Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


karszih # 2021.01.11. 14:43

Üdv! Lehet sokszor feltett kérdés, kérem nézzék el, nem találok pontos infót, ezért szeretnék segítséget kérni!

MBVK.-n nyert licit esetén, hogyan vehetem birtokba az ingatlant, olyan tekintetben, hogy 1/1 tulajdoni hányad, nincs haszon élvező, tehermentesen és beköltözhetően van hirdetve, viszont jelenleg az adós benne lakik!

..elvileg ha jól tudom,sikeres licit esetén 15 napon belül ki kell fizetnem az ingatlant, ez rendben van, de mi lesz a bentlakóval, milyen jogai vannak kinek a kötelessége és költsége kiköltöztetni, én betudok e költözni azonnal a 15 nap elteltével? Sajnos minden hasznos információra szükségem lenne, köszönöm! Ha Bp.-en tudtok esetleg olyan jogi személyt, aki ebben tud rugalmasan segíteni, azt is szívesen fogadom!

gerbera317 # 2021.01.11. 14:55

nem találok pontos infót
Ez a topik szinte csak erről szól, és nagyjából két képernyőnyi görgetésenként egyszer le van írva. Talán most jött el a 2 képernyő vége, tehát:
Az adósnak - ha mást halasztásra okot adó körülmény nincs - az árverést követő 30. napig kell ingóságaitól kiürítve elhagyni az ingatlant, és biztosítani, hogy a végrehajtó azt a vevőnek átadhassa. Ha ezt elmulasztja, a 30. napot követő 15. napig kérelmezheti a vevő a végrehajtótól a kiürítést. A végrehajtó a kérelemről 8 napon belül értesíti az ingatlan fekvése szerinti jegyzőt, majd az innen számított 60 nap elteltével intézkedik a kiürítés iránt. Ha ez április 30. előtti téli időszakra esik, akkor a kiürítést április 30-át követő időszakra halasztja el.
Ez a rengeteg képernyő-koptatás elkerülhető lenne, ha a vevő az árverési jegyzőkönyv aláírásakor - csak úgy mellékesen -megkérdezné ugyanezt a végrehajtót...

karszih # 2021.01.11. 15:32

Tisztelt gerbera317!
Köszönöm segítségét! A végrehajtóval többször is felvettem a kapcsolatot, de nem állnak megfelelően szóba illetve nem adnak megfelelő tájékoztatást.. azt a választ kaptam, hogy akár évekig elhúzódhat egy ilyen procedúra, mert az adós bármikor megtámadhatja a kilakoltatást.

Azonban, ha jól értelmezem, amit írt.. ez kb. max 6 hónap alatt mindenképpen lezáródik. Ha egyáltalán van ilyen és nem kell megvárnom az adós kiköltözését, akkor melyik szakaszban van jogom, lehetőségem a beköltözésre?

gerbera317 # 2021.01.11. 15:40

ez kb. max 6 hónap alatt mindenképpen lezáródik
Milyen "max 6 hónap"? Én ilyet nem írtam.
mert az adós bármikor megtámadhatja a kilakoltatást.
Az igaz, hogy megtámadhatja, de az is igaz, hogy annak nincs halasztó hatálya. Netán friss hús az eljáró végrehajtó, vagy csak nem megfelelő személlyel beszéltél?
Ha (...) nem kell megvárnom az adós kiköltözését, akkor melyik szakaszban van jogom
Nincs jogod. se lehetőséged. Amíg az adós ott lakik, te oda be nem mehetsz. Ezért kell őt a végrehajtónak előbb kiraknia.

karszih # 2021.01.11. 16:06

A 6 hónapot nem Ön írta, viszont a felsorolt határidőkre vonatkozóan ezt vontam le, hogy max 6 hónap alatt kiforrja magát..

