Kft. - s kérdések


Magypet # 2010.02.18. 14:58

Tisztelt hozzáértők!

Segítségüket szeretném kérni. A helyzet az, hogy két társammal alapítottunk egy kft.-t, amiben mivel én vagyok a többségi tulajdonos, én lettem az ügyvezető is. Az üzletet azonban a társam vitte, mivel nekem van másik cégem is, amit több mint tíz éve becsületesen csinálok. A társam azonban egy év alatt csődbevitte a céget és adósságokat halmozott fel (nem fizetett bérleti díjat, villanyszámlát, beszállítót, stb.) Ráadásul folyamatosan hiány volt a kasszában, amivel nem tudott elszámolni és ez a könyvelésben is hiány. Két hónapja jeleztem, hogy mivel ez nekem nem tetszik, szeretnék lemondani az ügyvezetői posztról. Azt mondták, hogy jó, de ők nem fogadják el.
Most már azt sem bánom, ha elbukom minden belefektetett pénzem, de nem szeretnék felelős lenni az ő disznóságaikért. Úgy tudom, hogy az új társasági törvény szerint már az ügyvezetőt is felel a vagyonával. Mit tehetek? Hogyan mondhatok le egyáltalán?

goodman # 2010.02.18. 11:05

Tisztelt Fórumozók!

Eredetileg szerződésminta alapján készült társasági szerződést szeretném módosítani azzal, hogy az ügyvezető megbízatását munkaviszony keretében látja el. Figyelemmel arra, hogy erre a szerződésmintában nincs megfelelő rovat, attól el kell térni. Érdemes-e ezt a módosítást beadni a Cégbíróságra, vagy elég egy ügyvéd által ellenjegyzett okirat, figyelemmel arra is, hogy így az illetéket meg lehet úszni, illetőleg az, hogy az ügyvezető tisztségét milyen módon látja el a cégjegyzékben nem szerepel.Általánosságban is szeretném megkérdezni, hogy lehet-e, illetve érdemes-e a Cégbírósághoz olyan módosításokat benyújtani, amiket a cégnyilvántartásban nem lehet keresztül vezetni.
Mielőbbi válaszotokat előre is köszönöm.

guba # 2010.02.14. 19:12

30. § (1) A társaság felelős azért a kárért, amelyet vezető tisztségviselője e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott.
(2) A vezető tisztségviselők a gazdasági társaság ügyvezetését az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal - és ha e törvény kivételt nem tesz -, a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. A vezető tisztségviselők a polgári jog általános szabályai szerint felelnek a gazdasági társasággal szemben a jogszabályok, a társasági szerződés, illetve a gazdasági társaság legfőbb szerve által hozott határozatok, illetve ügyvezetési kötelezettségeik felróható megszegésével a társaságnak okozott károkért.

parki # 2010.02.14. 18:30

Guba! Köszönöm a választ. A kft tagjai nem dolgoznak a vállalkozásban, csak az ügyvezető, így a tartozások(pl.közüzemi számlák) és a tagi kölcsön felhalmozása egyedül az ő hibája. Ezért lennék arra kíváncsi, hogy ha új ügyvezetőt választunk, akkor a pénzügyi tartozások behajthatók e a régin?

guba # 2010.02.14. 17:39

A taggyűlés az ügyvezetőt bármikor indoklás nélkül is visszahívhatja. Az azonban, hogy a társaságnak tartozása van, még nem feltétlenül alapozza meg az ügyvezető kártérítési felelősségét - ami egyébként nem objektív, hanem felróhatósági alapú - és nem is értem, hogy miért gondoljátok, hogy a társaság tartozásait az ügyvezetőnek kellett volna kifizetnie. A társaság viseli a felelősséget harmadik személyekkel szemben.

parki # 2010.02.14. 14:40

Üdv mindenkinek! Kft-vel kapcsolatos kérdésem a következő lenne. A tagok úgy döntöttek, hogy le kell váltani az ügyvezetőt, mert jelentős tartozást halmozott fel, és nem hajlandó kifizetni. Megtehetjük e úgy, hogy 50%-os részesedésünk van, és gyanítjuk, hogy az ügyvezető el sem jön a közgyűlésre? Valamint ki viseli a felelősséget a tartozások miatt?
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.02.09. 10:11

Az ügyvezető fizetés nélkül is elláthatja a tisztségét, de nem ártana egy könyvelővel végignézni, hogy milyen formában szeretnék a cégen belüli foglalkoztatást megoldani, mert elképzelhető, hogy a személyes közreműködés a munkaviszonynál kedvezőtlenebb lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.08. 21:26

