Erre a kérdésre a válasz kb. 150.000,- Ft. ügyvédi jogi tanács munkadíj. Valószínűleg ezért nem érkezett válasz az előző topicban sem..
Eltartási szerződés megtámadása
Ölég drágán dolgozik ez esetben aki ennyiért válaszolna az általam feltett három kérdésre...
Bürtsner
hát... nem is az a drága, hanem a zsebszerződés leplezése.
ha ugyanis ez kiderűl...na az a drága.
Az örökösre nézve az a törvény, amely számára kedvezőbb elbírálás alá esik.
Immaculata:köszönöm érdemi válaszát!
Bürtsner
Bea1-Magácska hozzászólása érdemtelen
Bürtsner
Milyen esetekben támadható könnyen egy eltartási szerződés? Mi 6 éve kötöttünk szüleimmel közösen a húgommal. Viszont tényleges eltartásról van szó, hisz mindenben mi segítjük 15. éve a szüleinket: fürdetés, etetés, gyógyszerek beszerzése, orvoshoz vivése, kert gondozás, mosás, takarítás. Én tudom, hogy a leszármazottnak etikailag ez a dolga, de így is könnyen támadható az eltartási szerződés?
„hisz mindenben mi segítjük”
Konkrétan mit jelent az a segítés? Mennyit és mire költetek havi átlagban?
Tisztelt Kovács Ügyvéd úr!
A mindenen mindent értettem: mosás, főzés, takarítás, kertgondozás, (az egyik zártkertet kizárólag én gondozom), ház körüli munkák, házfelújítás, számlák befizetése, gyógyszer kiíratás, orvoshoz mi visszük Őket, bevásárlás, és még lehetne sorolni. Ez még mindig olyan, mintha a szüleinkkel csak színlelt szerződést kötöttünk volna? Mert úgy érzem, hogy eleget teszünk (vagy inkább többet) az eltartási szerződésben leírtaknak.
Köszönettel!
„Mennyit és mire költetek havi átlagban?”
Erre nem válaszoltál.
(Attól tartok, nem tudod, mi az eltartási szerződés lényege.)
Az új Ptk. szerint már a puszta gondozásra kötött tartási szerződés is érvényes, de a korábbi törvény szerint ez nem volt így, ezért véleményem szerint célszerű lenne arról megállapodni, hogy a szerződést az új törvény hatálya alá helyezitek.
:) Szinte szó szerint ezt írtam neki emilben. Hátha kettőnknek már elhiszi.
Kedves Ügyvédek!
A szerzősében foglaltak szerint 30.000ft van meghatározva. Van egy másik szerződés, ami az ingóságokra vonatkozik, ez úgy tudom csak nekünk van. Miért lenne fontos ezt újra kötni? Itt úgy érzem nem színlelt szerződésről van szó, hisz maximálisan eleget teszünk.
Nem tudom mennyit költünk havi átlagban, hisz közös kasszán vagyunk, de sokszorosa, a 30eft-nak. Ők a nyugdíjukból is finanszírozzák az élelmiszert, de mi a húgommal is. A közüzemű számlák szüleink nevén maradtak, de a csekkeket mi fizetjük, sok esetben a saját pénzünkből.
„Ők a nyugdíjukból is finanszírozzák az élelmiszer”
„a csekkeket mi fizetjük, sok esetben a saját pénzünkből.”
Erről beszélek. Tehát nem tartottátok el őket.
Amúgy kérdeztél, válaszoltunk. Ha nem hiszed, hát nem hiszed.
Igen, szerintem sem tartjuk el őket.... Az egészet szerződést meg is szüntetjük, hisz itt nagyon kilóg a lóláb...
Igen, szerintem sem tartjuk el őket.... Az egészet szerződést meg is szüntetjük, hisz itt nagyon kilóg a lóláb...
„Miért lenne fontos ezt újra kötni?”
Nem újra kellene kötni, hanem az új törvény hatálya alá helyezni. Mert a régi törvény alapján az a tartási szerződés, ami a puszta gondozásra jött létre, érvénytelen volt.
És, ha nem helyezzük az új törvény alá, akkor érvényét veszti, hiába a 6 év gondozás?
A szerződés hatályban marad. Új Ptk. született 2013-ban. Az új Ptk-t főszabály szerint a hatályba lépését követő jogügyletekre kell alkalmazni. Az Önök szerződése még a égi Ptk. hatálya alatt született, tehát annak a rendelkezéseit kell alkalmazni. Viszont lehetőségük van rá a feleknek, hogy egyező közös akarattal a szerződésüket az út törvény hatálya alá helyezik, így annak rendelkezéseit kell alkalmazni. Ez két soros nyilatkozat, amit a felek aláírnak. Ennyi az egész.
Köszönöm szépen válaszát! Ha nem tennénk meg ezt a módosítást, akkor könnyebben támadható az eltartási szerződés, vagy szinte érvénytelen?
Nagyon rossz, amiket eddig írtak, hogy mindez hiába, bármivel érvelhetnek a rokonok, akik nem is látogatják szüleinket, követelhetik a jussukat. Iszonyat munka áll e mögött, hogy a szüleinknek minden jó legyen, és ők egyszerűen csak úgy megtámadhatják, hogy ez egy színlelt szerződés?
Nem kell ezt túl aggódni. Menjenek el a szerződést megszerkesztő ügyvédhez. Ezzel a két mondattal helyezzék az új Ptk. hatálya alá a szerződést és legyenek nyugodtak. Ha a rokonság megtámadná, akkor kell érdemben védekezni.
Tisztelt DrAttika!
Köszönöm Önnek a segítséget, és, hogy nem űzött gúnyt a tudatlanságomért!
Minden jót!
Még egy nagyon fontos kérdés eszembe jutott, elnézést. Mi úgy kötöttünk szerződést, hogy az ingatlanra és az ingóságra külön külön (ügyvéd javaslatára). 1.8 millio ft-ot fizettünk, hogy a nevünkre kerültek az ingatlanok, másért, tehát az ingóságokért nem, itt több millio ft készpénzről van szó. Úgy tudom, hogy az ingóságra kötött szerződés viszont csak nálunk van, és az ügyvédnél, nem került máshova. Ez okozhat gondot később?
Nézze!
A szerződés ismerete nélkül ettől többet tanácsolni nem tud itt senki. Az az ügyvéd, aki a szerződést szerkesztette az kompetens a továbbiakban. Hozzá forduljanak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02