Végrehajtási jogi fórum

stardust # 2012.06.07. 20:19

Kedves Fórumozók!
A segítségeteket kérném abban, hogy 2009-ben öröklési szerződést kötöttem apukámmal elidegenítési és terhelési tilalommal. A Földhivatal bejegyezte a tulajdoni lapra az elidegenítési és terhelési tilalmat az öröklési jog biztosítására. 2010-ben végrehajtási jogot jegyeztek be ugyanerre az ingatlanra a Földhivatalban. Megfellebbeztem, elutasították, majd közigazgatási perre vittem, elutasították, Legfelesőbb Bíróság szintén elutasította. A végrehajtási jog a a mai napig rajta van a tulajdoni lapon, az elidegenítési és terhelési tilalom ellenére. A kérdés: Elárverezhető az ingatlan mindezen jog ellenére? A végrehajtó az úr? Ki törli le az elidegenítési és terhelési tilalmat az ingatlan tulajdoni lapjáról, ha árverésre kerül és hogy lesz akkor az örökös kielégítve? Egyáltalán megteheti a végrehajtó, hogy elárverezteti az ingatlant? Nem sérül az örökös joga? Milyen törvény alapján? A vht felülírja a polgárit? Mit tehetek, hogy ne kerüljön erre sor, magyarul ne vigye az ingatlant a végrehajtó? Köszönöm segítségetek!

jucihusi # 2012.06.07. 16:57

Kedves Forumozok,
segitseget szeretnek kerni. Tavaly dec 28-an, eljöttem a cegtöl közössel, melyben papirok szerint tartozasom 0Ft.- Majd jött a hideg zuhany, fizetesi felszolitas, hogy fizessek vissza 8000 !!!Ft-ot, üdülesi csekk visszafizetese cimen. Ugyanis a 3 le nem töltött napert- utolag- a teljes honapot követelik vissza, termeszetesen csak kp-ban jo, csekkröl szo nincs. Mivel nem tartottam jogosnak, nem fizettem. Most vegrahajtast akarnak rajtam csinaltatni, a 8000 ft-rol. Mit tehetek? Ki a felelös a kiallitott papirokert? A vegrehajtast barki kerhet barki ellen, ha ugy erzi? Ui: a 3 napnak megfelelö összeget megfizettem, az altalam jogosnak velt 1500 ft vissza is fizettem. Mi ertelme ennek? Nagyon köszönöm. Üdv.

pazs # 2012.06.07. 16:03

Nem. A le nem vont összegekért készfizető kezesként felel.

ZAni # 2012.06.07. 15:56

Tisztelt szakértők, tagok!

előre is elnézést kérek ha már volt hozzám hasonló eset, megpróbáltam végignézni, de nem nagyon találtam választ.

2008-ban kiadtam vidéki kis házamat albérletbe, határozott időtartamra (2 év), azzal a feltétellel, hogy a 2 év lejártával az albérlő megveszi az ingatlant. A szerződésbe az albérlő felajánlásával belekerült egy olyan rész is, hogy ha meghiúsulna a vásár az albérlő részéről akkor kötelezi magát 500.000 Ft kárpótlás megfizetésére.

Sajnos a távolság és a rossz tömegközlekedés miatt nem tudtam rendszeresen felügyelni az ingatlant illetve a számlákat, viszont egy idő után az albérleti díj sem érkezett meg. Ekkor próbáltam felvenni a kapcsolatot az illetővel, mindent megmagyarázott és megnyugtatott, hogy minden rendben van. Ez természetesen nem nyugtatott meg és leutaztam az ingatlanhoz, sajnos még a kapun sem jutottam be. Az albérlő rendőrt hívott, a kiérkező rendőrök az albérlőnek adtak igazat, hogy bejelentés nélkül nem mehetek be az ingatlanba és nem olvashatom le az óraállásokat illetve nem kérhetem el a befizetési bizonylatokat sem. Másnap felvettem a kapcsolatot a szolgáltatokkal és kértem a szolgáltatás azonnali szüneteltetését, mert félek tőle hogy azt sem fizetik. A szolgáltatók is az albérlőnek adtak igazat, azt mondták, hogy mivel az ingatlan lakott ezért nem lehetséges a szolgáltatás szüneteltetése. Ezek után kértem a szolgáltatót, hogy küldje meg az egyenleget. Néhány nap múlva meg is érkezett az egyenleg, hogy sem elmaradásom sem túlfizetésem nincs. Ekkor kissé megnyugodtam, de a helyi jegyzőtől kérvényeztem a birtokvédelmet. Néhány nap múlva viszont a szolgáltatótól megérkezett egy 690.000 Ft-os követelés. A helyi jegyző több mint 2 hónap után válaszolt meg (tudtommal 30 nap áll a rendelkezésére), hogy az ingatlanom üres, nem találtak senkit ott.

Ezek után feljelentést tettem a rendőrségen és az ügyészségen is, illetve polgári peres eljárást is indítottam a bíróságon is, de mindhárom helyről elutasították a keresetemet. A szolgáltató természetesen azóta naponta fenyeget, követelőzik és behajtásra is adták az ügyet. Valóban sehova nem fordulhatok az ügyemmel, senki sem illetékes ilyen esetekben?

