elektronikus cégeljárás


ammora # 2009.10.01. 16:49

Kedves Sárinka!

Mi beírtuk a törlendőt sima tevékenységi körként és mögé írtuk zárójelben, hogy főtevékenység. Majd felvettük az újat szintén ugyan így. Elfogadták, bejegyezték.

Sárinka # 2009.10.07. 12:36

Kedves Ammora!

Köszönöm a segítséget. Remélem nekem is bejegyzik.

Üdv: Sára

meshi # 2009.10.31. 15:28

Cégünk új irodába költözik, a székhely megmarad. Szeretném megkérdezni, hogy ez a plusz bejelentés milyen anyagi vonzattal jár, reális-e az ügyvédi költség 50eFt+áfa összegre (vidéki városról beszélünk és plusz a 15 és 3eFt illetékek) ill. hogy az ügyvédnél be kell-e mutatni eredeti tulajdoni lapot vagy elegendő csak a tulajjal kötött bérleti szerződés?
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2009.11.01. 12:53

Nem csak be kell mutatni, át is kell adni a tulajdoni lapot.

buszgyuri # 2011.11.04. 13:21

Szerintetek a céggel szemben folyamatban lévő (a cégjegyzékbe bejegyzett) végrehajtás akadálya a törzstőke csökkentésének?

ObudaFan # 2011.11.04. 15:58

Gt. 162. § (1) Az ügyvezető a törzstőke leszállítását elhatározó taggyűlési határozat meghozatalát követő harminc napon belül köteles a taggyűlési határozatról szóló közleményt a cégbíróságnak elektronikus úton megküldeni, egyidejűleg intézkedni a tőkeleszállításról hozott döntés Cégközlönyben történő kétszer egymás utáni közzétételéről, akként, hogy a két közzététel között legalább harminc napnak kell eltelnie. A hirdetményben fel kell tüntetni a döntés tartalmát, valamint fel kell hívni a társaság hitelezőit, hogy a hirdetmény első alkalommal történt közzétételét megelőzően keletkezett és ezen időpontig esedékessé nem vált követeléseik után - a (3) bekezdés szerinti kivételekkel - biztosítékra tarthatnak igényt. Az ismert hitelezőket a társaság közvetlenül is köteles értesíteni.

(2) A hitelezők a hirdetmény utolsó közzétételétől számított harmincnapos jogvesztő határidőn belül jogosultak bejelenteni, ha a társaság törzstőkéjének leszállításával összefüggésben biztosítékra tartanak igényt.

(3) Nem jogosult biztosítékra a hitelező, ha a törzstőke-leszállításhoz kapcsolódó kockázattal arányos biztosítékkal - jogszabály rendelkezése vagy szerződés alapján - már rendelkezik, vagy ha a társaság pénzügyi, vagyoni helyzetére figyelemmel a biztosítékadás indokolatlan.

163. § (1) A társaság az igénybejelentés előterjesztésére biztosított határidő lejártát követő nyolc napon belül köteles biztosítékot nyújtani, vagy a kérelem elutasítását és annak indokát a hitelező tudomására hozni. Az elutasító, illetve a hitelező által nem megfelelőnek tartott biztosíték nyújtására vonatkozó döntés felülvizsgálatát a hitelező a határozat kézhezvételétől számított nyolcnapos jogvesztő határidőn belül a cégbíróságtól kérheti. A cégbíróság - a törvényességi felügyeleti eljárásra irányadó szabályok megfelelő alkalmazásával - a kérelem előterjesztésétől számított harminc napon belül határoz. A cégbíróság az eljárás lefolytatását követően elutasítja a kérelmet, vagy a társaságot megfelelő biztosíték nyújtására kötelezi. A törzstőke leszállítása mindaddig nem jegyezhető be a cégjegyzékbe, amíg a hitelező megfelelő biztosítékot nem kapott.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha a társaság törzstőkéjének leszállítására

  1. a társaság veszteségének rendezése végett [143. § (3) bekezdése], vagy
  2. a számviteli törvényben meghatározott módon, a társaság törzstőkéjén felüli lekötött tartalék javára történő átcsoportosítás céljából

kerül sor.

(3) A (2) bekezdés b) pont szerinti esetben a törzstőke terhére képzett tartalék nem haladhatja meg a társaság törzstőkéjének tíz százalékát. Az így képzett lekötött tartalék kizárólag a társasági veszteségek csökkentésére vagy utóbb a társaság törzstőkéjének a felemelésére fordítható, tilos abból a tagok javára kifizetést teljesíteni.

buszgyuri # 2011.11.05. 18:27

Köszönöm! Ezek szerint nem akadály, de mint ismert hitelezőt értesíteni kell.

ObudaFan # 2011.11.05. 21:11

Így van.

Serpico # 2020.01.24. 14:13

Elektronikus címpéldány tanúsítványát szeretném csak beküldeni változásbejegyzésben, semmi nem módosul. Iratminta kitöltőben felcsatolom a tanúsítványt. Kell-e még valamit benyújtani? Illetéket, költségtérítést kell-e fizetni? Köszi előre is.

ObudaFan # 2020.01.24. 15:56

Illeték, költségtérítés van szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.24. 20:03

+1 Az, hogy a bíróságnak van-e leadva aláírási címpéldány, cégadat. És ez változik.