Végrehajtási jogi fórum


Szilágyi Károly # 2009.09.15. 10:50

Derill javaslatára megnyitottuk a végrehajtási jogi témakört - köszönjük a felvetést!

vbarna74 # 2009.09.17. 09:41

Tisztelt Jogiforum,

Elso felvetes, remelem jo helyre irok. Egy 2004/junius-i, behajtassal zarult apeh vegrehajtas elevulesi idejevel kapcsolatban.

  1. A mai napon kaptam egy szamlaegyenleget, es csekkcsomagot. Ezek szerint ujra ketyeg az 5 (6) ev?
  2. Meltanyossagbol (nagycsalados) elengedi-e az apeh a tartozast?
  3. A felesegem bankszamlajat veszelyezteti-e a dolog. 2007-ben hazasodtunk ossze.

Koszonom elore is.

vbarna74 # 2009.09.17. 10:29

Kiegeszites, javitas az elozo posthoz. Sikertelen, "0"-as foglalassal vegzodott a vegrehajtas. Kozos tulajdonunk nincs, (szuloknel lakunk,) kiveve a lakasra felretett osszeg bankszamlan.

ObudaFan # 2009.09.17. 15:38

1.A mai napon kaptam egy szamlaegyenleget, es csekkcsomagot. Ezek szerint ujra ketyeg az 5 (6) ev?

Igen.

2.Meltanyossagbol (nagycsalados) elengedi-e az apeh a tartozast?

Azért az nem valószínű. Esetleg mérséklést el lehet érni.

3.A felesegem bankszamlajat veszelyezteti-e a dolog. 2007-ben hazasodtunk ossze.

Nem.

vbarna74 # 2009.09.17. 16:37

Ertem. Koszonom a gyors valaszt!

Az, hogy nem ajanlottkent jott a level jelent valami fontossagot? (Be is eshetett volna a kuka moge.) Vagy inkabb az szamit, hogy Ok ujra foglalkoznak az ugyemmel.

Koszonom,
V.B.

ObudaFan # 2009.09.17. 18:23

Szerintem semmit.

samosh # 2009.09.18. 15:45

Üdv!

Az lenne a kérdésem ha a lakásom haszonélvezeti joga más nevén van, akkor a behajtócég ráteheti a kezét?
A folyószámlámról -amire a fizetésem érkezik- úgy tudom 33%-ot levonhatnak. Ez csak akkor lehetséges ha az ő bankjuknál van ez a számla? Vagy lenyomozhatják hogy hova érkezik a fizetésem és abba belepiszkálhatnak?

A választ előre is köszönöm!

Üdv: Norbert

Saint82 # 2009.09.19. 07:13

Bár Én nem vagyok ügyvéd, de úgy tudom, hogy ha a végrehajtás elrendelésekor az ingatlan haszonélvezettel terhelt, az az árverést követően sem szűnik meg. Tehát elvileg a haszonélvezet attól nem szűnik meg csak a tulajdonos változik meg. A fizetésed tekintetében viszont nem számít, hogy hova megy mivel a bírósági tiltás már a bérszámfejtésnél levonják. Amúgy azt kideríteni hogy hol vannak bankszámláid kb. 5 perc bármelyik banknak vagy pénzintézetnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.19. 11:55

Ha a haszonélvező is felel a tartozásért, akkor az árverési vevő haszonélvezettől mentesen szerzi meg az ingatlant.
Meg aztán egyetlen haszonélvező sem él örökké.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.19. 11:56

hogy hol vannak bankszámláid kb. 5 perc bármelyik banknak vagy pénzintézetnek.
Nekik nem - de a végrehajtónak tényleg nem kerül nagy fáradságába.

Gyurko78 # 2009.09.24. 09:27

Tisztel Forumozok.

Kb. 2 éve elvitték a lizinges autom,mert nem tudtam fizetni.Eladták,de maradt fent még több mint 1 millio forint.Azota munkám nincs,részletet nem tudok fizetni,most küldte behajto cég ügyvédje a levelet hogy biroságra küldik az ügyet.Az érdekelne,hogy a nevem van egy ingatlan,amin még 16 év lakáshitel van és egy másik bank az elsődleges kedvezményezett,ezt elárverezhetik-e.Ha igen akkor érdemes ügyvédet fogadnom,lehet valamit tenni?A lakás 2 éve ki van adva albérletbe,hogy tudjam a részleteket fizetni.

