Végrehajtási jogi fórum


Grave7 # 2020.07.12. 13:54

@drbjozsef:
Ha nem lakóingatlan, akkor nincs jegyzői értesítés+60nap, se moratórium.

drbjozsef # 2020.07.12. 14:18

Értem, köszi.
Ez azért egyszerűbb (ha nincs vészhelyzet).

Sándor21 # 2020.07.12. 19:19

dbrjózsef

A vízdíjelmaradással, az állag minőségével, vízcsapok, radiátorok leszerelésével, mint kockázati tényezővel számolok. De úgy gondolom, ha 50%-ról indított ingatlant, (melynek birtokba vétele szokásos ügymenet esetén fél éven belül várható,) sikerül enyhén szerkezetkész ár felett megvenni, az nem ígérkezik rossz döntésnek. Ha túllicitálnak, vigyék a bátrak. Azokat én sem értem, akik piaci áron licitálnak, mert az erős kockázatot rejt.
Nem tudom megítélni hány alapvető fogalommal vagyok, illetve nem vagyok tisztában, de szívesen megismerem hozzáértő emberek véleményét, álláspontját. Ez már többször segített eligazodni.

drbjozsef # 2020.07.12. 19:33

A 34 milliós becsérték felén, tehát 17millión tehető ajánlat, miközben 14 millióért hirdetik? Fura. Pedig feltételezem, hogy ha hirdetik, azt nem 50 év bérleti joggal együtt hirdetik, hiszen úgy ki a fenének kellene.
Valami azért nem kerek...

csbeci # 2020.07.13. 09:11

Üdvözletem!

A kérdésem a következő...

Válás és vagyonmegosztás után az 1/2-1/2 tulajdonú lakóingatlan, a feleségé lett vállalva a közösen felvett hitel további törlesztését, az OTP azonban nem engedte a férj törlését míg nem jár le a hitel. Válás és vagyonmegosztás után a férjnek NAV tartozása keletkezett, ami miatt az ingatlanra a NAV végrehajtási jogot jegyzett be, mert a férj a tulajdoni lopon még mint tulajdonos szerepel.

Mit tehet a volt feleség, hisz a vagyonmegosztást követően az ingatlanhoz a volt férjnek már nincs köze, a NAV mégis beterhelte?

gerbera317 # 2020.07.13. 12:17

hisz a vagyonmegosztást követően az ingatlanhoz a volt férjnek már nincs köze
Hát dehogy nincs: övé a fél ingatlan. A NAV pedig szépen lefoglalta.

drbjozsef # 2020.07.13. 12:55

csbeci,

Sajnos az a helyzet, hogy két fél között kötött szerződés (aka vagyonmegosztás) nem hatályos harmadik féllel szemben (mint az OTP, a NAV, vagy bárki más).

Inkább az lesz a kérdés, mit csinál a feleség, amikor az OTP felmondja a hitelszerződést. Mert hogy felmondja, az biztos, amint észreveszi a végrehajtási jogot. Igaz, legalább a férj is végrehajtás alá kerül az OTP részéről is, mint egyetemleges adós, nem mintha ez a feleséget vígasztalná.

Egymás között, az egymásnak okozott kárt majd követelhetitek egymástól. Kifele, az OTP és a NAV felé ez nem sokat fog számítani.

nimo # 2020.07.22. 12:23

Kedves Fórumozók!

4-en örököltúnk egy lakást, azonban az egyik tulajdonos esetében 3 végrehajtási jog is be lett jegyezve még 2018-ban.A kérdésem az, hogy ha rendezésre kerül a tartozás, akkor a végrehajtási jog lekerülhet a lakásról? Elárverezhetik a lakást, vagy csak az 1/4 részét? Van mód a faktoring céggel megállapodni a behajtani kívánt összeg tekintetében, vagy a teljes tartozást (kamatokkal együtt) követelni fogja? Egyáltalán hogy érdemes elindítani az ügy rendezését, kivel érdemes egyeztetni, beszélni? (Végrehajtó, faktoring?)

A válaszokat köszönöm!

drbjozsef # 2020.07.22. 12:53

nimo,

ha rendezésre kerül a tartozás, akkor a végrehajtási jog lekerülhet a lakásról?
Természetesen. Annak biztosítására került fel, ha nincs tartozás, nincs végrehajtás.

Elárverezhetik a lakást, vagy csak az 1/4 részét?
Csak azt a részt, amire bejegyezték, az 1/4 hányadot.

