Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Vevo123 # 2022.01.05. 05:09

zala69,

Birtokba lesz adva, de csak a moratórium után. Az árverezés és a birtokba adás két különböző lépés, magánszemélyek lakóingatlanát nem azért nem árverezik, mert nem lehet birtokba adni, hanem azért mert a veszélyhelyzeti intézkedések miatt az árverezése is meg van tiltva.

Azt ne felejtsd el, hogy a birtokba adást a vht. által megadott határidőben kell kérni, különben nem fogják birtokba adni. Ha üres a lakás, akkor van esélyed rá, hogy önként birtokba adják neked és akkor nem lesz semmi gond. Garancia persze nincs semmire, az is előfordulhat, hogy az árverés csak egy év múlva emelkedik jogerőre. Ha sürgős neked, akkor ne így vegyél lakást.

Vevo123 # 2022.01.05. 05:23

Helyesbítek a veszélyhelyzet végén lesz birtokba adva.

zala69 # 2022.01.05. 10:28

Köszönöm a válaszokat, még csak annyit "a birtokba adást a vht. által megadott határidőben kell kérni, különben nem fogják birtokba adni". a birtokba adást a veszélyhelyzet lejárta után kell kérni, vagy az árverési jegyzőkönyv aláírásakor...,
ill, a rezsi költségen belül a közös ktg gondolom a tulajdonba lépésemtől engem terhel, akár birtokba lépek akár nem...

Vevo123 # 2022.01.05. 21:52

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
(2) Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli.
154/A. § (10) * Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását.

Közös költséget akkor kell fizetned, ha bejegyezték a tulajdonjogodat, közművekből azt kell kifizetned amit fogyasztottál, de arra számíts, hogy ha vízdíj tartozás lesz a lakáson, akkor a vízszolgáltató csak akkor fog veled szerződést kötni, ha az előző felhasználó rendezte a tartozását, amit szinte biztosan nem fog megtenni, így azt majd neked kell fizetned., elég ritka, hogy ez egy jelentős összeg legyen, de benne van.

Tilia # 2022.01.10. 09:02

Tisztelt Szakértők! Elég sok furcsa/szomorú történetet olvasok itt, de az enyém azt gondolom "extrém", Röviden leírom. 2016- ban (!!)sikeresen licitáltam egy lakásra. Sorozatos fellebbezések miatt 2019- ben tudtam csak kifizetni, így a tulajdonomba került, azóta fizetem a közös költséget, de a lakást még nem láttam.. A birtokbaadás nem történt meg, mivel azt eddig 3x állította le a járásbíróság a végrehajtás felfüggesztésével. 2x megtárgyalta a törvényszék, minden esetben elutasították a korábbi tulajdonos fellebbezéseit. (amelyek miben létét nem ismerem, mivel sem a bíróság, sem a végrehajtó ezekben nem tekint ügyfélnek. Iratbetekintési jogot ugyan kaptam, de nem sokat értem vele, hiszen nem tudom, mikor lehet/érdemes betekinteni az iratokba.) A 3. felfüggesztés óta másfél év telt el, ezalatt még első fokú döntés sem született. Az ügyemet a 3. végrehajtói iroda "intézi", számtalan ügyintézővel volt kapcsolatom, akik soha semmit nem tudtak mondani, csak azt, hogy "nem jogerős még.." Természetesen minden tervem megváltozott, egzisztenciám megroggyant, olyan érzésem van, mintha állami segítséggel kicsalták volna a pénzem. Kértem, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot, a válasz az volt, hogy nem lehet. A 6. év telik így...a moratóriumokról és a vírus féle moratóriumról nem is beszélek..Az én ügyemben nem ezek voltak a döntők. Valakinek van ötlete hova forduljak? (járásbírósággal, törvényszékkel, állampolgári jogok biztosával már leveleztem, 3 ügyvédet is fogadtam, de csak ötleteltek, nem jutottam előbbre...) Köszönöm a válaszokat.

Csuklósbusz # 2022.01.15. 08:28

Holvan az a lakás, ugye nem Budapesten?

Mert vidéken szerintem nyerő lehet a lelépési pénz fizetése a bentlakóknak. Többre láttam példát mikor sikeres volt.
Szép összeget fel kell nekik ajánlani ( 2016 óta gondolom emelkedett is az ára az ingatlannak) hátha elmennek.
Első lépésként korrekt hangnemben lelépési pénz ajánlása..
Hogy ezt hogyan lehet megcsinálni hogy egyik fél se legyen átcseszve nem tudom.

