Végrehajtási jogi fórum


gerbera317 # 2022.02.15. 21:36

Javítás:
Ha a 2) elakad, mert a vh-kérő nyilatkozik, akkor a 41. § alapján” helyesen: Ha a 2) elakad, mert a vh-kérő NEM nyilatkozik, akkor a 41. § alapján...

Vadsuhanc # 2022.02.16. 14:10

Nagyon szépen köszönöm gerbera317!

Mai napon felhívtam a vh irodát. Kijelentették, hogy a a végrehajtás kérő nyilatkozata alapján még 2.076.000. forinttal tartozom. A kérdésemre, hogy Ők végeztek-e számításokat azt válaszolták, hogy a végrehajtás kérő nyilatkozata alapján még tartozom ezért nem. Maradjunk annyiban simán elhajtottak azzal, hogy a vh kérő nyilatkozata a szent és még van tartozásom,

Gerbera! Véleményed szerint van-e értelme egyszerre megindítani a végrehajtási kifogást és a Vht.41, szerint kérelmet? VAgy csak először a végrehajtási kifogást az elmulasztott ( NYUFI tájékoztatásának és új letiltás (rendelvény) meghozatalának elmulasztása miatt?

gerbera317 # 2022.02.17. 08:20

@Vadsuhanc
A Vht. 40. § (1) szerint a követelés csökkenését kell bejelenteni, nem pedig az egyenleget. És nyilvánvaló, hogy nem elég minden egyes térülés után csak annyit bejelenteni, hogy „Tisztelt Végrehajtó, bejelentem, hogy a követelésem csökkent”, mert a (2) bekezdés rendelkezése egyértelművé teszi, hogy konkrét összeget kell bejelenteni, az pedig a „haladéktalanul”-ból következik, hogy a teljesítés idejét is közölni kell.
Ha már volt 41. § szerinti eljárás, akkor indíts pert a vh-kérő ellen, ha pedig még nem volt, akkor kérd a végrehajtót ennek lefolytatására. A kérelmedet alátámasztó bizonyítékot neked kell szolgáltatnod.

vestel # 2022.02.18. 09:26

Tisztelt gerbera317.
Még mindíg szeretném a véleményét kérni.
Az ügyemben 2021. 09. hóban itélet született. mely jogerőre is emelkedett. Maga az ügy 2017 óta húzodik. Az itéletet valamilyen oknál nem kézbesítették sem az adósnak, sem az alperes OTP F.-nek sem . Az OTP F. az egész eljárás alatt valami oknál fogva nem úgy viselkedett mint egy adosságbehajtó cég. Saját kutatásaim alapján/ iratbetekintési kérelem, stb/ sikerült ezeket az infókat megszereznem. A felperes tulajdonos / adós/ az eljárás végén veszített. Most próbálom a végrehajtót ösztökélni, hogy az ügy végére tegyünk pontot, de egyszerűen nem elérhető. Levelezésemre nem válaszol. Kérdésem az, hogy mit tehetek az eljárás meggyorsítása érdekében.

vestel # 2022.02.18. 09:30

Tisztelt gerbera 317.
A fiam akinek a lakást szerettem volna megvenni, mivel nem kapott kollégiumi szállást az egyetemen, közben diplomázott, sőt két diplomát és abszolvált.Köszönöm.

papinianus88 # 2022.02.18. 12:05

Akkor most már nagyfiú, tud venni magának is lakást, ne adj isten árverezni. Viccet félre: Mire vagy kíváncsi? Harmadik fél vagy, akinek amúgy köze nincs a végrehajtási eljáráshoz? Mindig mindenkinek mindenben igaza van, ellenben veszít? Milyen pontot tennél az ügyre? Kérdőjel nem elég? Megvennéd a lakást? Miért jársz el az adós helyett?

