erősítő jogok.”
Mi a kiskorú személyiség védő joga? Egyszerűen nem tudom mire gondolsz, akkor amikor ezt leírod. Általában mivel sérthető egy kiskorú személyiségi joga? Konkrétan pedig hogyan mivel sérülhet a fiam személyiségi joga, az én esetemben, ha kérem a bírósági határozat szerint kapcsolatot betartani?
„De ha a gyámhatóság - igaz, az anya felróható magatrtása miatt - azt tapasztalja, hogy a gyermek nagyon nem akar a különélő szülővel kapcsolatot tartani, a jogi szabályozáson kívül - kicsit felett is- a kiskorú lelki sérülésének újabb, talán még súlyosabb veszélyeztetéásével néz szembe.”
Nem beszéltem arról, hogy a gyerek nem akarna velem találkozni. Sőt ennek tökéletesen az ellenkezője igaz. Ha a gyámhatóság ennyire vonakodik attól, hogy egy fekete-fehéren bizonyított törvényszegés ellen eljárjon akkor miért hajlandó egy amúgy rendkívül nehezen bizonyítható feltevést elfogadni, hogy például a gyerek nem akarja a kapcsolttartást. Hogyan bizonyítható hogy a gyermek nem akarja a kapcsolattatást? Ezt csak úgy a nevelő szülő bemondására elfogadja, míg a bizonyított megtagadást valódiságát nem ? Az sem értem hogy mi lenne az a súlyosabb veszélyeztetés?
Van átmenet végsőkig elmenő szankcionálás és a semmittevés között. Első lépés talán az lenne, hogy határozottan fellép a gyámhatóság, hátha ezzel máris jó belátásra bírja a nevelő szülőt. Azt hiszem mielőtt bármi egyébről beszélnénk előbb a nevelő szülőt kell valahogy jobb belátásra bírni és, ha ez nem vezet eredményre akkor merülne fel a többi probléma.