elektronikus cégeljárás


ObudaFan # 2009.03.04. 19:23

Semmi nem zárja ki véleményem szerint.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2009.03.04. 20:14

köszi
csak azért mert pl. az átalakulást nem lehet egyszerűsített eljárásban...

ObudaFan # 2009.03.05. 11:12

Igen, de ott speciális határidők vannak.

Sirtos # 2009.03.08. 08:43

14 éve -amikor a vállalkozásomat megszűntettem félreértésből elmaradt a cégbírósági (egyéni cégem) megszűntetése. ( Az Önkormányzat elhitette velem, hogy Ő intézi az összes hivatalos megszüntetést a továbbiakban) Most derült ki ez nem volt igaz.
Azóta megváltozott a törvény és csak elektronikus eljárással szüntethetem meg 1994-es egyéni cégemet. ( 1 évig élt csak!) Közben a Cégbíróság meg is akar büntetni "folyamatosan elkövetett mulasztás" miatt. Ez NONSZESZ !
Mivel nem volt( vagy nincs) az Önkormányzatok és a Cégbíróság közt kapcsolat 14 évig senki fel sem szólított hogy rég megszűnt vállalkozásom után még mindig nyitva maradt az egyéni cégem a cégnyilvántartásba.
Megjegyzem én nem is akartam egyéni céget nyitni, csak azt mondták akkor, hogy ha nevet akarok adni a vállalkozásomnak, akkor töltsek ki ilyen olyan papírokat és hozzak közjegyzőtől hiteles aláírási címpéldányt. Befizettem a megfelelő illetékeket és a cégközlönyben is megjelent.
Kérdésem : 1995 októberi lejelentési kötelezettségem nem minősül-e az elkövetése pillanatában elkövetettt szabálysértésnek ?
Ha igen, akkor nem-e az akkori büntetési tétel szerint kell-e velem szemben eljárniuk ?
Ha igen, akkor az 1995 ben kirovandó büntetésem 14 év alatt nem évült-e már el ?
Mi van, ha még 30 évig nem szüntettem volna meg az általam nem is tudott elmaradást ? Akkor 44 évi büntetést rónak ki rám és elveszik a lakásomat ?
Hát nem nevetséges egy bejelentési kötelezettség elmaradása miatt, ami 1995-ben még ingyenes is volt ?!
Megköszönöm, ha ezekre tudna valaki válaszolni !

ObudaFan # 2009.03.08. 09:56

Maga a gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása, mint bűncselekmény már elévült. Ettől még törvényességi felügyeleti bírságot a cégbíróság kiszabhat, ami a házadat nem fogja elvinni, de azért kellemetlen lesz.
Az az igazság, hogy aki vállalkozóként kíván működni, az nem baj, ha legalább a legalapvetőbb ismereteket megszerzi ezzel kapcsolatban.

Sirtos # 2009.03.08. 13:57

Köszönöm a gyors választ !
Nagyon bízom benne, hogy a Cégbíróság is hallotta Kondorosi Ferenc kormánybiztos úr ígéretét miszerint nem az a cél magyarországon, hogy "bírság ipart" alakítsanak ki és az állam a polgárai megbüntetéséből tartsa fenn magát.

Sajnos manapság egy önkormányzatnál dolgozó hivatalos személynek sem lehet egy szavát sem elhinni. Őszintén mondom nem tellett volna semmiből akkor befáradnom a Cégbíróságra és ingyen megszüntetni az egyszemélyes cégem.
Tudom , hogy nekem kellett volna tisztába lennem 217.835 betartandó szabállyal, de képtelenség mindenre odafigyelni. A követhetetlen agyon szabályozások ma is jó pénzt hoznak az államkasszába.

Ilyenkor igazán elvárható egy kis jóindulatú figyelemfelhívás.
Manapság a számítógépes nyilvántartások korában az állami szervek szinergikusabban működhetnének!
1-2 hónap múlva elvártam volna egy figyelmeztető levelet : "Uram, a rendelkezésünkre álló adatok szerint az ön vállalkozása 1995. októberében megszűnt, de a cégnyilvántartásból még nem töröltette magát. Kérjük 15 napon belül pótolja a hiányosságot" !

Ennyit kéne a magyar állampolgároknak egy fair és ügyfélbarát hozzáállástól kapni.

Ja, hogy ez Magyarország ?
Mivel már európaiak is vagyunk ennek így kéne rég működni !

ObudaFan # 2009.03.09. 10:02

Szerintem ehelyett a hozzáállás helyett minél hamarabb töröltesd a céget, mert azzal jó eséllyel megúszhatod a bírságot.

Ariana # 2009.03.09. 10:46

Kedves Fórumozók!

A mai nap kaptam egy értesítést a BÜK-től, hogy mostantól (?) az illeték- és közzétételi költségtérítés befizetési nyomtatványokat közvetlenül a MÁK honlapjáról (https://illetekigazolas.allamkincstar.gov.hu/) lehet letölteni, és ott kell interneten keresztül aláírni. A Netlock-unk viszont valamiért nem hajlandó így aláírni a kérelmet. Érdeklődnék, hogy másnak is merült-e fel hasonló problémája, próbáltátok-e már az új rendszert, és a régi (ami még mindig elérhető) vajon működik-e még, és elfogadja-e a MÁK az onnan lekért számokat, illetve meddig?

