Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2014.05.26. 11:02

jogszerű magatartás-e kikapcsolni az áramot és a meleg vizet.

Az ezekről szóló szerződéseket a szolgáltató a korábbi tulajdonossal (adóssal) kötötte. Az új tulajdonossal ezekkel kapcsolatban szóba sem fog állni. A közös költség, az más. Az valóban a tulajdonost terheli, mégpedig az árverés napjától.

chrizze20 # 2014.05.25. 20:14

@trivillan
Sajnos azt már biztosan tudjuk, hogy a közös költséget a társasházi alaptv-re hivatkozva a földhivatali bejegyzés dátumától kell fizetnie a végrehajtási vevőnek, legalábbis a közös képviselő erre hivatkozik.
Ettől függetlenül továbbra is szeretném megtudni, hogy jogszerű magatartás-e kikapcsolni az áramot és a meleg vizet.
Köszönöm a válaszokat!

trivilian # 2014.05.22. 20:21

Chrizze 22
Én is sajnos ebben a helyzetben vagyok!Úgy tudom,hogy hiába a te tulajdonod az ingatlan a közművek díját az adós fizeti amíg nem történik meg a birtokba adás!A vh megy ki leírni az óraállást!Egyébként én is szívesen veszek minden jó tanácsot bárkitől mit lehet tenni ilyen helyzetben!

chrizze20 # 2014.05.22. 11:13

Sziasztok!

Egy végrehajtási ügy kapcsán szeretnék segítséget kérni.
Szeretném megtudni, hogy végrehajtási vevőt milyen jogok illetik meg az adóssal szemben, amennyiben a végrehajtás lezárult, az árverési összeg teljes egészében kifizetésre került, az ingatlan a földhivatalban az új tulajdonos nevére került, de birtokba adás nem valósult meg a kilakoltatási moratórium időközbeni meghosszabbítása miatt (devizahiteles ügyről van szó)?
Jogszerű magatartás ebben az esetben, hogy az ingatlanban az árverési vevő szüneteltet mindenféle szolgáltatást (víz, villany, fűtés), amíg a jelenleg is életvitelszerűen ott élő adós önszántából ki nem költözik?
Illetve ha ez a megoldás nem jogszerű magatartás, akkor milyen egyéb lehetősége van az árverési vevőnek arra, hogy a szerzett tulajdonnal kapcsolatban ne keletkezzenek olyan költségei, amit nem saját maga okoz?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget,
Fazekas Krisztián

Vaktor # 2014.05.21. 13:27

Kedves Kati65!

Annyi elolvasott hozzászólás után én a helyedben nem mondanám le a lakatost és holnap birtokba venném a lakást.

Erről pedig tájékoztatni lehet a végrehajtót.

Ki tudná ezt megakadályozni?

El nem tudnám képzelni magamról, hogy ilyen esetben ennyi ideig várjak, mikor már rég én vagyok a tulajdonos.

Kati65 # 2014.05.21. 13:07

Kedves Gerbera és K.B.S.!
Ahogyan javasoltátok, május 12-én személyesen beadtuk a vh kifogást a végrehajtónál, a bíróságnak címezve...13-i keltezéssel 16-án kaptunk egy tértivevényes levelet a vh-tól, h 22-én (holnap)10 órakor lesz a birtokba adás. Odarendeltünk lakatost, rakodó embereket (bár üres a lakás),nekünk is problémás volt a munkahelyen ilyen hamar szabaddá tenni magunkat...erre ma 21-én délután kaptunk a vh-tól tértivevényes levelet, h a holnapi birtokba adás elmarad..." A 2014.május 22-én 10:00 órára kitűzött birtokba adás elmarad, tekintettel arra, hogy a Vht.303.§. módosítása alapján a kilakoltatási moratórium lejártának a devizahitelesek helyzetét rendező külön törvényben meghatározott időpontját követő időszakra halasztja el a végrehajtó." Ezt egy olyan 50%-os kikiáltású, "beköltözhető, tehermentes" lakásra, ahol sosem lakott senki, a teljes vételár tavaly októberben kifizetve, decemberben tulajdonjog bejegyezve, illeték is kifizetve....

trivilian # 2014.05.14. 22:39

gerbera317...köszönöm! Én személyesen kaptam meg a jegyzőkönyvet aznap amikor behívtak a vh-hoz!Akkor rosszúl emlékszem,hogy egyéb iratot is kipostáznak nekem?Az adós megkapta a jegyzőkönyvet! Egyébként a lent leírtak gondolom most nem érvényesek a moratórium miatt..!?Viszont ettől függetlenül a moratórium ellenére ugyanúgy átírják a tulajdonlapot igaz?megpróbálok hatni az adósra remélem sikerülni fog!

