Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


drbjozsef # 2022.02.09. 08:54

Lakókocsi vagy sör? Mindegy, ha nem jogszerűen kerül oda.

"A tulajdonosnak tehát a végrehajtás-stop idejére mind a belépési, mind a rendelkezési jogait felfüggesztette a vészhelyzeti kormányrendelet."

Ebből a tanulságos cikkből (bár ez nem árverés, hanem bérleti szerződés, de a határozott idő lejárta után a jogi helyzet hasonló) :

https://erdmost.hu/…-az-birtokol

Első része : https://erdmost.hu/…-miatt-zarva

Az árverési vétel ilyen dolog (most a veszélyhelyzettel meg még sokkal ilyenebb). Igazából profiknak való.

Heller Bence # 2022.02.18. 17:15

Üdvözlök mindenkit!
Kicsit előrébb jutottam az ügyemben, de röviden leírom miben kérem a jogtudós szakemberek segítségét.
Édesanyámnak -hogy ne tegyék ki a lakásából és ne költözzön el egy balul sikerült végrendelet miatt- úgy adtam volna kölcsön 10 milliót, hogy a lakásomra vettem fel jelzálog kölcsönt. Ő nem tudott felvenni a házra 1. mert még akkor nem volt 100 %-ban az övé 2. mert nyugdíjas és még így sem kaphat kölcsönt. Úgy volt megbeszélve, hogy a neki nyújtott ennek fejében, a haszonélvezetet megtartva benne lakik élete végéig, nem kell csak a rezsijét fizetnie, s a ház a fiamé lesz. A lakást 20 millióra értékelték fel a hagyatéki eljárás során. Van egy nővérem, s az ő hagyatéki 1/2 részét (10 milliót) szerettem volna így kifizetni, melyből anyám rendezte volna a tartozását, s nem költöztetik ki. Csakhogy a nővérkém telesusogta anyám fülét, hogy neki kellene a lakás, ő majd anyám halála után szívesen ottlakna, mert ő albérletben él. Szóval az egész tervem kútba esett. Anyámmal írattam egy saját kezűleg írt tartozáselismerő nyilatkozatot az általa neki adott 4 millióról (mert csak annyi kellett neki tartozása rendezéséhez), de ezzel én most mit csináljak? Hogyan szerezzem vissza a pénzemet? Ő a nyugdíjából 50 ezret tud adni havonta, a nővérem semmit. Jó pár év amíg visszavizeti, de mi van, ha addig meghal? És én ha bármi baj beüt, elveszítem a lakásomat? Érdeklődött a bankoknál, de mivel nyugdíjas nem adnak neki hitelt még a lakásra sem, pedig most már 100 %-ban a tulajdonosa. A nővérem nem tud felvenni hitelt, mert nincs munkahelye. Van olyan lehetőség, hogy ha nem fizetik a velem fennálló tartozásukat akkor ráterheltetem a lakásra, de nem mint széljegyzet (ezzel nem sokat érnék, mert ha a nővérem beköltözik, szerintem soha ki nem tudom rakni őt onnan), hanem valami erősebb jog érvényesítése során? Végrehajtás kérése saját anyám ellen? Tanácstalan vagyok. Segítsen valaki. Jóhiszemű és jólelkű voltam és mégis én vagyok a szenvedő alany. Bocsánat, ha hosszúra nyúlt, csak le akartam írni mindent, hogy ne legyen felesleges kérdés.

Majordomus # 2022.02.18. 18:10

A másik topicban leirtam.

Heller Bence # 2022.02.18. 22:24

Majordomus. Ez nekem volt válasz? Ha igen, akkor melyik topicban?

Szomorú örökös # 2022.02.19. 05:25

Heller Bence

Ez nekem volt válasz? Ha igen, akkor melyik topicban?

Ha már ideírtál, legalább jegyezd meg, hogy ugyanazt hány helyen kérdezted meg. :-)

Heller Bence # 2022.02.19. 07:27

Szomorú örökös Mivel Te odaírtad, hogy kinek válaszolsz, úgy mástól is elvárható lenne. Nem kellene ezért ilyen stílusban válaszolni, annak akitől semmilyen segítséget nem kaptam

Szomorú örökös # 2022.02.19. 07:34

Heller Bence

Hogyne kaptál volna tőle választ, csak emlékezni kéne, hogy hány topikba és melyikbe írtad be ugyanazt a kérdést.

https://www.jogiforum.hu/forum/41/20795

Nem mellesleg ezt a fórum szabályzata - ha elolvastad egyáltalán - nagyon szépen le is írja, hogy nem kéne:

Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel.

pugnator # 2022.03.13. 20:42

Üdv!

Árverésen megszereztem pár éve egy lakás tulajdonjogát melyben haszonélvező lakott.
Rokona nem volt. Nemrég elhunyt.
Hogy tudom levenni a haszonélvezetet? Halotti anyakonyvi kivonatot tudomasom szerint nem adják ki nekem...
(Ha rossz helyre irtam, elnezest)

drbjozsef # 2022.03.13. 22:15

pugnator,

De, kiadják neked is.

