Tisztelt Szakértők!
Adott egy 2008-ban lejárt követelés. Jelenleg köv.kezelő cégnél van az ügy (tehát nincs FMH). Az elévülés jogszabálya a régi ptk. alapján. Tértivevénnyel igazoltan "átvett", vagy "nem kereste" levél nincs.
Kérdésem: Mi a menete, mit kell tennem annak érdekében, hogy az elévülésre hivatkozva kifogással éljek? Mit kell benyújtanom, kinek, hova?
Segítséget, előre is köszönöm, Andrea
elévülés
Az elévülés az időmúlásnak az a joghatása, hogy a követelést bírósági úton már nem lehet érvényesíteni. Ha az itt előadott tartozásoddal kapcsolatosan nincs folyamatban bírósági / közjegyzői / végrehajtási eljárás, akkor az elévülés megállapítása iránti igényed nem értelmezhető.
Kedves gerbera317!
"az elévülés megállapítása iránti igényed nem értelmezhető." Ez mit jelent?
Azt értem, hogy az elévült követelés bírósági úton nem érvényesíthető.
Jelen esetben követeléskezelőnél lévő ügyről beszélünk, nincs végrehajtás alatt az ügy.
...Az elévülést csak akkor veszik figyelembe, ha a kötelezett erre külön hivatkozik...
Álláspontom szerint a követelés elévült, a tartozást megfizetni nem áll módomban. Ezért mint kötelezett szeretnék elévülésre hivatkozni, de....
....mi a hivatalos eljárás? Kinek kell ezt benyújtanom, mit kell benyújtanom, ki vizsgálja ki? Merre induljak?
Köszönöm
Mit nem értesz abból, hogy bármit is nyújtasz be bárhová, onnan el fognak hajtani, mert a kérelmed nem értelmezhető???
Tegyél egy próbát, ha nem hiszel nekem: Kérd a bíróságot, hogy ítéletben állapítsa meg, hogy 2021. január 1 óta eltelt 1 év 5 hónap és 13 nap. Hát úgy fognak téged a bíróságról kipenderíteni, hogy a lábad nem éri a földet!
Ugyanígy itt is: mit kérnél a bíróságtól? Állapítsa meg, hogy eltelt az elévüléshez elegendő idő? Hát nem fogja megállapítani. Azt fogja mondani, hogy vegyél elő egy naptárt, és számold ki magad, hogy eltelte-e öt év (vagy amennyi éppen kell)! Az eredménnyel pedig kezdj, amit akarsz, mert az időmúlással a követelés nem szűnik meg, ezzel te már örök életedben adós maradsz. Ami elenyészett, az a követelés érvényesíthetősége, de amíg a követelés jogosultja nem tesz semmit, addig nem is szólalhatsz fel semmi ellen. Mi nem világos ebben?
Kedves gerbera317!
Először is, egyáltalán nem írtam, hogy bírósághoz fordulnék.
Másodszor, igen, a követelés az elévülést követően sem szűnik meg. Ezt is tudom.
A kérdésem arra irányult, hogy abban az esetben ha fizetési felszólítás, illetve egyéb elévülést megszakító cselekmény nélkül telt el az idő mi a megoldás? Amennyiben van megoldás...
Andrea:
Érthető amit ír gerbera. Ameddig nem "csesztetnek" nincs semmi teendőd, hiszen nem tudsz mire reagálni, nem tudod mire a "képéhezvágniajogosultnak", hogy elévült. Amennyiben megkeres a követeléskezelő, megírod a részére, hogy véleményed szerint elévült a követelés. Természetesen, ez vagy érdekli a követeléskezelőt, vagy nem (az Ő pénze, az Ő költsége, ha ennek ellenére úgy gondolja, hogy megindítja az eljárásokat). Utána vársz. Amennyiben megindítja a fizetési meghagyásos eljárást, akkor a közjegyző részére küldöd vissza, a 15 napos ellentmondási időn belül, hogy elévült. Abban az extra esetben, hogyha nem veszed át az fmh-t és kézbesítési fikcióval emelkedik jogerőre, akkor a végrehajtható okirat kézbesítését követő 15 napon belül terjeszthet elő rendkívüli ellentmondást (ez már végrehajtási eljárás).
