Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


pozsipapa2 # 2021.02.14. 17:50

Üdv Mindenkinek!
Olvasgattam a fórumot de nem találtam benne a "másik oldal" problémáiról. Én azt "képviselem"
Rövid előzmény adott egy bedőlt építési hitel. Jobb helyzetbe kerültünk mégse tudtunk megegyezni a bankkal.
Árverezésre került a sor. A telek és a rajta lévő ház külön helyrajzi számon van telekkönyvileg felvezetve. Így is került meghirdetve.Nagyjából két éve megvették a házat. Mint jogkövető állampolgár a behajtó iroda megkeresésére kerestünk másik lakhelyet, kiürítettük az ingatlant és átadtuk a kulcsokat. Kértem infót hogy most mi legyen. Csak annyit kell biztosítanom hogy bejussanak a lakásba. Idén elindult a nagy telek takarítás -mondanom sem kell hogy a telken hagytam ott dolgokat ami az "enyém"- a ház felújításához szállítottak anyagokat. Magyarul használják a telkemet. Akkor nem lenne semmi bajom ezzel ha a banki függőségem nem lenne meg. Ez havi 70000 levonás.
Na mit tegyek?

gerbera317 # 2021.02.15. 07:36

Jópofa, ahogy leírsz egy problémát, a végén pedig megkérdezed, hogy "hány éves a kapitány", de még azt is olyan talányosan.
Kérj használati díjat a telek használatáért. Feltéve, hogy nem terheli szolgalmi jog.

pozsipapa2 # 2021.02.15. 10:36

Tudatosult bennem hogy "be mentem az oroszlán barlangba"
de kis szakmai segítséget reméltem nem lealázást.
Én kétkezi munkából élek és nem is rosszul. Használati díj?
Hogyan? Hol?
Tudom hogy amatőr vagyok de hátha segít valaki!

wers # 2021.02.15. 10:57

Próbáld újra leírni, mi a kérdésed, mert nem érthető. (Talán ezért nem érted a választ)

gerbera317 # 2021.02.15. 11:27

Valószínűleg az történt, hogy a telket nem árverezték el, az az adósé maradt, viszont a házat elárverezték. És most az a baja, hogy a telkét ingyé' használják. Erre mondom neki azt, hogy akkor kérjen használati díjat a telek használatáért. Mire ő azt kérdezi, hogy hogyan és hol, ami valószínűleg azt jelenti, hogy kitől és hogyan.
Erre csak egy válasz létezik: a használótól, és határozottan. Feltéve persze, hogy a telek nem szolgálja szolgalmi joggal a házat.

wers # 2021.02.15. 11:48

Én értettem, azt nem értem, mit nem értett a kérdező.

Azt is el tudom képzelni, hogy a ház vevője nem nagyon észlelte, hogy a telket nem vette meg - legalábbis nem akarja észre venni.

De mintha lennének ott valami "dolgok" is, nemcsak az üres telek.

gerbera317 # 2021.02.15. 13:23

Valahogy rá kellene venni a vevőt, hogy a telket is vásárolja meg, különben minden nyáron rainbow family-s hippitábor lesz a kertben, télen pedig hajléktalanmelegedő.

Bori Bori # 2021.02.15. 21:08

Sziasztok! A tulajdoni lapon el van írva egy helyrajzi számhoz tartozó utcanév, és az árverési hirdetményben is így helytelenül jelent meg. Nyilván a központi címregiszter hibás adatot adott. A házszám jó. Megnéztem, az ingatlan-nyilvántartásban a szomszéd helyrajzi számon az utcanév jól szerepel. Árverési vevőként adódhat ebből valamilyen hátrányom? Jól gondolom, hogy a helyrajzi szám az irányadó?

gerbera317 # 2021.02.16. 07:58

A helyrajzi szám az, ami számít. Majd ha tied lesz az ingatlan, kérheted a földhivatalnál a cím felülvizsgálatát.

Bori Bori # 2021.02.16. 18:29

Köszönöm szépen!

H_alex # 2021.02.19. 16:24

Üdv Mindenkinek!

Jelenleg is érvényben van a veszélyhelyzet.
Ez mennyiben befolyásolja a birtokba adási, illetve a kiürítési folyamatot?