Segitségüket elöre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.09.24. 12:41

Elárverezhetik. Hogy lehet-e valamit tenni, ezt csak az összes irat ismeretében lehet megmondani.

Tina2009 # 2009.09.24. 20:14

Kedves Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ingatlan lízing esetében, amennyiben a lízingbevevő (akinek nevére átírták a közműveket) nem fizeti a közmű díjakat, akkor az ingatlan végrehajtás alá vonható-e? Milyen szankciót tud alkalmazni pl. az Elmű? Kikapcsolja az áramot?

Köszönöm előre is a gyors választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.24. 20:32

Hülyéskedsz? Hogyan lehetne végrehajtás alá vonni egy olyan vagyontárgyat, amely nem az adósé?

bregana # 2009.09.25. 19:55

A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egy osztatlan közös tulajdonú telken van a házam, amelyre a telekrésszel együtt kizárólagos használatom van. Minden közmű teljesen független a szomszéd telekrészen lakó tulajdonostól. A telekrész keritéssel van elválasztva és külön bejárata van. Az önkormányzat a telek telekkönyvi megosztásához nem járult hozzá, bár a telek mérete ezt megengedné.
A szomszédom közműdíjakkal adós a szolgáltatók felé. Csak ő értesül a felszólításokról, de mivel a telken levő házában nem lakik, és nincs bejelentett munkahelye, így várhatólag csak az ingatlanra terhelhetik a tartozást.
Igaz-e, hogy az én ingatlan részem is veszélybe kerül ez által? Helyette nem tudok fizetni, családommal mindent elveszíthetünk egy ilyen ember miatt?
Az alkotmány a tulajdon jogot védi, de ebben az esetben nem? Azt olvastam, hogy árverés esetén a befolyt összeget felezik a tulajdonosok között. Az én ingatlanom méretben és értékben is sokkal értékesebb, mint a másik lakhatatlan ház értéke. Még ezen is a tartozást felhalmozó fog nyerni? És engem csak kár érhet? Hogyan lehetne ennek a helyzetnek végett vetni? A tulajdonos megtalálhatatlan. A részét cserélni akarja valakivel, de mire én az esetleg helyette kifizetett összeget visszaterhelhetnél az ingatlanrészre, addigra az már nem lesz a tulajdona, és persze semmi sem lesz a nevén. Van valamilyen megoldás arra, hogy ne Én, a törvénytisztelő állampolgár legyek a vesztes? Milyen jogi lépéseket tegyek, hogy megtarthassam az ingatlanomat?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.26. 08:38

Csak az adós tulajdpnrészét árverezik. (Hacsak nem kéred, hogy adják el egy füst alatt a tiédet is. De akkor meg megaszabhatod a minimumárat.)

U.i.: Ne sírj előre. Ráérsz akkor, ha mr fáj.

phuboove # 2009.09.27. 12:01

jjjjj

phuboove # 2009.09.27. 12:31

Tisztelt ügyvédek!
Egy pénzkölcsönzési ügyben kérnék tanácsot. Az adós hét károsultnak tartozik akik mind végrehajtást kértek. Az adósnak két ingatlanja van, az értékesebbikre kértük a végrehajtást. Az évek múlásával (2001-2009) különböző bírosági és fellebbezési huzavonák után megtörtént az árverezés, de a kisebb értékű ingatlan került kalapács alá, aminek értéke nem fedezi a követeléseket. Kérdésem az lenne, hogy új eljárást kell indítani, vagy autómatikusan folytatódik az ügy , míg a károsultak meg nem kapják jogos "jussukat". A másik kérdésem, ha az adós "átjátszotta" a nagyobb értékű ingatlan, a per kezdete után családtagjának, akkor mit lehet tenni. Ő jelenleg is benne lakik.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:P

ObudaFan # 2009.09.27. 12:41

Ha az az ingatlan is még az adósé lenne, akkor nem kellene új eljárást indítani. De ha elidegenítette, akkor a szerződés fedezetelvonó jellegének megállapítása és annak megállapítása iránt, hogy az a végrehajtást kérővel szemben nem hatályos, pert kell indítani.