Ha semmire nem reagálnak akkor be kell durvulni, áramot próbáld meg lekapcsoltatni valahogy még akkor is ha nem szabályos.

De gondolom lakáshasználati díjra is felszólítottad már őket meg FMH-ztatod is őket a távfűtésre?

Más opció nem lesz, amúgy szerintem még fogsz is várni 2-3 évet ha nem tudsz velük szép szóval megegyezni.

Csuklósbusz # 2022.01.15. 08:31

Most olvasom, csak közös költséget fizetsz? Távfűtés kinek a nevén van? Vagy mivel fűtenek?

Sőt jókérdés, ha árverésen vesz az ember egy ingatlant, akkor a távfűtés az előző lakó nevén van és átíratni sem célszerű amíg ki nem költözik.

De ha nincs átíratva akkor is a mindenkori tulajdonoson hajthatják be?

Csuklósbusz # 2022.01.15. 08:42

"Itt IS??? Nem, itt SEM úgy van! Az ingatlan a tulajdonjog bejegyzésétől kezdődően a tied. Viszont az árverés napjától viseled az ingatlan adó- és közterheit."

Köszi, jó tudni!

De ez a földtörvényesdi a kifüggesztéssel eleve sok kérdést felvet. Van adásvételim, vagy érvényes árverési jegyzőkönyvem.

De ugye kifüggesztés, vagy árverés után is jön a földbizottság, ez majd 1 év és utánna kapja meg a földhivatal bejegyzésre és még csak utánna írnak be mint tulaj.
Tehát akkor időközben nem költözhetek be, oda sem mehetek, semmit nem csinálhatok vele?
Nade az adót fizessem utánna, ha közben leég vagy lebontsa az előző tulaj akkor meg így jártam?
Bár földárverésnél olyan téren "rendesek" hogy a teljes vételárat a földbizottság után kérik be, tehát ha közben leég akkor max nem fizetem ki csak bukom az előleget. Bár normál adásvétel esetén egy tűz esetén nem tudom akkor az kinek a kára lenne?

Olyan földárveréses ingatlannál amiben életvitelszerűen nem laknak, tehát ember nincs benne, de "aranyrudak lehetnek ami örök vita tárgya", azzal mit lehet tenni hogy megakadályozzam a károkozást?

drbjozsef # 2022.01.15. 12:03

De ez a földtörvényesdi a kifüggesztéssel eleve sok kérdést felvet. Van adásvételim, vagy érvényes árverési jegyzőkönyvem.

És ez után lenne még kifüggesztés? Szerintem nem. Árverés esetén a jogosultaknak előárverezőként be kell jelentkeznie az árverésre. Szerintem zártkertnél/földnél is. Utólag már nincs ilyen. De lehet, hogy tévedek...

gerbera317 # 2022.01.17. 12:04

Így van. Az előárverezésre jogosult ezt a jogát csakis az árverésen való részvételével gyakorolhatja. Ma már nincs lehetőség arra, hogy a nyertes licitálót utólag el lehessen ütni a nyertességétől.

H_alex # 2022.01.18. 13:00

Üdv!

Jól tudom, hogy az árverési adós(ok)nak nincs jogorvoslati lehetősége a másodfok döntése után (elutasították a sorozatos fellebezéseiket)?
Milyen meglepetésekkel szembesülhetek azon kívül, hogy nem lesznek hajlandóak kiköltözni maguktól a veszélyhelyzet vége előtt?
Ha egy házaspár 1/2 + 1/2 = 1 tulajdonjogát árverezték, akkor nem kavarhat be, hogy az egyikük majd arra hivatkozik, hogy őt nem értesítették semmiről (pl. nem vette át az értesítéseket)? Előfordulhat, hogy egyikükkel meg tudok egyezni a 154/B alapján, viszont a másik nem fogadja el?

