közgyűlési jegyzőkönyvről másolat kérése


Szomorú örökös # 2019.07.10. 05:01

Tiberis

Ott van azonban a helyettesítés kötelezettsége, sőt én azt állítom, hogy szükséghelyzetben, a mai világban az értesíthetőség kötelezettsége is.

Azért az fura, nagyon fura, hogy te „szükséghelyzetnek” nevezed, amikor egy nyamvadt jegyzőkönyv másolatot követelsz a közös képviselőtől. Úgy gondolom, ez kb. annyira fontos történet, hogy simán megvárhatod vele a közös képviselő nyaralásának a végét.

De nézzük más oldalról: te hogy éreznéd magad, ha közölné a főnököd, hogy lebetegedett a kollégád, aki a szabadságod alatt helyettesítene, ezért kénytelen vagy visszatérni mondjuk Malibu szigetéről az előre lefoglalt szálláshelyedről, mert szükség van rád a munkahelyen? Gondolom önként és dalolva repülnél haza a repülővel.....ja nem. :-)

Szomorú örökös # 2019.07.09. 19:20

Tiberis

Egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a közös képviselői funkció olyan mint mondjuk a liftszerelő (bár minden hasonlat sántíthat, de ez most nem sántít).

De, nagyon sántít! A liftszerelő nem megy ki, ha beszorulsz a liftbe, erre van egy olyan szolgálat a jelzőrendszer másig végén, akinek nem a lift megjavítása a feladata, hanem az, hogy kimenti azt, aki beszorult. Ez két külön tevékenység. Ezt követően ő kikapcsolja a liftet és a szerelő csak ekkor érkezik, hogy megjavítsa. ;-)

A közös képviselő egyébként nyilván hagy valakit ilyenkor a házon belül, aki az ügyintéző gondnok szerepét betölti.

De hogy azt gondolod, hogy a te követelődző leveledet majd ilyenkor is át kell vennie, már ne is haragudj, ez egy kb. ezredrangú kérdés, nem hinném, hogy foglalkoznia kéne vele, ha valóban szabin van. Majd akkor átveszi a levelet, ha visszaérkezik - még akár a 10 napon belül is. Úgy gondolom, hogy bőségesen akkor is rá kell, hogy érjen számodra az a jegyzőkönyv másolat - nyilván az egyszem eredetit nem fogja elküldeni neked - aminek a másolási költsége persze a tiéd, mert gondolom ezt tudod, hogy nem ingyen kapod. Legalábbis mostmár egészen biztosan tudod. :-)

Tiberis # 2019.07.09. 19:13

Hát, hogy irreleváns-e, arról vitatkozhatnánk, de az messzebbre vezet. Egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a közös képviselői funkció olyan mint mondjuk a liftszerelő (bár minden hasonlat sántíthat, de ez most nem sántít). A lényeg, hogy a kuncsaft sem szorulhat be a liftbe, mert a szerelő element szabadságra, amihez persze joga van. Ott van azonban a helyettesítés kötelezettsége, sőt én azt állítom, hogy szükséghelyzetben, a mai világban az értesíthetőség kötelezettsége is. Namármost, ha a közös képviselő nem érhető el, akkor legyen egy helyettesítő aki 10 napon belül (ez a postai szabály) átveszi az ajánlott küldeményt.
Ennyit erről. Most már elmehetünk szabadságra :-)

Szomorú örökös # 2019.07.07. 20:31

Tiberis

Egyébként a szabadság a vállalkozás, munkavállalás fogalomkörébe tartozik, a társasházi törvényben ilyen nincs, és ilyen formán pl. a közös képviseletet tiszteltdíjért ellátó személynél a szabadság nem is biztos, hogy értelmezhető.

Már megbocsáss, de ha én, mint közös képviselő (nem az vagyok egyébként) elutazom nyáron a világ másik végére mondjuk egy-két hétre pihenni, akkor miből gondolod, hogy én fel fogom venni neked a telefont? Vagy esetleg a postás utánam küldi a te „roppant fontos” leveledet? A nagy büdös francokat! De ettől még nagy valószínűséggel a házzal tudatni kell, mert ha vállalkozás-szinten csinálja a közös képviselő, akkor bizony joga van szabadságra menni, ezt te nem tilthatod meg neki.

És ez teljesen irreleváns abban a kérdésben, hogy a te esetedben valóban szabadságon van-e.

Tiberis # 2019.07.07. 08:08

Szomorú örökös

A lényeg nyilvánvalóan más. Az ajánlott levelet nem naponta küldenek a közös képviselőnek, a kapcsolat tartásnak egyszerűbb formái is elegendőek, kivéve, ha az értesítést bizonyítani kell. Az pedig egy jó kérdés lehet, hogy hogyan szerez tudomást a társasház arról, hogy a közös képviselő szabadságra ment? Ha pedig tudhatom, hogy szabadságon van, akkor nyilván nem adok fel feleslegesen ajánlott levelet. Egyébként a szabadság a vállalkozás, munkavállalás fogalomkörébe tartozik, a társasházi törvényben ilyen nincs, és ilyen formán pl. a közös képviseletet tiszteltdíjért ellátó személynél a szabadság nem is biztos, hogy értelmezhető.

Szomorú örökös # 2019.07.05. 19:04

Tiberis

Milyen eljárás lehetséges, ha társasház közgyűlésének jegyzőkönyvét a közös képviselő kérésre nem adja át, és a jegyzőkönyvet kérő ajánlott levelet sem veszi át.

Hát pl. nyár van és elképzelhető, hogy szabadságra ment. Neki is jár ám ilyen!
Esetleg türelmesen várni még egy kicsit, az megoldható?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.05. 13:01

Nem.