Heller Bence # 2022.02.18. 12:23

Üdvözlök mindenkit!
Kicsit előrébb jutottam az ügyemben, de röviden leírom miben kérem a jogtudós szakemberek segítségét.
Édesanyámnak -hogy ne tegyék ki a lakásából és ne költözzön el egy balul sikerült végrendelet miatt- úgy adtam volna kölcsön 10 milliót, hogy a lakásomra vettem fel jelzálog kölcsönt. Ő nem tudott felvenni a házra 1. mert még akkor nem volt 100 %-ban az övé 2. mert nyugdíjas és még így sem kaphat kölcsönt. Úgy volt megbeszélve, hogy a neki nyújtott ennek fejében, a haszonélvezetet megtartva benne lakik élete végéig, nem kell csak a rezsijét fizetnie, s a ház a fiamé lesz. A lakást 20 millióra értékelték fel a hagyatéki eljárás során. Van egy nővérem, s az ő hagyatéki 1/2 részét (10 milliót) szerettem volna így kifizetni, melyből anyám rendezte volna a tartozását, s nem költöztetik ki. Csakhogy a nővérkém telesusogta anyám fülét, hogy neki kellene a lakás, ő majd anyám halála után szívesen ottlakna, mert ő albérletben él. Szóval az egész tervem kútba esett. Anyámmal írattam egy saját kezűleg írt tartozáselismerő nyilatkozatot az általa neki adott 4 millióról (mert csak annyi kellett neki tartozása rendezéséhez), de ezzel én most mit csináljak? Hogyan szerezzem vissza a pénzemet? Ő a nyugdíjából 50 ezret tud adni havonta, a nővérem semmit. Jó pár év amíg visszavizeti, de mi van, ha addig meghal? És én ha bármi baj beüt, elveszítem a lakásomat? Érdeklődött a bankoknál, de mivel nyugdíjas nem adnak neki hitelt még a lakásra sem, pedig most már 100 %-ban a tulajdonosa. A nővérem nem tud felvenni hitelt, mert nincs munkahelye. Van olyan lehetőség, hogy ha nem fizetik a velem fennálló tartozásukat akkor ráterheltetem a lakásra, de nem mint széljegyzet (ezzel nem sokat érnék, mert ha a nővérem beköltözik, szerintem soha ki nem tudom rakni őt onnan), hanem valami erősebb jog érvényesítése során? Segítsen valaki. Jóhiszemű és jólelkű voltam és mégis én vagyok a szenvedő alany. Bocsánat, ha hosszúra nyúlt, csak le akartam írni mindent, hogy ne legyen felesleges kérdés.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.18. 14:54

Ennek a végrehajtási joghoz - jelenleg - nemigen van köze.

Heller Bence # 2022.02.18. 16:33

Kovács_Béla_Sándor: AKkor maga szerint ezzel melyik fórumba írjak?

Majordomus # 2022.02.18. 18:08

Ha édesanyád immár teljes jogu tulajdonos,akkor biztositson neked 100 % haszonélvezeti jogot.

Ezzel megvéd a nővéredtől is,meg garantált a kifizetés is,mert engedélyed nélkül senki sem teheti be a lábát a házba.

A mamával meg tudsz egyezni,mert felajánlod neki,ha ezt aláirja,élete hátralévő részében nem kell törlesztenie a havi 50 ezret.

krendor # 2022.03.02. 20:17

Azt szeretném kérdezni, hogy mi van akkor, ha befizették a 10%-os árverési előleget és sikeres volt az árverés, de megtámadta a tulajdonos a "sikeres árverést, de nem kapta vissza a 10%-os árverési előleget, mert "nyilatkozott arról, hogy nem lemond az árverési előlegről" mert nem tudja kifizetni a vételárat.
Ilyenkor mi van?
Mert hamarabb meg lett támadva a határozat, mit ahogy a nyilatkozat el lett küldve.
Akkor sem jár vissza a 10%-os előleg?

Grave7 # 2022.03.02. 21:25

@krendor: Nincs olyan, hogy „lemond az árverési előlegről”.

Ha az árverést jogorvoslattal támadták meg:
1.) a bíróság megsemmisíti az árverést, a végzés jogerős -> árverési előleg visszajár;
2.) a bíróság hatályában fenntartja az árverést, a végzés jogerős -> a végrehajtó felhívja a vevőt a vételár hátralévő részének megfizetésére.

A 2.) pontban írt esetben, ha határidőben nem fizeti meg a teljes vételárat a vevő, akkor az árverés sikertelen és elveszti az előleget.

(Vht. 149. §, 155. § c) pont)

Ha az előbb írt "tényállásod" egy konkrét ügyről szól, akkor a végrehajtótól kapott írásos válasz szövegét másold be (de ne legyen benne: ügyszám, felek adatai, ingatlan adatai).

krendor # 2022.03.03. 15:44

A végrehajtó írt egy levelet, hogy az XY Törvényszék Bíróság által Pk.50.112/2009 számú határozat alapján a végrehajtást elrendelő Bíróság által kiállított xy számú végrehajtó okirat szerint a Takarék Központi Követeléskezelő (itt a takarék címe) végrehajtást kérőnek,

xy adós (cím) ellen folyamatban lévő végrehajtási ügyében: az adós tulajdonát képző xy hrsz alatti ingatlan árverésen értékesítésre került.

