Társasházi jog


fittness # 2010.05.09. 14:17

Szia MajorDomus !

Én bajosan élek a szocializmusban:)
De az új közös képviselő a FIDESZ kampányanyagát visszadobálta az én levelesládámba és bedobálta az MSZP-s szórólapokat:)

Köszi kedves ragyasdezso a tuti választ. Most már csak az lenne a kérdésem e témában,hogy:ha több tulajdonosnak is fennáll közköltségtartozása akkor hogyan lehetett érvényes a szavazás a közös képviselő "elvtársnő" megválasztására?? Vagy erre nem vonatkozik a tulajdonosok közköltségtartozása??
Előre is köszi a választ !
Megjegyzés : a megválasztott közös képviselőnek is van közköltség tartozása! Nahát!?

ragyasdezso # 2010.05.08. 21:09

MD

Takarításra az SZMSZ sem kényszeríthet senkit. Mert lehet hogy fél lábú, vagy másnapos. Egyébként is a munkavégzés járulékköteles. Meg kell fizetni! Nincs olcsóság, ha a törvény mást ír elő! Mert ha a fűnyírás közben levágja a fél lábát, a tulajdonosok örök életéig fizethetik az apanázsát!

ragyasdezso # 2010.05.08. 21:03

MINDIANA
Illene lehet, de nem káptalan az ember feje!

MajorDomus # 2010.05.08. 18:53

fittness

Az -a baj hogy te még a szocializmusban élsz. Ott voltak elvtársnők meg lakóbizalmik.
Ha olyan lakók is vannak akik nem vették meg a lakésukat, ők nem szavazhatnak a közyűlésen, az ingatlankezelő képviselője azért volt ott,mert a tulajdonosi jogokat ő gyakorolja a társasházban.
Kérd el az Szmsz-t abból megtudod mik a jogaid és kötelességeid, azt is hogyan van szabályozva a takaritás.

A társasház nem ugy működik, hogy csak az lehet kőzös képviselő akivel mindenki egyetért. Törődj bele, mert legközelebb azt az ,,elvtársnőt,, válasszák meg, aki 6 évvel 3 hónappal és 2 nappal ezelőtt ,,lekurvázott,, téged a lépcsőházban.

MINDIANA # 2010.05.08. 18:47

KBS!

EZT ILLENE TUDNOD! 60 NAP.

fittness # 2010.05.08. 14:14

Kedves Kovács Béla Sándor!
Szerintem ezt abszolút nem lehet úgy lerendezni,hogy ez ilyen...mert a tulajdonosok közül sem mindenki volt jelen a közgyűlésen és a társasházban vannak olyan lakók is akik még nem vásárolták meg a lakást...És szerinted ez hogyan működik,hogy amikor én megvásároltam a lakást senki sem tájékoztatott,hogy előtte a régebbi tulajdonosok szóban megbeszélték,hogy minden tulajdonosnak takarítani kell a lépcsőházat.És persze velem együtt mások sem takarítják.Ezt kötelezővé lehet tenni?Miközben minden tulajdonosnak fizetnie kell a magas közköltséget.És ez azért is igazságtalan és jogtalan szóbeli követelés mert van olyan tulajdonos aki kiadta a lakást albérletbe,az albérlők azzal érvelnek nem áll a szerződésükben a takarítás. Van olyan tulajdonos aki nem is tartózkodik a lakásában és vannak akik az önkormányzati tulajdonú lakásokban laknak. Na most akkor itt hol van az igazság,az új közös képviselő elvtársnő aki immáron seprő hatalommal rendelkezik :) pedig állandóan csak azt hangoztatja,hogy csak Ő és két szomszéd asszony barátnője takarít,ők a hősök:)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.07. 08:28

Elmondtad a kifogásaidat, a többség nem értett veled egyet, te ezt tudomásul veszed. Ez ilyen.

