jogerőre emelkedett fizetési meghagyás


Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 10:23

Lehet, hogy az én készülékemben van a hiba, de szerintem a bíróságok központi honlapjáról letölthető vh-lapot csak géppel lehet kitölteni. A pdf formátumú, nyomtatható és kézzel tölthető nyomtatvány eltűnt.

gerbera317 # 2014.09.04. 11:13

Beírod gugliba: "502 végrehajtási lap". A legelső találat egy Word-doksi, amit úgy szerkesztesz, ahogy nem szégyelled, de akár ki is nyomtathatod és kitöltheted kézzel.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.04. 11:21

Bocs, én tévedtem. Valójában a költségmentességi nyomtatványokra gondoltam.

Joanna # 2014.09.04. 12:52

Megint köszönök szépen mindent, kedves gerbera317!

A 3/c ponton még dolgozgatok, ezt leszámítva akkor már csak kevés kérdésem maradt.

3/f: "Teljesítési határidő utolsó napja". Ez még mindig homály, én ilyet nem látok a fizetési meghagyáson. Ilyen dátumok vannak csak rajta:

  • Kelteztem én a megíráskor aug.31-én,
  • érkeztette a Bíróság szept.3-án,
  • van rajta egy bíróság általi szept.8, alighanem ez az adósnak továbbküldés keltezése,
  • a záradékban: okt.8-án jogerős és végrehajtható,
  • szintén a záradékban: városnév, okt.15, XY bírósági titkár. :(

Amit még nem tudok: kell-e valami illetéket, bármit fizetnem a benyújtással egyidejűleg? Ha igen, mennyit, hogyan, hová?

Felhívtam az illetékes bíróságot a kézbesítési vélelem és a előzetesen végrehajthatóság miatt, mert nem látok a fizetési meghagyásban erre vonatkozó információt, hogyan tudhatném meg? Az ügyintéző hölgy a vállát rángatta (ezt még telefonon keresztül is lehetett érzékelni), és azt mondta, nem baj, hagyjam üresen.... hát, kíváncsi leszek. Minden mondatát úgy kezdte, hogy "szerintem"....

Ugyanőtőle megkérdeztem, hogy mi van, ha az elévülési időn belül beadom a vh.kérő lapot, de az adós már időn kívül kapja meg. Azt mondta, az úgy jó, a beadás számít, és akkor is, ha valamiért visszadobják nekem.
Ezt vajon vehetem biztosnak?

OFF:

Igen, vaterás ügy volt, és már a főkövetelés is meglehetősen alacsony összeg volt, kb. 2500 Ft. Volt már, hogy nem azt kaptam a Vaterán, amit a leírás alapján várnom lehetett, de végülis a "jó állapot" felfogható egy relatív fogalomként, kinek mi számít annak. Az ilyet le lehet tudni egy rossz értékeléssel. Ez az eset azonban az arcátlanság minden szintjét kimerítette, beleértve a békés úton történő rendezési törekvéseimre adott reakcióit is. Elvi kérdést csináltam belőle, és minthogy bírósággal fenyegetőztem, hát bele is kellett vágjak, mert az illető állt elébe. Javíts ki, ha tévedek, de nincs (vagy akkor legalábbis nem volt) is más (törvényes) lehetőségem, mint végrehajtást kérni, akármennyi is szerepel a lapon. Az sem lett volna olcsóbb, ha leutazom hozzá, és még a verőlegények is pénzbe kerültek volna, valószínűleg többe, mint ez az eljárás.
Úgy gondolom, hogy ha az emberek nem hagynák annyiban, hogy becsapták őket, akkor a semmirekellő csalók nem lennének ilyen pofátlanul magabiztosak.
Nem vagyok érdemben gazdag, meg aztán kihajigálni sem szoktam pénzeket az ablakon, már csak ezért sem tűröm, hogy átverjenek, és megteszem, ami tőlem telik. Remélve, hogy a költségeket nem én viselem a végén, és éppen a kis összeg miatt valószínűsítem a behajthatóságot is. Az úrnak lenni tudást meg nem tudom, hogy érted. Az én szüleim egyszerűen csak kiálltak magukért, ha kellett. Én otthonról ezt hoztam .
Két, számomra hasonlóan vérlázító hagyatékos pernek is nekiugrottam már egyedül (igaz, azok nagyobb összegek voltak, bár sokan azt is hagyták volna a fenébe a helyemben), és sikerültek, ezért én egyelőre bízom az igazságszolgáltatásban, még ha kicsit nehézkes is eredményre jutni. Lehet, hogy ha ügyvéd lennék, és sokat járnék a bíróságra, akkor más lenne a véleményem, de én jelenleg bizakodó vagyok. A szűk keresztmetszetet az adós személyes adatainak megszerzésében látom.