Gabo. # 2014.05.14. 21:05

Sziasztok.
Mit tudok akkor tenni, ha az árverésen vásárolt ingatlanban 3. fél lakik? 2008-ban egyszer már elárverezték. Az akkori vevő valamiért nem rakta ki őket. Most újra árverezték, én megvettem 50%-os kikiáltási áron, de a vh nem tesz semmit,mert szerinte védi őket a moratórium. Ez az eset nem minősül önkényes lakásfoglalásnak? Mit tudok tenni, hogy birtokbavehessem?
Köszönöm a segítséget előre is!

gerbera317 # 2014.05.14. 12:43

153. § (2) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát a) az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából, b) az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett.
154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
(10) Ha a kiköltözésre az (1) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, a végrehajtó az árverési vevőnek a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig előterjesztett kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - haladéktalanul intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182-182/A. § megfelelő alkalmazásával.

Ezek voltak a határidők. Megjegyzem, a kiköltözni vonakodó adóst nem csak fenyegetéssel lehet motiválni a kiköltözésre, hanem például ezzel is:

154/B. § (1) Ha az adós a kiköltözési kötelezettségének a 154/A. § (1) és (5) bekezdésben foglalt határidőben eleget tett, és az ingatlant kiürített állapotban, az árverési hirdetményben feltüntetett tartozékokkal együtt átadja az árverési vevőnek, az ingatlan kiürítését, de legkésőbb a kiköltözési határidő lejártát követő 8 napon belül előterjesztett kérelmére megilleti a) az 5 millió forint alatti árverési vételár esetén annak 1%-ának, b) 5 millió forint és azt meghaladó összegű árverési vételár esetén 50 000 forint és az 5 millió forint feletti rész 0,5%-ának, c) 10 millió Ft és azt meghaladó összegű árverési vételár esetén 75 000 forint és az a 10 millió forint feletti rész 0,25%-ának megfelelő összeg.

Mennyivel jobban hangzik ez, mint hogy „kiirtalak a családoddal együtt, te tetű”, nemdebár? :-)

trivilian # 2014.05.14. 10:04

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsért, információért fordulok hozzátok!Ingatlanárverésen vásároltam egy lakást és ápr 29.-én voltam is a végrehajtónál kézhez kaptam a jegyzőkönyvet és (ha jól emlékszem) ki kellett volna küldeniük valamilyen iratot de így lassan 3 hét távlatából már kezdek elbizonytalanodni,hogy jól emléksze-e.Az árverési előlegen kívüli fennmaradó összeget még aznap elutaltam de egyenlőre semmi nem érkezett!Az adós deviza hiteles még bent lakik!A moratóriumtól függetlenül van lehetőség megbeszélnem vele a birtokbavételt?Holnap bemegyek a végrehajtóhoz csak biztosan szeretném tudni,hogy valóban kapnom kellett volna valamilyen iratot,(határozatot) bármit!

A válaszokat előre is köszönöm!!

gerbera317 # 2014.05.14. 06:47

Nem, akkor nem lehet (hacsak a nem a tulajdoni lap kiállítása óta).

TCsabi # 2014.05.13. 16:07

a tulajdoni lap szerint nincs. Azon kívül még lehet?

gerbera317 # 2014.05.13. 15:49

Akkor az én magánkölcsön miatti árverezésre...

Azt nem tudhatjuk. Az adósok először a közös költséget nem fizetik, aztán a közüzemi számlákat, majd a telefonjukat. Kisebb-nagyobb kölcsönöket vesznek fel, nem fizetik a hitelkártyájukat. Ezek fél-egy év után beesnek a végrehajtóhoz. Itt már nincs megállás: látszik, hogy ingatlan-végrehajtás lesz. A végrehajtó megállapítja az ingatlan becsértékét, egyidejűleg felhívja a jelzálog-jogosulta(ka)t a bekapcsolódásra. Amíg a bíróság ezt elbírálja, utolsóként beesik a NAV követelése is, a Vht. 4. § szerint, és akkor lesz teljes a kép.

Ebből a buktát a jelzálog-jogosult bank jelentheti, mert ha az egy devizahitel, akkor az adós ugyanúgy a moratórium védelme alatt áll. A 303. § (4) éppen arról szól, hogy hiába nem a devizahitel indult el az egész, de a devizahitel miatt védendő az adós.

Úgyhogy még te sem tudhatod, nincs-e ott egy devizás teher az adósod ingatlanán.

pazs # 2014.05.13. 13:59

A gyakorlathoz majd gerbera szól hozzá, én csak a jogszabályt vagyok képes értelmezni :)

TCsabi # 2014.05.13. 13:52

pazs, köszönöm!
Akkor az én magánkölcsön miatti árverezésre kerülő ingatlan tulajdonosára, adósra nem vonatkozik a moratórium hosszabbítása.

A tv. azt írja elő a végrehajtónak, hogy a kérelemre haladéktalanul köteles intézkedni a kilakoltatásról. Ez a gyakorlatban mit jelent? Jelenthet akár több hetet is?

pazs # 2014.05.13. 13:46

igen (nem lakoltatható ki semmilyen végrehajtás során, ha közben a devizahitele miatt is éppen folyik a végrehajtás)

TCsabi # 2014.05.13. 13:39

na ezt inkább mégyegyszer: szóval a 4-es bekezdés azt akarja jelenteni, hogy ha valakinek már van egy (a) devizahitel miatti végrehajtása, de van, vagy jön mellé még egy (b) bármilyen más egyéb végrehajtása, akkor (b) végrehajtás során sem lakoltatható ki a moratórium ideje alatt?

