Fedezet elvonás?


Bibia # 2010.05.29. 17:36

Tisztelt végrahajtó,hátha tud segíteni,Van egy lakáshitellel terhelt lakásom amit anyósom megvásárol tőlem tehát ő lesz a tulajdonos én pedig haszonélvező a befolyt összeget egy nagyobb tartozásomra fogom fordítani ami csak részben fedezi azt tehát kb 8 milliós tartozásom van kezességből+ magánszemély adott kölcsön jelenleg havi 300 ezerrel törlesztem ebből a 8 milliós tartozásból akkor lemegy kb 3- 3,5 millió.Így is sok marad jelenleg egyedül nevelem a 2 gyerekemet mozgásérült vagyok van egy hitellel terhelt autóm is.Jelenleg még fizetem,de a kérdés az ha a magánszemély bíróságra viszi a dolgot mert azzal fenyeget akkor fedezet elvonásnak minősítik majd azt hogy az ingatlant anyósom megveszi?Ez kb 2 héten belül történne meg jelenleg semmiféle végrehajtás nincs ellenem,de előbb utóbb lesz mivel hónapról hónapra nő a kamat és az az összeg amit a magánszemély követel tőlünk.

Kérdésem elvehetik így a házunkat?
A kocsimat elviheti a végrehajtó kb 1 milliót ér és 1,5 a tartozás rajta:(mozgássérült vagyok azzal járok dolgozni
A gyerekek holmijait is elviszi ha foglal?Teljesen átlagos berendezésünk van semmi extra plazma tv vagy bőr sarokülő nincs kb 80 évekbeli bútorok
Megelégszik a fizum felével ez kb-70-100 ezer forint lenne a havonta.Vagy a gyerektartást és a családit is elviszi? Sajnos már nincs mim amit eladjak mindent eladtam de így is még rengeteg a tartozásom.Egyáltalán hogy megy egy foglalás ha otthon vannak a gyerekek elszedik tőlük ami náluk van?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.29. 18:30

A lakáskölcsönöket általában jelzálog biztosítja. Akkor pdig az eladás mit sem ér.

végrehajtó1 # 2010.05.29. 18:37

Kérdésem elvehetik így a házunkat?
A kocsimat elviheti a végrehajtó kb 1 milliót ér és 1,5 a tartozás rajta:(mozgássérült vagyok azzal járok dolgozni
A gyerekek holmijait is elviszi ha foglal?Teljesen átlagos berendezésünk van semmi extra plazma tv vagy bőr sarokülő nincs kb 80 évekbeli bútorok
Megelégszik a fizum felével ez kb-70–100 ezer forint lenne a havonta.Vagy a gyerektartást és a családit is elviszi? Sajnos már nincs mim amit eladjak mindent eladtam de így is még rengeteg a tartozásom.Egy­általán hogy megy egy foglalás ha otthon vannak a gyerekek elszedik tőlük ami náluk van?

  • Ahhoz hogy vh alá kerüljön a pert kell indítani ön ellen és meg kell nyernie az illetőnek.Ekkor az anyós köteles lesz tűrni a végrehajtást.Ha az anyós ténylegesen dokumentáltan veszi meg (van bizonyíthatóan pénzmozgás, ön adózik is utána) akkor nem fogja elveszíteni a pert.

Bár nyugisabb lenne a helyzet ha nem közelki hozzátartoző venné meg.

  • a kocsit elvinni sok értelme nem lesz, mert eladása esetén a hitelezőbank kapja meg a pénzt.Ez csak arra jó hogy az adóst rászoritsa a fizetésre.Bár ha ténylegesen mozgássérült a gépkocsi akkor nem fogják lefoglalni.
  • a gyerek holmik és a régi bútorok nincsen veszélyben
  • ha egy tartozása van akkor 33%-ot fognak tíltani ha több akkor 50% is lehet.
  • gyerektari-családit kérje nem nevén lévő bankszámlára utalni.

A foglalás lényege hogy a vh a helyszinen foglalásijegyzőkönyvet vesz fel ebben összeírja a lefoglalható és a nem lefoglalható ingóságokat.Az ott lakok számát rögzíti az életkörülményeket stb..

