vegrehajtasi eljaras folyamata

gerbera317 # 2013.03.26. 09:15

Folyamatban van a jogszabály-módosítás, ami egyértelmű helyzetet fog teremteni. A hatályba lépést követően visszatérhetünk a témára.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.26. 09:49

Azért elárulhatnád, hogyan szól a tervezet.

gerbera317 # 2013.03.26. 18:26

Egyelőre nem lehet.

lawkoto@freemail.hu # 2013.03.27. 07:42

jó lenne egyértelművé tenni, bár nekem most is egyértelmű. Az az álláspont, miszerint nem hívhatja fel a végrehajtó további előlegezésre (mivel ez továbbra is előlegezés, mivel a végrehajtás a vh kérő kérelmére folytatható, míg a felszámolás miatti megszüntetésnél nem (vagy legalábbis kicsi az esély) gyakorlatilag nem csak a behajtási jutalékot teszi a behajtás sikerességétől függővé, hanem a végrehajtó meghatározott összegen felüli munkadíját és költségtérítését is.

Na de nincs jelentősége, igazából némi jogi vitát, érvelést szerettem volna, nem csak annyit hogy van egy 7-8 éves LB döntés (ismerem és ismét mondom azóta már megváltozott jogszabályszövegen és nem teljesen ugyanilyen tényállás alapján született) és ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.27. 08:11

a Vht. alkalmazandó szabálya (34. §) 94 óta változatlan e tekintetben, a rendelet esetlege ellentétes normája - bár én ilyet sem ismerek - pedig nem számít, mert a hivatkozott szabály csak törvénynek engedi meg, hogy eltérően rendelkezzen.

lawkoto@freemail.hu # 2013.03.27. 09:07

igen és? Eszerint a vh kérő előlegzi, adós viseli. Nem a végrehajtó viseli vagy előlezgi. Mivel ügyviteli befejezésről van szó és a vh kérő kérelmére az eljárás folytatódik, nem lehet viselésről beszélni, csak további előlegzésről.

A Vht ezen rendelkezése valóban nem változott, de a BH2006.405-ban hivatkozott Díjrendelet szövegezése igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.27. 09:29

A döntvényeket nem tekintélyérvként hivatkoztam meg, hanem azért, mert a maga teljességében tartalmazzák a jogi érvelést, amelyet hiányolsz.
Igaz, hogy az első kettő nem teljesen azonos tényálláson alapszik, de az adós felszámolása szerintem bár többletelem, de nem ügydöntő különbség. A harmadik pedig teljesen analóg. Csak ott nem az volt a fő kérdés, hogy megilleti-e a végrehajtót a díj, hanem az, hogy perelhet-e érte egyáltalán. De azért nem állta meg a magas bíróság, hogy miközben kifejtette, hogy perelhet érte, hozzá ne tegye, hogy el fogja veszteni a pert, mert amúgy megalapozatlan a követelése.

lawkoto@freemail.hu # 2013.03.27. 09:49

attól még nem értem, meg nem értek vele egyet, főképp azért, mert szerintem a behajtás eredményétől tesz függővé olyan elemeket amelyek a jogszabály alapján járnak a végrehajtónak, már a végrehajtást foganatosításáért.

Ez lehet csak nekem ellentmondásos, de a hivatkozott döntések nem oldják fel ezt az ellentmondást.

A felszámolás meg annyiban azért csak többletelem, hogy a Vüsz szerint érdemi befejezés mivel a bíróság végzéssel szünteti meg a végrehajtást, a szünetelés meg ügyviteli.