Szóval nyugi, nincs kinek és mire hivatkoznod. Ne fölényeskedj. Tartoztál, de észlelted, hogy a jogosult hanyag volt. Szuper. Viszont várnod kell, hogy ő lépjen, mert most a sakktáblán nem te lépsz.
AandreaA,
Vagy még egyszerűbben : a követeléskezelő - nem zaklató jelleggel - bármikor, bárhányszor követelheti a tartozás megfizetését a jövőben.
Nem tehetsz ellene semmit. Joga van hozzá. Neked meg jogod van nem fizteni, ÉS HA hivatalos eljárást indít a JOGOSULT (FMH/per/végrehajtás), AKKOR ott hivatkozhatsz az elévülésre. Te nem tudsz semmi ilyet indítani.
Minden "sima" (levél, telefon, sms) igényt elutasítasz. Ennyi.
Ez így van. Maradj nyugton és várj.
(pláne, hogy másfél éve tökugyanezt rágtuk a szájába a "Követeléskezelés" topikban)
Köszönöm a válaszokat.
Aha. Lassan érti meg.
Tisztelt Szakértők!
Szeretném megtudni, hogy hitelintézet által felmondott szerződés vonatkozásában a hitelintézetnek milyen határidők állnak rendelkezésre arra, hogy közjegyzői okiratba foglalt felmondást küldjön ki, illetve a közjegyzői okiratba foglalt felmondást követően a végrehajtási eljárás elinduljon.
Példaként: egy 2012 év folyamán már nem fizetett hitelt 2014 évben mond fel közjegyzői okiratban foglalva, illetve a végrehajtás rá két évre veszi kezdetét, azaz 2016 évben.
Köszönöm
Ha elévülést keresel, azt ebben a kronológiai sorban nem fogsz találni. Esetleg később, a végrehajtás során.
KG,
Semmilyen határidő nem vonatkozik magára az eljárás megindítására, vagy egyes cselekményekre, legfeljebb értelme nincs neki, ha elévült a követelés - bár még akár akkor is lehet, hiszen az adósok jelentős része kevéssé ismeri a jogait (se, ugye), az eljárásokat, és esetleg magát az elévülést sem, kellően határozott levélre, meg ügyvédi felszólításra sokan csinálják össze magukat. Egy próbát mindig megér, néha kettőt is.
Vagyis értelme leginkább - főszabály szerint, nálad, hitel esetén is - 5 éven belül van, elévülés előtt, de azon túl is lehet a fentiek szerint.
Jogvesztő határideje nemigen van.
Üdvözlöm önöket!
Segítséget szeretnék kérni!
Örököltem egy házat édesapám után aki 2021.04.21-en hunyt el, 2021 októberben pedig ráterheltek a házra a parkolási pótdíjat ami 2017 májusában volt. Nem tudom, hogy édesapám kapott-e az évek alatt bármilyen felszólítást. Tudok ez ellen valamit tenni,vagy be kell fizetnem ezt a számomra tetemes összeget? Mindenhol azt olvasom, hogy a parkolási bírságok 1 év alatt évülnek el, nekem mégis 4 évvel később terhelték a házra. Eddig azért nem tudtam intézkedni,mert 3 hete lett meg a hagyatéki végzés. Köszönöm előre is a segítő válaszokat.
Ibolya,
Ha nem jött semmi friss levél a végrehajtótól, pl. árverés kitűzése, akkor a halotti anyakönyvi kivonattal meg a jogerősített hagyatéki végzéssel menj majd be a végrehajtóhoz, jelents be, hogy édesapád elhunyt, és kérd, hogy a Vht. 39. § szerint terjessze be az ügyet a bírósághoz, a jogutódlást megállapítandó. Ez kell ahhoz, hogy tudj intézkedni az ügyben.