Joanna # 2014.09.08. 01:03

Sziasztok, megint eszembe jutott valami.
Most már megszereztem az adós személyi adatait, és nekiálltam kideríteni a hiányzó válaszokat a maradék kérdéseimre.
Túrtam-fúrtam az Internetet, és beleszaladtam egy ilyenbe: X1 átutalási végzés (végrehajtási lap helyett).
Ahogy olvasom, gyorsabb és költséghatékonyabb.
Elméletileg tudom a fickó személyi adatait is és a bankszámlaszámát is. Legalábbis azt, ami 2010. elején volt neki.

  • Van-e valami akadálya, hogy én inkább egy ilyet adjak be a Bíróságnak?
  • Illetve: ha netán ez a régi bankszámla már nincs meg, akkor buktam az illetéket, és kapok valami sikertelenséget tartalmazó határozatot és akkor aztán tényleg végrehajtási lapot kell beadjak? Vagy a személyi adatok birtokában kiderítik nekem az új bankszámlaszámát és arról szedik be?
  • Illetve, ha nem él már a számlaszám és ezért nem siekrül, attól ez még egy végrehajtási cselekmény, ami megszakítja az elévülési időt, ugye?

Köszönettel:
Anna

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.08. 05:14

Lehet azt is.

Joanna # 2014.09.08. 05:56

Köszönöm! :)

Joanna # 2014.09.08. 07:26

Valaki meg tudja mondani, hogy ennek sikertelensége esetén mi a helyzet, mind anyagilag, mind elévülési határidőileg? Október 8-án telik le a jogerőre emelkedéstől számított 5 év. Köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.08. 07:35

Ha beadtad a kérelmet, nem fog elévülni.

Joanna # 2014.09.08. 13:11

Sziasztok. Miért tűntek el a hozzászólások abban a témában, amit az átutalási végzés ügyében tettem fel?
Valami rosszat mondtam? Mennyivel rosszabbat, mintha a vh-kérő lapról kérdeznék? Mindkettő a jogerős és végrehajtható fmh.-t követi, nem?

Joanna # 2014.09.08. 13:20

Jé, most meg itt vannak, pedig frissítettem többször is a képernyőt... akkor meg vagyok nyugodva, bocsánat.

Joanna # 2014.09.08. 13:22

Köszönöm, Immaculata.

Joanna # 2014.09.09. 06:43

Hogyan töltsem ki a "teljesítési határidő utolsó napja" rovatot, ha nincs a fiz.meghagyáson rajta sem ez a dátum, sem az, hogy az adós mikor vette át a papírkáját?

gerbera317 # 2014.09.09. 06:57

A fizetési meghagyásnál a jogerőre emelkedés és a fizetési határidő napja megegyeznek.
Egyébként nem az a lényeg, hogy mikor volt ez, hanem hogy eredménytelenül eltelt-e, ez ugyanis a végrehajtás elrendelésének egyik feltétele. Úgyhogy akár ezt is odaírhatod: "eltelt".

Joanna # 2014.09.09. 07:01

Csodálatos, köszönöm. :)

Joanna # 2014.09.09. 23:20

Elkészültem az átutalási végzést kérő lappal.

Pici kérdés: az illeték összegét, amit bélyegben lerovok, a bíróság fogja beírni magának a 3/i sorba, és ezért nem kell szerepeltetni a 3/k-ban?

A saját öt évvel ezelőtti hülyeségem miatt egy utolsó dilemmám még támadt: még a fizetési meghagyás beadásakor rossz kamatlábat néztem ki (vagy nem tudom, miért, de tény, hogy 2009.06.12-i kezdetre vonatkozóan 10%-ot kelett volna megadni, és én 9,5-öt adtam meg, ami a következő jegybanki kamatláb volt a listában).
Most aztán nem tudom, hogy ragaszkodnom kell-e a megadott 9,5-höz, hiszen az emelkedett jogerőre, vagy jobban teszem, ha javítom 10%-ra, mert utánaszámolnak a bíróságnál vagy a banknál, és bele fognak kötni, hogy az nem egy jó adat és visszadobják, elutasítják, mittudomén...
Nekem úgy logikus, hogy ha kevesebbet kérek, abból baj nem lehet, mert a 9,5-tel végülis magamat csaptam be, és miért ne lehetnék én jószívű a saját kontómra? De hát nyilván a kutyát nem érdekli, hogy én mit gondolok.
Ha ez nagyon grízes így, akkor szerintem nem fogom kérni a kamatokat. :(