Halotti anyakönyvi kivonat kiadható a hozzátartozó részére, vagy (bírósági, földhivatali, hagyatéki eljárásban) annak, akinek jogos érdeke fűződik a haláleset tényének igazolásához, amennyiben a kérelmező az érdeket igazolja.
Egy tulajdoni lappal tudod igazolni, hogy neked földhivatali eljárásban szükséged van rá.

https://kormanyablak.hu/…2/ANYKV00010

Robiiot # 2022.03.26. 21:16

Sziasztok!
Tavaly tavasszal megnyertem egy árverést, amelyet kifogással támadtak meg. Feb23 -ra a biróságnak sikerült másodfokon is elutasitani a kifogást, a végrehajtónak elég sokára 1,5 hét után sikerült megnyitni a végzést. De mivel feb 23-án küldtem be egy birtokba adási kérelmet, márc 8-án értesitették a jegyzőt a birtokbaadásról. Ez eddig még rendben is lehetne, de még mindig nem kaptam felszólitást, hogy fizessem be a vételárat 15 napon belül. A titkárnők szerint azért mert a végrahajtás kérőtől a térülési nyilatkozatra várnak.Le van az valahol irva mi ennek a pontos menete? A hatályos törvényben nincs ez igazán részletezve (149§),csak az hogy már kellett volna kapnom felszólitást a fizetésre.

gerbera317 # 2022.03.27. 16:52

azért mert a végrahajtás kérőtől a térülési nyilatkozatra várnak
Ez marhaság. A vételár így is, úgy is ugyanannyi. A vh kérő nyilatkozata a felosztási tervhez kell, amiben az árverési vevőnek semmi érdekeltsége nincs.

H_alex # 2022.03.27. 18:03

@Robiiot

márc 8-án értesitették a jegyzőt a birtokbaadásról
Ez hogy történt meg, ha a vészhelyzet végéig nem is lehet a jegyzőt értesíteni?

Robiiot # 2022.03.27. 21:31

@H_alex
Jó kérdés. Talán már a szigoritott védekezés nem él, 2 külön szint volt a védekezésben.
@gerbera317
Én is úgy gondolom, de alapból mikor megkapták a végzést utánna 15 napja lenne a végrehajtónak, hogy értesitse a vevőt. A felosztási tervet akkor illene megcsinálni, amikor már ki van fizetve a vételár.

H_alex # 2022.04.07. 12:43

A végrehajtási procedúrából úgy jöttem ki, hogy a tulajdonjog az én nevemen van.
Viszont az adós megtámadja még a földhivatalnál a tulajdonjog bejegyzését is, majd találnak rá valami okot.

Ez még a végrehajtási folyamat része, ami esetleg a 154.bekezdés szerinti birtokba adást is hátráltathatja, vagy ez már azon kívül esik?
Mi a valószínűsége annak, hogy a tulajdonjog visszakerül az adóshoz? Ekkor a vételárat ki térítené vissza? A végrehajtó?

Robiiot # 2022.04.07. 18:38

A birtokbaadási kérelmet mikor kell beküldeni egy végrehajtásnál?
feb 23 án értesitettek mindenkit, hogy végrehajtási kifogást másodfokon is elutasitották
feb 25: küldem be egy kérelmet birtokbaadásról
ápr 1: megkaptam a jegyzőkönyvet a vételár fenmaradó részének befizetéséről
ápr 4: befizettem,leadtam a B400-at
ápr 6: elküldték a földhivatalnak a tulajdonjog bejegyzésre amit kell
Mikor küldjem be, hogy eltaláljam az idősávot amikor kérhetem? Küldhetek többször is max hülyének néznek, de nem igazán akarják az orromra kötni, mikor kellene.

gerbera317 # 2022.04.08. 09:51

@Robiiot
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek
1) az árveréstől számított 30. napig, vagy
2) ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, vagy
3) jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig
kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
A fenti "vagy"-ok logikai "vagy"-ok, tehát az utoljára teljesült feltételhez igazodik a kiköltözési kötelezettség végső határideje. Vagyis, ha te április 4-én fizetted meg a vételárat, akkor a kiköltözési kötelezettség végső határideje is ugyanez.
Ha a kiköltözésre a kiköltözési határidőig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását. Tehát az erre nyitva álló határidő április 19-én jár le. eddig kérheted joghatályosan a végrehajtótól a kiköltöztetést. A kérelmet nem utasíthatja vissza, legfeljebb tájékoztathat, hogy az ilyen irányú kérelmedet már korábban befogadta.
Megjegyzem, csaknem szó szerint (tehát csak minimálisan beleszerkesztve) másoltam be ide a törvény szövegét.
Ezt hányadszor is magyaráztuk el neked?

Robiiot # 2022.04.08. 10:53

Köszönöm szépen a segitséget!

Nagyjából én is erre tippeltem (70%), de nem-e az számit amikor az adós megkapja (átveszi) az ő jegyzőkönyvét.

gerbera317 # 2022.04.08. 15:47

Úgy érted, nem az számít-e? Hát nem. Kérdezd meg még párszor!

