Végrehajtási jogi fórum

erdekelne (törölt felhasználó) # 2010.08.06. 07:36

Az lenne a problémám, hogy egy több mint 2 millióval tartoznak nekem, és már 1,5 éve húzódik a végrehajtási eljárás, de gyakorlatilag azóta semmi nem történt, a végrahajtó csak ül az ügyön. MOst jutott el odáig, hogy egy kb. 500.000 Ft értékű használt autót akar lefoglalni. Mivel ebből nem lehet behajtani a teljes tartozást, 3 hónapja írtam levelet, hogy az adós lakását értékesítsék, de a végrahajtó nem vette figyelembe. Jogos, hogy az eljárás ennyire elhúzódik? Jogos hogy 1.5 év után jutnak el az autó lefoglalásásig? Mit tudok tenni az eljárás meggyorsítása érdekében? Ilyen esetben lehet/érdemes végrehajtási kifogást benyújtani? Vagy forduljak a kamarához?

Köszönöm a választ!

nandy # 2010.08.05. 15:21

bubuci:

Nem tudom érthetőbben leírni, de megpróbálom...

Te magad járultál hozzá, hogy a számládra érkező pénzt akár 100%-ban levonja... Így igen, megteheti, jogos, kár reklamálni...

A 33%-ot felejtsd el, ez nem az az eset. A családi pótlék is csak végrehajtás esetén mentes, de itt nem végrehajtásról van szó!

egyetemista000 # 2010.08.05. 14:16

szevasztok!

van egy nagy gondom! éppen németországban vagyok egy Irodában nyári gyakornokként, és magyarországról kell egy nagyobb Dolgozatot írnom, és késöbb elöadni. Mindenféle dolgot kell tudnom arról, hogy hogyan járul ell magyarország azzokkal a külföldiekkel, akik nem fizetik ki a közlekedési pénzbírságot. Utána tudnak e menni ezzeknek, és ha igen, ki intézi ezt (APEH, ORFK, vagy valamien Inkasszós)?

Telefonáltam az ORFK-val, és ök azt mondták, hogy ezt az APEH intézi. Kb. 20 fajta végrehajtási hivatallal és fickókkal telefonáltam, és egyik sem tudot tovább segéteni. Az egyik még azt is közölte, hogy ez ügyben nem szabad neki informáciokat adni...

Remélem tovább tudtok segíteni!!! Kösszönöm ellöre is!

bubuci # 2010.08.05. 11:59

Egy a lényeg: szerintetek egyáltalán nem lehet megvétózni amit az OTP Bank művelt? Nincs rá semmi jogszabály, mert kötöttem velük egy szerződést és kész ennyi? Tök mindegy az adósok védelme, a szerződés a lényeg?

bubuci # 2010.08.05. 11:54

A családi pótlékom jogos! ( 4 ill 3 éves a gyerekeim vannak....)
Az adósok védelme csak és kizásólag a bírósági végrehajtáskor lép életbe?

bubuci # 2010.08.05. 11:52

Szia, nem azt írtam alá, hogy 33%-ig terhelheti. De törvényesen eddig mehet el Bank is nem? Ezekszerint nem.. Elveheti a GYES ill a CSP-ot 100%-osan??!!!
Kétlem. Van egy törvény ami az adósok védelmét tartalmazza, ebben szerepel, hogy a adósok jogait védő végrehajtási törvény alapján is csak a jövedelem 33%-ig vonhatnak le, illetve tilthatnak le pénzt az adós számlájáról, pontosan azért, hogy a más jövedelemmel, vagyonnal nem rendelkező adós ne kerüljön a létfenntartását veszélyeztető helyzetbe.
Ez hol van jelen az én helyzetemben???

lewho # 2010.08.05. 11:50

„Jogosulatlanul veszem igénybe“ ez alatt mit kell értenem?

Pl. ha a gyerek elkerül a háztartásodból. Akkor nem vagy rá jogosult, s ha nem szólsz, és felveszed, visszafizettetik veled. A családi pótlékot te kapod, te igényled meg.

nandy # 2010.08.05. 11:38

Aláírtam, hogy levonhat ez igaz, de a jövedelmem 33%-ig terhelheti…

Mit írtál alá? Azt, hogy a jövedelmed 33%-át vonhatja le? Nem hiszem...
A 33% letiltás a bírósági végrehajtásról szóló törvényben van benne, de nálatok nincs szó bírósági végrehajtásról!

