Tisztelt Fórumozók.Megmondaná valaki,ha már a végrehajtó felbecsülte az ingatlant mennyi idő még elárverezik?
vegrehajtasi eljaras folyamata
Gerbera 317,
Mit jelent, hogy az már a benyújtáskor sem volt?
A kifogással már jóval több mint fél éve nem lehet kilakoltatást még csak elindítani sem.
Két elutasítást követően azt várom, hogy végre kirakják az ingatlanomból, és beköltözhessek végre :).
A kérdés, hogy lassan zárul a másodfok, és van-e még valami amivel halasztható, mert akkor nyílván fogja még halogatni.
Milyen végrehajtási kifogást lehet emelni egy árverésen elkelt lakás kiürítésével szemben? Mi tart annak az elbírálásában másfél évig?
Sziasztok!
Kezességet vállaltam 5 évvel ezelőtt egy autóhitelnél, amit sajnos két éve ne fizettek, így kocsit vitték, hitel felmondásra került.
Kérdés:
- van-e lehetősége az adósnak új megállapodást kötni és abban esetleg engem kezesként kivenni?
- ha az adóstól nem tudják behajtani, mert terhelt az ingatlana, azonban az enyém nem, akkor nálam jön a letiltás, árverezés stb.?
- ha átiratom a nevemen lévő ingatlant a feleségemre, akkor mit tudnak tenni?
Előre is köszönöm.
Akkor talán közölnéd a teljes tényállást? Nekem az eredeti kérdés alapján egészen más jött le: adósnak gondoltalak, de ezek szerint egészen más a jogállásod.
Lényeges kérdések:
- Miféle kiürítés (meghatározott cselekmény vagy árverést követő kiürítés)?
- Ki és mit kifogásolt meg?
- Mivel indokolja a bíróság az elutasítást?
OFF Kérdezni tudni kell. ON
Robert:
- A jogosult nem bolond kiengedni téged a kötelemből, gyakorlatilag lehetetlen, hogy az adós ilyen megállapodást kössön vele. (Még egy rendesen törlesztett kölcsönnél is, hát még egy felmondottnál.
- Igen; de még csak nem is utána, hanem mindjárt az elején egyszerre. Nem kell a jogosultnak bevárnia, hogy az egyenes adóstól behajtható-e a tartozás.
- Fedezetelvonó jellegűnek minősítik az ügyletet, és ha kell bíróság kötelezi a jogosult kielégítésének a tűrésére. (Feleségnek ettől függetlenül sem jó átruházni, mert amit ő szerez, annak a fele úgyis a tied, szóval ugyanott vagy.)
Végrehajtási eljárással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A sógorom ellen végrehajtási eljárás van folyamatban, egy banki hiteltartozás miatt. A végrehajtó cég már nyilván próbálkozott ingatlan és egyéb dolgok felkutatásával és jövedelem letiltással (erről az előző munkáltatón keresztül tudomásunk van), azonban nincs a nevén ingatlan és jelenleg külföldön dolgozik, tehát hazai munkaadót sem találnak majd. Egyedül egy autó van a nevén.
A kérdésem az, hogy meddig húzódik ez az egész, mivel és hogyan zárul, ha nincs semmi, amin végrehajthatják a tartozást? A lehetséges ingatlan örökségeket a szülők úgy ajándékozták a feleségemnek, hogy egy esetleges öröklés során sógoromnak ne keletkezzen részesedése.
Ez elévül, vagy egyszer csak büntetőjogi felelősséget állapítanak meg, vagy mi? Ha vele történne valami, a tartozását testvére, vagy szülei megörökölhetik?
Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv: Vezo228
Egyszer majd elévül: ha a végrehajtó 5 éven keresztül még egy levelet sem ír... elég esélytelen. És mivel te magad írod, hogy van egy autója, az sem fordulhat elő, hogy nem találnak semmit. Külföldi jövedelemre is vezethető végrehajtás.