Az ingatlannál és a gépkocsinál nem szükséges a helyszinieljárás.

végrehajtó1 # 2010.05.29. 18:39

Van egy lakáshitellel terhelt lakásom amit anyósom megvásárol tőlem tehát ő lesz a tulajdonos én pedig haszonélvező

Ahogy KBS írja amit írtam csak akkor van értelme ha a lakásról lekerül a jelzálog(Pl: kifizetik a bankot már ha a banknak van rajta)

Bibia # 2010.05.29. 18:43

Valóban megveszi mert kapok 1 millió kp + a hitelt is kiváltja egy másik hitellel és onnan is jön 2-2,5 millió forint.Ez már pénzmozgásnak számít? Tehát nem ajándékozás lenne.Jelenleg is velünk él mivel az ő házát már elvitte a bank a fia tartozása miatt. A volt férjem (a fia) jelenleg ausztráliában van csak gyerektartást küld havi 40 ezret.Én meg fizetem a tartozásokat amit még a házasságunk allat közösen vettünk fel.

Akkor bele se kezdjünk a ház eladásba?

Bibia # 2010.05.29. 18:57

Lakáslízing estén is elvihetik?
őszintén szólva nem szeretném a házat elveszteni vagyis szeretek itt élni ha lenne más megoldás akkor már megtettem volna eddig közel 15 millió forintot fizettem ki ezekre a tartozásokra:(

végrehajtó1 # 2010.05.29. 19:02

Szerintem vágjon bele.

De a perekben (már ha egyáltalán lesz) sok furcsaság elő szokott fordulni.Hát még a bírói itéletekben...
De azért konzultáljon hozzáértő jogásszal.

Bibia # 2010.05.29. 19:11

őszintén szólva nem szeretném anyósomat olyan helyzetbe hozni,hogy tényleg kitesznek minket.Elméletileg írásban megeggyztem a hitelezőmmel hogy havi 50 ezerrel fizetem a tartozást ez tartott előző hónapig azóta már havi 90 ezret kér ezt nem bírom fizetni.Bíróságtól lehet kérni erre az írásos megállapodásra,hogy vissza állítsák a havi 50 ezres törlesztést?

Így is nagyon érdekes mert kamatmentes kölcsön volt amire vissszamenőleg számolt kamatot. tehát volt 4 mill tartozásom amit 2008 szept kaptam 2010 januárig de mivel nem tudtam fizetni ezért visszaszámolt 11% éves kamatot 2008 szept ig és azt ún feltőkésítette és innentől számítva szerinte már 4.5 millióval tartozok amire évi 25% kamatot kér amire adta a havi 50 ezres megállapodást de nincs végső időpont magyarán szerintem életem végéig fizethetem:(De most meggondolta magát és szóban vagyis telefonon már 90 ezret kér havonta mert nem tud megélni.

Bibia # 2010.06.02. 17:07

Anyósom most megijedt hogy tényleg fedezet elvonást követünk el,hogy tudjuk bizonyítani hogy nem? a bank 7,5 millió hitelt ad a nyugdíjjára+1 millió forintot utal bszámlán ez viszont nem fedezi az összes tartozásomat.Csak egy részét.Van egy megállapodásom,hogy havi 50 ezer forintot fizetek a hitelezőmnek ha minden hónapban kifizetem akkor ez fedezetelvonás és börtönbe megyünk?Vagy csak akkor lenne az ha nem lenne pénzmozgás?3 megállapodás született köztem és a hitelezőm között az első ügyvéd előtt itt nincs megjelölve semmi fedezet a második kettönk között hogy ha eladtam a lakásokat és nem neki utalom a pénzt akkor eladhassa azt amiben lakunk.Utána született egy 3 is amelyben megegyeztünk a havi 50 ezres törlesztésben.De itt már nem kért fedezetet.Azóta már előtörlesztettem+ rendesen fizetek és ez az eladás után is fenn fog állni.Tehát eddig is szándékomban volt fizetni és ezután is fogom fizetni.

2 ügyvédet is kérdeztünk 1 szerint fedezet elvonás a másik szerint nem.

végrehajtó1 # 2010.06.02. 18:27

akkor ez fedezetelvonás és börtönbe megyünk?