A bank és közted létrejött egy hitelszerződés, melyben te beleegyeztél abba, hogy a bank akár a teljes, bankszámlára érkező jövedelmed is leveheti... Nézd meg a szerződésed!

nandy # 2010.08.05. 11:34

Fontos tudni, hogy a követelés soha nem évül el, akár 100 év múlva is kérheti a jogosult!

Ami elévülhet, az a követelés végrehajtásához való jog, azaz ha a jog elévült, már nem kérheted az állam (bíróság, végrehajtó) segítségét a behajtáshoz.

Tehát az elévülési időn túl is kérheti a megfizetést, az önkéntes teljesítésnek pedig nincs akadálya. Sőt, ha te önként (esetleg némi fenyegetést követően) kifizetted a tartozást, vagy egy részét, nem kérheted vissza azzal az indokkal, hogy elévült. Mert nem a követelés évült el...

A bankok és egyes szolgáltatók pedig előszeretettel küldenek olyan felszólító leveleket, melyben bírósági végrehajtással fenyegetnek, hátha megijed az adós, és fizet magától.
Sőt, azzal is megpróbálkoznak, hogy fizetési meghagyást kérnek (mostmár nem a bíróságtól, hanem a közjegyzőtől). Ebben az esetben ugyanis senki nem vizsgálja az elévülés tényét! Az adósnak kell ellentmondania a fizetési meghagyásra, elévülésre hivatkozva... Az ellentmondás miatt pedig perré alakul az ügy, és onnantól a bank/szolgáltató fogja bebizonyítani, hogy nem évült el az ügy... ha tudja...

Ha nem mondasz ellent, akkor viszont végrehajthatóvá válik a tartozásod!!!

Tehát én a helyedben írnék egy tértivevényes levelet, hogy mutassák be a 2008-as felszólítás postai feladóvevényét, esetleg a tértivevényt is.

Ildiko4600 # 2010.08.05. 11:02

Üdvözlöm! Problémánk a következő:
Férjem 1988-ban készfizető kezességet vállalt egy lakáshitelhez. Az adós nem tett eleget a kötelességének, ezért 2003-ban végrehajtást kezdeményeztek, de sikertelen volt, mert a férjem keresetének 50%-át gyerektartásra fizette a volt feleségének. A Vagyonkezelő állítása szerint 2008-ban fizetési felszólítást küldött a férjemnek, amit nem kaptunk meg. A napokban levelet kaptunk tőlük, mely szerint 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy cirka 1 millió forintot kezesként kifizessük.

• 22 év alatt nem évült el ez a szerződés?
  • Bányászok egészségkárosodási járadékából levonható-e?
  • Kérhet-e a vagyonkezelő végrehajtást velünk szemben?
  • Amennyiben igen, ennek következtében a pénzintézet felmondhatja-e a fennálló lakáshitel szerződésünket?
  • A lakáshitel törlesztésre havonta befizetett pénzt elvonhatják-e erre a célra?
  • Szerződésbontás esetén a megelőlegező kölcsönt is vissza kell fizetnünk?

Köszönöm a segítséget!

bubuci # 2010.08.05. 10:56

"Jogosulatlanul veszem igénybe" ez alatt mit kell értenem?

lewho # 2010.08.05. 10:48

a kapott CSP nem az enyém hanem törvényileg a gyerekeké.

Ez sem igaz, az a tied, ha jogosulatlanul veszed igénybe, tőled kérik vissza...

bubuci # 2010.08.05. 10:37

Sziasztok!

Köszönöm szépen a hozzászolásokat! Holnap bemegyek ismét a Bankhoz, hátha találunk valami ügyfélbarát megoldást. Aláírtam, hogy levonhat ez igaz, de a jövedelmem 33%-ig terhelheti....nem pedig 100%-ig. Erről az oldaról is van igazság ill a Bank részéről is, én ezt nem is vitatom. De szerintem még mindig nem veheti el 100%-ot, hiszen így az adós megélhetését veszélyezteti..Illetve a kapott CSP nem az enyém hanem törvényileg a gyerekeké.

lewho # 2010.08.05. 08:03

A számlán nem csp meg gyes van, hanem pénz. Ahhoz nem is nyúlt senki. (egyébként a jogalap nélkül felvett családtámogatási ellátást lehet vonni a csp-ből, gyesből)

nandy # 2010.08.05. 07:44

De, hozzányúlhat, ha a hitelszerződésben hozzájárultál, hogy a folyószámládra érkezett összes jövedelemből levonhasson.