Ha megvan, akkor ismét menj be a végrehajtóhoz, és tekints be az aktába. Az elévülési idő tényleg egy év, a közúti közlekedésről szóló törvény 15/C. § (3) szerint. Ha több, mint egy év telt el a FMH (vagy ítélet) jogerőre emelkedése és a végrehajtási lap kiállítása között, vagy két egymást követő végrehajtási cselekmény között több, mint egy év eltelt, esetleg több mint egy év óta történt semmi, akkor kérd a végrehajtót, hogy folytassa le a Vht. 41. § szerinti eljárást. Ez a neve. Ha erre a vh. kérő elismeri, hogy a követelés elévült, akkor kifizeted a végrehajtó díját, de magát a tartozást nem kell, és vége. Ha a vh. kérő nem ismeri el az elévülést, vagy nem nyilatkozik, akkor pert indíthatsz ellene a végrehajtás megszüntetését kérve, elévülés alapján.
Ha nincs ilyen egy év, akkor fizetned kell. Viszont kérhetsz részletfizetést a Vht. 52/A. vagy 52/B. § alapján.
Köszönöm szépen a segítséget! Jövő héten megpróbálok bejutni a végrehajtóhoz, mert szerintem biztos volt olyan egész év, hogy nem küldtek semmit apunak,mert nem említett soha ilyesmi tartozást, különben segítettünk volna kifizetni.
Voltam a végrehajtónál, közölték, hogy a parkoló cég akkor már nem indíthatott volna eljárást édesapám halála után több hónappal, így ők elindították a végrehajtási eljárás megszüntetését.
Ibolya,
Azért azt tudd, hogy ez nem jelenti az ügy végét, hiszen most, hogy az adós halála a jogosult tudomására jutott, elindíthatja a behajtást a jogutód ellen, vagyis ellened.
Fizetési meghagyás bármikor jöhet.
Tisztelt Uram, Hölgyem,
Kérdésem van Önökhöz: 2005-ben személyi kölcsönt vettem fel az egyik magyar banknál, fedezet nélkülit. Fizettem, amig tudtam, majd amikor tönkrement a vállalkozásom, leálltam a fizetéssel. 2011-ben kijelentkeztem Magyarországról, cimemet is felmondtam. A napokban kaptam felszólitó levelet egy magyar behajtó cégtól, egy olyan cimemre egy országban, amely nem az EU tagja. A levél a szokásos formában iródott, hogy tartozásom van, fizessem meg, de természetesen az összeg brutálisra nőtt mióta leálltam a fizetessel, arról nem beszélve, hogy többszörösen elévült a követelés. Ráadásul csatoltak a levélhez egy magyar postai befizetési csekket is, amit eléggé furcsának tartok. Hangsúlyozom, hogy 2005 es 2011 között sokszor költöztem mielőtt végleg elköltöztem az országból. A behajtók levelében azt irja, hogy a bank 2012-ben eladta a tartozást de én erről tájékoztatást nem kaptam, hiszen már régen elhagytam az országot. Fizetni nincs szandékomban egy 18 éve kötött hitelszerződésre amely 2010-ben elévült, csak éppen arra sincs szükségem, hogy keressenek és zaklassanak. Magyarországon sem vagyonom sem jövedelmem nincs, tehát nemigen tudnak ott behajtani és végrehajtani semmit. Kérem, ha valaki tud segiteni, mit tegyek? Azt gondoltam irok egy emailt, a kovetkező szöveggel. "A tartozást vitatom, nincs szándékomban fizetni és az elévülés intézményével szeretnék élni." Vagy, hagyjam a levelet figyelmen kivül? Igazából csak annyit szeretnék elérni, hogy leálljanak a zaklatással és hagyjanak békén. Tisztában vagyok vele, hogy az adósság nem évül el, csak a bahajthatóság. Honnan tudhatták meg ezt a külföldi cimemet? Van-e ezeknek a behajtóknal joguk külföldön is üldözni az embereket?
Segitségüket előre is köszönöm.
„többszörösen elévült a követelés”
Azt meg hogyan? Egy követelés csak egyszer tud elévülni.
„mit tegyek?”
Most semmit.
„A tartozást vitatom, nincs szándékomban fizetni”
Ez nagy gyökérség. A posztod elején írod, hogy nem fizetted vissza. Akkor mit vitatsz rajta? (Ez olyan, amikor az anyagyilkos azt mondja magáról, hogy ő bizony nem gyilkos, mert az már elévült. Hát a lóf@xxt nem gyilkos... Te ágyba bújnál egy ilyennel?)