Tartozást csak a hagyaték erejéig lehet örökölni.
Itt a fórumon valamelyik topicban olvastam,hogy a végrehajtónak joga van az adós gazdasági tevékenységébe betekinteni.
Az én adósom is egyéni vállalkozó,állítja,hogy nincs jövedelme,valójában több kisvállalkozásnak könyvel otthon.
Bementem a bírósági végrehajtói irodába ügyfélfogadásra,a végrehajtót még soha nem találtam bent,az ott dolgozó ügyintézőknek mondtam,hogy kérem nézze meg a végrehajtó adósom tevékenységét,azt mondták,ezt nem lehet.
Most akkor mit tehetek még?
Nem folyószámlára kapja a pénzét,hanem kézbe,ingatlana,gépjárműje nincs,ebből a tevékenységéből él,és jól él,csak éppen így ki tud bújni a fizetés alól!
Tényleg nem lehet ezt bebizonyítani?
„Most akkor mit tehetek még?”
Nem erre találták ki a végrehajtási kifogást?
Próbálok értelmesen kérdezni, hátha sikerül:)
Ingatlan árverésen vett ingatlant decemberben egy faktoring cég (tőle meg én).
A végrehajtás ellen az adós kifogást nyújtott be a bíróságra, melyet első fokon elutasítottak.
Ezt megfellebbezte, és most másodfokon jogerősen is el lett utasítva a végrehajtási kifogás.
Kérdés, hogy a végrehajtónak mennyi időn belül van lehetősége kirakni az adóst, ha magától nem akar távozni? Mennyi időt vesz ez még igénybe, esetleg van-e még bármi amivel hátráltatni lehet a kilakoltatást?
Eddig se kellett volna várnia.
Milyen állapotban lehet már az az ingatlan, ha egy tulajt már kicsinált az adós...
A 154/A. § szerint a kiköltözési határidő az árveréstől számított 30. nap, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, akkor az az időpont, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. nap. Ha az adós nem költözik ki, a végrehajtó az árverési vevőnek a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig előterjesztett kérelmére kirakja az adóst.
Te nem vagy árverési vevő, úgyhogy nem is vagyok benne biztos, hogy egyáltalán kérhetnéd a kiköltöztetést. Belül vagy még egyáltalán a határidőnek?
Attól tartok, hogy már csak bírósági úton kerülhetsz birtokba.
Véletlenül nem közokiratban volt az eredeti követelés (pl kölcsön+ingatlan zálogjog), amit megvett a faktor?
Ilyenkor szokott lenni egy bűvös mondat, hogy a felmondás kézbesítésétől számított 15napon belül minden felszólítás nélkül ki kell költözni, csak kevesen veszik komolyan...
Hátha lehetne rá kérni 503-on meghatározott cselekmény végrehajtását.
Üdv!
Mint tudjátok, nem vagyok ügyvéd, ezért nem teljesen vagyok tisztában a következővel:
Adott egy banki adós, kinek a jövedelmének meghatározott részét már egy követelés kielégítésére vonják le. Egyetlen végrehajtható követelésről van szó. Namármost.
Munkáltató bérszámfejtője a jövedelem 50%-át tartotta vissza, mondván, kettő számlaszámra kellett utalnia. Itt elég értelmesen meg is mutatta az ügyfélnek, hogy van egy számlaszám a ... és Társa Végrehajtó Irodának, s van egy számlaszám a MBVK-nak is, ugye, a szokásos.
A hölgy -én küldtem be a bérszámfejtőhöz, miután elmondta nekem a panaszát, hogy a fizunak a fele odalett...- elcsukló hangon közölte velem, hogy az ifjú titán béérszámfejtő szerint a fizetésének a felét tarthatja vissza, ugyanis csak. Én nagyon szerettem volna ezzel a bérszámfejtővel beszélni, de hát ő meg nem akart velem.
