Végrehajtási jogi fórum


gerbera317 # 2022.10.29. 07:00

végrehajtónak ezt tudnia kell, mint ahogy a munkaadóját is megtalálták,
Persze. A végrehajtó csak azért alkalmaz 3 ember, hogy nullhuszonnégyben mereven bámulják a monitort, hogy nehogy elmulasszák észlelni, hogy a testvéred mikor méltóztatik nyugdíjba vonulni.
Ha a testvérednek annyira fontos, hogy letiltsák a nyugdíját, akkor azt ne a sóhivatalban jelentse be, hanem a végrehajtónál.
"'az elmaradt letiltás összege már nem érvényesíthető visszamenőleg?
Nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.29. 07:10

Nyugi.

Vadsuhanc # 2022.10.29. 17:32

MIlena!

A végrehajtót hagyd ki ebből.... Ő megtette a szükséges intézkedéseket a rendelkezésére álló információk alapján. A letiltásról intézkedett. Slussz...

Az hogy a körülményekben változás állt be ezt két fél tudja csak. A végrehajtást kérő ( jogosult ) észleli, hogy nem megy neki több törlesztés, pedig járna.

Az adós pedig tudja, hogy nem vonnak le tőle már pedig még kellene......

Az adós lapít mert neki ez így jó.. Kockáztatja viszont, hogy 4.5 év mulva ujra megtalálják és a kamatokkal együtt ujra kezdi a levonást....

A vh kérő pedig jelzi a végrehajtónak, hogy nem jött több pénz.. A végrehajtó utána fog járni és hidd el megtalálja az adóst....

Ha a véleményem érdekel... Az adós keresse fel a végrehajtót és tájékoztassa az új körülményekről. Ha nem teszi, akkor viszont azt kockáztatja, hogy öt évig lapulnia kell és ha rájönnek, hogy van jövedelme kamatos kamattal vonják le tőle.......

Majordomus # 2022.10.29. 19:59

Ez igy van.
A jogosult követelése nem szünt meg. Előbb utóbb keresni fogja hogy miért nem jön pénz.

Egyszerübb a bajt megelőzni.
Keresse meg a végrehajtót

Milena # 2022.10.30. 08:47

Kedves fórumozók, értem én, hogy attól, hogy a végrehajtó továbbra is csak a munkajövedelméből tiltja az összeget, és a nyugdíjból még nem, attól a tartozás van. A kérdésem igazán az, hogy ha a testvérem 2 év múlva már nem dolgozik, megszűnik a letiltás a munkajövedelemből, akkor ugye nem megy összeg a jogosultnak, s vélhetően jelezni fogja a végrehajtónak, és kezdik majd a letiltást a nyugdíjából.

No de mi van azzal, hogy ez alatt a két év alatt csak az egyik forrásból származó jövedelemből vontak, kvázi lett volna lehetőség vonni abból is, de nem tették? Testvérem, mint adós nem köteles sehová jelenteni, hogy légyszi-légyszi vonjatok már rögtön a nyugdíjamból is. Ami kötelessége volt, megtette, a nyugdíjbiztosító nyomtatványát őszintén jelezte, hogy jövedeleme végrehajtás alatt van.

Szumma: 2 év múlva a végrehajtó előállhat-e azzal az igénnyel, hogy már az elmúlt 2 év alatt is vonhatott volna a nyugdíjból is, nemcsak a munkaviszonyból származó jövedelemből (nyugdíjasként még dolgozik), és akkor most nosza, utólag még ezt az elmaradást is be akarja hajtani.

Köszönöm előre is a segítséget, és az eddigi válaszokat is.

Vadsuhanc # 2022.10.30. 10:01

Milena!

Ettől nem kell tartani...

gerbera317 # 2022.10.30. 12:02

Milena! Melyik részét nem érted annak, hogy "nem"?

Reneee # 2022.10.30. 18:13

Sziasztok, főleg Gerbera-hoz intézném kérdésemet:

Szeretnék megvásárolni egy Végrehajtási joggal terhelt ingatlant, ás az eladó az adásváteli-re szeretné hozni az ügyvédhez a "törlési engedélyt" az EOS Faktor ZRT.-től, amivel elméletileg az ügyvéd töröltetni tudja a földhivatalban a végrehajtási jogot. Kérdésem hogy mi ilyenkor a folyamat, hogy biztosan ne károsuljak, mivel az adásvátelkor még nem lesz törölve a végrehajtói jog az ingatlanról, csak utána, viszont a tulajnak már a 10%-ot ki kell fizetnem foglaló gyanánt. Mi a legbiztosabb módja annak hogy semmi ne süljön el balul egy ilyen esetben ? A tulaj külföldön él, ezért nem tudja addig elintézni a dolgokat, kérdésem még továbbá hogy ilyen esetben az EOS Faktor ZRT megkeresheti a Földhivatalt és indíthatja a törlést vagy mindenképpen a tulajdonosnak kell hoznia papírt az adásvételre az ügyvédhez hogy rendezte a tartozást ?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.30. 19:55

Az nem úgy megy. Egy ilyen engedéllyel töröltetheti a jelzálogjogot - de a végrehajtásit nem.

