vegrehajtasi eljaras folyamata

vevike80 # 2010.02.15. 12:12

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy egy 250ezer forintos tartozás miatt, amit ma peresít a behajtócég (kedvesen tájékoztattak róla telefonon, reggel éhgyomorra), arra rámehet-e a házunk? Elvileg lett volna még két hónapunk arra, hogy rendezzük, ezt mi így is ütemeztük be, de sajnos mégsincs időnk. Nem szeretnénk elveszíteni az otthonunkat. Előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2010.02.15. 12:19

Végső soron rá mehet.

vevike80 # 2010.02.15. 12:24

Köszi, hát most letörtem. Azt még el tudnád mondani, hogy egy ilyen peres eljárásnak mi a menete? Előre is köszi.

végrehajtó1 # 2010.02.15. 13:22

Fiz.meghagyást kér.Ha erre mne, mondasz ellent akkor jogerős lesz.Ez után kérhet végrehajtást.

Ha ellent momdasz akkor per lesz belőle.

vevike80 # 2010.02.15. 13:31

És mit jelent pontosan a fizetési meghagyás? Én jelenleg munkanélkülit kapok (GYES után), páromnak nincs igazolható jövedelme. Letilthatják a munkanélkülimből? Nem vagyunk házasok, a párom nevén van a tartozás, valamint a házunk is. Lehet erre esetleg részletfizetést kérni? Szeretnék mindenre felkészülni. Még sosem voltunk szerencsére ilyen helyzetben, és elég kellemetlen.

végrehajtó1 # 2010.02.15. 13:50

FMH:Bíróságra adja be a követelését.Ezt kipostázzák nektek is.Amin rajta van a tartozás összege jogcíme,személyes adatok stb stb..És a felszólítás hogy ha nem értetek ezzel egyett akkor ellent lehet mondani

Munkanélküliből nem tiltanak .
Részletet már a behajtó cégtől is kérhettetetk volna.
De kérhető a bíróságtól és végső soron a vh-tól is.

vevike80 # 2010.02.15. 14:05

Akartunk kérni részletfizetést, de azt mondták, hogy nem adhatnak. Nem indokolták meg, hogy pontosan miért nem. Köszönöm a válaszodat. Remélem azért nem fog nagyon elfajulni a dolog.

kjor # 2010.02.16. 13:07

Szép napot Mindenkinek!

A következőkben kérném a segítségeteket:
Van egy cég, aki több hónapja nem fizeti ki az alvállalkozóját.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne a pénzt behajtani jogi uton. Küldjek fizetési felszólítást? Mi a menete ennek, és mire lehet számítani? Mennyi idő múlva juthatok a pénzemhez? Minek kell szerepelnie a felszólításban, és csak ügyvéd küldheti el vagy én is, mint a cég vezetője?

Elörre is köszönöm a segítséget.

Üdv.

monalisa1 # 2010.02.16. 13:46

vivike80

1. Valószínűleg a hitelező nem járult hozzá a részletfizetéshez. 2. Még a leges- legutolsó pillanatban is lehetséges fizetni - mentendő a házat.

Az hogy valakinek nincs legális jövedelme és abból a letiltás stb. az végül is nemigazán, mert az a lényeg hogy valamiképp de fizessen!

Az a baj hogy ha per meg végrehajtás stb. az rendkívül megnöveli az alaptartozást - beindulhat egy adósságspirál.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.16. 13:53

kjor

A nemfizető cég ellen hivatalos felszámolást kellene kezdeményezni., zárolják a vagyonát, aztán majd sorjában kielégítik az adósait - már ha jut mindeniknek...

Fordulj ügyvédhez.

Ami a fizetési meghagyás kérdését illeti: 1 millió forint alatti követelés esetén ekként, illetve az azon felüli tartásnál közvetlenül a bírósághoz fordulni.

Az ürlap letölhető:
http://www.birosag.hu
és annak a bal oldali "nyomtatványok" menűsorban.

"Mona"
laikus hozzászóló

kjor # 2010.02.16. 15:10

Köszönöm a választ Mona.

Üdv. kjor

Player # 2010.02.17. 14:54

Szebb napot Mindenkinek!

Anyagi nehézségeink okán 900 eFt-os hátralékunk keletkezett a társasházi közös költség rendezetlen fizetése miatt.

Sajnos ma már fizetési meghagyást kaptam a Bíróságtól, amelyben 15 napos fizetési határidő van. Azt mondom, hogy olyan csoda nemigen történhet amely alapján én a fenti tartozásomat 15 napon belül megtudnám fizetni.

Kérdésem, hogy gyakorlatilag mi fog történni ezután?

Megtudom-e előzni azt, hogy a lakásomban lévő pl. ingóságokat elárverezzék egy kerti ingatlan valamilyen formában történő beajánlásával? Amúgy is elakarom adni, vevő is volna rá, de Ő csak akkor tud fizetni nekem, ha egy vagyonmegosztási perből pénzhez jut.

Ha a végrehajtási eljárás keretében árveréssel értékesítenék a kerti ingatlanomat, akkor az ingatlan piaci értékétől, az eladás során mennyire térhetnek el?

