Társasházi jog

mabedo # 2018.05.21. 16:51

elolvastam a törvényt.
sehol nem szerepel benne az az eset amikor tűz-,érintés- és villámvédelmi vizsgálat illetve szmsz hiányzik.
volt közgyűlés, akik ott megjelennek ők nem látják ezeknek a fontosságát, mint írtam, nem érdekelnek senkit a szabályok.
Akkor működünk tovább ezek a vizsgálatok és szmsz nélkül?

nonolet # 2018.05.21. 16:34

Nem feljelentés téma... hisz csak polgárjogi vita!

Közgyűlést kell összehívni
és aztán a közgyűlésnek kell
megtennie a megfelelő lépéseket!
a jogszerű működés elérésére...

HA kell akkor a közös képviselő leváltásával és másik kinevezésével.

Olvasmány: a Társasházi törvény
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

mabedo # 2018.05.21. 13:52

Jó napot!

Segítségért fordulok az olvasókhoz. Adott társasházunk mely a 60-as években épültek. 4 egyforma épületről beszélünk egy közös telken. Itt vagyok egyik albetét tulajdonosa. Összesen 16 albetét. Közös képviselője a társasháznak 6 éve van. Viszont nincs SZMSZ és nem készült még se érintésvédelmi se tűzvédelmi se villámvédelmi vizsgálat. Úgy tudom ezek kötelezőek, törvény írja elő őket.
Ezek a közös képviselő kötelességei?
Jelenleg szabályok nélküli rend uralkodik. Az ott lakók nem társasházi környezetben éltek, így nem is tudják mi az hogy szmsz, mi a dolga a közös képviselőnek. Az osztatlan közösben (udvar) sokan lekerítettek maguknak kisebb udvarokat. A közös képviselő pedig kihasználva a helyzetet nem csinál semmit mint hogy befizeti a számlákat és beszedi a közös költséget. A szomszéd telken lévő ipari csarnok csatornáiból a csapadékvíz a mi udvarunkba folyik több mint 5 éve. Nem intézi el, pályázatról lebeszéli a többséget, szmsz-t nem csináltatott eddig stb. Akartam villanyóra bővítést és a villanyszerelő nem köti rá a föld kábelt a lépcsőházban lévőre mert az életveszélyes.

Kérdésem az, hogy feljelenthetem-e a közös képviseletet a hiányosságokért és, ha igen, a társasházat vagy a közös képviselőt fogják megbüntetni?(persze, ha jogos a feljelentés)

Előre is köszönöm és várom válaszát!

Szomorú örökös # 2018.05.21. 07:16

Vajon mit érdemel az a bűnös, aki úgy gondolja, az ő problémája annyira „fontos”, hogy több topikba is ugyanazt beírja? :-O

85469 # 2018.05.20. 12:59

Hapciusz

köszönöm

Hapciusz # 2018.05.20. 11:29

85469

Jegyző!

Hapciusz # 2018.05.20. 09:05

az elszámoló közgyűlésen két olyan határozatot hoztak, melyek mint napirendi pontként nem vagy másképp szerepeltek a közgyűlési meghívóban:

1. A 2018-as költségterven belül a ht.tartalmaz olyan munkákat (salétromos fal kezelése, fakivágások) amik nem szerepeltek napirendi pontként
  2. A közös ktg emelése olybá, hogy nem a javaslatban megadott összegre emelik, hanem többre

Ezt a megismételt közgyűlésen, ahol a 9 emberből 3 tudott résztvenni annak ellenére, hogy kértük a közösképviselőt (külsős társasházkezelő) hogy más időpontban tartsa meg mert többünknek nem felelt meg az általa megadott időpont (egyeztetés nélkül, egyoldalúan megadott időpont)

mit tudunk tenni?

85469 # 2018.05.20. 08:22

Érdeklődöm, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha a közös képviselő fenyegetéssel, zsarolással vagy csak megvezetéssel valahogy mindig megszerzi magának a többség támogatását egy közgyűlésben, de a számok sosem stimmelnek, érdemi munkát nem végez, a ház adósságállománya pedig évek óta semmit sem csökken, a felvett rengeteg támogatás ellenére sem, a lakók pedig nem mernek ellentmondani és nem is nagyon értik, hogy át vannak verve.
Kihez lehet fordulni ilyenkor, ha kisebbségben vannak akik szerint például az éves beszámolók valótlanságokat tartalmaznak vagy csak egyszerűen nem szeretnének tovább fizetni a semmiért?

Tamas952 # 2018.05.10. 16:10

a tény állás okirathamisitás,feljelentettem és nyomoznak az ügyben

Tamas952 # 2018.05.10. 16:08

Semmit

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.10. 14:10

Mit mond a jegyzőkönyvvezető és a -hitelesítő?

Tamas952 # 2018.05.10. 13:31

igen pontosan,megszavazták,hogy nem lesz bérletidij emelés,Kk pedig arra,hogy bérletidij emelés fog történi

drbjozsef # 2018.05.10. 13:21

a közgyülés után azt megváltoztatta ugy minha mást szavaztak volna meg

Mi van a jegyzőkönyvben?

