Ingatlan árverés

Majordomus # 2023.09.29. 19:24

És okosabb is mint Micikénél érdeklődni...

osztap # 2023.09.29. 14:25

bucuka,

Adtak erről végzést, vagy csak Micike mondta a kezelőirodán? Ha az előbbi, azt szerintem fellebbezheted. Ha az utóbbi, akkor írásban kérheted a törvényszéket, hogy engedjen betekinteni. (Bár mire bármelyikből is döntés lesz, lehet, hogy vége lesz az ügynek. Lehet, hogy gyorsabb a végrehajtónál érdeklődnöd.)

bucuka # 2023.09.29. 11:08

Az lenne a kerdesem hogy ha a Torvenyszek nem adott betekintest a perben amelyben csak arveresi vevo vagyok igy erdekelt akkor lehet-e ezt fellebbezni vagy ujra kerni. Elso fokon kaptam betekintesi engedelyt es most elutasitottak a Torvenyszeken.

koszonom

Majordomus # 2023.09.18. 19:58

A környék hirdetéseit gyüjtsd ki...

bucuka # 2023.09.18. 18:29

osztap
koszonom

osztap # 2023.09.18. 13:28

Telefonon beszeltem a Torvenyszekkel es Tanacsules lesz Szeptember 22-en az ugyben. Nem tudom ez mit jelent pontosan.
Halad az ügy. Azt nem tudom megmondani, hogy lesz-e itt már döntés a fellebbezésekről vagy ez csak előkészítés. Attól is függ, hogy valamelyik fél kérte-e tárgyalás tartását.

A masik kerdesem hogy kuldtem egy berleti dij kerelmet az adosnak es o azt visszautasitotta. Mi a teendo ilyen esetben.
Attól függ, mit akarsz csinálni. Például hagyhatod ennyiben a dolgot. De ha pénzt szeretnél, a következő lépés a fizetési meghagyás kiadatása lehet, amit bármelyik közjegyzőtől kérhetsz, a már lejárt tartozásokra. Tájékoztató és nyomtatvány itt:
https://mokk.hu/…eljaras-fmh/
És érdemes már most jól dokumentálnod, hogy hogyan állapítottad meg a lakáshasználati díj mértékét, mert ha embered ellentmond, akkor a bíróságon Neked kell majd bizonyítanod, hogy honnan vetted azt a számot.

bucuka # 2023.09.18. 11:51

osztap
Telefonon beszeltem a Torvenyszekkel es Tanacsules lesz Szeptember 22-en az ugyben. Nem tudom ez mit jelent pontosan.
A masik kerdesem hogy kuldtem egy berleti dij kerelmet az adosnak es o azt visszautasitotta. Mi a teendo ilyen esetben.

Koszonom a segitseget

osztap # 2023.09.01. 05:56

bucuka,

Döntés a törvényszékről harom honap alatt? Hova vezetne ez?

Meg aztán ha van is jogerős döntés, a végrehajtó nem fog mindent kiejteni a kezéből, csak hogy bucuka ingatlanát birtokba adja. Más is áll a sorban előtted. A helyedben megbékélnék azzal, hogy májusban lehet birtokbaadás.

drbjozsef # 2023.09.01. 05:00

iliketomoveit,

Szerintem ezek külön ügyek.
Rajtad behajtják a 15-13 különbségét, a második árverezőn pedig a 13-11 különbségét.

iliketomoveit # 2023.08.31. 20:46

Jó estét!

Volt nyáron egy "nyertes árverésre" felhívás (üdülőövezeti nyaraló), hogy fizessek, mert a jogorvoslatot, amit benyújtott az adós, nem fogadták el. Mivel elég sokat húzodott az ügy, és menet közben vásároltam egy másik ingatlant, így ennek a felhívásnak nem tettem eleget. Az ezután kapott levélben szerepelt az alábbi rész:

"Amennyiben a fent részletezetteknek árverési vevő határidőben nem tesz elget, úgy a Vht. 156§ (1) bek. alapján második árveréskitűzésével folytatom. A második árverésre az első árverésre vonatkozó szabályok az irányadóak azzal, hogy a vételár megfizetését elmulasztó nem árverezhet. Ha a további árverezés során kevesebbet ajánlanak, mint amennyit a mulasztó árverési vevő nyertes vételi ajánlatként megtett, akkor a különbözetet a mulasztó árverési vevő köteles megtéríteni. Ha nem térítette meg, a végrehajtást foganasító bíróság őt a különbözet megtérítésére kötelezi."

Az tiszta sor, hogy nekem fizetnem kell, ha nem éri el azt az összeget, amit én ajánlotam az első körben nyertesként. Mi van abban az esetben, ha a mostani nyertes is úgy dönt valamiért, hogy ő is eláll és nem fizeti ki, majd a harmadik árverezésen még alacsonyabban ajánlattal lesz valaki nyertes, mint a második körben?

Példa:

1. kör: 15m Ft - A szereplő eláll
  2. kör: 13 m Ft - B szereplő eláll
  3. kör: 11 m Ft - C szereplő kifizeti

Ezesetben nekem, az eredetileg kiírt árverés nyertesének az első és a második kör közötti különbséget kell kifizessem, vagy a harmadik körhöz számítottat, ami még alacsonyabban ment el?

bucuka # 2023.08.29. 10:02

osztap, gerbera317

Ujra jelentkezem. Vegre a Torvenyszekre kerult az ugy es a vegrehajto is beadott egy fellebbezest hogy a birosag dontse el hogy mi legyen tovabb. A keredesem az lenne hogy van-e esely az itelet meghozatalara a moratorium elott es mi a tapasztalat helyzetben.
Koszonom

bucuka # 2023.08.29. 10:02

osztap, gerbera317

Ujra jelentkezem. Vegre a Torvenyszekre kerult az ugy es a vegrehajto is beadott egy fellebbezest hogy a birosag dontse el hogy mi legyen tovabb. A keredesem az lenne hogy van-e esely az itelet meghozatalara a moratorium elott es mi a tapasztalat helyzetben.
Koszonom