palota15 # 2009.09.27. 15:04

Kedves fórumozók!
Egy végrehajtási ügyben szeretném a segítséget kérni. Az ügy régi 2000-ben történt 2M80eFt-os tartozás. Már kb 4MFt-ot kifizettem, plussz a Bank /ez a Budapest Bank/ ügyvédjének 200eFt-ot. Erről sem elismervényt sem semmi visszajelzést nem kaptam. Azt, hogy a Bank nem áll szóba velem az itt természtes. A jogi képviselőjük kérte tegyek ajánlatot. Ezt megtettem levélben amit át is vett. A képviselő emailben válaszolt nekem, ami ugye nem hívatalos. A szöveg a következő: amennyiben egyben kifizeti a kamat 51%-át hajlandó elengedni. Azután űjan email a tőke egyben történő kifizetése szintén a kamat 50% elengedésre kerül. Ennyi. Mivel ez az ügy réóta tart értesítette a végrehajtót folytassa az eljárást. Ennek következtében azonnali 5M600eFt inkasszó lett a számlámra helyezve. Kaptam levelet a végrehajtótól, hogy 15 napon belül jelezzem van-e erre fedezetem. 2 hétig kórházban voltam ott ért a hír a levélről. A 15 nap még nem telt le.
Most tanácstalan vagyok mit tegyek. A lakásomon ott a jelzálog is. Megyek a családommal az utcára? A számlámra vállalkozói díj megy, tehát még a gyógyszereim sem tudom megvenni.
Aki tud valami jó tanácsot vagy milyen lehetődég van a végrehajtás szüneteltetésére.
Milyen dolog az, hogy a bank nem áll szóba velem, és mióta hívatalos egy email?
Köszönöm

ObudaFan # 2009.09.27. 17:26

Az a helyzet, hogy a bank semmilyen ajánlat tételére nem is köteles. Minél tovább folytatódik a végrehajtás, annál rosszabbul jösz ki belőle a végén.

végrehajtó1 # 2009.09.27. 17:35

Azt még meg lehet tenni hogy ha és amennyiben az ingatlan értéke jóval nagyobb mint a teljes tartozás (a járulékos költségekkel együtt)netán többszöröse Pl: nagy értékű családi ház akkor árverésen kívűl de árverési vétel hatályával az általad megjelölt (hozott)vevőnek el lehet adni így a tartozások levonása után visszajáró pénzből kisebb lakást venni.Ez esetben erre még a bejegyzett végrehajtási jog jogosultjának a hozzájárulása sem kell.

végrehajtó1 # 2009.09.27. 17:41

palota15: Minden topicban nem kell ugyan azt a kérdést feltenni...elég egyszer

palota15 # 2009.09.27. 18:25

Ha probléma, hogy 2x feltettem ugyazt a kérdést elnézést. Csak láttam, hogy van egy külön topik és azért volt.
Sajnos az ingatlan értéke nem akkora, egy panellakás. Van rajta másik hitel is. A BB bejegyzése később került rá.
Tarczay Úrnak szóló üzenet pedig az, hogy a bank jogi képviselője mondta, hogy tegyek ajánlatot. Mint írtam megtettem. Erre választ csak emailban kaptam.
Milyen esetben lehet kérni a végrehajtás szüneteltetését illetve megszüntetését?
Tisztában vagyok azzal is, hogy a végrehajtók a jutalékukért kaparnak.
Csak az a furcsa mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a bankoknak. Így akár a fél ország az utcára kerülhet?

angel75 # 2009.09.29. 10:29

Tisztelt Fórumozok!

Szeretnék segítséget kérni ilyenkor mi a tenedő.
Unokaöcsém aki 23 éves a nagymamával lakik már 16 éves kora óta. Sajnos azóta nagyon sok rossz dologban benne volt. Most a legútolsó, hogy haverokkal vettek telefont ami az Ő nevére lett véve. a telefonszámlát nem fizették ki így tartozás keletkezett. A telefontársaság bíroságra adta az ügyet és most követelnek tőle 200.000 forintot. a próbléma ott van, hogy munkája nincs tehát ezt nem tudja kifizetni még csak részletekben sem. Ingatlan, autó stb. nincs a nevén. Ilyen esetben jöhetnek-e foglalni a nagymamához és ha minden a nagymama tulajdonában van akkor onnan foglalhatnak-e le, vihetnek-e el tárgyakat ha a nagymama nem tudja számlákkal bizonyítani, hogy igen is a hűtőt stb. azt ő vásárolta?

gyors válaszukat előre is köszönöm