Kft. - s kérdések

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.30. 19:58

A párom az elöző èlettársi kapcsolatában amiben èlt az egy Kft.
Itt hagytam abba az olvasást. Fuss neki mégegyszer!

Ategos # 2021.12.30. 17:40

Tisztelt Fórumozók!
Olyan tèmában kèrnèm a segítségeteket hogy:
A párom az elöző èlettársi kapcsolatában amiben èlt az egy Kft.
A cégben a párom 10% rèszesedèse van.Nos amióta a párom velem èl a cègről egyáltalán semmit sem tud mert a volt èlettársa aki egyben a cèg ügyvezetője ès tulajdonosa semmiféle információt nem hajlandó vele megosztani ennek úgy 11 ève.
A minap az e-cèg betekintőn keresztül a cèg iratait nèzve bukkantam olyan információra hogy párom helyett többször is alá irtak alapító okirat módosításokat amik rendesen ügyvèd által ellenjegyezve lettek.
Ami a kèrdès lenne
Párom már nagyon nagyon szeretne kiszállni ebből az egèszből.Merre induljunk el?Mert a volt èlettársa beszèlni sem hajlandó vele így szinte kizárt hogy bár hogy is meg tudjanak eggyezni.
Az aláírás hamisítással kihez èrdemes fordulni?Ügyvèd? Rendőrség?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.28. 08:27

Valóban.
De talán ő volt az egyetlen tag is.

drbjozsef # 2021.11.27. 21:18

Az ügyvezető hunyt el? Hát akkor a Kft. tulajdonosa nevezhet ki újat, nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.27. 19:26

Kérni kell, és rendelnek a cégnek ügygondnokot, és működik tovább, mint rendesen.

Irodakukac20 # 2021.11.27. 17:14

Ha egy Kft. egyetlen ügyvezetője elhunyt és nincs törvényes örököse, mi történik a céggel és a cég tulajdonában álló ingatlanokkal?

enn§ # 2021.11.09. 11:38

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Köszönöm a választ, ha jól értem :), Ön szerint nem probléma. Ha jogerősen elveszítené végül a cég tulajdonos a pert, és a pótmagánvádlók arra hivatkoznának, hogy az ingatlan kellett volna legyen a követelésük fedezete / felszámolás indul, akkor sem törhetnek az ingatlan új tulajdonosának orra alá borsot?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.09. 06:35

Azon nem múlik.

enn§ # 2021.11.08. 21:40

Kedves Fórumozók!

Egyszemélyes Kft tulajdonosával szemben indított pótmagánvádas eljárásban a bíróság büntetőjogi intézkedésként korlátozást rendelt el az illető üzletrészének 100%-ára (ez a cégkivonatból látszik, állítólag az elrendelő határozat sem fejti ki ennél bővebben a korlátozás tartalmát).
Ennek a Kft-nek van egy ingatlana, ami eladó.
A korlátozás nem az ingatlanra van elrendelve, hanem az üzletrészre - az eladó szerint az ingatlan épp ezért forgalomképes. A tulajdoni lapon volt egy perfeljegyzés, mert első körben a pótmagánvádlók arra kérték a korlátozást, de azt a bíróság elutasította, így rövid időn belül a perfeljegyzés a tulajdoni lapról törölve lett.
Önöknek mi a véleményük, meg szabad vevőként venni ilyen ingatlant, amíg az üzletrész korlátozás hatályban van?

Köszönöm!

drbjozsef # 2021.06.01. 15:24

ssn84,

Inkább azt értsd meg, hogy homályos tényállásra, ahol te se tudod egyáltalán mi van, akkor mi honnan tudhatnánk az ügyedről mi itt bármit is?

Ha az a kérdésed, mire számíthatsz, akkor :

Btk.396.§ Költségvetési csalás, alapesetben 3 évig terjedő szabvesztés, minősített eseteinek 5-10 év között.
Ezen kívül végrehajtás, vagyontárgyaid lefoglalása, elárverezése, számlád inkasszója, fizetésed, jövedelmed letiltása.

Ezek LEHETNEK. Hogy mi lesz? Ki tudhatná azt...

ssn84 # 2021.06.01. 14:51

Lehet, hogy nem hiszed, hogy a könyvelő hibás lenne! Nem is ezért vagyok itt, de az furcsa, hogy jun. 1-én még nem tudja átadni nekem a 2020-as mérleget!
Segítségért fordultam ide de nem igazán tud senki semmi használhatóval előállni! Nem állítottam, hogy én nem volnék hibás, tudom az vagyok! Most viszont a kiutat keresném ebből az egészből!
Segítségeket előre is köszönöm!!!