A fedezetelvonás nem büntetőjogi fogalom.Hanem pert indítanak és ha bebizonyosodik jogerősen a fedezetelvonás akkor a tulajköteles tűrni a végrehajtást.
Senki nem megy börtönbe:)

Bibia # 2010.06.02. 18:38

akkor jó:)

Vagyis nem mert utcára kerülünk de jobb mint a börtön.

alfréd245 # 2014.12.24. 16:23

Sziasztok.
Nagyapám elhunyt,hamarosan lesz a hagyatéki tárgyalás.Apám a testvére, és a mamám az örökösök.Apámnak rengeteg adóssága van, több millió forint a nav felé, bankok felé is.Ebből kifolyólag azt tervezi,hogy nem fogja elfogadni az örökséget, hanem ajándék formájában oda adja az édesanyjának.Annyit kell még apámról tudni,hogy semmi sincs a nevén, semmi tulajdona nincs.
Kérdésem az lenne, hogy ha a nav, vagy a bankok, vagy akármelyik hitelezője megtudja, hogy "menekítette az örökséget" azért adta oda ajándékba, elképzelhető hogy eljárás fog indulni ellenne, peres ügyként kivizsgálják hogy fedezetelvonás történt-e?
Szerintetek ez az???

Babó02 # 2015.01.25. 15:21

Kérdésem az lenne, hogy tartozás fedezet elvonásnak számít e, ha az adósom, azzal akadályozta meg a tartozása behajtását, hogy a 2. fokú ítélet után, rátette az ingatlanára a lánya és fia haszonélvezeti jogát. Ezzel az árverezés nehezítését, mivel, senki nem fog megvenni így egy ingatlant. Ez bűncselekménynek számít? Ha igen hol kell ezt jelentenem? Választ előre is köszönöm!

gerbera317 # 2015.01.26. 07:48

Ez egyfajta fedezetelvonás, bár a Ptk. ezt az esetet nem nevesíti, hanem csak az ajándékozást.

Ha a jelzálogjogosult bank engedte a haszonélvezetek bejegyzését, akkor valószínűleg csak úgy járult hozzá, hogy az ingatlanból történő kielégítés során a haszonélvezők a haszonélvezetükkel felelnek.
Arra kell tehát törekedni, hogy a bank is végrehajtást kérő legyen. Ehhez el kell indítani az adós ellen a végrehajtást, majd amikor a bank is bekapcsolódott az eljárásba, a haszonélvezetek már fabatkát sem fognak érni - feltéve, hogy helyes a feltételezés. Téged a dolog csak annyiban izgasson, hogy a bank kielégítése után neked jut-e bármi is...

Miért kellett ezt több helyen is megkérdezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.26. 08:11

A jelzálogjog bejegyzése után létrehozott haszonélvezet nem marad fenn árverési vétel esetén.

gerbera317 # 2015.01.26. 09:49

Igaz. Azonban a bank bevonására a végrehajtásba mindenképpen szükség van.

MrWatson # 2015.01.26. 18:24

A haszonélvezet rátétellel kapcsolatban felmerülhet a kérdés hogy szívjóságból (ingyenesen) vagy ellenérték fejében történt?

Van olyan hogy "relatív hatálytalanság". Ha ingyenesen lettek haszonélvezők és nem elég a terhelt ingatlan és adós egyéb vagyona a teljesítésre, akkor felelnek a haszonélvezők is a haszonélvezetük erejéig és a szerződésük a haszonélvezetre relatíve hatálytalan a végrehajtást kérőre nézve ha a követelés már jogerős volt és adós tudott vagy tudhatott róla.

Babó02 # 2015.01.26. 20:18

Köszönöm a válaszokat!

Liliom00 # 2015.03.26. 11:06

Kedves szakértők!

Érdeklődnék, hogy több tulajdonossal rendelkező ingatlan eladása esetén ha az egyik tulajdonos ellen végrehajtás indul az eladást megelőzően, akkor számíthat e arra, hogy a bank, aki követel megtámadja az eladást, és ebből bármilyen probléma lehet?
Köszönöm

gerbera317 # 2015.03.27. 07:32

Számíthat rá. Hogy milyen mértékben, az attól függ. Ha fedezeti ingatlan, akkor biztos lehet benne (bár, akkor nem értem, hogyan tudja eladni). Ha nem fedezeti ingatlan, akkor kicsi az esélye, hogy a bank egyáltalán tdomást szerez az elvonó jellegű ügyletről, de a lehetőség akkor is fennáll.