fittness # 2010.05.06. 22:47

Kedves Fórumozók, Kedves Jogtudósok!
Előre is köszönöm a választ a témában:
17 lakásos társasházban élek a közmeghallgatáson új közös képviselő " lakóbizalmi" választás volt, mivel az előző sajnos elhunyt! Akik azonos párt szineiben "tündököltek" és most is azt képviselik , van akinek erről fotó is van:) mindazok egy személyre szavaztak! Én kifogásoltam hogy ezen lakónak nem is oly rég egy másik szomszéddal bírósági ügye volt , mivel a választott közös képviselő bántalmazni akarta a szomszéd gyerkőceit alaptalanul , ezért a bíróság el is marasztalta, figyelmeztette őt ! Számomra az ilyen közös képviselő hiteltelen hiszen bármikor a számára nem szimpatikus lakóval , mint fontos elvtárs nő főnökösködhet! Mit tehetek , van e erre valamiféle jogszabály hogy jogilag, erkölcsileg kire szabad ezt a feladatot bízni? Egyébként az ingatlankezelő képviselője aki megjelent a közgyűlésen már eleve ezt a személyt javasolta , és a lakók közül nem volt mindenki jelen , pont az a szomszéd sem akivel bírósági ügyük volt! Köszi előre is a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 13:04

A társasház közgyűlésének határozata ellen bírósághoz fordulhat az, aki azt sérelmesnek érzi magára nézve. Azt hiszem, 30 napon belül.

csajje24 # 2010.04.27. 11:58

Kedves Válaszadó!
18 lakásos társasházban lakom, ebből 4 tulajdonosnak van 100 nm feletti lakása, mi többiek 30-50 nm-es lakás tulajdonosai vagyunk. (ezáltal ővék a tulajdoni hányad többsége) A múlt hónapban a lakógyűlésen ők 4-en megszavazták, hogy a költségeket ne tulajdoni hányad alapján fizessük, hanem a lakások száma alapján. (pl keringési díj, kukaszállítás, stb) Mert azért őszintén nem áll egy szinten egy 150 nm-es lakás keringési díja egy 30 nm-essel. Még ha csak 4 lakásról is van szó, de sokkal nagyobb a tulajdoni hányaduk, így nem tudtuk leszavazni őket. Tehetünk ez ellen valamit? Van valami törvény ami kimondja, hogy mindent t.h. alapján kell fizetni? Ha létezik ilyen, akkor hol találom?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.21. 19:00

A "Világbank" aligha foglalkozik magánszemélyekkel, de még társasházakkal se.

szjlaci # 2010.04.21. 06:59

127 lakásos társasházban fűtéskorszerűsítést akar a közös képviselő az energiafelhasználás csökkentése érdekében. Ez csak radiátorszelepek és költségmegosztók beszereléséből állna 50 E Ft radiátoronként. Ezután lehet letekerni a radiátort és fázni. A költségtakarékosságot szerintem (meg több más lakó szerint is) jobban szolgálná a szigetelés, és a nyílászárók cseréje, hiszen a 30 éve épült panel épület nem egyedi fűtésre lett tervezve.
A közös képviselő egyedi írásos szavazást kér, amiben azt írja, hogy 50% + 1 szavazat esetén meg fog valósulni az átalakítás.
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez nem a régi 4/5-ös, illetve a jelenleg hatályos 100%-os tulajdonosi hozzájárulás szükséges?
Az SzMSz nem írja le, hogy mely döntésekhez milyen szavazati arány kell. Én a társasházi törvényben sem találtam erre pontos iránymutatást. Mi alapján lehet eldönteni, hogy milyen döntéshez milyen arányú szavazat szükséges?
Az írásos szavazás részletszabályait szintén nem tartalmazza az SzMSz. Kötelező-e nyilvánosságra hozni a tulajdonosok döntéseit? Különben ez is visszaélésekre adhat okot.

Köszönöm válaszát.

bandi9499 # 2010.04.21. 06:40

Tisztelt Válaszadó !
Szeretnám megtudni , hogy 2005 és 2009 között egy közösképviselő hogyan tud bizonylat nélül üzemanyagot elszámolni és kell-e nyilvántartást vezetni erről???
Tisztelettel bandi9499

ragyasdezso # 2010.04.16. 09:52

Az SZMSZ-ben kell szabályozni. A törvény egyet ír elő: kérésre másolási költség mellett a jkv.-ről, számlákról, a határozatok könyvéről köteles vagy másolatot adni. A tulajdonos nem veheti át az SZVB hatáskörét!