1. Az adós dönthet-e úgy, hogy a jegyzőkönyv aláírása után 30 nappal átadja a végrehajtónak a kulcsokat, vagy mindenképp meg kell várni a veszélyhelyzet vége + 15 napot?
2. Amennyiben nem költözik ki a jegyzőkönyv aláírása utáni 30. napon, ha jól értem, a végrehajtót nekem kell megkérnem, hogy küldjön levelet a jegyzőnek és ennek a 60 napja csak a vészhelyzet végétől indul el?
3. Az általános (április 30-ig tartó) moratórium érinti-e az önkéntes birtokbaadást, vagy az is csak a moratórium lejárta után kezdődhet el?

(3) Ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet azzal, hogy az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

(4) Ha a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap november 15. és április 30. napja közötti időszakra esik, a (3) bekezdésben meghatározott határidő április 30. napját követő 15. napon újrakezdődik.

Példa:
a, jegyzőkönyv aláírva február 15-én
b, 30 nap letelik március 17-én
c, adós nem adja birtokba az ingatlant
d, ekkor szólni kell-e a végrehajtónak, vagy ő mindenképp megvárja vele a moratórium/vészhelyzet végét?

Köszönöm!

Csuklósbusz # 2021.02.19. 17:58

"Ha lakatlan, és tulajdonos vagy, pontosan olyan jogaid vannak, mint a többi tulajdonosnak. Birtokbavenni, használni, a többiek jogos érdekeinek csorbítása nélkül."

De hiába leszek tulajdonostárs ha le van zárva és lomtárnak használják tehát cuccaik vannak ott akkor elvileg nem mehetnék be nem?

Akkor ha feltöröm és rendőrt hívnak rám mit szólnak?

Más: folyamatos árverést aktiváltam, új szabály szerint indították a 3 szakaszt de azt írja hogy nincs licit.

Akkor ha nem fizetem ki akkor csak az előleget bukom? :-)
Vagy az utolsó szakaszban odakerül a licitem?

gerbera317 # 2021.02.19. 18:43

H_Alex
A törvény szerint
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Ha a kiköltözésre eddig az időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását.
A végrehajtó köteles - a lakóingatlan birtokba adására irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan birtokba adására irányuló kérelmet terjesztett elő.
A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan birtokba adása iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
TESSÉK ÉSZREVENNI, HOGY EDDIG EGY SZÓ SEM ESETT A MORATÓRIUMRÓL! Hanem most:
A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a november 15-től április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély.
Tehát a téli moratórium csakis a kényszerkilakoltatásra van halasztó hatállyal, az összes többi határidő beáll a maga idejében!
További kérdésre: a végrehajtót nem kell kérni, hogy tájékoztassa a jegyzőt, hanem a kilakoltatást kell kérni, a végrehajtó pedig erről köteles a jegyzőt tájékoztatni.

H_alex # 2021.02.19. 20:23

Köszönöm Gerbera!

További kérdésre: a végrehajtót nem kell kérni, hogy tájékoztassa a jegyzőt, hanem a kilakoltatást kell kérni, a végrehajtó pedig erről köteles a jegyzőt tájékoztatni.

Ha jól értettem a tavalyi első vészhelyzetből, a jegyzőkre vonatkozó 2 hónapos várakozási idő csak a vészhelyzet lejárta után indult, vagyis ha kilakoltatásról lenne szó, akkor az legkorábban a nyár közepén lenne foganatosítva? (feltételezve, hogy a vészhelyzet legalább a moratórium végéig tart)

gerbera317 # 2021.02.19. 21:13

Ott volt valami vészhelyzeti szabály, hogy a határidők a vészhelyzet megszűntével (vagy az azt követő 15. nappal?) újra indulnak. De a téli moratóriumra ilyen nincs: ha az adósnak január 20-án kellett volna kiköltöznie, akkor a vevő február 4-ig kérhette a kilakoltatást, a végrehajtó 8 napon belül (pl. február 8-án) értesítette a jegyzőt, és ezzel a nappal elkezdett ketyegni a 60 nap. Punktum.

H_alex # 2021.02.19. 21:53

Ott volt valami vészhelyzeti szabály, hogy a határidők a vészhelyzet megszűntével (vagy az azt követő 15. nappal?) újra indulnak.

Igen, számomra (számunkra) most az az érdekes, hogy a jelen pillanatban milyen határidők érvényesek, erre pedig a vészhelyzet úgy tűnik erőteljes hatással bír (felülírva a "szokásos" téli moratóriumot).

Egy kicsit értetlenül állok amúgy előtte, mert miért kellene újraindulnia a határidőknek, amikor a kézbesítések továbbra is működnek akár tértivevénnyel, akár elektronikus formában.