Tiberis # 2019.07.05. 11:41

Közvetlenül iratkiadás címén lehet pert indítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.05. 10:48

Törvényességi felügyeleti intézkedés.

Tiberis # 2019.07.05. 09:58

Tisztelt Fórum!

Milyen eljárás lehetséges, ha társasház közgyűlésének jegyzőkönyvét a közös képviselő kérésre nem adja át, és a jegyzőkönyvet kérő ajánlott levelet sem veszi át.

kismukk # 2008.11.22. 01:51

Pedig, azzal bizonyitható lenne, ha pl.a könyvvizsgáló nincs ott (holott a számv.beszámolót tárgyaló közgyűlésen ott kellene lennie), vagy a részvényeseket nem engedték szóhoz jutni, egyetlen kérdésre sem válaszolt a vezetőség.

Valószinű, nem marad más, mint OF javaslata:
HA a cégbíróság nem lép, akkor folyamatosan kell cseszegetni.
És ezt hogyan csinálhatnánk hatékonyabban? Havonta inditsunk törv.fel.eljárást? vagy hogyan?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.21. 06:03

Puszta beszédmód, ahogy Grosschmid mondaná. Kár ilyenen lovagolni.

kismukk # 2008.11.21. 03:04

KBS
Könnyen lehet, hogy amit te kivonatnak nevezel, az a jegyzőkönyv.
Akkor is, ha a cég levelében irja: mellékelten küldjük a jegyzőkönyvi kivonat másolatát...?
Meg ha a dokumentum tetején is "Jegyzőkönyvi kivonat" áll?

A Gt előirja, hogy a közgyűlésről jegyzőkönyvet KELL késziteni, hozzá mellékelve a jelenléti ivet. De a CB-re beadandó lehet a jk vagy(!) annak kivonata, - és a cég természetesen a dolog könnyebb végét választja, a kivonatot, amely csak megismétli az amúgy is közzéteendő határozatokat.
A Gt nem irja elő, milyen formában, milyen mélységű is legyen egy jegyzőkönyv. A kivonathoz a jelenléti ivet sem kell mellékelni, - ez tehát jó módszer arra, hogy a közgyűlésről semmi se legyen tudható és bizonyitható.

De, formállogikailag, ha kivonat van, akkor ANNAK is léteznie kell, amiből az készült, nem? Például, kamillakivonat nem készithető akkor, ha nem létezik maga a kamilla.

Továbbra is örömmel fogadom az ötleteket, hogyan lehetne megszerezni a jegyzőkönyvek másolatát.

ktamas85 # 2008.11.19. 12:02

KBS, na pont erre gondoltam, amikor maszatolást irtam.

Már megint az értelmezéssel próbálod átívelni ténybeli tévedésedet.

Egyébként valakivel összetévesztesz, mert semmiben nem cáfoltál eredményesen, de ezen "aprócska" tévedésed belefér a többi mellé.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 11:54

Nézd csak Ksesnaur Kolléga, hogy' kezdtem a posztomat: "könnyen lehet..." Méghozza akkor lehet könnyen, ha az alapító okiratban nem írtak elő a törvényben rögzítetten túli tartalmi elemeket. De megnézném és azt a részvénytársaságot, amely szó szerinti jegyzőkönyv vezetését írja elő.
Szerintem mások értették.

OFF
Egyszer már jeleztem, hogy nem jösz te ki abból jól, ha belémakadsz, mint a bogáncs. Úgy emlékszem, igazam is lett.
ON

ktamas85 # 2008.11.19. 11:37

KBS irta:
"Nem köteles ugyanis a társaság szó szerinti, de még csak részletes jegyzőkönyvet sem készíteni"

KBS , ezt Te honnan tudod? Ugyanis az alapító okirat(ok)ban erről kitérhetnek az alapítók, de akár utólag is hozhatnak arról döntést, hogy részletes jegyzőkönyvet vezetnek, szabályozhatják tárolásának és másolásának feltételeit stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 11:18

Könnyen lehet, hogy amit te kivonatnak nevezel, az a jegyzőkönyv. Nem köteles ugyanis a társaság szó szerinti, de még csak részletes jegyzőkönyvet sem készíteni.

ObudaFan # 2008.11.19. 11:01

Ha tetszik, ha nem: a cégbírósági törvényességi felügyeleti eljárás van erre kitalálva. HA a cégbíróság nem lép, akkor folyamatosan kell cseszegetni.

kismukk # 2008.11.19. 02:09

Tisztelt Fórumozók!

Megköszönném az ötleteket, hogyan lehetne elérni, hogy az rt-től megkaphassuk a közgyűlési jegyzőkönyvek másolatát?

Tájékoztatásul az eddigiek:
Az rt az elmúlt másfél év során négy közgyűlést tartott, egyikről sem hajlandó jegyzőkönyvi másolatot kiadni. Kértük a céget közvetlenül tértivevényes levélben, mire a semmitmondó jk-kivonatot küldte el. Megreklamáltuk, semmi válasz. Végül Cégbiróságnál törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztünk, CB felszólitotta a céget. A cég küldött nekünk egyoldalas választ, hogy már korábban megküldték nekünk (ez volt valójában a jk-kivonat), a CB felé meg jelentették, hogy eleget tettek. Megkifogásoltuk a CB-nél a cég trükközését, azóta semmi.
A törv.fel.eljárás kezdete óta egy év telt el, jegyzőkönyv sehol.

A cég a CB-nek sem adja be a jegyzőkönyveket, a cégirat betekintési irodán nincsenek. A székhelyi cégiroda állandóan zárva, ott sem lehet megnézni.