Mindegy, nem ez a lényeg. A biztonság (és csakis a biztonság, nem a tudatlanságom miatt) kedvéért azért felhívtam a végrehajtót is (ismernek már), s mondtam mi a helyzet. Ő sem értette, s bizony szerinte a munkáltató hibázott.
Igen ám, de az én tudásom eddig terjed. Most merre tovább? Már az e havi béréből is levonták az 50%-ot, az augusztusi kifizetésig jó lenne valamit tenni. A munkáltatónak írjak egy barátságosnak közel sem nevezhető levelet, melyben kéri a korrekciót, vagy a MBVK-nak, melyben leírom, hogy ez és ez történt, bal-bla-bla...?
Mert -ezt ugye tudom- a végrehajtó nem látja az MBVK -nak történő teljesítést, de akkor merre induljon az ügyfél, pontosabban én, akiben ott van minden bizalma, pedig nem érdemlem. Na, jó, érdemlem, mert rendkívül okos vagyok, csak nem akarok felesleges köröket futni.
Köszönöm előre is a szakszerű választ.
A munkáltató a végrehajtó letiltás-rendelvénye szerint jár el, a letiltást csak a végrehajtó jogosult módosítani vagy hatályon kívül helyezni, ezért a munkáltató nem köteles senki másra hallgatni, csakis a végrehajtóra. Az adós bejelentése alapján a végrehajtónak kötelessége figyelmeztetni a munkáltatót a munkabérre vezetett végrehajtás szabályainak betartására. Erre a A Vht. 60. § (1) jogosítja fel, illetve kötelezi végrehajtót. Az aranyos a végrehajtótól, hogy szerinte is hibázott a munkáltató, de ez kevés, neki intézkedési kötelezettsége van! Tehát hivatalosan is be kell jelenteni a végrehajtónál a problémát, és kérni kell, hogy intézkedjen. Fel kell hívni a figyelmét arra, hogy a letiltás ellenőrzése nem csak arra terjed ki, hogy van-e letiltás, vagy hogy elegendőt vonnak-e, hanem arra is, hogy a levonás ne haladja meg a törvény szerinti értéket. Ha vonakodik a végrehajtó, akkor végrehajtási kifogással meg kell támadni a mulasztását, de célszerű ezt mindjárt az elején jogszabályi hivatkozással együtt kilátásba helyezni.
Miért utal a munkáltató az MBVK-nak is?
Köszönöm a választ.
"Az aranyos a végrehajtótól, hogy szerinte is hibázott a munkáltató, de ez kevés, neki intézkedési kötelezettsége van! Tehát hivatalosan is be kell jelenteni a végrehajtónál a problémát, és kérni kell, hogy intézkedjen."
Igen. Eddig terjed a tudományom, ezért is beszéltem vele telefonon, a válasz annyi volt, hogy -idézem-:
- a jó édes ....-ja f...-ával szórakozzon, miért nem hívott fel engem? (mármint a munkáltató bérosztálya)
Na, ennyi.
Nem nagyon akarom szegény végrehajtót még a végrehajtási kifogás kilátásba-helyezésével is riogatni, van elég baja, meg hát úgy járok oda, mint más a boltba...
Azért is írtam, hogy most merre, de hát tényleg azt látom, hogy a végrehajtónak kell elsősorban (illetve: csakis) megtennie az első lépést, persze, miután az ügyfél (illetve én, a meghatalmazott) bejelenti a panaszt.
"Miért utal a munkáltató az MBVK-nak is?"
Miért, nem kell? Valami kamarai díj, ilyesmi? Én ezt nem tudom, tényleg komolyan kérdezem, de a fizuból kb. 22E Ft. elment nekik, ez tuti. 45.000 meg a vh.-nak.
Már nagyon kezdek értetlen lenni, érzem, de így is segítettél, köszönöm.