Eaglet # 2010.04.16. 08:21

Egy társasházban, ahol működik Számvizsgáló Bizottság, a lakóknak milyen joguk, lehetőségük van az összes számla, szerződések, könyvelési anyag, tehát a teljes komplett társasházi irat átnézésére. Jöhetnek-e ezzel a kéréssel többen egyszerre, vagy csak egyedül külön- külön és főleg mikor? Ugyanis ezzel jó sok időt el lehet venni a Társasház közös képviselőjétől és a Számvizsgáló Bizottságtól. A Szervezeti és Müködési Szabályzat erre külön nem tér ki, csak a Számvizsgáló Bizottság feladatait taglalja.

ObudaFan # 2010.03.25. 20:59

Ez jogos, mert a közös tulajdonban a tulajdoni arányok is eszerint alakulnak.

a-d-r-i # 2010.03.25. 15:33

Sziasztok.
Felújítási alapként megcsinálnák a LÉPCSŐHÁZi ablakokat és lépcsőházi bejárati ajtót, amit a tulajdonosok lakásának nm-nagysága szerint kell kifizetni. Tehát, akinek kisebb lakása van, annak kevesebbet kell fizetni. Ez jogos?
Ugyanannyit vagyunk a lépcsőházban, mint a többi lakó.

Köszönöm a választ.
Adry

mankuc # 2010.03.17. 15:19

Kedves fórumozók!!

Én is társasházban lakom.Megvásároltuk az alattunk lévő pince helyiséget,ami a tulajdoni lapon raktárként üzemel.A saját lakásunkból vittünk le áramot ,fűtést,és van már ben vízóra is.
A közös képviselet viszint úgy gondolja hogy ezt a raktárt(amit mellesleg annak is használnuk)normál vízórázott lakásként számolja el nekünk.Ez havi 10 ezer forintot jelenten a semmiér!!!
Segítsen valaki ez hogyan lehetséges????

Előre is köszönöm a válaszokat!!!!

rattata # 2010.03.05. 10:58

Kedves Fórumozók!

A következővel kapcsolatban kérném a véleményeteket.
Társasházban lakom, ahol a fűtést (ami egy közös kazán) kivéve semmi sem közös (víz, gáz, etc...). A fűtés körül viszont folyamatosan probléma van.
Pár napja a közös képviselő kiírta, hogy az elmaradásokat a lakók fizessék be, különben nem lesz fűtés. Ennyit.
Több társasházban (volt ahol láttam, volt amiről hallottam) ki van írva a havi aktuális tartozások mértéke, és az, hogy épp az ügy milyen fázisban van (felszólítás, végrehajtás).
Itt ezt a javaslatomat elutasította a kk, személyiségi jogokra hivatkozva. Sajnos mivel számlákat nem látunk, és a férje a fűtő (ezt is fizetjük), nehéz tisztán látni.
Szóval ki lehetne írni havonta ezeket az infókat, vagy nem?

Köszönöm!

Poszil # 2010.03.01. 21:23

Kedves Fórumozók!
Abban szeretnék jogi segítséget kérni, hogy amennyiben egy 5 lakásos társasház közgyűlése - a lakóknak küldött sms-ben/ és vagy emailen, egyébként a 8 napos határidőt betartva került összehívásra, a lakók mindegyike ezen a közgyűlésen megjelent és a napirendi pontokat elfogadva érvényesen szavazott - utólag érvényteleníthető-e és az ott hozott határozatok ezen a jogcímen semmisnek nyilváníthatóak e arra hivatkozva hogy a közgyűlés szabályszerűtlenül, a társasházi törvény 33-34§-át figyelmen kívül hagyva lett összehívva.
Mi a helyzet akkor, amikor egy korábbi közgyűlésen felvetett probléma megoldására a lakóközösség a következő közgyűlés időpontját tűzi ki határidőül, azonban a 8 napos, írásbeli értesítés a napirend részletezésével együtt elmarad. Lakók mindegyike megjelenik, szavaz. Érvényteleníthetőek ezek a határozatok arra hivatkozva, hogy a közgyűlés nem lett szabályszerűen összehívva?