Tamas952 # 2018.05.10. 12:13

kérdés: a kgy határozatott hozott a kk a közgyülés után azt megváltoztatta ugy minha mást szavaztak volna meg és más napirendi pontal összehivott kgy napirendi ponjában beilesztette a ö "készitményét" a rendkivüli kgy pedig ott azt szavazta meg amit ö kreált tehát már volt egy határozat az ügyben a kk-nak nem tetszet megváltoztata a határozat szövegét is igy arról szavaztak.

drbjozsef # 2018.05.10. 12:01

2003. évi CXXXIII. törvény
a társasházakról
...
34. § * (1) A meghívónak tartalmaznia kell:

1. a közgyűlés időpontját és helyét;
  2. a közgyűlés levezető elnöke, a közgyűlési jegyzőkönyv vezetője és a jegyzőkönyvet hitelesítő két tulajdonostárs megválasztására, valamint a szavazásra előterjesztett napirendet;
  3. részközgyűlések tartása esetén az erre a körülményre történő utalást;
  4. a megismételt közgyűlés időpontját és az eltérő határozatképességi szabályra vonatkozó figyelemfelhívást.

(2) A meghívóhoz mellékelni kell a szavazásra előterjesztett napirendre vonatkozó írásos - különösen az éves költségvetésről és elszámolásról e törvény 47-48. §-a alapján elkészített - előterjesztéseket.
(3) A közgyűlés levezető elnökének és a közgyűlési jegyzőkönyv vezetőjének ugyanaz a személy is megválasztható.
(4) A meghirdetett napirendben nem szereplő ügyben érvényes határozatot hozni nem lehet.

Tamas952 # 2018.05.10. 11:53

A bármit egy rendkivüli kgy esetében tág fogalom.lehet nem voltam érthetö,mégegyszer akkor:a tulajdonosok állást foglaltak egy rendkivüli közgyülés összehivásában 1 napirendi pontban meghatározva azt,a közös ehhez nem tehet hozzá szerintem semmit,csak abban a pontban hivhat össze kgy amire a tulajdonosok megbizták,másik hol szerepel ez a Tht-ben nem teláltam erre § szmsz nemrendelkezik e témában.

osmi # 2018.05.10. 10:59

Nem, bármit napirendre lehet venni.

Tamas952 # 2018.05.10. 10:55

Én úgy tudom csak abban a napirendi pontban hivható össze rendkivüli közgyülés ami elözöleg meghatározásra került (pl:közgyülési állásfoglalás mert nem volt napirendi pont és nem szavztak ez ügyben) állást foglalnak egy adott napirendi pontban jegyzökönyvezik és a közös képviselönek ezt kell végrehajtani,ehhez nem lehet további pontokat felvenni.Ennek figyelembe vételével kértem a T. fórumazokat van e ilyen § a Tht-ben,köszi a választ.

osmi # 2018.05.10. 10:36

Ugyanaz vonatkozik rá, mint a rendes évire, azzal, hogy rendkívül sürgős ügyben 3 napon belül is összehívható.

Tamas952 # 2018.05.10. 10:22

Üdv mindenkinek. kérdésem a következö a rendkivüli közgyülés törvényi elöirása melyik Tht § tartalmazza.köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2018.04.26. 07:07

Az alperes pervesztessége esetén lehet kérni a megtérítését. Az ügyfélkapun keresztül kikért e-hiteles tulajdoni lap albetétenként 3600 Ft. Papír alapon a hiteles tulajdoni lap albetétenként 6250 Ft.

csonti1 # 2018.04.26. 05:35

Néhány tulajdonostársammak kénytelenek vagyunk közgyűlési határozat hatályon kívül helyezésére keresetet benyújtani. Gondolom a keresethez mellékelni kell az tulajdonláshoz való jogosultságunk igazolására tulajdoni lap másolatokat. Összesen 9 albetét érintett. A tulajdoni lapok költségét kérhetjük-e a bíróságtól az alperes által megtéríteni? Ugyanakkor 3 tulajdons összesen 9 albetétjéről van szó, mennyi illetékkel számolhatunk, és pernyertesként ezt is visszakapjuk?
Köszönetet mondok a segítségért előre is!

Szomorú örökös # 2018.04.26. 05:13

F.Laca

de mi van például olyankor, ha a sok bamba léleknek a képviselő maga adja meg, hogy a döntésekben mi legyen a frankó?

Még mindig jobb, mint ha az összes képviselővel szemben te mondod meg nekik a tutit és előbb-utóbb mindegyikkel összerúgjátok a port. Őszinte leszek, amit eddig megosztottál itt velünk, keveseknek lenne kedve veled egy társasházban élni. Jobban jársz, ha magánházba költözöl, ott nem kell sem közösködni másokkal, sem pedig közös képviselőre se lesz szükség. Igaz mindenre neked kell előteremtened a pénzt, nem más farkával fogod a csalánt verni örökké. ;-)

nonolet # 2018.04.25. 17:09

HA megszavazzátok!!! ...akkor miért ne lehetne így ?

- -

Tudod:

Nem a közös képviselő csóválja a házat.

Hanem a ház döntéseit hajtja végre a közös képviselő!

hocka # 2018.04.25. 16:37

Kedves Jogi Fórum!

Társasházi lakás közös költségét évekre visszamenőleg emelheti-e a közös képviselő, egy összegben bekérheti-e a díjat? Ha igen, akkor van-e elévülési idő és mire hivatkozva kérheti ha kérheti?

Segítséget előre is köszönöm!