Köszönöm a segítséget!

Ariana # 2009.03.09. 12:23

Közben felmerült még egy kérdésem, nevezetesen, hogy a végelszámoló eljárása elleni kifogás elektronikusan nyújtandó-e be, vagy az továbbra is papíralapon megy?

R.M.R. # 2009.03.09. 12:44

MÁK - illeték és közzététel befizetés

Tisztelt Érdeklődők!

A BÜK tájékoztató email-je alapján, a mai napon szintén megpróbáltunk lekérni, az új MÁK rendszerből, eljárási díjat. Sajnos nem sikerült, a MÁK azt a felvilágosítást adta, hogy a rendszert még csak tesztelik, és nem lehet még használni. Tájékoztatást adó ügyintéző, azt az információt adta,hogy továbbra is az e-cegjegyzek, honlapról töltsük le az utalvány mintákat. Addig amíg ott elfogadja az elektronikus aláírásokat, amennyiben már nem tudjuk aláírni az ott lekért mintákat, úgy akkortól él az új rendszer.Bp., 2009.03.09. 13.43. R.M.R. Office

ObudaFan # 2009.03.09. 13:40

Ariana!

Az papíralapon tudomásom szerint.

Ariana # 2009.03.09. 13:43

Köszönöm a válaszokat!

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2009.03.16. 16:41

Befolyásszerzésnél 15.000 Ft az illeték
2008. december 08

Az Itv. 45. § (4) bekezdése szerint minõsített többséget biztosító befolyás szerzése esetén a változásbejegyzési eljárás illetéke 50 000 forint, ami magában foglalja az összes további díjat. Az ügyvédi kérdés arra irányult, hogy ez az 50.000 forintos kötelezettség a gyakorlatban akkor is fennáll-e, ha egy személy szerzi meg valamennyi üzletészt (i) több különbözõ tulajdonostól, és ezzel a társaság egyszemélyessé válik (ii) vagy egy már egyébként is egyszemélyes társaságban történik tulajdonosváltozás.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Céginformációs Szolgálata megerősítette, hogy amennyiben egyszemélyes társaság keletkezik az üzletrészek megszerzésével, úgy az illeték mértéke 15.000 Ft.

KÉRDÉSEM HOGY NÁLATOK BETARTJÁK EZT A KAMARAI HÍRLEVÉLBEN FOGLALT SZABÁLYT?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2009.03.16. 17:22

tudott valaki ma lekérni utalványt?

ObudaFan # 2009.03.17. 08:47

Hátha valakinek nincs meg:

T Á J É K O Z T A T Ó

A 25/2006. (V.18.) IM rendelet az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus úton történő megfizetéséről a cégeljárásban és más cégügyekben

A Magyar Államkincstár által vezetett IRM és a bíróságok cégbírósági számláira az illeték és a közzétételi költségtérítés (banki úton való) megfizetéseiről a Kincstár – kérelemre – elektronikusan igazolást küld ki. 2009. január 30-tól az igazolási kérelmeket közvetlenül a Magyar Államkincstár e-mail címére kellett megküldeni.

A Magyar Államkincstár 2009. március 16-tól beindítja webes szolgáltatását, amely az igazolásokat automatikusan adja ki.

Az új szolgáltatás az alábbi honlapokon keresztül érhető el:
IRM http://ceginformaciosszolgalat.irm.gov.hu/
Magyar Államkincstár http://www.allamkincstar.gov.hu/
http://e-cegjegyzek.hu (utalványminták: illeték, költségtérítés; Elektronikus fizetés útmutató)

Az utalványminta lekérésének módja nem változott a korábbi évekhez képest, továbbra is a honlapokon lévő „ÚTMUTATÓ” alapján kell eljárni.
Az igazolási kérelem Kincstárhoz való megküldésénél történt változás: nem kell az aláírt igazolási kérelmet a Kincstár e-mail címére megküldeni, mert az automatikusan megjelenik a Kincstárnál igazolási kérelemként!

Ha 2009. március 16-a előtt az igazolási kérelem beérkezett a kincstárhoz, de az átutalás még nem történt meg, azt a fenti dátumtól számított 5 napig még befizethetik, utána már csak az új rendszerben kiadott ügyazonosító számokra adunk ki igazolást.

Ha 2009. március 16-a előtt az utalványmintán lévő ügyazonosító számra hivatkozva a befizetés megtörtént, de az igénylési kérelmet a Kincstárhoz még nem küldték el, arra átmenetileg lehetőséget biztosítunk, hogy az aláírt igazoláskérelmet a Kincstár részére az illetékigazolás@allamkincstar.gov.hu e-mail címre megküldjék.

