Bt vagy Kft illetve vállalkozás?


ObudaFan # 2006.01.11. 17:01

Természetesen jogszerű megoldás nincs, hiszen ez klasszikus fedezetelvonó ügylet. Egyébként ennek a társasági formákhoz semmi köze, akármilyen társaságot csináltok, a Tb. a cégvagyonra indíthat pert a fedezetelvonás megállapítására, ha tudja bizonyítani, ha meg nem, akkor cégformától függetlenül nem.

Midgard # 2006.01.10. 15:44

Bt vagy Kft illetve vállalkozás?

Kérdésem kicsit összetett, remélem tudtok rá válaszolni.

A probléma a következő.

Szeretnék egy ismerősömmel egy vállalkozásba kezdeni. Kérdés hogy a fent említett formák közül melyik és milyen formában lenne a megfelelő. A vállalkozás profilja egy internetes kávézó, fénymásoló, stb.

A befektetett összeg 3 Millió Ft lenne, amit részemről 65 %- ban még másik részről 35 %-ban. Invesztálnánk be.

A gond az hogy a nevemen egy régebbi vállalkozásból fakadóan TB tartozásom van, valamint egyéb irányban is tartozom 400 ezer Ft körüli összeggel. Ezeket későbbiekben szeretném törleszteni De jelen pillanatban nem tudom.

Mivel nem szeretném hogy lefoglalják az alapított vállalkozás vagyon tárgyait, igy olyan megoldás kellene ami számomra biztonságos hogy a társam nem tud kifurni az üzletből mert esetleg a nevén van minden, viszont részemről nem is foglaljál le a vagyont a behajtó cégek.
Gondoltam arra hogy esetleg a rám eső rész édesanyám nevére kerülne ezt elkerülendő, de ha megoldható akkor őt kihagynám, ha fentebbi formák közül van valami más lehetőség.
Esetleg arra is gondoltam hogy a társam simán vállalkozóként üzemelteti az üzletet már ha van arra lehetőség hogy egy ilyen jellegű boltot egyszerűen csak egy vállalkozó üzemeltessen?
Aztán mi meg iratunk jogásszal egy papírt hogy a cég értékeiből ennyi meg ennyi az enyém valamint ennyi bevétel illet stb.
Ennek ugye elvileg nincs nyoma semmilyen hivatalos szervnél, mivel nem ingatlanról van szó ugye. Ötleteket, tanácsokat várnék.

Köszönöm