végrehajtás kérdések

Niki008007 # 2019.03.22. 18:37

Hivatalos tértivevényes formában nem, semmikor nem küldtek ilyen módon felszólítást fizetésre. Ha 15 napon belül megtörténik a fellebbezés akkor külön kérhetem a tiltás halasztását is? Ha esetleg valami okból az elévülés megszakadt volna attól én még peres úton kérhetem a végrehajtás megszüntetését... Nem tartom jogszerűnek azt, hogy megvárják míg milliósra duzzad egy tétel, mikor már évek óta letilthatták volna bizonyítható jövedelem mindig volt.

rigoz # 2019.03.22. 18:26

Tisztelt Niki008007!

Attól, akinek tartozik, kapott a köztes időszakban ún. fizetési felhívást igazolhatóan (ajánlott és/vagy tértivevényes) levélben?

Amennyiben igen, akkor az megszakította az elévülést.

Mielőtt bármit tesz - de mihamarabb célszerű - járjon utána a pontos körülményeknek, ebben kérheti a végrehajtót, hogy a végrehajtást kérő (akinek tartozik) megkereséses útján adja meg a szükséges felvilágosítást.

Ha ennek ellenére azt érzi, hogy jogszerűtlen a letiltás, akkor először is kérnie kell a végrehajtótól, hogy hívja fel a végrehajtást kérőt, hogy ismerje el, hogy a tartozása elévült vagy a végrehajthatósága más okból kizárt, ha pedig erre nem került sor eddig, akkor a végrehajtást elrendelő bíróság/közjegyző székhelye szerint illetékes járásbíróság előtt végrehajtás megszüntetése iránt indíthat pert, mely perben kérheti ideiglenes intézkedéssel a végrehajtás felfüggesztését a per jogerős befejezéséig.

Niki008007 # 2019.03.22. 18:22

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire jogszerű egy 2008-ban illetve 2009-ben keletkezett tartozás letiltása. Mindekét esetben követelés kezelő vette meg a tartozást évekig nem is jelentkezett az egyik semmilyen formában a másik néha telefonált, levelet küldött egy ideig fizetve is volt nekik, majd egyszercsak miután a 600 000 ill. a 750 000 hitel elérte a 2millio Ftt kamatokkal, minden felhívás nélkül letitásra adták 2019ben. Az elmúlt 10 évben lett volna lehetőség fizetés meghagyásra mégsem tették. Lehet e fellebbezni ilyen esetben. Mivel az egyik behajtó évekig nem jelentkezett ott az elévülés fennálhat? Köszönöm a tájékoztatást!

gerbera317 # 2019.03.20. 21:46

A végrehajtó nem köteles az árverés kitűzése előtt értesíteni a lakás tulajdonosát erről?
Nem. Meg a kérdés is eleve rossz. Ha jól kérdeznél, ez lenne rá a válasz: A végrehajtó nem arról értesíti a feleket, hogy az árverést ki fogja tűzni, hanem arról, hogy az árverést kitűzte. Jogorvoslat esetén a bíróság sem azt vizsgálja, hogy az adós értesült-e az eljárási cselekményről, hanem azt, hogy a végrehajtó eleget tett-e az értesítési kötelezettségének, illetve a kézbesítésnek mi lett az eredménye.
Nem lehet ezt megkifogásolni?
Mármint micsodát?
folyamatban van a bankkal egy megállapodása
És a többi hitelezővel mi van?

Lepcsilakat # 2019.03.20. 20:20

Segítséget szeretnék kérni Tőletek,

Végrehajtás alatt áll egy barátom lakása. Ki is tűzték az árverést az elektronikus portálon. Itt ugye 2 hónap amíg lehet licitálni ( úgy tudom ).
Sajnos azonban Ő maga erről nem értesült, csak majdnem egy hónappal az után, hogy a portálon már fent volt.
A kérdés: A végrehajtó nem köteles az árverés kitűzése előtt értesíteni a lakás tulajdonosát erről? És ha kellene akkor mik az ezzel kapcsolatos szabályok? Mennyivel előtte kellett volna ezt írásban közölni a barátommal? Nem lehet ezt megkifogásolni?