Köszönettel,
Zoltán

trmtms # 2012.06.07. 15:31

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a gyors választ, ha jól értem, akkor a munkáltató azzal, hogy nem válaszol megúszhatja?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.07. 15:17

Neked kell. Fizetési meghagyás. Mondjuk, nem akkor, ha nem válaszol, hanem akkor, ha nem fogja le, amit le kell fognia.

trmtms # 2012.06.07. 14:15

Kedves Mindenki!

Előre elnézést kérek, ha már szerepelt hasonló kérdés a fórumon, de tudna valaki segíteni abban, hogy mit tehetek, ha a végrehajtó arról tájékoztat, hogy az adósom munkáltatója nem válaszol a megkeresésére. Azt hallottam, hogy ilyenkor a munkáltató felel az adós helyett, ez hogyan történik, a végrehajtó intézi ezt vagy nekem kell, ha igen hogyan? Válaszukat köszönöm: Torma Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.07. 11:55

Elvileg foglalhatnak ingót is. Nem foglalják le azt, amiről igazolod, hogy nem az adósé.

HIAM1989 # 2012.06.07. 11:33

Kedves Hozzászólók és Szakértők!

Kérem ne haragudjanak, hogy a kérdésemmel zavarom Önöket, de ezt a fórumot találtam a legalkalmasabbnak arra, hogy néhány kérdésemre választ kaphassak. Teljesen zöldfülű vagyok a témában, ezért nagyon megköszönném a segítségüket.

A problémám a következő:

A barátommal és annak Édesanyjával lakom együtt (nem vagyok bejelentve hozzájuk, csak az időm 95%-át ott töltöm), rengeteg ruhám van náluk, számítógépem, stb.
A barátom Édesanyja igencsak megbízhatatlan pénzügyi kérdésekben, ahogyan észrevettem folyamatosan kapja a különböző felszólításokat és végrehajtóktól érkező leveleket.
Amiről tudomást szereztem az egy telekommunikációs cégtől megrendelt bírósági végrehajtási levél, amelyben 180 ezer Ft-ot követelnek Tőle.
Nyugdíjjal és keresettel is rendelkezik, tehát a kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a végrehajtók fognak jönni tárgyakat lefoglalni vagy esetleg inkasszózzák a nyugdíját/keresetét?
Korábban már inkasszózták a nyugdíját más tartozások miatt, most nem értem, hogy miért nem automatikusan ezt tették.
Mind mondtam eléggé megbízhatatlan ilyen ügyekben a barátom Édesanyja, alig foglalkozik az üggyel, nem nagyon jár utána a dolgoknak, nem telefonálgat, nem intézkedik.

Jogosan félek attól, hogy jönni fognak a behajtók és az én dolgaimra is ráteszik a kezüket vagy ebben az ügyben is valószínűleg végül inkasszóznak majd?

Köszönöm előre is a válaszukat, nagyon örülnék valamilyen megnyugtató dolognak, mert nagyon félek!

kfgabri # 2012.06.07. 11:23

Tény, hogy felmondhatja szerződésszegés miatt, de nem fogja, ha egyébként fizetnek.
Jelen piaci helyzetben ezért borítani egy szerződést nem prudens, meg fogják várni, hogy más borítsa.

kfgabri # 2012.06.07. 11:22

Titibaba, amíg fizetnek, addig nem fogják vinni az ingatlant.
A ráírást pedig felejtse el.
Ha fizetik a jelzálogot, akkor csak ezért nem fogják felmondani.
Viszont a személyi kölcsönt is fizetni kellene, mert, ha ők elindítják a lavinát, akkor a jelzálogos be fog kapcsolódni az eljárásba és viszik az ingatlant

pazs # 2012.06.07. 11:20

Nem, mert az fedezetelvonó szerződés lesz és a bankkal szemben hatálytalan (azaz a végrehajtást nem fogja akadályozni).
A bank azért mondhatja fel a jelzálogszerződést, mert megszegtétek: már nem tehermentes az ingatlan.

titababa # 2012.06.07. 11:13

Esetleg a járható megoldás, hogy a gyermekünkre íratjuk az én tulajdoni hányadomat?

titababa # 2012.06.07. 11:11

Igen érvényesül, a párom fizetését tiltják. El tudná magyarázni, hogy miért mondaná fel a bank a szerződésünket? Menjek be és kérdezzek rá, hogy mit szándékoznak tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.07. 11:07

Épp nem ezt mondtam. De felmondhatja. No, nem azért, hogy a "végrehajtás" érvényesülhessen", hiszen érvényesül az anélkül is.

titababa # 2012.06.07. 10:59

Tehát akkor a jelzálogjogosult bank fel fogja mondani a 12 milliós szerződésünket, amit normálisan törlesztünk, csak hogy a végrehajtási jog érvényesülhessen?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.07. 10:55

Az furcsa. Egyébként a jelzálogjogosult akkor is felmondhatja a szerződést a végrehajtásra tekintettel, ha a jogát nem biztosítja elidegenítési és terhelési tilalom. Igaz, mostanában a legtöbb banknál ez már nem automatikus, inkább csak bekapcsolódnak a végrehajtásba.