Viszont azt nem értem, ha nincs halasztható hatálya, a kiköltöztetésnek, de az adós pert indít, ami évekig húzódhat, akkor hogyan tudom mégis kiköltöztetni pár hónap lefolyása alatt, ha nem záródott le a per?!

gerbera317 # 2021.01.11. 16:14

ezt vontam le
Ha ma veszel egy ingatlant, akkor az adóst a végrehajtó május 3-án onnan kirakhatja. Márpedig az nem 6 hónap.
de az adós pert indít, ami évekig húzódhat
És mire indítana pert? Ítélt dologban, ami már végrehajtási szakban van, annak is a vége felé? Jó, láttunk már karón varjút, de ne ez legyen a kiindulópont.

karszih # 2021.01.13. 15:27

Köszönöm Gerbera!
Azért tértem ki erre a perre, ugyanis itt a forumon sok esetet olvastam ezzel kapcsolatban, hogy emberek szinte tönkre mennek azzal, hogy egyszerűen nem tudják birtokba venni azt, ami a tulajdoni lapon már rég a tulajdonuk, ugyanis az adóst nem tudják kitenni, annak ellenére, hogy a 30-45 nap között írásban kérték a kiürítést, birtokba adást.
GERBERA: Valahol Öntöl olvastam egy olyat, megpróbálom idézni, " egyszerű ember, aki nem jártas a dolgokban ne is foglakozzon a páratlan vagy páros számokkal " ez alatt, mit értett, a végrehajtási ügyszámban van egy meghatározó tényező, amit jobb ha figyelembe veszünk az eljárás lebonyolítása miatt?

HA szabad ilyet, akkor megragadnám az alkalmat, miszerint: A FORUMON TÖBB OLYAN SZEMÉLY VAN, AKINEK EZ A MUNKATERÜLETE. HA VAN RÁ MÓD, (TERMÉSZETESEN DÍJ ELLENÉBEN), AKKOR ÉLNÉK A LEHETŐSSÉGGEL, MISZERINT A KEZDETEKTŐL FOGVA SZERETNÉM HA JOGI SZEMÉLY KÉPVISELNE! e-mailen várom az esetleges segítséget, ezzel kapcsolatban!

Esetemben, ismételt árverésről van szó, 50%-minimáláron. 1/1 tulajdon, jelenleg tulaj lakja, de beköltözhető, tehermentes, nincs haszonélvező.
Előleg befizetésre került, azonban még érvényes licitet nem tettem, 1 hónapom van még, várok.

Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy mi határozza meg az 50%-minimálárat? Tudtommal a nem lakóingtalan esetében lehet kikiáltási ár 70% alatt, viszont ez lakóingatlan, esetleg a többszöri sikertelen árverés miatt került megállapításra az 50%-?

A tulajdoni lapon 2011-2012-ben banki jelzálog került bejegyzésre devizahitel miatt, ezzel párhuzamosan illetve azóta tetemes összeg került felhalmozódásra, ebből fakadóan több végrehajtás van folyamatban.
Esetemben az április 30-val lejáró moratóriumot kell figyelembe venni VAGY a devizahitel ezt kitolja, ha igen mennyivel? Az adós valószínűleg, mindent megfog tenni, hogy keresztbe tegyen.. Van esélyem a teljes procedúrát lerendezni 2021.05.03-tól számított pár hónapon belül vagy években kell számolnom? Köszönöm és elnézést kérek tudatlanságomért!

Robiiot # 2021.01.13. 16:08

Szerintetek a 2021-es szabályok szerint mikorra várhatóak az első árverési hirdetmények? Ingóság gondolom hamarabb lesz.

papinianus88 # 2021.01.14. 08:38

Robiiot legkésőbb jövő7-re. A rendszert azért ki kell alakítani, hogy zökkenőmentes legyen.

colle # 2021.01.14. 10:16

Sziasztok!

Ingatlan 1/2-ed részének egy cég a tulajdonosa. A másik 1/2-ed részét a vh. árverezte.

Cég szeretett volna élni az elővásárlási jogával, de a postai értesítőt nem kapta meg. A cégnek (1/2-ed tulajdonosa) nincs tartozása stb. Mint tulajdonostárs megilleti az elővásárlási jog.

A végrehajtónak mivel, hogy cégről van szó, az árverési hirdetményt cégkapun keresztül meg kell -e küldeni vagy elég a postai értesítés? Hibázott -e a végrehajtó, ha csak postán küldte meg és cégkapun nem?