Majordomus # 2023.07.28. 20:37

Óriási pénzek vannak a végrehajtási bizniszben. Nem is csodálom hogy magas szinten is hozzáragadnak a milliókhoz.....

gerbera317 # 2023.07.28. 09:04

Nem úgy van az. Ilyenkor azért van per, mert valaki nem akarja a közös értékesítést. És azért van végrehajtás, mert az ítélet ellenére továbbra sem akarja. Tehát ilyenkor ugyanúgy van végrehajtást kérő, és van a kötelezett, gyűjtőknevén: adós. És mivel ez adott okot a végrehajtásra, ugyanúgy ő viseli a végrehajtási költségeket, mintha pénzkövetelés behajtásáról lenne szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.07.26. 08:44

Köszönöm, Gerbera! Végrehajtóként én is ezt mondanám; hiszen ügyenként többszázezres különbségről van szó. Bono et eqo viszont a közös tulajdon megszüntetésére is alkalmaznám a speciális szabályt. Hiszen ilyenkor egyik tulajdonostárs sem adós. Nem tartoznak, hanem éppenséggel nekik jár pénz.
De elhiszem neked, hogy a bíróság is elfogadja az általad vázolt értelmezést.

Majordomus # 2023.07.25. 19:46

Na ezért drága a jogszolgáltatás.

gerbera317 # 2023.07.25. 19:12

Igazából válaszoltam.
Mi az az R. 24. §? Netán a 8/2021. SZTFH rendelet 24. §? (Mi egyébként Dsz.-nek hívjuk.) Mert akkor a válasz: nem. A közös tulajdon megszüntetésére irányuló, Vht. 162. § szerinti eljárásra az általános szabályok irányadóak, az R. 7. § (2) figyelembe vételével.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.07.25. 16:22

Nem válaszoltál. ;)

(Közben láttam, hogy ezt már 11 éve is megkérdeztem. Akkor se jutottunk dűlőre.)

gerbera317 # 2023.07.25. 15:20

Ha a Vht. 161. § szerint történik (ahol maga a végrehajtás nem a közös tulajdon megszüntetésére irányul, hanem a nem adós tulajdonostárs kéri a saját része árverezését is), az adós tulajdoni illetősége tekintetében a szokásos díjszabást kell alkalmazni, a nem adós tulajdonostárs részére járó vételárból a nem adós tulajdonostárs tulajdoni hányadának értékesítéséért járó végrehajtási költségként a vételárrész 2%-ának megfelelő összeg vonható le, ld. 8/2021. SZTFH rendelet 24. §.
Ha a végrehajtás kifejezetten közös tulajdon megszüntetésére irányul (Vht. 162. §), ott a díjazás az ügyértékhez igazodik, ez pedig a
közös tulajdon árverés útján történő megszüntetése esetén a végrehajtási ügyérték számítása szempontjából a főkövetelés a végrehajtható okiratban megállapított vételár összege. Ha többért kel el az ingatlan, a jutalék a tényleges vételárhoz igazodik.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.07.25. 14:34

Ha ingatlan közös tulajdonát árveréssel szüntetik meg, hogyan kell számolni a végrehajtó díját, költségét? Az általános szabályok szerint, vagy a R. 24. §-a szerinti speciális szabállyal?

drbjozsef # 2023.07.24. 04:21

Tekintve, hogy az elévülés megszakadását kell bizonyítania a jogosultnak, ezért már csak józan ész szerint sincs semmilyen érdeke "hazudnia a banknak".

Majordomus # 2023.07.23. 19:15

A bank nincs abban a helyzetben hogy hazudjon. Nem is szokott ilyen esetekben.

gerbera317 # 2023.07.23. 10:12

Bucuka
nem tudja bizonyitani hogy elevult
Miket hordasz itt össze? Az elévülést nem kell bizonyítani. Elég állítani (persze, az nem hátrány, ha úgy állítod, hogy tényleg elévült). A végrehajtási kifogások eredménye nem számít (gy.k.: ha az adós azzal támadja a végrehajtó eljárását, hogy az inkaszónál többet vettek el, mint amit lehetett volna, és ezt elutasítják, annak nincs érdemi kihatása a végrehajtás megszüntetésére irányuló perre).
De hogyan kapcsolódik ez a te bajodhoz? Itt senki nem vitatja az elévülést, meg is szüntették a végrehajtást, igaz, nem jogerősen. A vita most azon fog menni, hogy amit a bíróság határozott, azt ki kell-e egészíteni egyéb rendelkezésekkel. Szerintem nem kell: a végrehajtás meg lett szüntetve, a ház az árverési vevőé, a vételárat pedig ossza fel a végrehajtó. Te pedig még külön harcolhatsz egy kicsikét, hogy a házat adja át neked a végrehajtó.

bucuka # 2023.07.23. 06:57

Majordomus
Az ados nem tud arra bazirozni hogy a koveteles egyszer elevul hanem ha a kovetelo nem keri csak 5 ev utan akkor a koveteles elevult.
De ezt csak per utjan vizsgaljak igy ha az ados nem vesz fel ugyvedet akkor nem tudja bizonyitani hogy elevult mert a vegrehajtasi kifogasokat elutasitjak ha a bank azt hazudja hogy a kovetelese nem evult el

Majordomus # 2023.07.21. 19:22

Azért jól néznénk ki ha minden adós arra bazirozna hogy a követelés egyszer majd elévül!

A tartozást ki kell fizetni. Pont.