Azért érdeklődöm csak, mert közben folyamatban van a bankkal egy megállapodása, csak nagyon kevés az idő. Félő, hogy mire a megállapodást tető alá hozzák, addigra az ingatlan elkel...
Kérem szépen a segítségeteket. köszönöm szépen :Lepcsilakat

Klujbi # 2019.03.20. 20:17

Tisztelt Fórumozók
A kérdésem a következő lenne:
Van e mód tartozás behajtására, egy olyan egyéni vállalkozónál, aki a NAV-nál végrehajtás alatt áll már hosszabb ideje, és a nevén semmi nincsen az árukészletén kivűl?
Érdemes e jogi útra vinnem az ügyet,vagy esélyem sincs a pénzemhez jutni??

rigoz # 2019.03.18. 12:39

@adalbert2: Igen, mivel a képviseleti jogosultság szabályai, eljárásrendje független attól, hogy most végrehajtás megszüntetése iránt indít pert vagy végrehajtási kifogást nyújt be, mert arra nézve mindkét esetben a Pp. (helyesen az új, 2016. évi CXXX. törvény az Önök esetében, feltéve, hogy a végrehajtási eljárás 2018.01.01-én vagy utána indult meg) alkalmazandó eljárásjogi (mögöttes) jogszabályként.

@drbjozsef: Én nem különben, bár Én már jártam úgy, mint a kérdező, csak nekem még 'kellő időben' lett képviseleti jogogultságom, így az annak birtokában való fellépésem okán folyt tovább minden, mintha mi sem történt volna.

drbjozsef # 2019.03.18. 11:19

így a leendő vejet fel kell hívni arra

Miért hívná fel a felet, ha az képviselteti magát? Nyilván a bíróság fejében nemigen fordul meg, hogy valaki jogosultság nélkül adott be egy beadványt. Ezért nyilván a beadót keresi meg, hogy igazolja a jogosultságot. Ez alatt eltelt a fél határideje...

adalbert,
Szerintem legfeljebb "egy próbát megér, hátha" alapon érdemes megpróbálnia a leendő vejednek, vagy egy szabályos képviselőjének megpróbálkoznia újra. De tartok tőle, hogy el fogják utasítani. Még a régi pp. hiba miatti hivatkozás esetén is.

De én laikus vagyok.

adalbert2 # 2019.03.18. 10:55

Kedves rigoz!

Amúgy azt gondolom, hogy mivel itt a képviseleti jogosultság hiánya áll fenn, tekintve, hogy a kérdező a kérelmet nem a saját jogán, hanem a leendő veje, mint a tényleges jogosult képviseletében eljárni szándékozva, de arra való jogosultság hiányában nyújtotta be, így a leendő vejet fel kell hívni arra, hogy járjon el személyesen vagy állítson az ügybe a kérelme visszautasítása (érdemi vizsgálat nélküli elutasítása ) terhével 8 napon belül a képviselet ellátására alkalmas személy, e jogosultság igazolása mellett.

Következésképpen a kérelmet határidőben beérkezettnek kell tekintetni, már feltéve, hogy a képviseleti jogot rendezi a felhívást követő 8 napon belül vagy eljár személyesen.

Kiegészítésem fényében is ezt a megközelítést tartja legcélszerűbb továbblépési lehetőségnek?

rigoz # 2019.03.18. 10:17

Hát ez esetben valóban a kifogás a helyes jogorvoslati eszköz.

adalbert2 # 2019.03.18. 09:46

Kedves gerbera317!

Bocsánat, igyekszem röviden összefoglalni!

A lezárni szándékozott ügyben leendő vejem 2005-ben devizaalapú jelzálog lakáskölcsönt vett fel 1/10 (névleges) tulajdoni hányaddal, de nyilvánvaló 10/10 egyetemleges felelősséggel.
Fizetési késedelmek miatt a bank a kölcsönt felmondta, a tartozás két végrehajtóhoz került a két tulajdonos eredeti lakhelyei szerint. A tulajdonostárs végrehajtója a lakást 2011-ben árverezés útján értékesítette. (Leendő vejem kapcsolódó okiratokkal alig rendelkezik, de az árverés után készült díjjegyzékkel igen)

Mindkét végrehajtói iroda jogutódlással megszűnt.
Leendő vejem, nevében, meghatalmazottként 2018-ban sikerült az OTP Faktoringgal megállapodnom devizaalapú a tartozás egyösszegű kiegyenlítésében, a kiegyenlítés is megtörtént.

A faktorcég minden további követeléséről lemondott és megnevezte a jogutód bírósági végrehajtót, valamint jelezte a végrehajtási költségekre vonatkozó fizetési kötelezettséget.

A végrehajtói díjjegyzékben –az összeg nagysága alapján – feltehetőleg nincs figyelembe véve a lakás elárverezéséből a másik jogelőd végrehajtónál befolyt összeg,
a költségátalány magasabb a munkadíjnál
és a behajtási jutalék az (egyösszegű törlesztés + jogelőd korábbi fizetési letiltása alapján számolt) befolyt összeg sokszorosa,
ezért számítási hibákat feltételezek.

