Végrehajtási jogi fórum

nyuszianna # 2011.02.19. 22:11

Tisztelt Végrehajtó,Segítségnyújtók!

Segítségért fordulok önökhöz .Kérdésem egy svájci frank alapú lakáshitelünkkel kapcsolatos .
A hitel bedőlni látszik csak hónapjaink vannak vissza.
A hitelben férjem (adós) magam (adóstárs) .A férjem szülei kész fizető kezesek .
Kérdéseim: Mi történik velünk?
1.Ha a bank felmondja a hitelt A férjemnek van fizetése amit már más okból tiltanak .Jómagam gyesen vagyok októberig . Az apósom nyugdíjas az anyósom pedig szociális segélyen él.
2.Milyen lépéseket eszközöl a bank ? Itt értem hogy letiltást és árverezést eszközöl.
Ennek mi a menete ? Mennyi idő ? Mi a végrehajtási folyamat ???
A hitelt 2007 nyarán vettük fel akkor a kockázatviselési értéket 10,4 millió ft-ban állapították meg( a ház értékét 12,3 millióra becsülték). Ez 90 napig volt érvényben .Ha most újra felértékelik a házunkat,akkor ez az érték lehet drasztikusabban alacsonyabb is???
Itt a bankügyintéző menekülési értéknek nevezte .És jóval alacsonyabb összegről beszélve ijesztett ránk .
A 6 milliós hitelünk mindennap változik az árfolyam változása miatt jelenleg 7,5-7,8millió ft-tal tartozunk a banknak .

Előre is köszönet a válaszukért !

végrehajtó1 # 2011.02.19. 18:15

Biztos hogy kipostázták.
Menj be és tekints be az iratokba.És utána gyere vissza és írd meg mit láttál.

akiti # 2011.02.19. 16:44

De megtehetik azt, hogy a fizetésemből tiltsanak, anélkül, hogy egyáltalán a bírság tényéről értesítettek volna?

végrehajtó1 # 2011.02.19. 16:41

Ott a megkeresés van.De nbenne szokott lenni a határozat egy másolata.

akiti # 2011.02.19. 15:04

Miért, ott meg kell lennie annak is, ha a Növ.véd Hivatal tényleg felszólított, illetve értesített a bírságról? Tehát ha ott nincs ilyen, akkor azt jelenti, hogy nem értesítettek?

Egyébként végrehajtó létedre minden tiszteletem a tiéd a fórum miatt.

végrehajtó1 # 2011.02.19. 14:59

Menjél be a NAV-ba és ott kérd ki az erre vonatkozó iratokat.

akiti # 2011.02.19. 14:20

Akkor leírnám a saját ügyemet is. A mostani bejelentett lakhelyemtől 200km-re van a nevemen egy föld, amit a szüleim használtak, nekem semmi hasznom nem volt belőle. A januári fizetésemből levont 30ezer Ft-ot az Apehen kersztül a Növényvédelmi Hatóság, előtte egy ajánlott levelet kaptam, amit nem tudtam átvenni, feltételezem ebben közölték a levonás tényét. Mint anyámtól megtudtam, kb. két éve megbírságolták őket, mert nem tudták levágni a parlagfüvet, de anyám állítja, hogy megfellebezték, és a bírságot 15ezer Ft-ra mérskelte a Növ.védelmi H. Ebbe a levonásba bele is nyugodtam, hiszen az én nevemen van a föld, megbüntettek, levonták, gondoltam ennyi. Tegnap viszont kaptam egy ajánlott levelet a NAV-tól, hogy növényvédelmi bírság miatt a fizetésemből 45e Ft-ot letiltanak :o Én ezen kívül semmilyen levelet nem kaptam a mostani címemre, és anyám is esküszik, hogy a régi címemre sem kaptam semmit (a mostani a hivataos címem kb. 2 éve). Sőt, a helyi önkormányzat sem kapott semmit arról, hogy ezt a bírságot kiszabták rám. Nem tudom, mit tegyek, ha feltételezzük, hogy anyám igazat mond és tényeg nem kpatam semmilyen értesítést a bűntetés tényéről, sőt a szüleim állítása szerint a parlagfüvet irtották, van esély arra, hogy mégse tiltsák le a fizetésemből ezt az összeget?

akiti # 2011.02.19. 14:04

Köszönöm a választ. Azt is itt olvastam, hogy a fizetés 50%-át vonhatják maximum, viszont a végrehajtó ráteheti a kezét a bankszámlára érkező maradék pénzre is, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adós fizetésének 100%-át elveszik. Ez jogszerű, hogy a megélhetéshez szükséges minimumot sem hagyják meg?

végrehajtó1 # 2011.02.19. 13:57

ilyenkor A bank elesik a hitel fedezetétől?