És pár formai kérdés:

  • Ugye 5000 Ft-nyi illetékbélyeget vegyek és ragasszak fel a beadványra? (10 ezer sincs a behajtandó összeg)
  • Szívesen igazolom a beadással kapcsolatos költségeimet, csak nem tudom, hogy a számlasmásolatot elég 1 példányban betenni a borítékba, vagy mindegyik példányhoz kell 1-1-et csatolni?
  • A jogerős fizetési meghagyás másolatát ugye nem kell küldenem, előszedik ők maguknak?

Még ezekre írjatok választ kérlek, ha van egy percetek. Megígérem, hogy utána lekopok.

edenke74 # 2014.09.15. 16:44

Sziasztok szeretnék segítséget kérni.A lányom 16 éves és kapott egy levelet a MOKK-tól amit én vettem át mert suliban volt.kinyitom hát majd elájultam fizetési meghagyás volt a levélben,mint kiderült többször is megbüntették tömegközlekedési járművön.a gond az hogy felszólító leveleket nem kaptunk azaz hogy valószínű hogy az állandó lakcímünkre küldték nem pedig a bejelentett tartózkodási helyre,érdeke módon ez a levél jó helyre jött.mivel gyermekem 16 éves,tanul nincs semmilyen jövedlme szeretném kérdezni hogy kin fogják a követelést behajtani rajtam mivel én vagyok a törvényes képviselője?Én jelenleg GYED-en vagyok ami ugye nem vongható végrehajtás alá ezen kívül a családi pótlékot kaponm még,mindkettőt bankszámlára,utalással.kérnék a közjegyzőtől részletfizetést de az is díjköteles és azt írják a levélben 5000-15000ig van a díj,amit nem tudok kifizetni azonnal 15 napon belül a kérelem beadásával együtt.Szeretném a segítségeteket kérni az ügyben,mit tudok tenni ebben az esetben,nem sok pénzből élünk albérletben és 2 kiskorú gyermek van.mit tudok tenni az idő nagyon sürget.köszönöm előre is a segítséget.Üdv:Móni

Grave7 # 2014.09.15. 21:28

@edenke74-nek másik fórumban érkezett már válasz: http://www.jogiforum.hu/forum/20/17226 .

@Joanna: A végrehajtási lapon általában már előre beírja a végrehajtást kérő (3/i-be), ebből nem szokott probléma lenne - de szerintem a bíróság automatikusan javítja, ha rossz helyen van feltüntetve (Vht. 19. § (2) ). 3/k akkor lenne pl. ha hiteles kiadmányokat kellene beszerezned a fizetési meghagyásról és azok költségét érvényesítenéd.
Kamat: a jogerős fizetési meghagyáshoz kötve vagy, az abban lévőnél többet nem követelhetsz (kivéve, ha újabb fizetési meghagyást nem adsz be); a kevesebb nem probléma. Ha a bíróság nagyon alapos, a 9,5% kamatot át fogja írni Ptk. szerinti kamatra - még mindig, Vht. 19. § (2).

  • igen, 5.000 Ft
  • szerintem elég 1, ha a bíróságnak több kell majd, hiánypótol vagy másol
  • ha ugyanaz a bíróság, akkor nem kell
Joanna # 2014.09.15. 23:17

Grave7, nagyon szépen köszönöm!
Akkor az 5000-ret beírom a 3/i-be, és kiveszem a 3/k-ból.
(3/k-m is marad még azért, mert az adatnyilvántartóból nem ingyen adták ki az adós adatait, meg a postaköltség is lesz).

Mindenkinek mégegyszer köszönöm a sok segítséget! :)

adri6 # 2017.05.09. 10:51

Szép napot! Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.
Bíróságon volt már egy elmaradt telefonos kötbérünk. Most kaptuk a bíróságtól, hogy:
"a jogutódlást megállapító 2. sorszám alatti végzés... jogeröre emelkedett és végrehajthatóvá vált." (Jogutód az EOS lett)
A bírósági levélben meghatározott összeget (140e Ft) az EOSnak már idöközben átutaltuk. Viszont az EOS leveleiben már ezen felül egy +100.000 Ft-os összeg is szerepel.
Mire számíthatunk a jövöben? Követelhetnek többet? Vagy újabb bírósági per kezdödhet vagy ez folytatódhat?