Reneee # 2022.10.30. 20:19

Kedves Kovács Sándor Béla, köszönöm válaszát! El tudná mondani hogy akkor hogyan zajlik egy ilyen végrehajtási jog törlése ha nem elég hozzá a végrehajtótól a "törlési engedély" ? Mi ennek a menete, kinek, mit kell tenni hozzá ?

drbjozsef # 2022.10.30. 20:24

Reneee,

Ezt írtad : „"törlési engedélyt" az EOS Faktor ZRT.-től,
Ezt még véletlenül sem a végrehajtótól hozza.

A végrehajtótól nem is kap ilyet. Ha a végrehajtás befejezhető (mindegy milyen okból), akkor a végrehajtó majd intézkedik a bejegyzés törléséről is.

Ilyen esetben sok minden sülhet el balul - ezt neked kell mérlegelned, mikor mennyit fizetsz ki egy külföldön élő, intézkedni nem tudó embernek. Mondjuk, ha elintéz mindent, és utána fizetsz, akkor kevesebb dolog sülhet el balul, bár még akkor is előfordulhat. Ilyen ez a világ.

Majordomus # 2022.10.30. 20:27

Első körben rendezni kellene a tartozást.
.
Ha a tulaj külföldön él és egyeztetsz vele,a nevében befizetheted a tartozást és levonod a foglalóbol. Ezzel időt nyersz mindkettőtöknek.
Az Eos faktornál viszont csak a tulaj járhat el,lévén ő az adós.

Reneee # 2022.10.30. 20:35

Igen a tulaj kifizeti a tartozását, utalással az EOS ZRT-nek, és erről szeretné hozni az EOS Faktor ZRT-tól a "törlési engedélyt" amit az ügyvéd be tud adni a földhivatalba és töröltetni a Végrehajtási jogot a tulajdoni lapról - vagy ez nem így müködik ? A tulajdoni lapon azt írja az EOS Faktor ZRT a jogosult, akkor ő ki tud állítani törlési engedélyt nem ? Ha nem, akkor a tartozás rendezéséről milyen papírt tud hozni az eladó vagy mi az amit tenni kell ilyen helyzetben hogy lekerüljön az ingatlanról a Végrehajtási jog ? Vagy milyen biztosítétkokat lehet ilyen esetben tenni annak érdekében hogy minden flottul menjen az adásvétellel ?

Majordomus # 2022.10.30. 20:48

Először is az átutalás tényének hitelt érdemlő igazolását.

Mondjuk bankszámlakivonattal.
Mire hazaér a pénzt lekönyveli az Eos és kérhető a törlési engedély.

osztap # 2022.10.30. 20:50

Renee,

Ha a tulaj az EOS Faktortól akar hozni valami papírt, az azért van, mert annak akar fizetni. Az nem elég a végrehajtási jog levételéhez. Például, végrehajtó nem ingyen dolgozik, az ő költségét is meg kell fizetni, mégpedig az adósnak, nem az EOS-nak. A végrehajtás ezért tovább folyik majd. A Te kockázatod az, hogy szerződsz, fizetsz, közben meg vagy eladják árverésen a házat másnak, vagy pedig rajta marad a végrehajtási jog, és fizetheted magad a fennmaradó adósságot...

A helyedben megkérném a tulajt, hogy ne az EOS Faktortól hozzon papírt, hanem a végrehajtótól, hogy az adósság ki van fizetve, és a végrehajtó intézkedik a vh. jog törlése iránt. Az is működik, amit Majordomus javasolt: Az adós hoz papírt a végrehajtótól, hogy mennyi lesz a szerződés aláírásának napján a tartozás, azt utalod az aláírás napján a végrehajtónak, a foglaló maradékát meg a tulajnak.

osztap # 2022.10.30. 20:54

Renee - Az alapgondolat az, hogy ha gyorsan akarjátok zárni az ügyet, a végrehajtónak kell fizetni, nem az EOS-nak. Akár a tulaj fizet, akár Te (és utána levonod a foglalóból).