nem.Ha a B bank végrehajtást kér akkor az A bank jelzálogával biztosított ingatlanára bejegyeztetik a vh jogot.Ekkor az A bank felmondja a hitelszerződést és bekapcsolódik a végrehajtásba már ő is mint végrehajtáskérő.És ha árverezik az ingatlant a befolyt összeg először az A bank kapja majd a B bank.

akiti # 2011.02.19. 13:46

A fórumon olvastam valamit, ami nem világos, vagy rosszul értettem. Adott egy ingatlan, és adott A kölcsön A banktól, amiben az ingatlan jelzálogként szerepel. Van egy B kölcsön B banktól, aminek semmi köze az ingatlanhoz. B kölcsön bedől és B bank ezért elárvezetetheti a házat, amire A banknak jelzálogjoga van. Ezt a szituációt nem értem, ilyenkor A bank elesik a hitel fedezetétől? De ha az adós nem fizeti többé A hitelt sem, akkor A bank azt már nem tudja sehogy behaajtani..Elmagyarázná ezt valaki, aki tényleg képben van?

végrehajtó1 # 2011.02.18. 20:01

Meg kell nyugtassam nem fog foglalni ha tényleg csak azok az ingóságok vannak.
Az ingóságot szinte lehetettlen értékesíteni.Az ingatlannal kevés kivételével ugyan ez a helyzet.
Ma a végrehajtás inkább a bankszámlák munkabérek végrehajtása.

A padlásra nem hiszem hogy felmenne a vh-tó.
Ez az 50-es években volt jellemző.
A vh-nak van olyan rutinja hogy belép egy ingatlanba és látja hogy jómodu vagy nem jómodu az adós.

Földönfutó # 2011.02.18. 17:18

Rendben, akkor fussunk neki még egyszer.

Egy korábbi, mintegy 580 ezer forint összegű Cetelem-es hitel került behajtásra négy hónappal ezelőtt. Az Intrum Justitia-nak eddig tudtam fizetni, ebben a hónapban már nem tudtam megoldani a törlesztést, a részletfizetési szerződés szerint 24 hónap alatt havi 20 680Ft-tal kellett volna fizetni. Emellett van még egy Citibank hitel is, ami jelenleg még nem került át behajtásra sem, de nincs messze tőle.

Minden valószínűséggel záros időn belül mindkettő végrehajtásra kerül, viszont; az állandó lakcímem egy vasúti szolgálati lakásba van bejelentve, amelynek a bérleti szerződése anyám nevére szól, a benne található berendezési tárgyak, úgy mint 3 szekrény, 2 asztal, egy ágy, egy gáztűzhely és egy tv, egy számítógép, ami apám nevére lett véve, valamint egy kerékpár, ami a bátyámé, de papír arról nincs.

Az első kérdés, hogy ebből mit tudnak lefoglalni, érnek e annyit, hogy a foglalást megkezdjék.

Továbbá. Ez egy szintes ház, négy lakással, közös padlástérrel és pincével, így az ott található dolgokról ránézésre nem állapítható meg egyértelműen, hogy kinek a tulajdona.

A kérdés; mit tehet a végrehajtó a közös helyiségekben? Kell e és ha igen, akkor mégis milyen módon, akár tételesen bizonyítanom, hogy az ott tárolt dolgok más tulajdonát képezik?

Amit semmiképpen sem szeretnék az, hogy valószínűsítés hiányában olyan dolgok kerüljenek lefoglalásra, amikhez semmi közöm, mivel nekem csak a lakáson belül vannak személyes használati tárgyaim, mint ruházat stb.

végrehajtó1 # 2011.02.18. 16:49

Nem volna egyszerübb ha leirnád a konkrét pronblémádat?
Hogy mi történt?Mit szeretnél stb...

Földönfutó # 2011.02.18. 16:08

Ez idáig rendben is van. De akkor most írjak listát arról, hogy az utóbbi két évben kinek mit adtam oda? Nem világos, hogy miként állapítja meg valaki, aki először jár itt, hogy milyen ingóságaim vannak.

Mi a helyzet a közös használatú helyiségekkel? A szomszédom holmijáról is nekem kell valószínűsítenem, hogy nem az enyém? Mi alapján, ha nincs egyértelmű jele ennek?

Van értékhatár a forgalomképtelen kategóriához az ingóságok esetében? Milyen összeg alatt számít valami eladhatatlannak?

végrehajtó1 # 2011.02.18. 11:46

Ez abban esetben van ha az adós vagyontárgya valaki másnál van.Pl:kölcsönadta a barátnak aki máshol lakik. a a házimozirendszert.
Ekkor a avh felhivja a 3. személyt hogy nyilatkozzon erről.

Földönfutó # 2011.02.18. 10:45

Jó napot!

Támadt némi értelmezési gondom.