titababa # 2012.06.07. 10:00

pazs: a tulajdoni lapon nem szerepelnek ilyen bejegyzések, csak annyi, hogy önálló zálogjog. Ez mit jelent akkor?

pazs # 2012.06.07. 09:39

titababa: igen, a fizetésedet is letilthattatják (majd ha lesz) és a bankszámládat is inkasszálhatják. A helyedben gyorsan megnézném, hogy van-e a jelzáloghitel jogosultjának elidegenítési és terhelési tilalma is bejegyezve a tulajdoni lapra, mert ha igen, akkor azt most éppen megszegtétek és még a jelzáloghitelt is felmondhatják.

titababa # 2012.06.07. 08:58

Kedves Fórumozók!

A következő lenne a kérdésem. A párom hitele bedőlt (személyi kölcsön Banif plus) és rajta nem tudták behajtani, vagyis a fizetését tiltják, de ez nem volt nekik elég, és elővettek engem is, mint adóstársat. Nekem nincs jövedelmem, mert GYES-en vagyok, viszont van 1/4 házrészem. Ma meg is kaptam a tulajdoni lapot a Földhivataltól, amelyre bejegyezték a végrehajtási jogot. A kérdésem az lenne, hogy mi van akkor ha ezen az ingatlanon már van egy jelzáloghitel a teljes házra? A végrehajtási jogot tudják érvényesíteni? Így hogy a házra terhelték a tartozást, még kell attól tartanom, hogy ha elhelyezkedek, a fizetésemre is rászállnak?
Előre is köszönettel:

Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.06. 05:17

52/A. § (1)A végrehajtó a természetes személy adós kérelmére - az adótartozás és az adók módjára behajtandó köztartozás kivételével - megállapíthatja a pénztartozás részletekben történő teljesítésének feltételeit, ha az adós vagyontárgyainak felkutatása és lefoglalása iránt intézkedett, és az adós a végrehajtandó követelés egy részét már megfizette. A végrehajtó a végrehajtás alá vonható vagyontárggyal nem rendelkező adóst is tájékoztatja a részletfizetés lehetőségéről és feltételeiről.
[...]
(6) Ha az adós tartozása olyan szerződésből vagy egyoldalú kötelezettségvállalásból (e bekezdésben a továbbiakban együtt: szerződés) ered, amely alapján havi részteljesítésre volt köteles és az adós a szerződés szerinti lejárt részleteket megfizette, valamint az eredeti szerződés szerinti részteljesítésnek megfelelő összegű részletet fizet, vagy ilyen összeg kerül tőle levonásra, a végrehajtó az (1) bekezdés szerinti feltételek fennállása esetén ezen összegben állapítja meg számára a részletfizetést. Ebben az esetben a részletfizetés jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet végrehajtást kérő esetében 1 évnél hosszabb időre is megállapítható.

atti06 # 2012.06.06. 02:45

De akkor mit lehet most tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.05. 21:55

No, az lehet.

gerbera317 # 2012.06.05. 21:40

Osztom Sherlock véleményét. A felmondás minden bizonnyal szabályosan megtörtént. A kérdező nem írja le, de a vh-záradék a záradékolt közjegyzői okiratokkal együtt megy ki az adósnak, és ezek között ott van mindig a felmondó közokirat is, és minden bizonnyal most is ott volt.

A banknak miért kellene felszólítást küldenie, mielőtt felmondja a hitelt? A szerződésben benne van, mi számít szerződésszegésnek, annak pedig mik a következményei. Aki ezt aláírta, annak felszólítás nélkül is tudnia kell, mikor kell a bankkal kommunikálni. Egyébként pedig, valószínűleg volt felszólítás, csak hasonlóképpen végezte, mint a felmondásról szóló irat, azzal, hogy még csak nyoma sem maradt. Szerintem a bank nem mulasztott.

A közeli hozzátartozó helyettes átvevőként átveheti a címzett leveleit. Ha ő azt nem továbbította a címzettnek, a Ptk. szerződésen kívül okozott károkért való felelősség szabályai szerint kötelezhető helytállásra. De ennek itt semmi értelme, mivel a felmondást követően úgyis végrehajtásra adta volna a bank az ügyet, hiszen a felmondásban az áll, hogy fizesd meg a tartozásodat egy összegben, ha pedig nem, akkor végrehajtás lesz. Meg tudtad volna fizetni? Nem? Hát akkor most ugyanott vagy, mintha édesanyád még aznap továbbította volna az iratot.

A közjegyző perlését pedig gyorsan el kellene felejteni.

Sherlock # 2012.06.05. 21:39

De szerintem abban kapta, mert egyszer azt írja, hogy „a közjegyző megküldte a felszólítást a fizetésre, amibe benne van, hogy a bank ha nem fizetek jogi eljárást kezdeményez.” utána meg hogy „nem a pedig közjegyzői felszólításból tudom meg utólag hogy felmondták a hitelt?”. Akkor én értelmezem rosszul, hogy két iratot kapott a közjegyzőtől?