Liliom00 # 2015.03.31. 08:50

Köszönöm a választ! Nem, egy bedőlt gépjárműhitelről van szó. A másik tulajdonostól visszavette a bank az autót, és most kezd követelni.
A többségi tulajdonos (mi) szeretnénk eladni az ingatlant, amiben mi élünk, a másik tulaj nem élt sosem.
Bízom benne nekünk problémánk ebből nem adódhat, ha az eladásig nem jegyeztet be a rajta követelő bank jelzálogot...

gerbera317 # 2015.04.01. 06:30

ha az eladásig nem jegyeztet be a rajta követelő bank jelzálogot...

De hát miért is jegyeztetne? Ha végrehajtás indul, a végrehajtó az, aki lefoglalhatja az adós tulajdoni illetőségét, ha az még akkor az adósé. Ha már nem az adósé, arról a végrehajtó tudomást sem szerez.

emilianozapata # 2015.05.23. 16:01

Kedves Szakértők!

Szüleim jelzáloggal terhelt ingatlanán 3 kisebb összegű végrehajtási jogot jegyeztek be egyéb nem fizetett tartozások miatt (hitelkártyák).

A jelzálogos hitelt eddig is fizették rendesen és a jövőben is tudják fizetni. Testvéremmel úgy döntöttünk, hogy kifizetjük a végrehajtás alatt lévő tartozásokat és töröltetjük a vh jogokat a tulajdoni lapról, hogy "tiszta" legyen és ne tudjanak elindítani egy esetleges árverezést a tartozások rendezésére (fizetik egyébként a végrehajtóknak a részleteket, de sose lehet tudni...)

Vannak további tartozásaik is, amit rendesen fizetnek most banknak, faktoring cégnek és egyik sincs végrehajtás alatt, viszont ezen tartozások összege elég magas.

Szeretnénk az ingatlan tulajdonjogát ajándékozási szerződéssel szüleinktől átvenni (a jelzálog hitelező bank hozzájárul ehhez természetesen), legfőképpen azért, mert nem szeretnénk, hogy ha esetleg bármelyikük is meghal, akkor azért kelljen lemondanunk az örökségünkről, mert az örökül hagyott rész mellé örökölünk irreális összegű tartozást is.

A kérdésem az lenne, hogy ha megtörténik az ajándékozás és esetleg nem tudják fizetni a jövőben ezeket a "nagy" tartozásaikat és végrehajtásra kerül sor, kérheti-e a végrehajtó a bíróságtól az ajándékozás érvénytelenítését arra hivatkozva, hogy az ajándékozás idején sejthető volt, hogy a fennálló egyéb tartozásaikat vélhetően nem tudják majd kifizetni?

Tehát arra gondolok, hogy a végrehajtó tudomást szerez arról, hogy volt egy ingatlan, amin a tartozás behajtható lett volna árverezéssel, de az "elvonásra" került, így a tartozás már csak az ingóságokon és a fizetésletiltáson hajtható végre, ami viszont neki nem elég a behajtandó összeg nagysága miatt.

Még egyszer hozzáteszem, hogy ezek a jövőben várható "bebukó" tartozások jelenleg fizetve vannak és mindegyik hiteltartozás szabad felhasználású, nem jelzálog alapú tartozás, tehát nem követeltek egyikhez sem ingatlanfedezetet szerződéskötéskor. (Kisebb összegű hitelkártya és személyi kölcsön tartozások egyébként, kérem kíméljenek a "minek vettek fel ennyi kölcsönt" és hasonló mélyenszántó hozzászólásokkal, mert ezekre én sem tudok értelmes választ adni, csak próbálom menteni, ami menthető...)

gerbera317 # 2015.05.27. 08:00

Igen, ez fedezetelvonás, ami támadható polgári úton is, és szankcionálható büntető úton is.

Dr.Attika # 2015.05.27. 11:32

Nem ez nem fedezetelvonás. Tehermentes, de még végrehajtási joggal terhelt ingatlan is szabadon elajándékozható. Az utóbbi esetben a megajándékozott köteles tűrni a kielégítést.