Üzleti terv védelme


szajbertattila # 2005.06.11. 19:08

szerintem is titoktartási nyilatkozat a legtöbb, amit itt alá lehet írattatni... és esetleg egy versenymegállapodást. de önmagában az ötlet nem esik semilyen védelem alá (szerintem szerzői jogi alkotásnak sem minősül az üzleti terv). Ha egy működő vállalkozásról lenne, kipróbált ismeretekről, tapasztalaoktról, aminek üzleti értéke van - akkor know-how-ként védett lenne, de mint ötlet szerintem nem esik semilyen védelem alá.

ha nagyon biztos vagy a sikerben, csak a pénz hiányzik hozzá - célszerű kölcsönt kérni, és egyedül belevágni. Akkor csak a kölcsönt kell visszaadni a kamataival. Ha viszont partnereket akarsz, befektető társakat, akikkel együtt sírtok/nevettek - akkor jó, ha van bizalom, amibe bele tartozik az is, hogy beavatod a részletekbe, és ha együtt vágtok bele a dologba, akkor ők tartózkodnak hasonló vállakozás indításától...

Egyébként ahhoz, hogy egy vállalkozás jól menjen kevés a jó ötlet. Egy jó ötletetből is sokféleképp lehet jó/rossz vállalkozást csinálni, és ott a bizonytalanság, hogy a számítások bejönnek -e. Az ötlet szubjektív dolog, más is gondolhatott már rá - szaval ez az oka, hogy önmagában az ötlet nem védett

derill # 2005.06.01. 21:04

Ird rá a dokumentációra, hogy minden jogot fenntartasz magadnak. Ez persze nem fog megvédeni attól, hogy esetleg ellopjanak tőled egy-egy ötletet és megvalósitsák, azonban ha tudod bizonyitani, hogy ez a Te ötleted volt, szerzői jogvédelem iránti igénnyel léphetsz fel. Hogy nyomatékosabb legyen, esetleg akár szerződéses alakban is aláirathatod, miszerint tájékoztatod, hogy az általad átadott dokumentum üzleti titkot képez, azt nem használhatja fel, és nem adhatja tovább a Te kifejezett hozzájárulásod nélkül. Esetleg fordulj ügyvédhez, aki mindezt megirja.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

soma20 # 2005.05.04. 18:11

Hello mindenkinek. A gondom a következő: kezdő vállalkozó vagyok anyagi hátterem a vállalkozásom teljes beinditásához nem adott. Ezért elkészitettem az üzleti tervet, hogy befektetőt vagy kölcsönt szerezzek ötletem megvalósitásához.A probléma az üzleti terv megvédése, titokban tartása.Milyen átvételi szerződést vagy mit is kell aláiratnom, hogy az ötletem valamilyen szinten ne ellopható legyen. Mit kell tartalmaznia egy ilyen dolognak,s milyen formában. A befektetők magánszemélyek. Megköszönöm, ha egy kész dokumentumot vagy valamilyen tanácsadást adnátok.