bubuci # 2010.08.04. 20:14

Köszi, ennyi? Már megtettem ma, kértem postai uton a jövedelmem megküldését! DE az e havit csak úgy benyelheti??? (60.000.-) ebből ÉLÜNK!!! Más NINCS! Miből etessem a 2 gyereket?!
Joghallgatóként tudomásom szerint NEM nyúlhat hoozá SENKI a CSP-hez! EZ Törvénytelen! Az nem jövedelem, csak a GYES! De ehhez még az APEH sem nyúlhat!
Esetleg valami más ill több vélemény? Valami törvényt vagy paragrafust keresnék ami alaján lehetne érvelni. Vagy egy bankjogászt.

végrehajtó1 # 2010.08.04. 20:07

utaltasd másik számlára.

bubuci # 2010.08.04. 19:51

OTP BANK!!!!!!!!!!!!

Üdvözöm,

Szeretném a tanácsát-tanácsotokat kérni. Tegnap az OTP Banknál vezetett lakossági számlámra érkező GYES-t ill emelt CSP-ot szerttem volna felvenni autómatából. Nem engedte. Majd személyesen bementem, és közölték velem, hogy a régen beállított "A" hitelemet visszaminősítették, azaz 220.000.-ről-124.000-e. Így a számlámra érkező jövedelmemet nem kapom meg, csak ha kötök velük egy szerződést a két összeg különbözete miatt, és azt 6 hónapih havi 16.000.-Ft al vonják, a fenmaradó összeget ami megmarad azt megkaphatom, ez kb: 20.25.000.-Ft!!! Kérdem én ezt megtehetik? Zárolhatja a beteg gyerekem után kapott emelt CSp-ot??? Mit tegyek?? Nagyon sürgöss lenne, szükségem lenne a jövedelmemre azonnal! Nem írtam alá semmit, nem mentem bele, semmilyen szerződés kötésbe, hiszen milyen jogon kényszerítenek erre????!!!

Köszönöm

kova77 # 2010.08.04. 18:07

Köszönöm a válaszát.

végrehajtó1 # 2010.08.04. 17:19

A vh kérő kötelessége a követelésének a csökkenése estén a végrehajtó felé való bejelentés.
Az egyezkedéssel a vh semmire nem megy.

kova77 # 2010.08.04. 14:37

Köszönöm szépen a tájékoztatást, annyi lenne még,ha sikerűlne valamilyen úton módón a bankkal egyezkednem értesítsem-e közben a végrehajtót is? Ugyan is tegnap kaptam meg az első felszólításomat.

nandy # 2010.08.04. 14:27

kova:

Meg lehet próbálni a bankot, hátha elengedik a kamatot, vagy legalább egy részét. Bár sok esély nincs, de ha meg sem próbálod...

A végrehajtási költségeket nem tudják elengedni, sem helyetted nem fogják kifizetni. A végrehajtó jutalékát akkor is ki kell fizetni, ha te közben megállapodsz a bankkal.

A jutalék esetleg egy kicsit csökkenhet, ha a kamatot nem kell kifizetned.

kova77 # 2010.08.04. 14:18

A munkadíj+ ktg. átalány lemaradt a tételből.

kova77 # 2010.08.04. 14:15

Üdvözletem újra. Lenne egy kérdésem végrehajtással kapcsolatosan. A tegnap leírtam a dolgot nagyvonalakban, annyi kérdésem lenne,hogy a teljes összeg 8 tételből áll leírom,de gondolom tudják önök melyek ezek a tételek:

• tőke
  • perkölts,okirat szerinti fix kamat
  • kamat
  • vh illeték
  • kamarai költs átalány
  • készkiadás
  • jutalék

az lenne a kérdésem,hogy van-e értelme próbálkoznom akár a banknál,akár a V.h-nál a behajtandó összegből, akár a kamatok,akár a perköltség fix kamat vagy a jutalék mérséklésére vagy bármi nemü csökkentésére. Ha netán felhívnám a bankot és egy összegben kifizetném neki a tőkét és valamennyi kamatot akkor a végrehajtónál már jutalékot nem kell?

Vagy felesleges bármit is tennem úgysem enged se a bank,se a V.h

végrehajtó1 # 2010.08.03. 17:08

Ha nincs semmi akkor értelemszerüen semmit.:)