Az adós a xy. napján kelt xy. sorszámú ingatlanárverési jegyzőkönyv ellen végrehajtási kifogással élt, ezért a végrehajtási ügy iratai beterjesztésre kerültek a XY. Járásbíróságra kifogás elbírálása végett.

vestel # 2022.03.03. 15:51

Tisztelt Fórumozók,
Kérdésem az lenne jelenleg meddig tart a kilakoltatási moratórium, figyelembe véve a vészhelyzetet? Köszönöm.

drbjozsef # 2022.03.03. 16:41

Veszélyhelyzet, és annak a végéig tart a helyszíni cselekmények tiltása - ha nem változik a rendelet.
Hogy az meddig tart, azt legfeljebb a Doktor Miniszterelnök Úr tudja.
És ha a vége beleér a Vht. szerinti moratóriumba (november-április), akkor még az is hozzácsapódik.

vestel # 2022.03.04. 06:48

Tisztelt drbjozsef,
Egy 2016-os ingatlan árverésre talán most kerül pont. Megkaptam a végrehajtó levelét, hogy fizessem be a vételár különbözetet. Ezt akkor befizettem az árverési jegyzökönyv aláírása után, de megtámadták az árverést. Végrehajtó korrektül felajánlotta, hogy visszafizeti a vételár különbözetet az ügy elbírálásáig. Természetesen most is befogom fizetni. Milyen lehetöségeim vannak a tulajdonjog bejegyzése után az ingatlanban lakó adóssal szemben? Köszönöm.

gerbera317 # 2022.03.04. 06:55

Mindenekelőtt kérni kell a végrehajtótól az adós kilakoltatását. És ettől függetlenül - de semmiképpen nem ehelyett - megegyezhetsz az adóssal is.

evenwarlock # 2022.03.04. 17:27

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám 10 éve elhunyt, és a hagyatéki eljárás során nem lett lemondva az örökségről (nem voltam nagykorú a hagyatéki eljárás során, így lemondani sem tudtam az örökségről, édesanyám pedig nem jelent meg a hagyatéki tárgyaláson), és rengeteg tartozást (több hitelezőtől, különböző mértékű hitelek) örököltünk a testvéremmel. A hagyaték értéke (emlékeim szerint) összesen 700 ezer forint körül volt 2012-ben, ami egy ingatlan 81/957-ed része (ill. ugyanennyi tulajdoni hányad illeti meg a testvéremet is). Az ingatlanról tudni kell, hogy egy zártkerti "osztott" közös tulajdonról van szó.

Az ingatlanra 2 végrehajtási eljárás folyományaként is végrehajtási jog került bejegyzésre. Ezeken kívül több tartozás is van, ami még nem jutott el a végrehajtásig/fizetési meghagyásig (gyanítom, hogy ezek már elévültek, bár ebben nem vagyok biztos). Nemrég felkeresett valaki, aki szívesen megvásárolná az ingatlant.

Az eladástól félek, mivel a ptk. kimondja hogy a hagyaték tárgyával és annak hasznaival felelek a tartozásokért, ill. ha ez nincs a birtokomban, akkor saját magánvagyonommal is felelek. Nyilván, ha az ingatlan eladásra kerül, a befolyó összeget a tartozás rendezésére fordítanám.

A kérdésem az, hogy jobban járnék-e azzal, ha ingatlanárverés útján "szabadulnánk" meg az ingatlantól, ill. a végrehajtási költségekért felelek-e én, mint örökös a saját magánvagyonommal, vagy az is a végrehajtásból származó összegből kerül levonásra? Ami fontos lehet, hogy volt már sikertelen ingatlanárverés az ingatlannal kapcsolatban.

Ha esetleg az eladás mellett döntenék, most is a jogerős hagyatékátadó végzésben meghatározott összeget kellene kifizetnem? Vagy ebben az esetben figyelembe van véve pl. infláció, ingatlan értékcsökkenése, stb?
Ebben az esetben a végrehajtó felé érdemes teljesíteni (hogy a vh. költségeket a végrehajtó levonja, és a végrehajtási jog törlésre kerüljön minél hamarabb), vagy a jogosult felé (OTP Faktoring Zrt.)?
Honnan tudhatom pontosan, hogy mely jogosult felé szükséges teljesítenem, annak tudatában, hogy a hagyaték értéke olyan alacsony, hogy egyik tartozást sem tudja fedezni (milliós tételekről van szó). Itt a legelőször bejegyzett végrehajtási jog lesz az irányadó? Kizárólag hitelezői igényekről van szó, nincs NAV-os vagy egyéb tartozás. Különböző faktorcégeknél/bankoknál vannak a tartozások (OTP Faktoring, Intrum, Inhold és biztos van még, amiről lehet nem is tudok).
Amennyiben az ingatlan eladásra került, és a befolyt összeget kifizettem a sorban legelől lévő jogosultnak, már nem lesz a birtokomban a hagyaték tárgya. Milyen dokumentummal tudom majd igazolni a többi hitelező felé (Ha mondjuk fizetési meghagytást indítanak a jövőben ), hogy a hagyatékban értékével megegyező tartozást már rendeztem?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,
E.W