Köszönöm elöre is. Üdv,Adrienn

gerbera317 # 2017.05.09. 11:20

A választ megkaptad a másik (Eos Faktor) topikban.

zsuzsoca69 # 2017.11.15. 20:22

Tisztelt Fórumozók!
Sajnos ma este az alábbi felszólítást kaptam, kérnék véleményt, tanácsot, mit tudok tenni:
Tisztelt Punk Zsuzsanna !

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az ingatlanhirdetési szerződési kötelezettségéből eredő fizetési kötelezettségének a többszöri felszólításunk ellenére huzamosabb idő óta sem tett eleget.

Az Ön, cégünk felé fennálló tartozása:

27000 Ft

tőketartozás, valamint ezen összegnek a késedelembe esés napjától a megfizetésig számított szerződésben foglalt napi 1%-os késedelmi kötbérvonzata, továbbá az Ön részére korábban elektronikusan kiküldött fizetési felszólítások szerződésben rögzített díja. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a fenti tartozását engedményeztük a Weltimmo Ltd -re (of Suite 9, Ansuya Estate, Revolution Avenue, Viktoria, Seyshelles).

Az engedményezés a Ptk. 6:193 § alapján történt.

Az engedményezéssel egyidejűleg a követelés azonosításhoz és érvényesítéséhez szükséges információk az Engedményes, mint a követelés új jogosultja részére a Ptk. 6:193. §-a, 6:194.§ (2) bekezdése alapján átadásra kerültek.

A Ptk. 6:198 §-a alapján a jelen értesítés kézhezvételét követően Önnek az Engedményes, vagy Megbízottja részére kell a fenti kötelezettséget teljesítenie.

Ezen teljesítési utasítás kézhezvételét követően, befizetését jogszerűen az Engedményes megbízottja, a My-Immoviva Kft; mint az Engedményes megbízottja felé teljesítheti. Amennyiben ez, jelen értesítésünk kézhezvételétől számított nyolc napon belül nem történik meg, úgy minden további értesítés nélkül a követelés jogi úton érvényesítésre kerül.

Egyúttal értesítjük, hogy az engedményezéssel egy időben az Ön személyes adatai (Név, cím, telefonszám, e-mail cím, a hirdetés adatai) átadásra kerültek az engedményes és a követeléskezelő részére, a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

A befizetéskor kérem, szíveskedjen jelezni a befizető azonosítóját:

26919

A megbízott elérhetősége:

My-Immoviva Kft.
9493 Fertőboz, Fő u. 48
E-mail: myimmoviva@gmail.com
Bankszámlaszám: 11737083-21336205 OTP

Tisztelettel:
Engedményező, mint a követelések jogelődje
Immo-advert S.R.O, Ul.gen. Klapku 68/43 94501 Komarno

Picit utána olvastam a neten, ahol bizonyos Weltinno Ügyről olvasgattam, de sajnos nem találtam olyat, hogy a felszólított ügyfél mit tud tenni.
A levélben lévő leírás ellenére, soha nem kaptam felszólítást tőlük, azt sem tudom milyen hirdetésről beszélnek, anno még 10 éve talán adtam fel hirdetéseket, de azóta tuti nem.
Várom a tanácsokat.
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.16. 06:36

a felszólított ügyfél mit tud tenni.
Ehet, ihat, ölelhet, alhat, sőt, ha tetszik neki, a mindenséggel mérheti magát...

drbjozsef # 2017.11.16. 08:57

zsuzso,

egyet tegyél : figyelj a postaládádra, és ha beleesik egy fizetési meghagyás egy közjegyzőtől, akkor annak időben, 15 napon belül mondj ellent elévülésre hivatkozva.

Minden más ilyen szarsággal ne is foglalkozz. Ez a levél egy rossz vicc. Bepróbálkoznak. Felejtsd el.

drbjozsef # 2017.11.16. 09:01

zsuzso, olvasd el ezt, és a kommenteket is, egészen friss ropogós. Nem csak nálad próbálkoznak, biztos szétszórtak párezer levelet, ha csak tízen fizetnek, már megérte (és fognak is nem kevesen valszeg) :

http://homar.blog.hu/…lanbazar_com