Rexor # 2021.06.01. 12:35

Beidézem az Art-t mikor szabhat ki 200% adóbírságot a NAV:

(4) * Az adóbírság mértéke az adóhiány, illetve jogosulatlan igénylés kétszáz százaléka, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, hamis bizonylatok, könyvek, nyilvántartások előállításával, felhasználásával, illetve a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze.

Ugye nem kell mondani, hogy ezek nagyon súlyos dolgok. Ennek nem sok köze van a könyvelődhöz...

ssn84 # 2021.06.01. 08:44

Tényleg hülye vagyok az egészhez! Az áfát nem duplázták hanem a 20-as év az egyik fele a másik a visszadobott számlák és arra jött még 200%-os büntetés! 20-as évre nem keletkezhetett ennyi áfa! A könyvelőm valamit nagyon elszúrt! Nagyon félek attól, hogy mint magánszemély mire számíthatok!?

Rexor # 2021.06.01. 06:04

Ilyen mértékű büntetést a NAV egy esetben szab ki: ha a számla fiktív volt, ergo nem történt semmilyen szolgáltatás , mégis levonásba került az áfa (ezért mondom, hogy a történet nem kerek). Fiktív számla befogadása pedig már nagy valószínűséggel kimeríti a költségvetési csalás fogalmát is. Ha kimeríti a költségvetési csalás fogalmát akkor az már bűncselekmény, ha bűncselekmény akkor a saját vagyonoddal is felelsz ezért.

ssn84 # 2021.05.31. 15:47

Nem titkolok el semmit! Segítséget szeretnék kérni! Van egy áfatartozásom (visszadobott számlákból) amit nem fizettem be mert kértem fizetés könnyítést de azt elutasították és ugyan abban a levélben kB a négyszerese lett az egész amiből az áfát megkétszerezték a többi a büntetés!

Rexor # 2021.05.31. 15:23

De az alapkérdésre visszatérve: ha nincs bűncselekmény magánszemélyként nincs mitől félned, csak az ügy furcsa nekem.

Rexor # 2021.05.31. 15:21

Mivel azt írod, hogy büntetést is kiszabtak gondolom itt már jogerős határozatról van szó. Elég sok lehetőség lehetett volna itt: jegyzőkönyvi észrevétel, fellebbezés, és végül a bírósági szakasz, ha jogszabálysértő a döntés. Nem tudom ezeket miért nem léptétek meg, de gondolom alapos ok volt rá (vagy valami más van a háttérben, amit nem akarsz megosztani..).

ssn84 # 2021.05.31. 08:32

Bocsánat, de nem igazán értem! Mit tudok most tenni? Magánszemélyként mire számítsak! Könyvelőm nem tud semmi használható segítséget adni! Elnézést, hogy értetlenkedek de nagyon hülye vagyok az ilyen jogi ügyekhez!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.31. 08:04

Nem pont úgy lesz. Ilyen indoklással nem minősítik megalapozatlannak az ÁFA levonását. Az adóhatóság ugyanis az ügyletek gazdaságosságát, ésszerűségét nem vizsgálja. A valóságosságát annál inkább.

ssn84 # 2021.05.31. 08:01

Nem vontunk le kétszer áfát! A NAV azért dobta vissza a számlát mert szerintük nem volt indokolt alvállalkozó bevonása!

Rexor # 2021.05.31. 07:14

Az alapproblémára visszatérve: mi az hogy "visszadobott számla"? Kétszer vontatok le az áfát ugyanazzal a számlával?

ssn84 # 2021.05.31. 06:16

www.kbs-ugyved.hu

Felszámolást még nem indítványoztam!
Kezdő kft-s vagyok gyenge könyvelővel! Sajnos ez már így alakult! A kérdésem az lenne, hogy magánszemélyként mire számíthatok? Kétgyerekes családapaként nem szeretném elveszíteni a házunkat!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.30. 20:55

Indítványoztad már a felszámolást?

Egyébként ha nem bűncselekménnyel idézted elő azt az adóhiányt, akkor nincs szankció. (Az is igaz, hogy ha nem követted el a költségvetési csalást, akkor szerintem az adóhiány se lenne megállapítható.)

ssn84 # 2021.05.30. 09:11

"Az attól függ, miért bírságolták meg a céget. Nem feltárt adóhiány és járulékai az a "bírság"?"

Igen, visszadobott számla és ebből adódó áfa tartozás! Az áfát megduplázták és még büntetést is kiszabtak, miután nem tudtam időben befizetni! Kértem fizetés könnyítést amit elutasítottak!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.29. 13:27

Az attól függ, miért bírságolták meg a céget. Nem feltárt adóhiány és járulékai az a "bírság"?