Kérdésben a válasz. Természetesen a bírói gyakorlatnak megfelelő döntés várható. De hogy ténylegesen milyen döntés születik, azt csak utólag tudjuk meg. Nem lenne szabad, de ezt még az is befolyásolhatja, hogy a bírónak (bírónőnek) jól avagy rosszabbul sikerült a tárgyalást megelőző éjszakája.
Láthatás / kapcsolattartás
Konkrétan: az édesanya a bírói gyakorlatnak megfelelő "kéthetenkénti, stb." láthatáshoz ragaszkodik, az édesapa pedig ezen túlmenően szeretne hétközben is legalább 1-2 alkalommal találkozni a gyermekével (pl. Õ megy érte az oviba és másnap reggel Õ viszi is)...... vajon milyen döntés várható?
Szia Kedves KBS!
A múltkor már voltál szíves és "beszélgettél" velem.
Milyen az az "ilyen"? Ok., hogy - sajnos - legtöbbször nem tudnak a szülők ebben megegyezni, de a kérdésem arra irányulna, hogy ha az egyik többet akar, a másik kevesebbet, akkor mi alapján dönt a bíró?
A gyerekelhelyezésről és kapcsolattartásról szóló bírósági határozatok zöme ilyen.
Szép napot mindenkinek!
Milyen bírói döntésekről tudtok abban az esetben, ha az édesanya és édesapa a kapcsolattartás időbeliségében nem tud megegyezni? Nevezetesen, ha az édesapa többször szeretne találkozni gyermekével, mint ahogy azt az édesanya szeretné.
Tudtok ilyen esetekről, döntésekről? Mi alapján dönt ilyenkor a bíró?
Előre is köszönöm válaszaitokat!
Kedves Pocak!
Először is köszönöm a másik topicbani segítségedet!
A kapcsolattartás objektív akadályai...
Lehet, hogy furcsa, de nem ismerek olyat..
Sőt! A törvények sem!
Beteg a gyermek? Nos van ilyen. Nem szállítható? Az is lehet, de akkor korházban van, és így egyik épeszű szülő sem akarja onnan elhozni.
Az anyuka(apuka) ápolja otthon? Oké!
No, de a másik nem tudja ezt folytatni?
Ismerek olyan esetet, amikor a kicsi náthás lett az anyukánál, így kért orvosi igazolást
pénteken, hogy szombaton ne kelljen "odaadnia" a gyereket..
Apuka elment az adott gyermek orvoshoz,
aki kiadott egy igazolást, hogy az apuka
nyugodtan folytathatja az ápolást, hiszen a gyermek még csak nem is fekvőbeteg..
Eredmény? Anyuka így sem "adta oda" a gyereket..
Gyámhatóság? Felvette a jegyzőkönyvet,
megállapította, hogy az apánál lévő igazolás
volt érvényes a kapcsolattartáskor..
De! Sem a pótlásról, sem az anya megbüntetéséről nem intézkedett.
Édes ugye??
Kedves Gombócartúr!
Örülök, hogy rendeződni látszik a kapcsolattartás.
A gyerekek elég sűrűn megbetegedhetnek, ezzel sajnos számolni kell. Persze ti is tudnátok ápolni, bizots vagyok benne, de egy lázas gyermeket mégse jó ide-oda cibálni, autókáztatni. Így tényleg jobb, ha ilyenkor elmarad a kapcsolattartás, és ha meggyógyult a gyermek, pótlásra kerül.
Mondjuk az egy kicsit aggályos, hogy már másfél hónapja nem láttátok a gyermeket, ilyen-olyan okokból kifolyólag. Ha felmerül a gyanú, hogy anyuka valós alap nélkül hivatkozik a betegségre, akkor nem árt érdeklődni a gyermek háziorvosánál illetve az óvodában.
Egyébként nem tudom, mik lehetnek azok a jogosnak tűnő ilyen-olyan okok, mert a gondozó szülő csak elkerülhetetlen, objektív akadály esetén mentesül a felróhatóság alól az elmaradt kapcsolattartást illetően. Elkerülhetetlen, objektív akadály viszont nem túl sok van, a gyermek betegségén kívül per pillanat nem tudom, mi számíthatna még annak.
köszönöm az infókat, remélem nemsokára megszületik végre a hivatalos döntés is, mert addig nem lesz sok nyugodt éjszakám...
Kedves Kissember!