Egyes vélemények szerint cégkapun is meg kellett volna küldeni, mert így olyan mintha ki sem értesítette volna.

Köszönöm!

gerbera317 # 2021.01.14. 10:41

@karszih
ismételt árverésről van szó, 50%-minimáláron
Vagy azért, mert ez már a sokadik árverés, vagy nem itt lakik, vagy pedig azért, mert az adósnak van más lakóingatlana.
A követelések jogcíme és a sikeres árverést követő birtokba jutási procedúra között nem kell összefüggést keresni.

gerbera317 # 2021.01.14. 10:54

@collee
144. § (1) b) szerint az árverési hirdetményt kézbesíteni kell azoknak, akiknek az ingatlanra vonatkozólag az ingatlannyilvántartásba bejegyzett joguk van. Tehát a tulajdonostárs(ak)nak is. A 140/B. § (1)-(2) szerint az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogok jogosultjai részére a végrehajtó valamennyi szükséges tájékoztatást - ha nem ismert más cím - az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett, illetőleg az ingatlanügyi hatóság által közölt címre küldi meg. A tájékoztatás megtörténtéhez fűződő jogkövetkezmények az (1) bekezdésben megjelölt címre történő kézbesítéshez fűződnek. Tehát ha a végrehajtó nem ismeri a társtulajdonos cég cégkapus elérhetőségét (honnan is kéne ismernie?), akkor a postai úton történő kézbesíttetés teljesen szabályos, és az ahhoz fűződő jogkövetkezmény beáll.
Megjegyzem, hogy ha a tulajdonostárs az előárverezési jogával nem élt, rendes árverezőként még mindig megszerezhette volna az ingatlant.

papinianus88 # 2021.01.14. 11:07

Csúnyán mondva az előárverezési jog arra jó, mintha meghagynák 1 fogadat. Sokra nem mész vele. Tarthatod a legmagasabb vételi ajánlatot (nem kell emelned minimálisan licitküszöbbel) Váó!

Kogeza # 2021.01.14. 11:35

"Tehát ha a végrehajtó nem ismeri a társtulajdonos cég cégkapus elérhetőségét (honnan is kéne ismernie?)..."

A cégnyilvántartásból bárki által hozzáférhető a cégek cégkapus elérhetősége. Én mint magánszemély is bármelyik cégnek kiderítem seperc alatt, azért egy végrehajtótól pedig főleg elvárható lenne ez.

drbjozsef # 2021.01.14. 11:40

Kogeza,

Elvárható? Akkor fordítsuk meg a kérdést. A cég, a saját (rész)tulajdoni ingatlanához miért nem jelentette be az aktuális elérhetőségét? Miért van ott helytelen cím?

gerbera317 # 2021.01.14. 11:51

A végrehajtó nem köteles olyan cégről cégkivonatot kérni, amelyikre egyébként nem kíváncsi, és nem is köteles rá kíváncsinak lenni. Épen ezért nem is várható el tőle az, ami Kogeza szerint elvárható lenne.
Ellenben elvárható minden cégtől, hogy a saját portáján rendet tegyen. A cégnél valaki nagyon hanyagul végzi a dolgát, talán maga az ügyvezető, vagy valaki a környezetében (mert a postabontás többnyire nem a targoncás feladata). Azt még jegyezzük meg, hogy ahol egy tértivevényes levél nem kerül döntéshozó elé, ott a cégkapus levél sem fog. Az érthető, hogy most próbálná menteni, ami menthető, de túl sokat ne várjon az akciójától.

papinianus88 # 2021.01.14. 13:43


A cégnyilvántartásból bárki által hozzáférhető a cégek cégkapus elérhetősége. Én mint magánszemély is bármelyik cégnek kiderítem seperc alatt, azért egy végrehajtótól pedig főleg elvárható lenne ez.

