Ingatlan árverés

papinianus88 # 2024.02.14. 07:46

eulimen
Végrehajtótól függ, hogy a 60nap (ami a jegyzőkönyvben inkább két hónap) végrehajtási kifogás okàn másodszorra beálló "megjátszása" lehetséges-e.

Ilyen eset jogszerűtlen. 3 esetkör van, nem több. Árverési jegyzőkönyvtől számított 15 napon belül köhög a vevő, legfeljebb 2 hónapon belül (a törvény nem 60 napot ír elő, hanem 2 hónapot, ami nem ugyanaz, csak jelzem...), ha kérelmezik és úgy mérlegel, vagy ha jogorvoslattal támadták meg, a jogerős végzés végrehajtói felhívás kézbesítésétől számított 15 napon belül. ÉS pont. Nincs olyan a tételes jogban, hogy újraéleszti a haladékot a végrehajtó, hiszen maga a jogorvoslat jogerős elbírálása is hosszabb, mint az esetleges haladék megadása. A haladékot nem azért kell(ene) adnia a végrehajtónak, mert valaki kivárja az esetleges kifogást, hanem pl lakástakarék vagy egyéb kölcsön megindításának a folyamata reálisan 2 hónapon belül intézhető el. De nem arra, hogy 1 év alatt jogerősen elutasítja a foganatosító bíróság az árveréssel szemben előterjesztett végrehajtási kifogást, és akkor ugyan adjuk meg az árverési jegyzőkönyvben kérelmezett 2 hónapot. Azt felülírta a jogorvoslat.

eulimen # 2024.02.14. 06:23

@Majordomus
A lutrit nagyban csökkenti, ha a vételárra már akkorra is megvan a fedezet, ha a végrehajtó nem engedélyez fizetési haladékot (mondjuk ez licitálasi alapelv is...).
Ha a fedezet olyan, bármikor likvidálható befektetésben van, amelynek hozama a késedelmi kamatnál magasabb, akkor a fizetési haladékkal jól jársz, az adós kifogasával meg még jobban.

Majordomus # 2024.02.13. 21:44

Lutri az ilyen vétel. Sok a kockázat...

eulimen # 2024.02.13. 19:06

Végrehajtótól függ, hogy a 60nap (ami a jegyzőkönyvben inkább két hónap) végrehajtási kifogás okàn másodszorra beálló "megjátszása" lehetséges-e. Nekem volt ilyen árverési vételem, a késedelmi kamat ebben az esetben csak a fizetési felszólítást követő 15. napot követő (legfeljebb két hónaos) időszakra volt esedékes - az erről szóló kioktatás pedig a fizetési felszólítás átiratában volt.

Majordomus # 2024.02.12. 20:43

Csak addig legyen együtt a pénz...

drbjozsef # 2024.02.12. 17:22

wordgam,

Nincs teendőd, te is időd nyertél. A Vht. 149.§(1) szerint ha a jogorvoslatot jogerős határozattal lezárták, a végrehajtó majd felszólít a fizetésre, onnantól lesz 15 napod. Ez, feltételezem, később lesz, mint a most lejáró határidőd. Be ne fizesd a vételárat addig.
Kamatot ilyenkor nem számolnak, ez nem a te késedelmed.

wordgam # 2024.02.12. 16:37

Hello,

Felfüggesztették az árverési eljárást a vht. 49 (1) és vht. 50 (1) (3) bekezdés alapján. Az árverést követően 60nap fizetési haladékot kértem, ami most járna le februárban. A felfüggesztésre való tekintettel rám továbbra is érvényes a 60napos fizetési határidő vagy így én is időt nyertem? Illetve kamat keletkezik-e ezidő alatt?

A végrehajtó egyelőre nem adott konkrét választ ezügyben.