Bocs, ha félreértettelek.. Menni kell, oda menni, és ha nem teljesül a kapcsolattartás, akkor bejelenteni a gyámhatóságon..
Nem elég az, ha telefonálgatsz.. Mert így az exed akármit is állíthat és ha a gyámhatóság a törvényeknek megfelelően jár el, akkor téged büntethet meg..
Kedves Maximm!
Obuda Fan véleményével nagyjábol egyet értek.
Ami a különbség, hogy nem csak joga hanem kötelessége is az apának élnie
a kapcsolattartás lehetőségével.
Ha nálatok rendesen működik a gyámhatóság, akkor ha bemész, akkor kötelezhetik az apát a kapcsolattartásra.
Ha pedig ennek ellenére sem menne az apa, akkor akár kisérőt is kérhetsz mellé
a gyámhatóságon keresztül a családsegítőktől..
A jogszabályt ki kell keresnem, nem tudom fejből..nem vagyok jogász..sajnos.
A gyámhatóságon elvben tudják..
Kedves Pocak!
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Kicsit korán örültünk, mert most sem kaptuk meg a gyereket.:( A láthatás előtt közvetlenül, hirtelen belázasodott... Másnap sem kaphattuk meg és harmadnap is még beteg volt a kicsi.
A párom bement a gy.ü-re tanácsot kérni és a gyh. felhívta levélben az é.a. figyelmét, hogy most hétvégén pótolja ezt az elmaradt láthatást, mert már ilyen-olyan ok miatt nem láttuk másfél hónapja a gyereket.
Az, hogy a é.a. úgy dönt nem adja oda a gyereket, még el tudom fogadni , még ha nem is értek vele egyett, de azt, hogy a gyereket lelkileg megcibálja, hogy már el se akarjon jönni, azzal nem. Minden jel arra mutat, hogy erről van szó. Szerencsére a párom végre , anyai tiltás és fenyegetés ide vagy oda, bement az oviba tanácsot kérni, hogy mi lehet a kicsivel. (meg volt tilva, hogy akár telefonom is érdeklődjön, mi meg féltünk megszegni, hogy ne a gyerekeken csattanjon az ostor, ahogy mindig az anyuka vélt sérelmeiért) Hogy miért nem az anyától kérünk infót? Mert nem veszi fel a telefont...
Az ovónéni nagyon kedvesen fogadta, és végre már egy idengentől is visszaigazolást nyert, hogy nagyon jól bánunk a gyerekkel, és jó dolgokat mesél az itteni otthonáról :)
Tényleg nagyon jó az eddigi gy.ü-i tapasztalatunk. Korrekt eljárás, átgondoltság, a gyerek érdekeit nézve.
Remélem így marad!
gombócartúr
Ebben az esetben a bíróság egyértelműen nálad helyezi el a gyermeket. Azért nyilván az apa számára a bíróság biztosítani fog kapcsolattartási lehetőséget, de kötelezni nem lehet az apát arra, hogy ezzel éljen. Egy dologra lehet kötelezni, ez a gyermektartás fizetése.
Ha az apa a gyermekkel kapcsolatos kötelezettségeit ennél is súlyosabban sérti meg, meg lehet próbálni egy szülői felügyeleti jog megszüntetési pert indítani.
Kedves Gézoo, arról nem olvastál valamit, hogy akkor mi a helyzet, ha a különélő apát nem érdekli a saját gyermeke? nincs határozat semmiről, most van folyamatban a gyermekelhelyezési per, amit én indítottam a biztonság kedvéért. az már szinte mellékes dolog, hogy kitalálta, hogy nála helyezzék el a gyermeket- azok után, hogy az elmúlt lassan másfél évben, és előtte a terhességem alatti második négy hónapban nem foglalkozott a picivel.
még annyit, hogy a tárgyalásokon sem jelent meg.
ilyenkor mi a teendő?
Gézoo én mentem volna érte, ha tudom hogy lehet, de félreolvastad.
Kedves Kissember!
Nem csak jog, de kötelesség is a gyermek.
Azzal, hogy élete adásához hozzá járultál amagad módján, egy életre vállaltál édes-néha keserű vagy fáraztó kötelességet:
Apa lettél.
Így már nem a jog miatt, hanem a gyermeked érdeke miatt nem teheted meg, hogy "nem mész érte".