A társaság alapításához elengedhetetlen az ügyvédi közreműködés.

szabo.peti00 # 2010.02.08. 18:52

T. Fórumozók!

Nekem olyan kérdéseim lennének, hogy: hárman szeretnénk kft.-t alapítani. Mind a hármunknak van fő állása. Kell e nyilatkozni valamikor (pl.:alapításkor, könyveléskor, stb.) arról hogy fizetik utánnunk a járulékokat? Működhet e a cég ugy hogy nincs benne alkalmazott? Az ügyvezető ill. tagok után kell e fizetni valami járulékot? Munkahely felé kötelező e jelenteni, hogy egy kft. tagja vagyok?
Az ügyvezetőnek kell e kötelezően valami fizetést adni?
Bocsánat a sok kérdésért, de laikus vagyok ezekhez a jogi dolgokhoz.

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.02.06. 08:10

Nincs mit.

marina1138 # 2010.02.05. 19:33

Köszönöm a segítséget.

Marina

ObudaFan # 2010.02.05. 19:06

Az helyes, csak 0 Ft nem lehet a munkabér, hanem legalább a minimálbér.

marina1138 # 2010.02.05. 18:58

Üdvözlök minden kedves szakértőt!

Véleményüket kérném a jelenlegi sláger témához.
Több magánszemély tulajdonában lévő Kft.-ben az egyik magánszemély tulajdonos az ügyvezető, egyben a munkáltatói jogok gyakorlója is, miközben a társaság tényleges tevékenységében is részt vállal (pl. autót szerel).

A társasági szerződés nem rendelkezik semmilyen személyes közreműködési kötelezettségről, nem rendelkezik a vezető tisztségviselő jogállásáról sem.
Eddig a kedves szerelő ügyvezetett és szerelt a tagsági jogviszonyára tekintettel.

Mivel nem kívánják a TJK (tevékenységre jellemző kereset) rejtvényt megfejteni, ezért a taggyűlés úgy határozott, hogy a résztulajdonos - ügyvezető munkaviszonyban fogja ezek után ellátni a tevékenységét.
A taggyűlési határozat kijelölt egy tagot, aki a munkaszerződést aláírja. A munkáltatója a taggyűlés lesz a szerelő - ügyvezetőnek. Az ügyvezetést 0 Ft-os megbízási szerződéssel látja el.
Kérdés: helyes-e az, hogy a szerelői munkára tekintettel a taggyűlés a munkáltató, és ezt taggyűlési határozattal elegendő-e alátámasztani.

Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2010.02.04. 17:23

Ha ketten szeretnétek egy céget, akkor nyilván az egyéni vállalkozói forma nem lesz jó.
A tevékenységre jellemző átlagkereset utáni adó- és járulékfizetés miatt valószínűleg célszerűbb a munkaviszony, mint a személyes közreműködés.

zoli24 # 2010.02.04. 16:59

Üdvözlet,
a közeljövőben egy kisteherautóval folytatott fuvarcéget szeretnék alapítani, melynek 2, 50 %-ban tulajdonos tagja lenne. A másik tagnak munkaviszonya van egy másik cégnél, tehát ő csak tulajdonos lenne, a céget én vezetném. Egyik kérdésem az lenne, hogy milyen típusú céget érdemes alapítani (egyéni vállalkozás esetleg egy személlyel, esetleg Kft?).
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy magunkat be kell e jelenteni mint alkalmazottat. Tehát kell e magunk után járulékokat fizetni, mintha saját cégünk alkalmazottai lennénk, esetleg csak engem, hiszen máshol nem állok munkaviszonyban?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.03. 10:05

Az osztalékjövedelem is SZJA-köteles.

pazs # 2010.02.03. 09:03

Az adózási kérdéseiddel keress meg egy könyvelőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.03. 07:43

Az alapításhoz nem kell szaktudás. A tevékenység folytatásához esetleg.

Nimia # 2010.02.02. 23:29

Köszön a választ!

Már csak az érdekelne mindenképp,hogy egy ilyen Kft nyitásához szükséges-e valamilyen szaktudás?Úgy hallottam,hogy legalább az egyik tagnak a vállalkozáshoz illő szaktudással kell rendelkeznie. Ha ez igaz,akkor mit ír elő a jogszabály,okj-s végzettség vagy tanfolyam is elég?
És haszon amit felosztanánk a bevételekből,az SZJA köteles?Vagy olyan mint a nettó fizetés amit kézhez kapunk:)Buta de fontos kérdések számomra:)
Köszönöm a segítségét!
Nikolett

ObudaFan # 2010.02.01. 09:46

A cég bejegyzéséhez ügyvédre mindenképpen szükség lesz, a folyamatos működéshez könyvelőre, így az optimális megoldást velük konzultálva kell megtalálni.