TCsabi # 2014.05.13. 13:31

köszi gerbera,

T. Forumozók,

Ki hogy értelmezi a 4-es bekezdést, mit jelent pontosan?

"(4) Ha a (2) és (3) bekezdésben meghatározott követelés behajtásán vagy kötelezettség kikényszerítésén kívül más követelés behajtására is indult végrehajtás az adóssal (kötelezettel) szemben, ezekben a végrehajtási eljárásokban sincs helye a lakóingatlan kiürítésének és az (1) bekezdés szerint kell eljárni."

Ha a devizahitel miatti árverésen kívül, AMELLETT, AZZAL PÁRHUZAMOSAN indult valakire egyéb követelés behajtására irányuló árverése is az adósnak, akkor ezt az adóst is védi a moratórium?

Vagy - és nagyon remélem hogy nem - ha nem devizahiteles követelés behajtásából, hanem bármilyen más pénzügyi követelés behajtása miatt került sor az ingatlanának árverezésére, akkor is védi a moratórium?

gerbera317 # 2014.05.13. 13:02
TCsabi # 2014.05.13. 12:42

Hol található meg neten a konkrét törvényjavaslat szövege? A google-el egyelőre nem akadok rá.

Vaktor # 2014.05.13. 09:21

Jó lenne azt is tisztázni, hogy most ebből a szempontból ki számít devizahitelesnek?

Aki ellen 2 milliós bármilyen tartozás miatt indul végrehajtás, de bekapcsolódik a bank is az ingatlanon lévő devizahitel miatt, akkor ő rá már vonatkozik a moratórium?

Vagy csak azokra, akiknél a bank kérte a végrehajtás devizahitel miatt?

Raszti # 2014.05.13. 05:19

Tisztelt Gerbera 317,
jól értelmezem-e a Navracsics által előterjesztett törvényjavaslatot,hogy csak a devizahitelesekre hosszabbították meg a kilakoltatási moratóriumot?Tehát a többi esetben a téli kilakoltatás szabályai érvényesek?

TCsabi # 2014.05.12. 13:38

Kedves gerbera317,

Igazad van, szerencsésebben is feltehettem volna a kérdést. Igen azért kérdeztem, mert mindenhol a devizahitelesekkel kampányolnak a tv-javaslattal, de attól félek, hogy szokás szerint a sebtibe, átgondolatlanul meghozott tv. majd egyöntetűen mindenkire vonatkozik majd, vagy ezt olvassák majd ki belőle a vh-k, bírók... de nem akarom az ördögöt a falra festeni.

Igen, azonban az árverést követő 30 napon belül az adós kifogást nyújtott be vh ellen, meg volt folyamatban egy korábbi fellebbezése is. Ezeket a napokban utasította el a bíróság, így csak most lett jogerős az árverés. Szerdán megyek is be a vh-hoz benyújtani a kilakoltatási kérelmemet, csak aztán hajlandó legyen kilakoltatni. Tv. szerint haladéktalanul köteles intézkedni, a gyakorlatban azonban ez aztán isten tudja mit jelent majd, pláne annál a nem túl jó hírű végrehajtónál akihez van szerencsém...

gerbera317 # 2014.05.12. 13:25

a nem devizahiteles adósokra is vonatkozik?

Nem jó a kérdés. Nem azt kell kérdezni, hogy kiterjed-e a devizahitelesekre, hanem azt, hogy másra is kiterjed-e. Ha így kérdezed, akkor a válasz: az április 30-án lejárt moratórium mindenkire kiterjedt, a most tervezett pedig csak a devizahiteleskre (a tervezet szerint).

akkor őszre léphet hatályba

Ha megszavazzák, az pedig mostanában lesz, azonnal ki fogják hirdetni.

a vételárat már februárban határidőben megfizettem

Már birtokba kellett volna kapnod.

TCsabi # 2014.05.12. 12:59

köszönöm!

A moratórium újra érvénybe lépése, legközelebb mikor valósulhat meg, vajon? A híreket olvasva nem nagyon tudom kibogozni, ha jól értelmeztem az értesüléseket (de lehet hogy nem jól) akkor őszre léphet hatályba az a törvényjavaslat amely meghosszabbítja a moratórium időszakát?

(Azért a kérdésem, mert nekem az előző héten utasította el a bíróság az adós sokadik (és egyben utolsó) végrehajtás elleni kifogását - ergó jogerőre emelkedett az árverés végeredménye -, a vételárat már februárban határidőben megfizettem, jelenleg nincs monatórium, vajon milyen esélyem lehet arra hogy rövidesen birtokba vehessem az ingatlant - bizonyosan kényszerintézkedésre lesz szükség?)