Na, a hölgy bérszámfejtése szerint:
Számlaszám, kedvezményezett: xxxxxxx..... ...és Társa Vh. Iroda (45.700 Ft)
Számlaszám, kedvezményezett: xxxxxx..... MBVK általános költségátalány (22.050 Ft)
Munkabére egyébként: 135.550,- Ft.
Tehát tényleg ott van az MBVK, s ezt is csak azért írtam, hogy ne érezzem magam hülyének, meg ezért utaztam át egy másik településre (s kértem el habzó szájjal a bérpapírt), mert Gerbera belém állította az ideget.
:))
Szegény István bátyám (ő a végrehajtó), ha bemegyek hozzá szerdán...
„belém állította az ideget.”
Vazz, hát rosszat szóltam volna? :-D Csak azért kérdeztem rá, mert az általános költségátalány sorsát legkönnyebben úgy ellenőrizheti a végrehajtó, hogyha hozzá folyik be, és ő maga utalja tovább a kamarának.
Most akkor megoldódik a probléma?
Szeretnék jogi tanácsot kérni. 2005-ben aláírtam készfizető kezesként egy kölcsönszerződést a testvéremnek és feleségének családi ház vásárlására. Mivel nem fizettek, a bank felmondta a szerződést. Ezután közjegyzői fizetési meghagyást kaptam, ez után pedig elkezdték a fizetésem 33 %-át levonni. A bank tájékoztatása szerint elindították a ház elárverezését. Úgy tudom, hogy a bank megállapodást ír alá az adósokkal, hogy addig is fizetnek valamennyi összeget. Az a kérdésem, hogy én hogyan kaphatom vissza a fizetésemből letiltott összegeket, illetve ha az adósok fizetnek addig, amíg a házat el nem árverezik, nekem is fizetnem kell-e? Ezt azért kérdezem, mert úgy tudom, hogy az adós teljesítése csökkenti a kezes helytállási kötelezettségét. Ez így van? Ha igen, mi a teendőm, hisz tudom, hogy az adósok fizetnek! Köszönöm szépen a választ!
A fizetési meghagyás után a végrehajtás elindítását szándékosan hagytad ki, vagy pedig ennyire nem tudod, mi történik veled?
A letiltás rendben, az marad mindaddig, amíg a bank követelése meg nem térül. Ezen felül felelsz minden ingó és ingatlan vagyonoddal is. Akkor is, ha az egyenes adóstól is csordogál valami, akkor is, ha a házukat árverésen vagy bármilyen más módon értékesítik.
Nincs semmilyen teendőd, de kezességet ne vállalj a jövőben senkiért!
Miután megtérül a bank követelése, arra az összegre és járulékaira, amibe neked fájt ez az egész, az adósok ellen fordulhatsz, akár új eljárásban, akár a meglévő végrehajtási eljárásban a bank jogutódjaként.
Szeretnék egy kis tanácsot kérni azzal egy függőben lévő eljárással kapcsolatban.
A végrehajtó már csak a saját költségét követeli rajtunk, ami miatt elidegenítési tilalmat jegyzett be a lakásunkra. A lakáson jelzálog hitel van, így a bank rögtön jelezte, hogy gondoskodjunk ennek a törléséről, ellenkező esetben felmondják a szerződést.
Ezt természetesen nem szeretnénk, így telefonáltunk a végrehajtónak, aki telefonon semmilyen érdemi információt nem osztott meg velünk, bár igazából csak annyi érdekelt volna, mennyi pénzt kell kifizetnünk, hogy elinduljon a törlési eljárás. (mert hogy korábban arról tájékoztattak, hogy az ő költségük folyamatosan változó, nem biztos, hogy ami ma X Ft, az holnap is ugyanannyi... )
Tehát vegyek ki szabadságot, menjek oda, fél napot várjak, aztán azzal a papírral, amit adnak, menjek a földhivatalba, és indítsam el én az eljárást. Közben meg a bank akár fel is mondhatja a szerződésem, mert a földhivatal ügyintézési ideje 30 nap...