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.04. 17:59

ha ez nincs a birtokomban, akkor saját magánvagyonommal is felelek.
Az örökség erejéig.

drbjozsef # 2022.03.04. 18:29

evenwarlock,

1. Kerítsetek egy hagyatéki végzést. Csak megvan valakinek, ha nem, a közjegyzőtől kérhettek másolatot.

2- Ha eladod, arra figyelj, hogy a hagyatéki végzés szerinti értéknél ne olcsóbban add el (meg lehetőleg a piaci érték közelében). De ki a fene adna ennyit érte, ha több végrehajtás is van rajta? Senki, hiszen hiába teljesítesz te, tőle még követelni fogják, és el is árverezik a vevődtől is. A vevődnek meg kellene egyeznie az ÖSSZES vh kérővel, és akkor megvehetné vh-tól árverési vétel hatályával. Több vh kérő esetén a gyakorlatban ez se igen fog menni.

3. Ha mégis lenne belőle pénz (nem lesz), akkor szépen fogod a hagyatéki végzést, az abban felsorolt tartozásokat megnézed, és a tartozások arányában osztod szét közöttük a lóvét. A saját vagyonoddal is felelsz, a hagyaték értékéig, de csak akkor, ha jóhiszeműen és kellő gondossággal jársz el. Fel kell osztanod, nem az egyiknek kifizetned az egészet (ezt tenné a végrehajtó is).

osztap # 2022.03.04. 19:00

evenwarlock,

A vevőd jó eséllyel nem fogja megvenni a tulajdoni hányadodat, amíg azon végrehajtási jog van. Azért, mert akkor az adásvétel után az ingatlant továbbra is árverezhetik, hiába ő már az új tulajdonos.

Azt írod, hogy több a végrehajtás alatt levő adósság, mint az ingatlan értéke. Ekkor az árverés a reális út, mert akkor lekerül róla a végrehajtási jog akkor is, ha a teljes adósság nincs kifizetve. Ha már volt árverezve az ingatlan, gondolom, most ott van a folyamatos árverések között. A vevőd kérjen aktiválást. Ha nincs már a folyamatosok között sem, szóljatok az egyik végrehajtást kérőnek, hogy kérje árverés kitűzését a végrehajtónál, mert van érdeklődő.

A végrehajtó majd felosztja, ami befolyt, és gondja lesz a végrehajtási költségekre is. Érdemes jelezni neki, hogy ezzel az örökséged elfogyott, a végrehajtás alatt lévő adósságok maradékáért Te már nem vagy felelős.

Ha apád többi tartozásai tíz évvel a halála után még FMH-kig sem jutottak el, jó eséllyel elfelejtheted őket. Ha esetleg mégis jönne FMH, ellent kell neki mondani azzal, hogy csak az örökség erejéig feleltél. Ennek jó bizonyítéka szerintem a hagyatéki végzés meg a végrehajtó felosztási terve, amit az árverés után készít el.

vestel # 2022.03.05. 06:00

Tisztelt gerbera317!
Köszönöm válaszát. De mint drbjozsef írta, hiába fogom kérni a végreajtót amíg Doktor Miniszterlenök Úr nem vonja vissza a vészhelyzetet akkor ö sem tud mit csinálni. Az adóssal szinte biztos, hogy nem tudok megegyezni.
Kérdésem az lenne, ha bejegyzik a tulajdonjogot a nevemre, az ingatlanhoz tartozó villanyórát jogomban áll előfizetős mérőórára cseréltetni a szolgáltatónál? Ezt én töltöm fel, feltéve ha akarom. Nem szolgáltató vagyok, nincs egyetemleges szolgáltatói kötelezettségem. Köszönöm.

gerbera317 # 2022.03.05. 06:48

Én szóltam.

osztap # 2022.03.05. 07:21

vestel,

Kicsit részletesebben: A veszélyhelyzet csak a kiürítés foganatosítását halasztja, a kérelem beadására a Vht. 154/A § (1) és (10) szerint nyitva álló határidőt nem. Ha a határidőt elmulasztod, a végrehajtó nem fog kiüríteni később sem, hiába ér véget a veszélyhelyzet. Te meg mehetsz a bíróságra egy lakáskiürítési perrel, további 1-2 évre.

Villanyóra: szerintem igen. Persze a kedves lakóknak be kéne engedniük a villanyászokat...

recece # 2022.03.05. 12:09

Végrehajtási ügyérték az amit az adósnak kell fizetni összesen? Benne van minden költség kompletten az is amit a végrehajtáskérő megelőlegezett ? köszönöm.