Tilia # 2022.01.18. 15:12

Az általam leírt lakás vidéken van. Amikor a licitet megnyertem pár héttel később már kaptam is egy idézést a Járásbíróságtól- birtokháborítás ügyben. Leírtam, hogy a lakást nem láttam, a tulajokat nem ismerem, velük kapcsolatot nem kerestem. Természetesen elutasították a birtokháborítási beadványukat...de ez alapján én valóban nem fogom őket keresni. Ezt a pénz felajánlás miatt írom..ha én ott megjelennék, bármilyen ügyben, újra idéznének.
Csak a közös költséget fizetem, azt sem szívesen és nem önszántamból- egy közjegyző írt fizetési meghagyást, nem volt választásom. A közmű órák a régi tulaj nevén vannak. Jogszerűen nem tudom azokat a nevemre iratni, jogszerűtlenül meg nem akarom. Lakáshasználati díjat nem kérhetek, hiszen ők a bírósági felfüggesztések miatt jogszerűen laknak még ott...A végrehajtó szerint úgysem fizetnének, behajtani meg már nincs mit...
Igen, a Törvényszékei döntések után is lehet még fellebbezni sajnos. Ezért a végrehajtási törvény módosítására is tettem javaslatot (8 pontban) az IM válaszolt is, leírták úgy jó minden, ahogy van. Köszönöm a válaszaitokat.

drbjozsef # 2022.01.18. 18:32

H_Alex,

Jól tudom, hogy az árverési adós(ok)nak nincs jogorvoslati lehetősége a másodfok döntése után (elutasították a sorozatos fellebezéseiket)?
Jól.

Milyen meglepetésekkel szembesülhetek azon kívül, hogy nem lesznek hajlandóak kiköltözni maguktól a veszélyhelyzet vége előtt?
Bármivel. Most keserítselek el? Lelakják, szétszedik.

Ha egy házaspár 1/2 + 1/2 = 1 tulajdonjogát árverezték, akkor nem kavarhat be, hogy az egyikük majd arra hivatkozik, hogy őt nem értesítették semmiről (pl. nem vette át az értesítéseket)?
Másodfok után, minden határidőn túl? Nemigen. Bár egy jó ügyvéddel...

Előfordulhat, hogy egyikükkel meg tudok egyezni a 154/B alapján, viszont a másik nem fogadja el?
Hogyna. A megegyezés már csak ilyen, nem kötelező az.

drbjozsef # 2022.01.18. 18:33

Tilia,

Válaszokat? Csak én nem látok egy fia kérdést sem?

Csuklósbusz # 2022.01.19. 12:20

drbjozsef#2022.01.15. 12:03
„De ez a földtörvényesdi a kifüggesztéssel eleve sok kérdést felvet. Van adásvételim, vagy érvényes árverési jegyzőkönyvem.”

És ez után lenne még kifüggesztés? Szerintem nem. Árverés esetén a jogosultaknak előárverezőként be kell jelentkeznie az árverésre. Szerintem zártkertnél/földnél is. Utólag már nincs ilyen. De lehet, hogy tévedek...

Igen, árverésnél már előtte megy a kifüggesztés, de a földbizottság utánna ül még rajta.

Adásvételnél meg kifüggesztés, bizottság és utánna lesz behyegezve.

De mindkét esetben viszonyleg sok idő telik el, ilyenkor kinek a kára ha pl kiég az ingatlan? A vevőé aki kifizette de nincs a nevén, vagy az eladóén akinek a nevén van de már visszavonhatatlanul eladta?

drbjozsef # 2022.01.19. 13:14

Azt kérdezed, kinek a "kára". Az biztos a vevőé.

H_alex # 2022.01.19. 16:06

@drbjozsef, köszönöm!

Van arra remény, hogy a vht .149(2). alapján a végrehajtó ad 2 hónap haladékot a 15 nap helyett? Az indok persze a vészhelyzet miatti foganatosítási haladék lenne.

papinianus88 # 2022.01.20. 06:28

A legfeljebb 2 honap haladekot az arveresi jkv alairasakor kerhetted, amennyiben a vegrehajto ugy merlegelt, megkaptad. Azonban, ha kifogast nyujtottak be, akkor a jogeros elbiralast kovetoen, a vegrehajto errol szolo felhivasat koveto 15 napon belul meg kell fizetned. Ott mar nincs haladek. Egyertelmu a jogalkotoi szandek. Kifogas eseten boven eltelik a kerelmezett teteles jogi hatarido plafon, addig ne tessek elverni a kulonbozetet... vannak vegrehajtok, akik szoba sem allnak olyan vevovel, aki haladekot kerne, nincs penz, nem kell licitalni elv alapjan.. de persze azt erosnek erzem en is. A lenyeg, h ide mar nem terjesztheted ki a 2 honapot

Tilia # 2022.01.20. 16:26

drdjozsef
Volt kérdés a 01.10. napján kelt első bejegyzésemben, igaz, kicsit általános, de konkrétabban nem is tudom megfogalmazni.