Igazolás kiadása:
A Magyar Államkincstár igazolást kiadni csak arra a kérelemre tud, amelyre az átutalás (banki úton) az utalványmintán lévő cégbírósági illetve IRM számlára megtörtént, valamint az átutalás hibátlanul tartalmazza az utalványmintán lévő 16 jegyű ügyazonosító számot és az átutalt összeg megegyezik az utalványmintán lévő összeggel. Az igazolás kiadása a kincstári jóváírást követő munkanapon történik.

A cégbírósági illetve az IRM számlákra átutalt összegek visszaigénylésének folyamata:

1.„Cégbírósági számlára befizetett összeg visszaigénylése (10032000-0101XXXX):
A fel nem használt illeték visszaigénylése: az illetékes cégbíróság igazolást ad ki a számlára érkezett fel nem használt (tévesen utalt) összegről, majd a cégírósági igazolással az illetékes APEH RIG illeték főosztályát kell felkeresni.” („A fel nem használt illetékről a cégbíróság a 25/2006. IM rendelet 9. § szerint papíralapú igazolást állít ki. Ezzel az igazolással az ügyfélnek a rendelet 3. § szerint az APEH Illetékhivatalához kell fordulnia”).

2. „ IRM számlára befizetett összeg visszaigénylése (10032000-01810039):
Elektronikus úton a költségtérítés visszaigénylési kérelmet az IRM e-mail címére (szolgalat@im.e-cegjegyzek.hu) kell megküldeni, aláírt e-aktában, céginformáció kérés sémával (ugyanis az informatikai vizsgálatot ezekre a kérelmekre is elvégzi a rendszer). Kérjük, ügyeljen a kérelem benyújtásánál a megengedett fájlformátumok használatára (TXT, PDF). Bővebb információ a www.e-cegjegyzek.hu honlapon található.”

Budapest, 2009. március 13.

Magyar Államkincstár

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2009.03.17. 13:55

köszi

de nektek sikerült lekérni?

nekem nem telepíti a netlock programot... amásik gépen is van valami hiba...

ObudaFan # 2009.03.17. 13:59

Explorerrel próbáltad? Vagy mivel?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2009.03.17. 17:29

igen
de közben sikerült ke kellet tölteni a net keretrendszer frissitést

sztem tegnap meg eleve halott volt

az illeték mértékéről mi véleményed?

ObudaFan # 2009.03.17. 18:16

Szerintem 15e, de nem csodálkoznék, ha lenne cégbíró, aki szerint nem.

ZSZSZS # 2009.03.31. 11:06

Segítséget kérnék:

Szerződésmintával alapított társaságnak végelszámolás előtt át kell térni nemszerződésmintára?

Vagy elég ha nem ixelem be, hogy szerződésmintával készült a létesítő okirat?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.31. 11:10

Miért kellene áttérnie; és miért ne ikszelnéd be?

ZSZSZS # 2009.03.31. 11:28

Felhívtak a Cégbíróságtól, hogy mivel beikszeltem és mivel szerződésmintás a cég: egyszerűsített eljárásnak minősül, így pedig nem lehet végelszámolást kérni. Szerintük.

ObudaFan # 2009.03.31. 11:53

Csak beikszelni nem kell.

ZSZSZS # 2009.03.31. 12:00

Igen, végül erre jutottunk mi is. Köszönöm.

Egyébként ezt milyen jogszabályhely tiltja, mert az átalakulásnál tudom.

Van más eset amikor még nem ildomos ikszelgetni a "szerződésminta alapján készültet"?

meshi # 2009.05.19. 11:02

Tisztelt Fórumozók!

a következő ügyben kérném a segítségeteket. Házasság felbontáshoz kapcsolódóan a közös cégünket, mint vagyontárgyunkat én váltottam (váltanám) magamhoz. A tervezett változások:

  • volt házstárs tulajdonrészének egy része az enyém lesz, illetve bevonásra kerl egy harmadik személy (minimális tul.résszel)
  • volt házastárs ügyvezetői megbizatása megszűnik
  • egyik telephely törlése
  • új székhely (Budapestről vidékre)

2009. március 27-én elektronikusan beadta a megbízott ügyvéd a változáskérést. Máj. 5-én (!) került át Bp-ről az új székhely szerinti Cégbíróságra, közben az említett többi változással érdemben nem foglalkozott senki. Lassan eltelik 2 hónap, de sem a bank felé (hitelfelvétel elindításához), se az APEH felé semmit nem tudok igazolni, mert csak az ügyvédnél aláírt papírjaim vannak, ami nem számít egyik hivatalban sem.
Ilyen esetben mi a teendő, próbáltam beszélni a cégbíróval, aki azt mondta neki 30 napja van. Nekem meg károm származik ebből, hogy két hónapig ülnek a változtatásokon. A régi ügyvezető még simán beroboghat a bankba az aláírási címpéldányával, mivel nincs semmi bizonyítékom arra, hogy ő már nem ügyvezető, és garázdálkodhat a számlán. Mit lehet ilyenkor tenni? tudnátok tanácsot adni?
Ügyvédem türelemre int és széttárta a kezét.
köszönöm, manka