kekediedit # 2013.04.18. 11:11

Tisztelt Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni, volt egy szerződés felmondásunk a UPC.-nél 8 napon belül visszamondtuk a szolgáltatást, mielőtt megtettük volna felhívtuk őket és tájékozódtunk az esetleges költségekről, a Kedves Hölgy elmondta ha 8 napon belül visszamondjuk SEMMILYEN fizetési kötelezettségünk nincs. Ezek után kaptunk egy levelet egy behajtó cégtől, hogy közel 10.000 Ft.-ot 3 napon belül fizessünk be. Nem értettük miért ezért felkerestük a szolgáltatót és amint kiderült miről van szó, megállapodtunk, hogy leveszi a behajtó cég felé a kérelmet és felülbírálják az esetünket, kértük, hogy hallgassák vissza a beszélgetést. A mai napon felhívta a Páromat egy Úriember a behajtó cég alkalmazottja, és elmondta, hogy jogos a UPC követelése majd feltett egy kérdést amit nem értettünk(térereje nem volt szakadozott a vonal) kértük h ismételje meg a kérdést és csak azt az egy mondatot adta ki Magából, hogy Ő feltett egy kérdést és hiába mondtuk, hogy semmit nem értettünk belőle Ő ismét megkérdezte igen vagy nem. Ezzel elszórakoztunk egy darabig aztán fogta Magát vmi olyasmit hallottam, hogy akkor bíróságra megy a dolog és letette a telefont! Az lenne a kérdésem, ha behajtó céghez fordul a szolgáltató, nem kellene írásban felszólítania???? És a behajtó cég hány napon belül kérheti a befizetést?Mivel arról volt szó, hogy nincs semmilyen fizetési kötelezettségünk nem vártunk számlát de ha kaptunk volna legalább tudom, hogy valami nincs rendjén, mint kiderült emailre küldtek felszólítást. Ha valaki szakavatott a témában legyen szíves segíteni, köszönettel:kekediedit

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.18. 13:53

Az engedményest az a követelés illeti meg, amely az engedményezőt megillette. Az engedményezésről előzetesen nem kell értesíteni a kötelezettet, és a teljesítésre felszólítás sem feltétele az engedményezésnek.

végrehajtó1 # 2013.04.18. 17:25

kekediedit

Először azt kell eldöntened hogy hogy mikori a tartozás.Ha 1éven túli akkor a behajtó részéről veszett fejsze.

A másik hogy aha bíróságra kerül az ügy akkor a behajtócégnek kell igazolnia hogy az engedményezésről értesített.Na ezt nagyon sokszor nem tudja bizonyítani mert ki sem küldik.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.18. 17:56

akkor a behajtócégnek kell igazolnia hogy az engedményezésről értesített.
Elegendő, ha azt bizonyítja, hogy ő az engedményes. Az értesítésnek csak akkor lenne jelentősége, ha az adós az engedményezőnek fizetett volna. De ilyet maga sem állít.

Vh-ügyes # 2013.04.21. 07:13

Kicsit korai ez a bíróságosdi... Talán előbb fizetési meghagyás (melynek jól ellentmondhat, ha az engedményezésről nem történt hitelt érdemlő értesítés vagy nem ért egyet a követeléssel vagy mert az egész elévült)Bíróság majd aztán, ha ezt követően a "behajtó cég" még mindig érzi magában a "dzsedit"

mokussuni # 2013.04.21. 07:24

Végrehajtás felől érdeklődnék.Banki 151 ezer ft tőke tartozás miatt hosszú folyamat után végrehajtási lapot küldtek édesanyámnak. Az összeget a házára bejegyezték a végrehajtási jogot.Van nyugdíja ,hogyan lehet kérni ,hogy abból vonják le és nehogy már a házát árverezzék ennyi összegért. Egyben nem tudjuk kifizetni ,hiszen a kamatokkal kb.300 e ft. De a mostanság médiában is ismert végrehajtási botrány is arról szólt ,hogy a fokozatosság elvét kell követni a végrehajtónak és elöszőr munkabér levonást kell eszközölni.Mit lehet tenni,hogy abból vonják.

afna # 2013.04.29. 07:15

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni, egy végrehajtással kapcsolatban. Telefonos szolgáltatónál fennálló tartozásunk van 2010 óta. Pár nappal ezelőtt egy ügyvédi végrehajtó "törte ránk" az ajtót. A szolgáltatónál a tartozásunk kb 90 ezer ft, a végrehajtás végleges összege 270 ezer ft. Közölték, hogy a maximális részlet 10 hónap. Kérdésem az lenne, hogy tehetek-e valamit annak érdekében, hogy ez az összeg valamivel csökkenjen? illetve a tartozás a párom nevére szól, aki 12 hónapos kórházi kezelésen volt, amely idő alatt nem vettünk fel a nevére szóló ajánlott levelet az ügyvédi irodától. Méltányolható-e ez valamilyen formában? Mindenképp szükségem lenne valamilyen segítségre, tanácsra, mert az ügyvédi iroda konkrét időponttal vár minket, hogy megírjuk a részletfizetési szerződést, viszont nemhogy 27 ezer forintot nem tudunk kifizetni, de még 5ezret sem.