panarea # 2010.02.27. 14:31

T. Szakavatottak! Milyen jogcímeken lehet társasház osztatlan kertjének használati megosztását felülvizsgálni és rendezni, ha a tulajdonostársak nem kívánnak ehhez hozzájárulni? (kevés lakás, nagy kert, összevissza használat a tulajdonviszonyoktól lényegesen eltérő mértékben)

ragyasdezso # 2010.02.20. 16:53

_kendermag_

Szó szerint!

_kendermag_ # 2010.02.20. 15:10

Kedves Dezső!

Épp most találtam egy esetet a birtokvédelemről. Vagyis ha jól értelmezem, akkor én a saját birtokomra kérhetek birtokvédelmet, ui. zavar a bűz a nyugalmas birtoklásban?

_kendermag_ # 2010.02.20. 14:45

Kedves Dezső!

Hogy kérhetnék közös tulajdonra birtokvédelmet - tényleg elegendő lenne az az indok, hogy bűzlenek a kukák? A TH alaprajz szerint az nem az én kertem része.

ragyasdezso # 2010.02.19. 15:44

Rosine

2. Fenntartás: az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás.

2.1. Üzemeltetés: a közös tulajdon rendeltetésszerű használatához folyamatosan szükséges szolgáltatások ellátása, így a közüzemi szolgáltatások díjának kifizetése, a központi berendezések üzemben tartói feladatainak ellátása, szükség esetén gondnoki, házfelügyelői, házmesteri szolgáltatások megszervezése, az intézőbizottság rendszeresítése esetén működésének biztosítása.

2.2. Karbantartás: a közös tulajdonban levő ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében szükséges, a tulajdonosok közösségét terhelő megelőző és felújításnak nem minősülő javítási munkák elvégzése, illetőleg egyes közösségi berendezések cseréje.

A karbantartás lehet:

2.2.1. hibaelhárítás, amely az életveszélyt okozó, továbbá az épület állagát károsító és rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó, azonnali beavatkozást igénylő hibák és hiányosságok haladéktalan eseti megszüntetése,

2.2.2. időszerű karbantartás, amely az épület állagát veszélyeztető, de rendeltetésszerű használhatóságát lényegesen nem akadályozó, azonnali beavatkozást nem igénylő hibáknak és hiányosságoknak eseti vagy az épületen elvégzendő egyéb javítási munkákkal együtt, de az észleléstől számítva legkésőbb hat hónapon belüli megszüntetése,

2.2.3. tervszerű karbantartás, amely az épület állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítása érdekében végzendő rendszeres állagmegóvási munka.

2.3. Felújítás: az ingatlan egészére, illetőleg egy vagy több főszerkezetére kiterjedő, időszakonként szükségessé váló olyan általános javítási építés-szerelési munkák végzése, amelyek az eredeti műszaki állapotot - megközelítőleg vagy teljesen - visszaállítják, illetőleg az eredeti használhatóságot, üzembiztonságot az egyes szerkezetek, berendezések kicserélésével vagy az eredetitől eltérő kialakításával növelik. A felújítás lehet:

2.3.1. teljes felújítás: a műszaki állapot alapján szükséges, az ingatlan egészére kiterjedő külső-belső javítási munkák elvégzése,

2.3.2. részleges felújítás: az épület legalább egy főszerkezetére kiterjedő, teljes felújításnak nem minősülő, de abba belátható időn belül beilleszthető általános javítási munkák elvégzése,

2.3.3. korszerűsítés: a központi fűtő- és melegvíz-szolgáltató berendezésnek az energiaracionalizálással, illetőleg a levegőtisztaság-védelemmel összefüggő átalakítása vagy kicserélése.

_kendermag_

Kérj a jegyzőtől birtokvédelmet.