„az elévülés intézményével szeretnék élni”
Azzal most ugyan nem fogsz. Az elévültség az időmúlásnak az a jogkövetkezménye, hogy az elévült követelés bírósági úton már nem érvényesíthető. Te fel tudsz most mutatni olyan bírósági eljárást, ami a tartozásod érvényesítésére irányul, és ahol elévülési kifogással élhetsz? Nem, ugye?
„csak annyit szeretnék elérni, hogy leálljanak a zaklatással és hagyjanak békén”
Miféle zaklatás? Az adós, amíg a tartozását meg nem fizette, örök életében adós marad, a hitelezőnek pedig jogában áll erre emlékezteni őt.
„Van-e ezeknek a behajtóknal joguk külföldön is üldözni az embereket?”
Úgy érted, emlékeztetni az adóst arra, hogy tartozik? Van.
Nincsmit.
Köszönöm a választ gerbera317. Nem kellett volna válaszolnia, de nagyon kedves Öntől, hogy ilyen pokolra való, pszichopata adósokkal szóba áll és hasznos tanácsokkal látja el őket. Nem, erre nem kell válaszolnia, ne fáradjon.
Coolcat
„Fizetni nincs szandékomban egy 18 éve kötött hitelszerződésre amely 2010-ben elévült,
csak éppen arra sincs szükségem, hogy keressenek és zaklassanak.”
Márpedig simán megtehetik és gerbera is erre próbált rámutatni. Nem is értem, miből gondolod, hogy az elévülés a teljes megszűnést jelenti, pedig az csakis adótartozásra igaz, másfajta tartozásokra nem. Ugyanis az ilyen banki tartozások nem szűnnek meg, max. nem végrehajthatók. Azonban az még továbbra is lehetséges, hogy az adós rendezze a tartozását, mivel az elévülés nem azt jelenti, hogy teljesen megszűnik, azaz a nyilvántartásban mindig ott marad, mint a te tartozásod. Az mindig ott lesz a fejed felett, mint Damoklész kardja és életed végéig kísérteni fog. Sőt, ha erre kibocsátanak ellened egy - akár nemzetközi - fizetési meghagyást és annak úgy gondolod, csak dacból se mondasz neki ellent, mert szerinted az már nem jogos tartozás, akkor bizony simánt ismét alapról indul az elévülési idő és végrehajthatják rajtad - akár külföldön is, ha van egyezmény az adott országgal. És azért annyira ne nyugodj meg, attól, hogy egy ország nem az EU tagja, még simán megtalálhat ilyen tartozásokkal a bíróság még akár Svájcban is (az sem tagja ugyanis az EU-nak).
„Magyarországon sem vagyonom sem jövedelmem nincs, tehát nemigen tudnak ott behajtani és végrehajtani semmit.”
Akkor itthon nem fognak tudni semmit végrehajtani rajtad, de nyugodj meg, megtalálnak, ha akarnak bárhol (is).
Alapvetően felelőtlenség volt úgy hitelt felvenned, hogy nem mérlegeltél, vissza tudod-e majd egyáltalán fizetni maradéktalanul. Az ilyen ügyfelet nagyon „szeretik” a bankok, legfőképp elutasítani, ha legközelebb igényt nyújtanak be hozzájuk. Te nyilván nem tervezed, de ettől még lesz rólad jó ideig infó a rendszerben minden pénzintézet számára, hogy megbízhatatlan adós vagy.
Coolcat!
Nyugodtan kidobhatod azt a felszólító levelet és ne érezd magad anyagyilkosnak sem! Nem Te-vagy az első és egyetlen aki tartozott egy pénzintézetnek...
Aludj nyugodtan , nem kell reagálnod-sem a megkeresésre!
groszfater
„Aludj nyugodtan , nem kell reagálnod-sem a megkeresésre!”
Azért ha fizetési meghagyást bocsátanak ki ellene, arra célszerű volna ellentmondani.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02