"Valakinek van ötlete hova forduljak?"

Tilia # 2022.01.20. 16:53

H_Alex, drdjozsef
Most vettem csak észre, hogy értekeztek a másodfok utáni jogorvoslati lehetőségről, ami szerint erre nincs mód...
Háát....Esetemben ez többször is megtörtént. A korábbi tulajdonosok ezt úgy oldották meg, hogy amire a másodfok ítéletet hozott, addigra új beadványt adtak be az első fokra...általában a tavaszi moratórium- vég előtt egy hónappal..és pontosan tudják, hogy az őszi moratórium kezdetéig az a beadvány első és másodfokon nem fog végigfutni..aztán 5 hónap moratórium (számukra úgymond nyugi)megint és tavasszal kezdődik minden előlről...esetembe 2 db végrehajtási ügy futott így le, minden esetben első és másodfokú elutasítással, harmadszor már polgári peres beadványt gyártottak, amivel kapcsolatban másfél év alatt még elsőfokú ítélet sem született...attól félek, ez a végtelen időkig elmehet...a járásbíróság csak arról tájékoztatott- kérdésemre- hogy joguk van minden törvényes jogorvoslati lehetőséget kihasználni...

drbjozsef # 2022.01.20. 17:49

Tilia,

H_Alex "jogorvoslatot" kérdezett, arra pedig nincs tovább, de ez nem egyenlő azzal, hogy más indokkal, más keresetet adjanak be első fokra.
Jó ügyvédjük van...

Nekem nincs ötletem, és ha 3 ügyvéded is volt már, eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy egy anonim fórumon jobb tanács fog jönni. Persze, nem lehetetlen.

Az árverési vétel profiknak van, és még ők is veszíthetnek rajta. Aki erre alapoz valamit, az könnyen elszámíthatja magát - bár azt elismerem, hogy a te ügyed már tényleg túl megy minden határon...

benö1 # 2022.02.08. 13:15

Tisztelt Szakértő!
Használati díjjal kapcsolatban kérnék segítséget. Az árverés jogerőre emelkedését követően két alkalommal felszólítottam adóst az ingatlan kiürítésére és birtokba adása végett, eredménytelenül. Harmadjára ügyvéd által, aki ekkor közölte vele, hogy használati díjat követelek az
árverés jogerőre emelkedése +15 napot követő időszakra.
Kérdésem: Van e arra nézve jogszabályi előírás, hogy a bíróság csak attól a naptól ítéli meg a használati íjat amikor közölve lett adóssal a használati díj követelése és annak mértéke?

tarapara # 2022.02.08. 14:00

Sziasztok!
Tulaj (árverési vétel) létre tud-e hozni birtokviszonyt adós hozzájárulása nélkül úgy, akár magánlaksértés útján is, hogy azt utána már nem lehet tőle elvitatni? Természetesen a hivatalos birtokbaadásig.

Pl.: Ha tulaj telepít egy lakókocsit tele ingósággal az ingatlanja udvarára adós tudta nélkül, akkor patthelyzet alakul ki, mert adós nem nyúlhat tulaj lakókocsijához, tulaj meg nem mehet be hozzá, mert az magánlaksértés.

Ilyen esetben, ha a már bent álló lakókocsit a tulaj más ingatlan híján bizonyíthatóan, mint lakás használja (lakcíme is az ingatlanba szól), adós meggátolhatja-e a lakhelyére vagyis a lakókocsiba a bejutást? Magánlaksértés vádjára a rendőr intézkedhet-e amikor a tulaj odamenne a lakhelyéhez?

drbjozsef # 2022.02.08. 16:37

tarapara,

Jogszerűen nem. Ez a birtokvédelem értelme.

Ha valaki hagy a lakásodban ("véletlenül") egy üveg sört, akkor onnantól bármikor bemehet a lakásodba tetszése szerint?

tarapara # 2022.02.09. 07:25

drbjozsef köszönöm a választ.

Abban reménykedtem, hogy a lakásom használatához (esetemben a lakókocsihoz), ill az ahhoz eljutásához való jogom esetleg plusz jogosultságokat biztosít számomra, mint egy üvegsör.

A birtokvédelem az ptk. ha jól tudom. Engem az ügy btk. vonzata érdekel.
Célom hogy a lakókocsihoz történt bemenetel és az ott tartózkodás miatt a járőr magánlaksértés miatt ne tudjon a helyszínen előállítani.