A végrehajtó nem ad másolatot, amit a bankba bevihetnék, és nem hajlandó a banknak elfaxolni sem.
Tényleg nem adhat másolatot, vagy csak szívózni akarnak velem még egy utolsót? Egy komplett luxusnyaralást fizettem már ki nekik, a lelépett albérlőim miatt, de mégsem tudnak kicsit rugalmasak lenni...
„korábban arról tájékoztattak, hogy az ő költségük folyamatosan változó, nem biztos, hogy ami ma X Ft, az holnap is ugyanannyi...”
A végrehajtó díjazása az ügyértékhez igazodik, márpedig az ügyérték a tőkét terhelő kamatok miatt mindaddig változik, amíg meg nem térül egészében. Ha már csak a saját díjazását követeli a végrehajtó, akkor a végrehajtást kérő követelése megtérült, úgyhogy a végrehajtó követelése már állandó, illetve már csak a készkiadással növekszik, ami a tértivevényes levelek költségét jelenti.
Nem vagyok látnok, de a leírtak alapján az történhetett, hogy szépen kifizetted a végrehajtást kérő követelését, az ingatlan beterhelése nélkül, és mikor ez megvolt, kijelentetted, hogy a végrehajtási költségeket nem vagy hajlandó megfizetni. Erre a végrehajtó beterhelte az ingatlant. Vagy nem jól írtad le a tényállást, vagy pedig túl okos akartál lenni, és végül így jártál.
Telefonon azért nem áll szóba veled a végrehajtó, mert konkrét ügyben konkrét felvilágosítást csak az kaphat, aki érdekeltségét megfelelően igazolta. A telefonhívás éppen nem megfelelő csatorna, mivel ott bárki állíthatja, hogy ő érdekelt. De telefonon kérheted, hogy küldjenek egy írásbeli felhívást, mennyi az annyi, mert annak eleget tehet a végrehajtó.
Amíg nem fizetted meg a tartozásodat, addig nincs miről másolatot kapnod, amivel aztán mehetsz a bankba, ha pedig megfizeted, akkor nem másolatot kapsz, hanem eredetit, és még csak kérned sem kell. És a földhivatalnak is a végrehajtó küldi meg a törlési engedélyt, hivatalból.
De előbb fizesd ki a saradat, mert a leírtak alapján úgy tűnik, nem a végrehajtó szívózik veled, hanem te szívózol ővele!
Nem szívózni akartam a végrehajtóval, kifizettem becsületesen a m,ások által felhalmozott több száz ezer ft- os tartozást, párhuzamosan elindítottam én is egy eljárást, a felénk tartozóval szemben, aminek a költségét én megfizettem a végrehajtó felé, akinek viszont én törlesztettem, arról tájékoztatott, hogy ő nem fizetett a végrehajtónak előre semmit, és akkor én úgy tudtam, a végrehajtó nem indíthat el eljárást addig, amíg nem fizeti ki a végrehajtást kérő a végrehajtás költségét. (Mivel nekem ezt mondták, az általam indított eljáráskor!) Emiatt alakult ki vita köztünk, és amíg ez nem zárult, ezt a költséget nem fizettem meg.
Semmi mást nem szerettem volna, minthogy telefonon mondják meg, mennyit kell fizetni, még aznap befizettem volna a bankszámlájukra (amire egyébként korábban volt már példa, vagyis, hogy megmondták mennyit kell fizetnem épp...) mert reméltem, hogy így a leggyorsabb, mert a banknál nem húzhatom az időt, és nem szeretném, ha felmondanák na szerződést.
Teljesen jogos, hogy nem adnak ki akármilyen infot telefonon. na de könyörgöm, attól félnek, hogy egy az ügyben nem érintett, majd véletlenül befizeti helyettem, amit kell?? :):)

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02