Ezen analógia alapján az is elvárható lenne egy végrehajtótól, hogy a becséték közlésnél mind a 34 társtulajdonosnak a be nem jelentett címét nyomozza ki és oda kézbesítsen, véletlenül se maradjon le mondjuk a jogosultságairól. Nonszensz... Ha 34-ből 19 társtulajdonosé kézbesítés akadályozott vagy elköltözött jelzéssel jön vissza: ez van. Bejelentési kötelezettsége csak van. A végrehajtó pedig még mindig nem nyomozó hatóság. Amennyiben ezt várnánk el tőle, havonta 1 ingatlanárverést tudna foganatosítani, mivel minuciális feladatok elvégzésére köteleznék.

papinianus88 # 2021.01.14. 13:50

u.i.:

Egyes vélemények szerint cégkapun is meg kellett volna küldeni, mert így olyan mintha ki sem értesítette volna.

Mi az, hogy cégkapun IS? Ne vicceljünk már! Lassan ott járunk az elektronikus kapcsolattartás nóvuma alapján, hogy csak akkor emelkedik jogerőre például egy hirdetmény, ha postai úton is és elektronikusan is kézbesítésre kerül? Nevetséges. Galambpostának sem nevezném a végrehajtót, hogy más mulasztása miatt helytállásra kötelezzék.

Kogeza # 2021.01.14. 16:33

Robiiot

Pont ma jelent meg az első árverési hirdetmény, amely már a 2021. január 1-től hatályos szabályok szerint készült.

"Ingóság gondolom hamarabb lesz."

Ez nem nyert. :)

DAlma09 # 2021.01.14. 17:56

Ha a bentlakónak bírósági papírja van és 6 hónap halasztast kért a kiköltözésre...tulajdonilag az enyém az ingatlan, én kérhetek úgymond "albérletet" azért mert benne lakik?
Egyébként nyilván azért kérdez az ember mert a végrehajtó nem tájékoztat, nem kommunikál. Mikor aláírtuk a jegyzőkönyvet mindent megkérdeztunk, emailben is kérdezem folyamatosan de válaszra nem méltat. Ezért vagyok itt!

gerbera317 # 2021.01.14. 18:02

A kiköltözési haladékot az adós még az árverés kitűzése előtt megkapja, és az árverési hirdetményben erre utalni kell. Ilyen "papírja" senkinek nem lesz utólag!
Egyébként igen, mint tulajdnos, kérhetsz használati díjat az adóstól. Aztán ő vagy fizet, vagy nem, és ha nem fizet, akkor utólag vagy be tudod hajtani, vagy nem.

DAlma09 # 2021.01.14. 18:07

A hirdetményben semmi ilyen nem szerepelt, a végrehajtó sem említette. Sőt a hirdetményben a 30 nap volt kiemelve és az elővásárlási jog(több hirdetményt megnéztem azoknál ez a rész nem is volt benne..)

DAlma09 # 2021.01.14. 18:09

Illetve ezt a papírt én nem tudom "megtámadni, fellebezni"?! Már ha 1-2 honappal kevesebb lenne mint a 6 hónap már annak örülnénk.

gerbera317 # 2021.01.14. 18:30

A halasztási kérelmet 8 napon belül el kell bírálni. Ilyen hamar még a becsérték sem emelkedik jogerőre, márpedig, amíg az nem jogerős, a végrehajtó nem tűzhet ki árverést. Itt valami nagyon nem kerek.
Az viszont biztos, hogy előbb nem juthatsz birtokba, nincs mi ellen fellebbezned. A végrehajtót rángathatod meg azért, hogy nem tájékoztatott a halasztásról, vagy hogy ilyen van elbírálás alatt. Ám emiatt az árverést nem fogják megsemmisíteni, de ha a bíróság megállapítja, hogy a végrehajtó mulasztott... A folytatáshoz fogadj ügyvédet.

DAlma09 # 2021.01.14. 18:43

November 12.én licitáltam az ingatlanra.. December 12. én ért véget a licit. December 16.án voltunk aláírni a jegyzőkönyvet és aznap át is utaltam a fenaradó összeget. Erről a bizonyos 'papírról' január 4.én tudatott. Az ügyvédet kérdeztük deő is azt mondta ez ellen nem tudunk mit tenni csak kivárni a 6 honapot. Max ha megkapja a pénzt és előbb elmegy akkor lesz valamivel kevesebb idő nem 6 hónap.