Robiiot # 2022.04.09. 20:48

Remélem nem kell többször, de egy működő kereső jó lenne a fórumra.

evanagyeva # 2022.05.03. 15:39

Kedves Fórumozók!
Tavaly áprilisban vettünk egy ingatlant az MBVK árverési oldalán keresztül. Kifogás érkezett,elsőfokra került,nekünk ítélték.Fellebbeztek ez ellen,majd a Törvényszék is nekünk kedvező ítéletet hozott,helybenhagyva az elsőfokot, a fellebbezésnek helye nincs mondattal.
Ezután az árverési jegyzőkönyv jogerőre emelkedett,a tulajdonjogunk pedig bejegyzésre a földhivatalnál.
A végrehajtót megkerestük a birtokbaadással kapcsolatban.Első sorban azt javasolták,keressük meg az adósokat.Ez megtörtént,teljes mértékben elzárkóztak a birtokbaadástól.Az elmondásuk alapján mindent megtesznek,hogy az ingatlant elvegyék Tőlünk (egy állítólagos vevőnek kedvezve,aki már korábban kifizette,holott erről semmilyen kézzelfogható bizonyíték nem volt bemutatva egyik fellebbezésben sem) és további jogi útra terelik,a Kúriához fognak fordulni,hogy az árverés eredményét megsemmisítsék.
Amennyiben feloldják a vészhelyzetet és esetleg a végrehajtó karhatalom segítségével a Kúria döntése előtt birtokba adja nekünk, (3-4 éve lakatlan az ingatlan,mindkét adós máshol lakik évek óta) a Kúria eltörölheti a korábbi ítéleteket,a tulajdonjogunkat?
Illetve a birtokbaadásig nem lehet bemenni az ingatlanba,semmilyen okkal?Pl javítási munkákat,állagmegóvást végezni? (a tető javítása stb)
Köszönöm az esetleges válaszokat!

H_alex # 2022.05.18. 08:30

Üdv!

Szerintetek egy 60-70 milliós ingatlannál mi értelme van az utolsó pillanatban felnyomni 290 millióra a licitet, ha úgyis csak ketten voltak és a minimális összeggel emelgették?

Dátum Álnév Licit
2022.04.28. 13:56:24:592 P55XP 63900000
2022.05.02. 16:55:51:882 P55XP 64610000
2022.05.03. 13:22:51:839 P55XP 65320000
2022.05.09. 11:07:01:023 D72UE 66030000
2022.05.09. 11:44:30:186 P55XP 66740000
2022.05.09. 14:41:13:559 D72UE 67450000
2022.05.09. 16:04:49:193 P55XP 290000000

osztap # 2022.05.18. 11:21

H_alex,

Ez egy elég különleges árverés volt. Az ingatlan (panzió) tulajdonosa egy ügyvédi iroda. Az ügyvédi iroda dologi adós, négy magánszemély az adósok. Az ügyvédi iroda maga is végrehajtást kérő az egyik adós ellen.

Szerintem jó eséllyel az ügyvédi iroda vagy annak a Tao-törvény szerinti kapcsolt vállalkozása volt a vevő. Ezzel elérte, hogy lett egy tehermentes ingatlanjuk, illetékmentesen, az adósságok kifizetéséért cserébe. Az ügyvédi iroda a Vht. 123. § (3) miatt árverezhet.

Miért nem fizette szimplán ki az ügyvédi iroda az adósságokat? Valószínűleg van olyan teher, ami árverésen törlődik, kifizetéssel nem. Pl. jelzálog, ahol a jogosult nem kapcsolódott be, magánszemély használati joga, vételi jog... Mit látsz a tulajdoni lapon?
Az is érdekes lenne, hogy hogyan és kitől lett az ügyvédi iroda a panzió tulajdonosa a tulajdoni lap szerint...

H_alex # 2022.05.18. 11:52

@osztap,

Köszönöm az érdekes leírást, ilyen ínyencségre nem is számítottam.
Bár azt továbbra se értem, hogy miért indult sima minimál licitekkel, amit folyamatosan emelt, majd a végén megnégyszerezte az összeget.

(nincs rálátásom a tulajdoni lapra, csupán visszamenőleg néztem rá hogy miért ment el ekkora áron)

osztap # 2022.05.18. 17:04

H_alex,

Bár azt továbbra se értem, hogy miért indult sima minimál licitekkel, amit folyamatosan emelt, majd a végén megnégyszerezte az összeget.

Ez a viselkedés konzisztens azzal, hogy az ügyvédi iroda a licitáló. Amíg a licit nem érte el a fennálló tartozás összegét, addig kis lépésekkel emelt, hiszen úgy a tartozás összegénél kevesebbért tudta volna tehermentesíteni az ingatlanát. Amint elérte, beemelt, hiszen a tartozáson felüli megtérülés úgyis az övé, és ezzel elriasztotta a többi licitálót.

És mint dologi adós, pontosan tudta (vagy a végrehajtótól megtudhatta), hogy mennyi a fennálló tartozás! Külső szemlélőként nem tudni, mennyi volt a tartozás, de az árverési hirdetményen felsorolt tartozások nagyságrendileg hihetővé teszik a fentieket.

Majordomus # 2022.05.18. 17:24

Ügyes!