Szeretnék szakértő választ kapni, amelyet előre is köszönök.

végrehajtó1 # 2010.02.17. 19:12

Kérdésem, hogy gyakorlatilag mi fog történni ezután?

ha jogerős lesz akkor végrehajtható lesz.

Megtudom-e előzni azt, hogy a lakásomban lévő pl. ingóságokat elárverezzék egy kerti ingatlan valamilyen formában történő beajánlásával?

igen írja le a végrehajtónak(bár ő a nyílvántartásból látja) vagy jelezze a végrehajtáskérőnek hogy van ilyen vagyontárgya

Ha a végrehajtási eljárás keretében árveréssel értékesítenék a kerti ingatlanomat, akkor az ingatlan piaci értékétől, az eladás során mennyire térhetnek el?

Ez esetben a becsérték 50%-ig lehet lemenni.

Player # 2010.02.18. 07:40

Végrehajtó1!

Köszönöm a választ.

Player

ildocska # 2010.02.18. 14:47

Üdvözlök Mindenkit!

Ingatlanunkra végrehajtási eljárást indítottak. Most voltak nálunk a kerületi Önkormányzat Gazdasági iroda Adó csoportjától felmérni a lakást.
Mielőtt még ebbe a helyzetbe kerültünk én is az Önkormányzat egy másik csoportjánál dolgoztam és mivel megismert aki kijött felmérni, nem zárta le a dokumentációt, azt mondta beszéljek a végrehajtóval, kérdezzem meg, hogy a lakás lakottságát figyelembe vegye-e és vegyen-e le rá az értékből. ha 8 millióra veszi az értéket, de le vesz 40 %-ot a "lakottságra", akkor ugye csak 4.8 mill marad mint érték. Mivel szeretném eladni a lakást mielőtt a végrehajtó "vinné" el, azt mondták erre szinte az utolsó pillanatig van lehetőségem. Szóval az lenne a kérdésem, hogy mi a jobb nekem, ha levesz 40%-ot az értékelésnél az Önkormányzat, vagy ne vegyen le. Azt ráírták a dokumentumokra, hogy eladás alatt van. Nagymamámnak még van hátra 1-2 hónapja orvosi szemmel, addig nem szeretném őt költöztetni, de erre azt mondták, az év végéig van időm. A végrehajtót egyszerűen nem tudom elérni, hogy megkérdezzem tőle, mivel azt mondták, nyugodtan hivatkozzak az illető hölgyre az Önk.-tól, hogy Ő kérdezi.
Köszönöm a válaszokat!

ildocska # 2010.02.18. 14:47

Üdvözlök Mindenkit!

Ingatlanunkra végrehajtási eljárást indítottak. Most voltak nálunk a kerületi Önkormányzat Gazdasági iroda Adó csoportjától felmérni a lakást.
Mielőtt még ebbe a helyzetbe kerültünk én is az Önkormányzat egy másik csoportjánál dolgoztam és mivel megismert aki kijött felmérni, nem zárta le a dokumentációt, azt mondta beszéljek a végrehajtóval, kérdezzem meg, hogy a lakás lakottságát figyelembe vegye-e és vegyen-e le rá az értékből. ha 8 millióra veszi az értéket, de le vesz 40 %-ot a "lakottságra", akkor ugye csak 4.8 mill marad mint érték. Mivel szeretném eladni a lakást mielőtt a végrehajtó "vinné" el, azt mondták erre szinte az utolsó pillanatig van lehetőségem. Szóval az lenne a kérdésem, hogy mi a jobb nekem, ha levesz 40%-ot az értékelésnél az Önkormányzat, vagy ne vegyen le. Azt ráírták a dokumentumokra, hogy eladás alatt van. Nagymamámnak még van hátra 1-2 hónapja orvosi szemmel, addig nem szeretném őt költöztetni, de erre azt mondták, az év végéig van időm. A végrehajtót egyszerűen nem tudom elérni, hogy megkérdezzem tőle, mivel azt mondták, nyugodtan hivatkozzak az illető hölgyre az Önk.-tól, hogy Ő kérdezi.
Köszönöm a válaszokat!

ildocska # 2010.02.18. 14:48

Üdvözlök Mindenkit!

Köszönöm a válaszokat!

ildocska # 2010.02.18. 14:51

Üdvözlök Mindenkit!

Köszönöm a válaszokat!

ildocska # 2010.02.18. 14:56

Elnézést, nem tehetek róla, állandóan "tréfálkozik" a rendszer

végrehajtó1 # 2010.02.18. 15:11

Az ingatlan becsértékét az adó és értékbiz. alapján kell meghatározni.
Ha lakott az ingatlan akkor beköltözhetően és lakottan is kell az ön k.-nak megállapítani az "értékét".