"Abban az esetben ha az adós tulajdonában levő ingóság más személynél van, a végrehajtó nyilatkoztatja ezt a személyt és figyelmezteti a nyilatkozattételi kötelezettségére."

Ez csak a lakáson belül értendő? Vagy végigkopogtat mindenkit a környéken? Nem világos az sem, hogy milyen ingóságra érti, hiszen egészen addig, amíg át nem lépi itt a küszöböt, fogalma sincs, hogy nekem milyen ingóságaim vannak.

papeerkind # 2011.02.16. 10:44

Igen ,ezt mondta,mikor múltkor megijedtem és megkérdeztem,hogy a 100% letiltás lehetséges-e,akkor is ő monddta,meg ezt a közjegyzőit is,pedig sima erstés személyi kölcsönről van szó. Dr az emberünk,viszont eléggé arrogáns,és ezért érdeklődtem,de köszönöm,akkor ez nem lehetséges akkor. Mindenesetre valahogy befizetem a min összeget hogy ne pattogjon,aztán meglátjuk.

végrehajtó1 # 2011.02.16. 10:25

papeerkind

hogy a tartozásom foglalja köziratba

Nélküled nem tudja.
Tényleg ilyen sületlenségeket mond?:)

papeerkind # 2011.02.16. 10:23

Jaj,bocsánat,azt mondta,hogy a tartozásom foglalja köziratba és elkezdődik a végrehajtás.

Katalin 0925 # 2011.02.16. 10:05

Tisztelt végrehajtó vagy valaki aki segítséget tud nyújtani!

Nagyvonalakban leírnám a történetem: 2009. áprilisában felmondták a köztisztviselői lakáshitelemet (felvett összeg 4.400000 Ft) befizettem a tartozást a felmondás után, kértem a visszaállítást, "nem láttak rá lehetőséget" volt a válasz! 2010. májusában kopogtatott a végrehajtó, akkor jegyzőkönyvbe vette, hogy részemre az állami kezességvállalás még nem került beváltásra! A végrehajtási lapon az OTP BANK Nyrt. a végrehajtást kérő! Ekkor én megmozgattam minden követ amit tudtam, mire 2010. augusztusában közölte velem az OTP BANK, hogy nem ők a végrehajtást kérők, hanem az OTP FAKTORING cég, írtam részükre is levelet, tájékoztassanak a teljes tartozásom összegéről stb. Mire azt a választ kaptam, hogy mégsem ők a vh.-t kérők hanem maga a BANK! 2010.12.29.-én beváltásra került az állami kezességvállalás 3.657.839 Ft összegben, melyet most az apeh (NAV) követel tőlem! Kértem a Bankot tájékoztassanak írásban, hogy mennyi most akkor a jelenlegi összeg amivel nekik tartozom, a mai napig nem kaptam választ!

Kérdéseim:

• Hibázott e az OTP Bank akkor amikor végrehajtóhoz adta a tartozásomat, holott az állami kezességvállalás beváltása még nem történt meg?
  • Hibázott e az OTP Bank mikor telefonos kérésre nem tájékoztattak a tartozásom összegéről?
  • Mit tehetek és kihez fordulhatok, hogy az összeget ne kétszer hajtsák be rajtam? (az OTP BANK felé megtörtént a panaszbejelentés)

Elnézést, ha hosszúra sikerült! Nagyon várom a válaszokat!

papeerkind # 2011.02.16. 09:42

Azt nem tudom sajnos,de már párszor elejtett egy olyan eléggé nagyképű mondatot,hogy az asztala egyik oldaláról átteszi a másikra + ő mondta a 100%os fizetés letiltást is. Azért ijedtem meg.

végrehajtó1 # 2011.02.16. 09:25

Még egy pár ilyen sms-t fog kapni.

olyasmit mondott,hogy köziratba foglaltat valamit

Mit? A végrendeletét,:)

papeerkind # 2011.02.16. 07:23

Üdvözlöm!

Nemrég voltam itt,és választ is kaptam.
Sajnos újabb kérdésem van, a Dunacorp nevű cégnél kifogtam egy "embert",és azt kaptam ma smsben,hogy elindítja a jogi lépéseket. Ez lehetséges? Tegnap olyasmit mondott,hogy köziratba foglaltat valamit és megteszi,de ha jól néztem faktorcég,neki joga van ehhez vagy csak ijesztget?
És ha igen ezt lehet állítani vhogy ?

george 17 # 2011.02.14. 15:15

tudomásom szerint biztosítanikel egy ingatlant ami megfelel részünkre.vagy rosszul tudom?

hitelkárosult2011 # 2011.02.14. 15:09

Irásban tudom bizonyitani amit leirtam sőt még egy meglehetősen gunyos levelet is kaptunk a végrehajtótol a birosági levélhez csatolva.