Köszönöm

Vh-ügyes # 2013.04.29. 10:32

Nem igazán derül ki, hogy ez egy önálló bírósági végrehajtó vagy valami behajtó cég. Akárhogy is, ezt a kérdést azért meg kellene vizsgálni elévülés tekintetében! (lehet, semmit sem kell fizetni...)

Arykadar # 2013.05.16. 14:01

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

A 04.18.-i bejegyzésében azt olvastam, hogy az engedményezésről nem kell értesíteni a kötelezettet. Én úgy gondolom, hogy ennek az állításnak a ptk. 328. § (3)bekezdésében írtak ellentmondanak, de lehet, hogy nem jogász szemmel olvastam az idézett részt.
üdv

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.16. 15:38

Azt tőlem nem olvashattad.

Arykadar # 2013.05.20. 14:03

Jogos. A szöveget visszanéztem, és csak az előzetes értesítésről szólt. Elnézést, nem vitatkozni akartam, csak nem voltam benne biztos, hogy jól értelmezem-e a ptk idevonatkozó szakaszát.

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

Elijah # 2013.05.21. 12:09

Tisztelt Fórum.

Végrehajtással kapcsolatos kérdésem lenne. Férjem egy régebbi munkahelye nem fizette ki a munkabérét, de elengedni sem akarták őt. Mivel egyedül nem tudtuk megoldani az ügyet, ügyvédhez fordultunk, és bírósághoz. Ott kártérítést ítéltek meg, amit nem tudunk érvényesíteni. Ez még 2009-ben volt. Az ítélet jogerős, de nem tudjuk behajtani. Kérdésem az lenne, hogy mi ennek a menete? Azt tudom, hogy 5 évig érvényes a kártérítés, de hova lehetne fordulni? Mi időközben teljesen tönkrementünk, a per Budapesten volt, mi Sz-Sz-B megyében élünk, Sajnos nem tudunk pestre utazni, ezért ilyen hosszú nekünk minden. Nagyon kellene a már 3 éve megítélt pénz, mert a mindennapi megélhetés is nagy gondot jelent. Hova tudnék fordulni? Válaszukat köszönöm.

mokussuni # 2013.06.02. 17:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék érdeklődni, hogy a Leasing Risk Kft jogosan akarja e Behajtani az Unicredit banknál lévő tartozást.
Hiszen Én vele nem kötöttem szerződést soha.
köszönöm a választ

gerbera317 # 2013.06.22. 12:55

KBS-nek, az itt feltett 2013.03.26. 10:49-i kérdésedre:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…×hift=1#17

17/B. §

gerbera317 # 2013.06.22. 12:59

Nem jól emeli be a linket. Tehát a június 29-től hatályos jogszabály 17/B. §-áról van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.22. 13:56

Ez semmivel nem lett egyértelműbb. Én például állítom, hogy az 1. § (2)-t továbbra is úgy kell értelmezni, ahogy eddig: a végrehajtást kérőnek azt kell előlegeznie, amit előlegeznie kell.
Az általad hivatkozott 17/B. § b) ezen nem változtat, az csak arról az esetről szól, ha a végrehajtást kérő ezt az összeget valamiért nem vagy nem teljes egészében előlegezte, és a végrehajtás során sem tárül meg.
Az a) meg mintha arra az esetre szólna, amikor az adós közvetlenül a végrehajtást kérőnek fizet.

Annál inkább így gondolom, mert az eddigi gyakorlatot egyébként sem ebből a rendeletből, hanem a Vht.-ből vezették le. Vagy az is változik?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.22. 13:59

Ha már ott voltatok a tervezésnél, adhattatok volna tanácsot, hogyan kell valóban egyértelműen fogalmazni. Ez szar, ahogy korábban volt.