A külföldről történő ügyintézés nehézségei miatt a díjjegyzék megkifogásolását is magamra vállaltam, sokat rontva a helyzetünkön .

A „letiltásosdi” csak úgy került képbe, hogy leendő vejem a korábbi lassú információ áramlással kapcsolatos tapasztalatai alapján egy téves letiltással szemben védtelennek érzi magát.

Továbbra is bízom abban, hogy tanácsaitokkal segítségünkre tudtok lenni!
Üdv!

gerbera317 # 2019.03.18. 08:24

Tehát mégiscsak díjjegyzék elleni kifogásról van szó? De akkor mi ez a letiltásosdi? Ha a végrehajtó díjjegyzéke fizetési kötelezettséget állapít meg, nem azonnal ad ki a behajtása iránt letiltást, hanem csak egy észszerű idejű kivárást követően, vagy jogorvoslati kérelem esetén megvárja annak az elbírálását. Olyan nincs, hogy a kifogást nem továbbítja a bírósághoz, ezért azt meg kell ismételni. (Persze, meg kell ismételni, de a beadás idejének a végrehajtóhoz történő beadást kell tekinteni.)
Adalbert! Nem akarod értelmesen is leírni, mi történt? Miért a fórumnak kell összeraknia a mozaikot, ha nálad ott van hiánytalanul a teljes kép??? Persze, nem kisregény formájában, hanem 8-10 sorban felsorolva a releváns történéseket.

rigoz # 2019.03.18. 08:11
  • Az elrendelő vagy ha nem a bíróság rendelte el, akkor a végrehajtást kérő lakhelye szerint illetékes (járás)bíróság előtt (járásbíróság előtt a kerületi bíróság is értendő)
rigoz # 2019.03.18. 08:09
  • azon állítását elismeri-e, hogy a tartozás megfizetésére sor került/nem állt fenn stb., tehát, hogy a végrehajtásnak nincs jogalapja
rigoz # 2019.03.18. 08:08

Tisztelt adalbert2!

Az a lényeg, hogy hagyni kellene képviseleti jogosultság ide vagy oda ezt a kifogásosdit és ha úgy érzi, hogy maga a végrehajtás indult meg jogellenesen, akkor azt kellene meglépni, hogy:

1. Kérni kellene a végrehajtót, hogy hívja fel a végrehajtást kérőt (akinek elvileg tartozik a veje), hogy nyilatkozzon arról, hogy az adós (veje) azon állítását elismeri-e, hogy
  2. Amennyiben igen, a végrehajtási eljárást a végrehajtói felterjesztés/beterjesztés alapján a felmerült végrehajtási költségek rendezését követően az elrendelő bíróság vagy más szerv (pl.: közjegyző) végzéssel megszünteti avagy ha nem, az el nem ismerés tényéről közrehatási kötelezettsége keretében a végrehajtó értesíti az adóst (vejét).
  3. utóbbi eshetőség esetében a végrehajtás megszüntetése iránt az elrendelő bíróság előtt a végrehajtást kérő (akinek állítólag tartozik a veje) ellen pert lehet indítani keresettel. Ha a bíróság a keresetnek helyt ad, akkor jogerős ítéletével elrendeli a végrehajtás megszüntetését. A per során ideiglenes intézkedéssel lehet kérni a végrehajtás felfüggesztését, illetve szüneteltetését a per bíróságától.
adalbert2 # 2019.03.18. 07:51

Kedves rigoz és drbjozsef és gerbera317!

Köszönöm a hozzászólásaitokat!

Jelzem, jogi analfabéta vagyok, ezért valószínűleg jogilag nem korrektek a megfogalmazásaim. Az elég egyértelműnek tűnik, hogy csapdahelyzetbe vittem magam. (Én végrehajtási kifogásnak neveztem azt, hogy – vélt számszaki hiba miatt – a végrehajtó díjjegyzékét megkifogásoltam először a végrehajtónál, majd mivel hónapokig nem küldte tovább a bíróságra, közvetlenül a járásbíróságon is benyújtva, ahogy annak idején gerbera317 is tanácsolta.)

„Amúgy Gerbera jól mondja, a régi Pp. alkalmazása az egyetlen támadási felület, mely oly súlyos eljárási szabálysértés, ami hatályon kívül helyezést eredményez.”