Van mód a faktoring céggel megállapodni a behajtani kívánt összeg tekintetében, vagy a teljes tartozást (kamatokkal együtt) követelni fogja?
Rossz kérdés. A teljes tartozást a kamatokkal együtt követelni fogja (már most is követeli, sőt), de természetesen van mód megállapodni. Két fél kell hozzá. Egyösszegű rendezésre (pláne ha esetleg nehezen behajtható, esetleg elévült követelés) általában adnak nagyobb diszkontot. De a végrehajtással kapcsolatos minden költséget is meg kell fizetnie az adósnak.

Egyáltalán hogy érdemes elindítani az ügy rendezését, kivel érdemes egyeztetni, beszélni? (Végrehajtó, faktoring?)
A végrehajtás "ura" a végrehajtást kérő. Célszerű vele megegyezni, ő jelentse be az esetleges megegyezést a végrehajtónak. Nem megfeledkezve a végrehajtót megillető összegekről.

(megjegyzem, a nem terhelt hányadokat a többi tulajdonos minden további nélkül eladhatja, nem kell hozzá senkinek a beleegyezése)

nimo # 2020.07.25. 13:49

Köszönöm a választ. Szeretnénk rendezni a helyzetet. Van arról esetleg tapasztalat, infó, hogy mégis hogy jobb ezt kezelni? Személyesen egyeztetni az otp faktoringgal, vagy a honlapjukon elérhető dokumentumot küldjük csak be, ahol jelölni lehet, kvázi egy ajánlatként, hogy mennyit tudnánk egy összegben befizetni? Illetve, hogy a 3 tartozásról egyszerre érdemes tárgyalni, vagy külön külön? Bocs ha ezek hülye kérdések, de szerencsére ebben a témában nincs tapasztalatom.

gerbera317 # 2020.07.27. 08:28

A legtöbb követeléskezelő az adós komolytalan teljesítési ajánlatára komolytalan ellenajánlattal szokott válaszolni: vagy olyan rövid határidőt szab, hogy az már akkor eltelt, amikor az adós megkapja postán a levelet, vagy az összeg miatt nem teljesíthető; vagy pedig komolytalanul hosszú futamidőt kap, pl. 240 hónapot (ez 20 év!) másfél millió Ft megfizetésére. Ez mind vicc szokott lenni. Ahogyan az adós teljesítési ajánlata is szinte minden esetben az.
Az adós teljesítési ajánlata akkor nem vicc, ha az ajánlata szerinti összeg már ott van a követeléskezelő számláján, mire az ajánlata beérkezik a követeléskezelőhöz, és az ajánlatában hivatkozik is a teljesítésre.

Isti80 # 2020.07.27. 11:35

Üdvözlöm Önöket.Tanácsot szeretnék kérni.November elején kapni fogok 11 hónapnyi végkielégítést.Jelenleg a fizetésem 50%-a tiltva van,mivel 4 végrehajtás is folyamatban van ellenem.Az lenne a kérdésem,hogy hogy tudnám elkerülni,azt,hogy a végkielégítésem nagy része "elvesszen",mivel a törvény szerint több letiltás esetén az öregségi nyugdíj ötszöröse feletti rész korlátozás nélkül letiltható.Ha nem fogok tudni egyből munkát találni,akkor abból a 140 ezer forintból,amit kapni fogok,nem fogunk tudni megélni.próbálok részletfizetési megállapodást kötni a 4 végrehajtást kérővel,hogy ne legyen tiltás a fizetésemen.eddig kettővel sikerült megegyezni,de ez mit sem ér ha a másik kettő bármelyikével nem sikerül

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.27. 12:08

Mondta bárki, hogy adósnak lenni vidám dolog?

Isti80 # 2020.07.28. 04:40

Üdvözlöm Önöket.Tanácsot szeretnék kérni.November elején kapni fogok 11 hónapnyi végkielégítést.Jelenleg a fizetésem 50%-a tiltva van,mivel 4 végrehajtás is folyamatban van ellenem.Az lenne a kérdésem,hogy hogy tudnám elkerülni,azt,hogy a végkielégítésem nagy része "elvesszen",mivel a törvény szerint több letiltás esetén az öregségi nyugdíj ötszöröse feletti rész korlátozás nélkül letiltható.Ha nem fogok tudni egyből munkát találni,akkor abból a 140 ezer forintból,amit kapni fogok,nem fogunk tudni megélni.próbálok részletfizetési megállapodást kötni a 4 végrehajtást kérővel,hogy ne legyen tiltás a fizetésemen.eddig kettővel sikerült megegyezni,de ez mit sem ér ha a másik kettő bármelyikével nem sikerül

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.28. 06:27

Nem vész az el: csökkenti a tartozásodat.

drbjozsef # 2020.07.28. 06:44

Isti80,

hogy tudnám elkerülni,azt,hogy a végkielégítésem nagy része elvesszen

Sajnos sehogy máshogy, mint amit leírtál : megegyezni az összes végrehajtást kérővel. Ráadásul nem is lassan, mert mire átfutnak a kérelmek a rendszeren, gyorsan itt lesz a november.