Szóval az lenne a kérdésem, hogy mi a jobb nekem, ha levesz 40%-ot az értékelésnél az Önkormányzat, vagy ne vegyen le

Ezt neked kell tudni.
Az ingatlan ha le van foglalva csak a vh keresztül tudod eladni.Na most azt is tudni kellene hogy mennyi a teljes tartozás a járulékos költségekkel együtt mert ha az önk. által közölt adó és érték biz. alapján közölt összeg 70%-a nem fedi be akkor ugyis magasabb értéket fog becsértékként közölni veletek.Hiszen ő sem hülye tudja hogy milyen árak vannak az ingatlan piacon.

A végrehajtót egyszerűen nem tudom elérni, hogy megkérdezzem tőle, mivel azt mondták, nyugodtan hivatkozzak az illető hölgyre az Önk.-tól, hogy Ő kérdezi.

Ez a mese része.Olyan nincs nem tudod elérni.

Miért nem kérdezi meg az önk.-nál dolgozó?
Miért te hivatkozz rá?

Valami nem kerek...

ildocska # 2010.02.18. 16:40

Köszönöm a választ!
A lakás piaci értéke kb 10 mill. Az egyik tulaj 4/5 részére indult végrehajtás, az ugye 8 mill. Ez a végrehajtás 1.7 mill összesen, ( kezesség miatt). DE. Mivel hitelre vettem a lakást, ezért most valószínű be fog kapcsolódni a lakáshiteles bank is. Oda a tartozás 6 mill, tehát árfolyamtól függően nagyjából 7.7-8 mill körül lehet. A valós árverezésig van időm, azt mondta a végrehajtó, személyesen beszéltem vele, keddenként lehet elérni telefonon is, de az Önk. értékbizonyítvánnyal holnapig várnak, hogy tudok-e a végrehajtóval beszélni addig. Elvben lehetne, de a gyakorlatban keddi napon kívül nem lehet vele beszélni. Eladás lesz mindenképp, nekem már az is mindegy, hogy a végrehajtón keresztül adhatom el, nem akarom kikerülni, csak ha én adom el, esetleg jobb áron sikerülhet. A lényeg megszabaduljak már az egésztől és az sem érdekel, ha a lakás is rámegy és esetleg albérletbe kell mennem, de legalább vége lesz már a családi viszálynak is, mert amióta az enyém és a lányomé ez a lakás, csak az megy:(, de ez most mindeggy is, ebből a szempontból. Talán akkor tul képp mindegy is nekem, hogy milyen összeg szerepel az értékbiz-ben, ha még eladhatom én? Csak a Mamát nem akarom költöztetni amíg szegény még van (1-2 hó) Persze utána meg sikerüljön mielőbb eladni.

monalisa1 # 2010.02.18. 17:44

Te valószínűleg jobb áron tudnád eladni mint az árverezési ár, tehát nem lehet közömbös számodra hogy MEKKORA további tartozásod marad vissza a bank felé.

A vevő a végrehajtónak fizet, a különbözet a tiéd.

"Mona"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2010.02.18. 17:54

Talán akkor tul képp mindegy is nekem, hogy milyen összeg szerepel az értékbiz-ben, ha még eladhatom én?

Ha van vevő akkor a végrehajtó árverésen kívül de árverési vétel hatályával adja el az általad megjelölt vevőnek az általatok megállapított becsértéken.De csak akkor ha a befolyó összeg alapján a vh kérők követelése és a vh-tó összes költsége megtérül.

De a nem adós tulajdonostárssal együtt kérhetitek hogy az ingatlant 5/5 (teheát teljes részét)egészét árverezze.Ez esetben jobb árat lehet kapni érte.Természetesen a nem adós tulajdonostárs a pénzét megkapja.

ildocska # 2010.02.18. 19:09

Köszönöm a válaszokat!

domonyis # 2010.02.18. 19:10

Sziasztok.
Segítséget kérek egy bedölt jelzáloghitellel kapcsolatban.
Tények:-a jelzáloghitelt egy pénzintézet finanszírozta
–2 havi lemaradás után 240.000ft büntetőkamatot rótt ki.
– a házat opciós jogként felvásárolta egy ugyanazon a címen lévő KFT
– a 14Mft-os ingatlant 8Mft-ért vásárolta meg és igy még mindig maradt 1,5Mft tartozás
– az ingalant februárban ell kell hagyni ha nem napi 20.000 ft a ködbér

Kérdés: – a KFT azt ajánlotta fel hogy egy ismerősöm lehetőleg nem családtag, vásárolja fel a 1.5mft hitelt a pénzintézettől (1500ft-ért) igy nem lesz tartozás.
– lehetséges e ilyen?
– lehet e bármilyen követelése a pénzintézetnek vagy a KFT-nek a magánszemély felé?
– az APEH vagy PSZÁF beleszólhat e a dologba?
– jogilag lehetséges e?
Vagy kihez lehet fordúlni egy ilyen esetben, hisz a szüleim házát már elvették, most a megélhetésük forog kockán. Egy ügyvéd azt mondta hogy hagyák az egészet a fenébe és kezdjenek pereskedni. A prt 100% hogy elveszítik és vagy 10 évig fizetheti a fizetése 33%-át.
MIt tehetek? mit csináljak?
Kérem valaki segítsen!