A társaság bejegyzésére csak azután kerülhet sor, ha a bejegyzési kérelem benyújtásáig minden egyes pénzbeli hozzájárulásnak legalább a felét a társaság javára befizették. Ha a pénzbeli hozzájárulások teljes összegét a társaság alapításakor nem fizették be, a fennmaradó összegek befizetésének módját és esedékességét a társasági szerződésben kell meghatározni. A társaság cégbejegyzésétől számított egy éven belül valamennyi pénzbeli hozzájárulást be kell fizetni. A nem pénzbeli hozzájárulást a társasági szerződésben szabályozott időben és módon kell a társaság rendelkezésére bocsátani. Ha alapításkor a nem pénzbeli hozzájárulás értéke eléri a törzstőke felét, akkor ezt alapításkor teljes egészében a társaság rendelkezésére kell bocsátani. Ha a nem pénzbeli hozzájárulást a társaság alapításakor nem bocsátották teljes egészében a társaság rendelkezésére, akkor ezt a társaság cégbejegyzésétől számított három éven belül teljesíteni kell.

Hogy milyen engedélyekre lesz szükség a bejegyzés után, arról a helyi polgármesteri hivatalban érdemes érdeklődni.

Nimia # 2010.01.31. 21:45

Üdvözletem!

Kft alapításával kapcsolatban érdeklődnék szakavatottaktól :)
Nem sokat tudok róla sajnos. Kft-n vagy Bt-n gondolkodtunk (2 barátommal),de a Kft annyiban jobb lenne,hogy azzal a cégen kívül eső magánvagyonunk nem kockáztatnánk,vis­zont 500ezer Ft tőke kell hozzá (ezt a 3 tulajdonosnak együttesen kell kifizetnie?A cég­bejegyzéskor?.
Kft vagy Bt érné meg jobban,ha egy kisebb szépészeti helyet szeretnénk nyitni egy bérelt helyiségben?
És legfőképp cég bejegyzéséhez kell valamilyen végzettség? Kissé értetlenül és bután hangzik a kérdésem,de fontos lenne tudnom,hogy például „üzletvezetői“szak­ma vagy tanfolyam szükséges-e hozzá,vagy bármilyen más végzettség alapfeltétel-e? (erről sajnos sehol nem találtam bejegyzést)
Illetve a megtermelt haszon,amit a tagok saját részüknek megfelelően leosztva kapnának,adóköteles?
És milyen adóformákra lehet számítani?
Minden hasznos információ érdekelne:)
Segítségüket előre is köszönöm!

Nikolett

ObudaFan # 2010.01.25. 18:14

Már nem kötelező a kézbesítési megbízott.

goodman # 2010.01.24. 15:43

Sziasztok!

Több helyen azt olvastam, hogy KFT alapítása esetén a bejegyzéstől számított 8 napon belül ugye bankszámlát kell nyitni, és azon elhelyezni a törzstőkét? Ez igaz? Melyik jogszabályban van benne?
A másik, hogy igaz az, hogy ha külföldi a cég tulaja, akkor már nem kell kézbesítési megbízott?

lacika31 # 2010.01.20. 06:50

Üdv.Segítséget szeretnék kérni.Adott egy kft aminek én voltam az ügyvezetője 2008.-ban,azóta lemondtam a tisztségemről a céggel megszünt minden kapcsolatom.Az APEH kért tőlem a 2008.as időszakra dokumentumokat.tájékoztattam őket a tényekről,majd jött egy idézés hogy tanuként akar meghallgatni.Kérdésem,hogy kérhetem e vagy van e lehetőségem az írásbeli nyilatkozattételre?Köszönöm előre is.

Szilvia76 # 2010.01.19. 07:36

Köszönöm a segítséget.
Voltam a rendőrségen,de nem vettek fel jegyzőkönyvet.
Meg kellett adnom a telefonszámom,és egy speciálisan ilyen ügyekkel foglalkozó nyomozó fog megkeresni.
Idézem a nyomozó hölgyet:
"Én is felvehetném most a jegyzőkönyet,de elég karcos az ügy,ezért inkább tanácsolnám,hogy a nyomozó kolléga felvegye önökkel a kapcsolatot.Sokkal jobban járnak így,mert lehet,hogy én elsiklok olyan információk mellett,amik esetleg a késöbbiekben perdöntő lenne.A kollégának nagyobb a rutinja."
Ez tegnep történt.Azóta várok.....