Az a kisember vár téged, még akkor is, ha
esetleg nem úgy látod..
Ha apai érzésből vagy más okból nem mennél érte, akkor legalább emberségből tedd boldoggá arra a néhány órára, amíg veled lehet.. De csak szerintem..
A törvény szerint viszont büntethet a gyámhatóság.. Még akkor is, ha más-fordított esetekben az ellenkezőjét állítják..
Megintcsak igazat kell adnom a gyámhivatalt szapuló véleménynek. Nem először fordul elő, hogy semmibe veszik a törvényt betűit az én esetemben.
Legutóbbi eset: Most nyáron pl elmarasztaltak azért, mert nyári szünet első felében amikor is nem volt időszakos kapcsolattartásom, nem mentem el minden második hétvégén a gyerekért. Merthogy nejem bejelentette sunyi szemét módon utólag, pedig pontosan tudta eddig is az iskolai szünetek alatt hogy nem jár.
De volt egy palimadár Gyámhivatal, aki benyelte a feleség hüleségét és végzést hozott róla. Fellebbeztem, gondolom a megyei Gyámhivatal elolvassa az erre vonatkozó paragrafusokat, ha nem sikerül neki, akkor majd mondom nekik hogy próbálják meg a 25§1.5, hátha elég egyértelmű lesz számukra is...
Tisztelettel jelzem azt is, hogy a gyámhatóságok egy része számára ismeretlen: A gyámhatóságok működéséről és a gyámhatósági eljárásról szóló törvényben a gondozó szülő azon tettét, amellyel megakadályozza a kapcsolattartást:
Határozatban rögzített figyelmeztetéssel, második esetben pénzbírsággal, és ismétlődés esetén, amikor a pénzbírság nem érte el célját, kötelezően a védelembe vétellel, gyermekelhelyezés megváltoztatásával, ill. büntető per megindításának kötelezettségével határozza meg.
Olvastam olyan elutasító határozatot, amelyben a gyámhatóság a törvény létét is vitatta.
Tisztelettel jelzem, hogy én csupán naív, jogszabályolvasó vagyok, mint a kérdéseinből is látszik.
De tapasztalatból tudom, hogy a kapcsolattartás elmaradására vonatkozó törvény szakaszt a jog szakemberei
sem olvassák el figyelmesen és a gondozó szülő kötelmét vélik a kettős tagadó mondatszerkezet mögé..
A gondozó szülőnek semmilyen jogszabály sem ad felhatalmazást a kapcsolattartás megakadályozására.
A kapcsolattartó szülő halaszthatatlan ill. elháríthatatlan elfoglaltságának esetéről,
amikor a kapcsolattartási jogával- és egyben - kötelességével nem tud élni,
rendelkezik az említett paragrafus.
A pótlás módjaként az akadály elhárulását követő legrövidebb időt megjelölve.
Csodálkozom, hogy nem jogász írta le ezt a tényt..
Mindenképpen adjál be újabb végrehajtási kérelmet.
Sajnos jogszabály előírja, hogy ezt a megakadályozott kapcsolattartást követő 1 hónapon belül lehet megtenni. Ha a végzésben szerepel pótlásra előírt idő is, akkor pótlás eredménytelen elteltét követő 1 hónapon belül lehet e kérelmet beadni.
Épp ezért soha nem várj össze nagyobb időszakokat, több megakadályozott láthatást, mert egyrészt az 1 hónapnál régebben megakadályozott kapcsolattartásra vonatkozó végrehajtási kérelmet elvileg nem köteles a gyámhatóság befogadni, másrészt ha több alkalmat adsz be egyszerre (1 hónapon belül is akár lehet kettő), azokat egyként fogja kezelni a hivatal.
Adj be újabb panaszt, de lehet, hogy egyesíteni fogják az elsővel.
Kedves sortársak, hozzászólók!
Talán van aki tapasztalata vagy szaktudása alapján véleményt, tanácsot tudna adni az alábbiakra.
Küldtem egy panaszt a gyámhivatalba láthatások megtagadása miatt, ami egy kb. 3 hónapos időszakra vonatkozott. Ez alatt az időszak alatt minden hétvégi láthatást, valamit a nyári 30 napos szünetet is megtagadta az édesanya. Ezeket e-mail-ben közölte. Az e-mail-eket, mint bizonyítékot elfogadta a gyámhatóság. Az indokok: „vidéken vagyunk, elutaztunk stb., „majd most már az, hogy „a gyerek nem akar találkozni”. Ez már a második eset, hogy gyámhatósághoz fordultam, de figyelmeztetés nem történt, mivel az első esetben visszavontam a panaszom, mert közben helyreálltak a dolgok.