Majordomus # 2022.10.30. 20:55

Igy van de a tartozás megfizetésének a tényét mindenhol igazolni kell.

Ha az Eos igazolással mégy a végrehajtóhoz gyorsabb az ügy.

Reneee # 2022.10.30. 20:56

Ne haragudjatok hogy értetlenkedek de nem igazán vagyok otthon ezekben a dolgokban! Mi a különbség a "végrehajtó" és az "EOS Faktor ZRT" között ? Az EOS Faktor ZRT nem egy végrehajtó ? Ha az EOS kiad törlési engedélyt akkor a Földhivatal nem törli a Végrehajtási jogot ?

osztap # 2022.10.30. 21:01

Ha az Eos igazolással mégy a végrehajtóhoz gyorsabb az ügy.

Nem. Ad 1: A végrehajtás költségeit akkor is ki kell fizetni a végrehajtó részére. Ad 2: Ha EOS papírt visz be az adós, a végrehajtónak a Vht. 41. § szerinti eljárást kell lefolytatnia. Az nem lesz két perc alapesetben sem, akkor meg pláne, ha bíróságra kell miatta menni.

osztap # 2022.10.30. 21:05

Renee,

EOS Faktor: Ők egy követeléskezelő cég. Nincs több joga az adóstól pénzt beszedni, mint neked vagy nekem lenne, ha az adós nekünk tartozna.
Végrehajtó: Ők állami kényszert (akár rendőrt is) alkalmazhatnak a követelések beszedésére. Kvázi hatóság.

Ha az EOS-nak van egy lejárt követelése, megkéri a végrehajtót, hogy hajtsa be. A tulajdoni lapon a vh. jog bejegyzésénél ott van a végrehajtó neve. Az mbvk.hu honlapon laknak a végrehajtók, ott rákereshetsz a névjegyzékben.

Reneee # 2022.10.30. 21:11

Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak! Így már sokkal jobban értem a dolgot! A végrehajtó tud kiadni "törlési engedélyt" ami alapján a Földhivatal törli a Végrehajtási jogot, vagy azt már maga a végrehajtó intézi a Földhivatallal ? Szóval ha jól értem roviden annyi, hogy kérjek igazolást az eladótól hogy ténylegesen átutalta a pénzt, és az adásvételire hozza a "törlési engedélyt" a végrehajtótól amit az adásvételt lebonyolitó ügyvéd bead a Földhivatalba ?

osztap # 2022.10.30. 21:32

Renee,

kérjek igazolást az eladótól hogy ténylegesen átutalta a pénzt

Nem. A tulaj hozzon igazolást a végrehajtótól (!), hogy azon a végrehajtási ügyszámon, ami a tulajdoni lapon vh. jog bejegyzésénél van, nincs több tartozás. A banki utalási bizonylat azért nem elég, mert nem tudod, hogy mennyi az aktuális tartozás. A tulajdoni lapon lévő összegnek nem sok köze van a tényleges tartozáshoz, mert azóta jött hozzá késedelmi kamat, végrehajtási költségek, ...

A vh. jog törlésére a kérelmet a végrehajtó adja majd be, DE a tulajnak kell majd 6600 Ft díjat megfizetnie a földhivatalnak, hogy le is vegyék. A tulajnak a tulajdoni lapon levő címére levél fog erről menni. Te is megfizetheted helyette. Az kell hozzá, hogy széljegyen legyen a vh. jog törlési kérelem, akkor utalás, majd levél e-papíron a földhivatalnak az átutalási bizonylattal, hivatkozással a széljegyre.

Reneee # 2022.10.30. 21:41

Köszönöm, így már teljes a kép! Örök hálám! Nem is értetlenkedek tovább, további szép estét mindenkinek!

Milena # 2022.10.31. 10:47

Kedves Vadsuhanc, és gerbera317! Igazán köszönöm a segítséget, és bocs az értetlenkedésért:)
Szép napot.

Samon # 2022.11.01. 07:53

Üdv!

Árverésen meghirdetett (Lakatlan, leromlott állapotú, beázik a tető) lakóingatlan 1/2 részét elárverezték. Szerettem volna megvenni de sajnos nem én nyertem meg. Most árverezik a másik felét. Ha sikerül megvennem a másik felét az új tulajdonos és én is árverésen szereztük a részünket. Milyen jogi helyzet alakul így ki? Mikkel kellemetlenkedhet a másik 1/2 tulajdonosa? Az ingatlant szeretném az ügylet végén megvenni, de nem baj ha évekig húzódik. Mik lehetnek a buktatók? Köszönöm!