Jut eszembe.. a hivatali kapu, ami az árverési hirdetményen szerepel, csak az ÁNYK programmal elérhető, vagy van emberi fogyasztásra alkalmas web-alapú felülete is?

Köszönöm!

drbjozsef # 2021.02.20. 12:10

A "lakatlan ház" és a "használják" megintcsak paradoxon.

Csuklósbusz # 2021.02.20. 23:47

Nem laknak benne életvitelszerűen, negyedévben egyszer megnézik megvannak-e a bútoraik.

papinianus88 # 2021.02.21. 08:04

Csuklos

Gondolom 90-70-50% os a 3 szakasz. Te 50%ért kérted az aktiválást. Ezert az első 2 szakaszban érvénytelen lesz a licitnaploban (mivel nem eri el az ajanlatod az adott szakaszban a minimalar merteket) szoval a 3. szakaszban jelenik meg az ervenyes ajanlatod kiveve,hogyha az 1-2 szakaszban valaki tesz 90 v 70 %-ért ajánlatot. Ebben az esetben agyalhatsz,hogy megéri-e neked licitalni.

gerbera317 # 2021.02.21. 12:23

Most esett le, miért az aktiválás fordítja át a folyamatost ismételtbe, és miért nem a vételi ajánlat: Hát az az ajánlat nem érvényes, hanem csak a harmadik szakaszban válik azzá.

Lagopagosz # 2021.02.21. 15:45

De a gyakorlat nem egységes. Van akinek a folyamatos árverésnél akkor is megjelenik az ajánlata ha érvénytelen az enyém pl nincs ott.

Olyan mint a vatera, lehet tenni ajánlatot és meg is jelenik, függetlenül attól hogy a minimálárat nem éri el így nem érvényes.. :-)

De a másik kérdés, lakatlan tehát életvitelszerűen nem lakott, de nem is üres az ingatlan, ingóságokat tárolnak benne a tulajdonostársak.

Ilyenkor gondolom már nem ér az hogy feltöröm és beköltözök?
VH nem töri fel mert Ő nem beköltözhetőnek hirdeti.

De itt írtátok példának hogy 1/1-es lakatlan és üres ingatlanba is óvatosan mert még a végén jön a tulaj az aranyrögös sztorival.

Akkor hogyan lehet a birtokbavételt kényszeríteni?

gerbera317 # 2021.02.21. 17:34

a gyakorlat nem egységes
Ez nem gyakorlat kérdése, hanem informatikai kérdés. Mert nem ül ott a végrehajtó és állítgatja saját belátása szerint, melyik ajánlat jelenhet meg, és melyik nem, hanem az automata jeleníti meg, a fennálló feltételeket vizsgálva.
A kérdésre: egy lezárt ingatlant 100% biztonsággal úgy, hogy abból ne legyen később (alapos) feljelentés, csak a végrehajtó tudja átadni. Minden más, önkényes jellegű birtokbavételnek van büntetőjogi, és polgárjogi kockázata is.

A_A_ # 2021.02.22. 23:15

Üdv Mindenkinek!

Gerbera és H_alex!

Remélem jól értettem amit írtatok.
Én idén januárban kértem a végrehajtót a kilakoltatásról, aki elvileg már értesítette a jegyzőt.
Így, hogy meghosszabbították 90 nappal a veszélyhelyzetet, és csak május 23.-án veszti hatályát (ha vissza nem vonják előtte), csak ezután történhet meg a kényszerkilakoltatás?

H_alex # 2021.02.23. 08:03

@A_A_

Nem vagyok szakértő a témában, csak keresgéltem a neten.

57/2020. (III. 23.) Korm. rendelet szabályozta a végrehajtásokat a veszélyhelyzet idején. Ez azonban csak 2020 június 18-ig volt hatályban.

A mostani téli veszélyhelyzet alatt nem találtam specifikus rendeletet a végrehajtásokra vonatkozóan, így Gerbera válaszaival kombinálva arra jutottam, hogy idén nincsenek ilyen megkötések, és csak a téli moratórium vége számít, április 30-án.

De én is várom a szakértők megerősítését.

H_alex # 2021.02.24. 10:50

Üdv ismét!

Egy beköltözhetően hirdetett ingatlan esetében az árverési jegyzőkönyvben is kötelező feltüntetni azt a kifejezést, hogy "beköltözhető"?
Vagy elég annyi, hogy 1/1 és tehermentes és ez már egyértelműen azt jelenti, hogy beköltözhető?