Más megoldás nincsen.

wers # 2020.07.28. 08:05

az öregségi nyugdíj ötszöröse feletti rész korlátozás nélkül letiltható

Tudomásom szerint nem tilos a végkielégítést több részletben kifizetni ha a felek úgy egyeznek meg. Úgy kifizetésenként nem haladja meg.

Heroes # 2020.07.28. 10:15

Üdv!

A problémám a következő: az egyik ingatlan-árverési hirdetményen feltüntetésre került, hogy "az ingatlan a helyi viszonyok figyelembevételével, értékbecslői szakképesítés hiányában került megállapításra". ÉLhet-e sikeres áverést követően a tulajdonos ez ellen kifogással, mely megállná a helyét akár bíróságon is?

Az ingatlan 1/1, tehermentes, beköltözhető.

Válaszaitokat, előre köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.28. 10:21

Azzal kissé elkésett.

Heroes # 2020.07.28. 10:34

Tehát, ha erre vonatkozólag nyújt be kifogást, a bíróság nem vizsgálja érdemben, elutasitja azonnal?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.28. 10:40

Közölték vele a becsértéket, kifogásolta volna akkor.

gerbera317 # 2020.07.28. 10:41

értékbecslői szakképesítés hiányában került megállapításra
Mondjuk, elég' hülye megfogalmazás, mert a 'valami hiányában' kifejezés okot szokott meghatározni, itt pedig körülményt kellene, például így: "szakértő-becsüs közreműködésének mellőzésével". De ez is tök fölösleges, mert a végrehajtó a becsértéket az adó- és értékbizonyítvány alapján állapítja meg, mindenféle értékbecslő nélkül. Ha pedig - kifogásra - a bíróság állapította meg a becsértéket, elegendő csak erre hivatkozni, és nem szükséges közölni minden jöttmenttel, hogy a "dilettáns" bíróság adott esetben nem alkalmazott szakértőt.
Egyébként - KBS után szabadon - az árverési szakban a becsérték már nem támadható.

Bendeguz494 # 2020.07.28. 18:51

Tisztelt Jogász Urak!
Egy 162 lakásos Társasházban lakom. Van egy együtt élő pár a lakók között, akik sem a lakáshitel törlesztését, sem a lakásfelújítás költségeit, sem a havonta jelentkező közös költséget nem hajlandóak, vagy nem tudják fizetni. Tudomásom szerint a végrehajtási eljárást a lakáshitellel kapcsolatban a hitelnyújtó Bank elindította. Mi a társasház lakói tudjuk, hogy először a végrehajtást kezelő kölségeinek kifizetése az elsődleges. Ezután a hitelnyútó Bank következik, majd ezt követheti a társasház követelése. Megítélésem szerint a társasház közös képviselete egy fillért sem fog látni a követeléséből. Kérdésem az, hogy nem lehet -e a közös költség fizetését áthárítani a Végrehajtó Irodára, Szervezetre, hiszen 2011 évvégi lakásfelújítás óta tudomásom szerint még kísérletet sem tettek arra, hogy a tartozásaik miatt a tartozásukat felhalmozókat a lakásból kiköltöztessék. Szomorú tény a kiköltöztetés,de a lakóközösségnek legalább 2-2.5 millió forintal tartoznak. Mit tehetünkez ügyben a társasház lakói? Előzetesen is köszönöm válaszukat: Tisztelettel:BalukA

Grave7 # 2020.07.28. 21:12

@Bendeguz494:
Csak pár kérdés...
1.) Indított végrehajtást a társasház? Ha igen, milyen összegre / összegekre?
2.) A társasház kérte a végrehajtótól az ingatlan lefoglalását, majd árverését? Ha igen, de mégsem történt árverés, havonta sürgette a végrehajtót? Ha utána sem volt semmi előrelépés, a társasház nyújtott be végrehajtási kifogást a végrehajtó mulasztása miatt?
3.) Ha előbbiek nem történtek meg, a társasházi közgyűlés leváltotta már a közös képviselőt?

Benefactis pensare delict # 2020.07.29. 07:49

@Grave
A példa kedvéért ha az árverésen 5 millióért kel el az ingatlan.
Bank követelése 7 millió
Társasház követelése 2 millió
közmű tartozás 1 millió

Akkor minden megy a banknak vagy arányosan - levonva a Vh költsége - történik a kielégítés?