Kérdésem az: hogy az elmaradt láthatások végrehajtására benyújtott kérelmem óta eltelt idő alatt (már több mint 1 hónap) továbbra is megtagadta a láthatást (pontosabban egy fél napot engedélyezett a múlt hétvégén), akkor beadjak-e egy újabb panaszt az ez alatt az idő alatt elamardt láthatások végrehajtására, vagy várjam meg a gyámhatóság döntését ,és csak utána?
A kérdés azért merül fel, mert nagy valószínűséggel a figyelmezetést - amit feltehetőleg kapni fog - semmi hatással nem lesz rá, bírságolni pedig csak egy kiadott figyelmeztetést után lehet. Az idő múlik a gyerek meg felnő, sokat változik, magyarázzam??
Másrést azért is felmerül, mert a fiammal kétszer beszéltem az elmúlt 4 hónap alatt (az évnyitón, és a múlt heti fél napon). Õ azt mondja, hogy azért nem találkoztunk, mert az anyu neki azt mondta, hogy én nem jelentkeztem.
Válaszokat előre is nagyon köszönöm.
Kedves Pocak!
Sajnos az útlevél átadását nem lehetett hivatalosan rögzíteni a közelmúltban lezajlott magyarországi események miatt, és az anyuka sem akarta , hogy erről bármi leírva legyen. Igaz az édesanya hangsúlyozta, hogy ő is fontosnak tartja , hogy gyermeke minél többet lásson a világból.....de nincsenek illúzióink, hiszen már annyi utolsó pillanatban lemondott út van mögöttünk. Nem baj Magyarországon is jól fogjuk érezni magunkat, hiszen együt leszünk :), és Magyarország gyönyörű!:)
Minden jót!
Gombócartúr!
Kedves Gombócartúr!
Örülök, hogy sikerült elérni egy számotokra kedvező egyezséget, mely a gyermeknek is jó lesz, és remélhetőleg anyuka is majd belátja, hogy semmi értelme makacsul ellenállni és folyton-folyvást keresztbe tenni.
Kívánom, hogy így legyen.
(Azért jó tanácsként megjegyezném, hogy az első időkben általában számítani kell arra, hogy anyuka egyszer-kétszer még "bepróbálkozik", hogy meddig mentek el, hol is van az a bizonyos határ. Erre jobb felkészülve lenni, ezért érdemes tanúkkal, egyéb bizonyítást szolgáló eszközökkel menni a kapcsolattartásra továbbra is, még egy ideig.)
Tapasztalatbővítés okán megkérdezném, az útlevelet - külföldre vitelt is sikerült elintézni?
Sok sikert és örömet a jövőbeni kapcsolattratásokhoz!
Kedves Kovács_Béla-Sándor!
Kedves Pocak!
A gyámügyi meghallgatás megtörtént. Az édesanyát felvilágosították, hogy nem csak feladata, hanem kötelessége is a gyermeket olyan helyzetbe hozni , hogy kedve legyen eljönni... Egyéb témákban is nagyon korrekt és igazságos volt az eljárás. Szerencsésen rövidre zárva az édesanya légből kapott vádaskodásait sikerült egy kedvező szabályozást elfogattatni. Sikerült a péntek este 6-tól a vasárnap este 6-ig tartó láthatást is keresztülvinni, nagyon nagy ellenállást legyőzve és egy nehéz kompromisszumot kötve.
Most már csak be kell tartatni.....
Igaz a bírósági végzést is önkényesen változtatgatta az édesanya, de a gyámügyi ügyintéző felhívta a figyelmét, hogy ha nem tartja be akkor komoly következményei lesznek a tetteinek.
Remélem, most már lezárul egy nehéz három év és békességben, nyugalomban, szeretetben élhetjük az életünket mindkét oldalon!
Köszönjük a segítő leveleket!
Gombócartúr meg a férje :)
A korrektség részletes leírást követel.
Az előbb leírtam részletesen, de szerverhiba miatt "elszállt"..
Hétfőn megismétlem.
Addig is köszönöm a segítő szándékodat.
Szép hétvégét kívánok neked!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02