Rosszul gondolom, hogy az eljárást megtámadva - az eddigi több hónapos bírósági átfutások alapján – nyerek annyi időt, hogy a következő körben már hitelt érdemlően igazolni tudom a hozzátartozói viszonyomat. Kérdés persze, hogy ez visszamenőlegesen számíthat-e! Én határidőn belül kifogásoltam meg a díjjegyzéket.

Hozzászólásaitokat még egyszer, előre is köszönöm!

rigoz # 2019.03.18. 07:48

@gerbera317: Arra pont éppen azért nem tértem ki, mert nem tudok rá mit mondani, bár az előzmények fényében Én is hasonlóképp látom, de ez csak a magánvéleményem.

gerbera317 # 2019.03.18. 07:36

Közben kitárgyaltátok. Nagyon helyes.
Csakhogy a valós probléma nem Pp-kérdés.
A kérdező azt csinált belőle, de elsősorban nem az. Hanem végrehajtási kérdés, mégpedig tipikus vh-kifogásos kérdés. A kérdező a nyitókérdésével megvezette a topikot, mert díjjegyzék elleni kifogásról ír, és senki nem kérdezett vissza, mi baja van a díjjegyzékkel. De azóta kiderült, hogy nem díjjegyzékről van szó. Valószínűleg csak a végrehajtás megindulását sérelmezi, azt pedig nem végrehajtási kifogással kell megtámadni. Megteheti, de ha a bíróság megkérdezi, hogy az adós álláspontja szerint a végrehajtó melyik intézkedésével és milyen mértékben sértette meg a végrehajtási eljárás szabályait, akkor arra nem fog tudni válaszolni. És mindegy, hogy Pp. feljogosítja-e az előterjesztőt bármire is, vagy sem.

drbjozsef # 2019.03.18. 07:03

Én nem értek a perrendtartáshoz (sem), de a szabályok adottak, a Ptk. megismerhető volt, ez nem önhibán kívül van. Időben nem érkezett érvényes kifogás jogosulttól. Ha a jogosultság nincs igazolva, az más, annak pótlására lehet felhívást küldeni, de itt nem igazolva nincs, hanem egyáltalán nincs jogosultság.

rigoz # 2019.03.18. 06:39

@drbjozsef: Köszönöm a helyesbítést.

Amúgy azt gondolom, hogy mivel itt a képviseleti jogosultság hiánya áll fenn, tekintve, hogy a kérdező a kérelmet nem a saját jogán, hanem a leendő veje, mint a tényleges jogosult képviseletében eljárni szándékozva, de arra való jogosultság hiányában nyújtotta be, így a leendő vejet fel kell hívni arra, hogy járjon el személyesen vagy állítson az ügybe a kérelme visszautasítása (érdemi vizsgálat nélküli elutasítása ) terhével 8 napon belül a képviselet ellátására alkalmas személy, e jogosultság igazolása mellett.

Következésképpen a kérelmet határidőben beérkezettnek kell tekintetni, már feltéve, hogy a képviseleti jogot rendezi a felhívást követő 8 napon belül vagy eljár személyesen.

Az elkésettség egy külön ok lehetne, de mivel a képviseleti jogosultság rendezetlensége áll fenn elsődlegesen, így az arra vonatkozó eljárásrend irányadó.

Ha azt a felhívásnak megfelelően, a tűzött határidőben rendezi, akkor a Jat. 15. § (2) bek.-re is tekintettel a kérelme hatályosnak tekintendő, tehát nem elkésett a kérelme, az annak benyújtásához fűződő jogi hatályok hatályban maradnak a leendő anyós általi (kérdező) benyújtás időpontjára visszamenőleg.

drbjozsef # 2019.03.18. 06:05

Ettől persze tartok tőle, hogy gerberának lesz igaza, most nem járhatott volna el, aki eljárhatott volna, az meg lekéste a határidőt.

drbjozsef # 2019.03.18. 06:04

rigoz,

A házastárs szülője a Ptk. meghatározásában nem hozzátartozó.

Nem közeli hozzátartozó. De hozzátartozó :

Ptk.8:1. § [Értelmező rendelkezések]
(1) E törvény alkalmazásában

1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;
  2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

És, ahogy írtad, ebben nincs változás az új pp.-ben : bár kikerült belőle az a szakasz, ami a régi pp-ben van, és csak a "hozzátartozó" maradt benne, az a Ptk. szerint a kérdezőre is vonatkozik - MAJD, ha összeházasodott a gyermeke a meghatalmazóval.
(A meghatalmazó a leendő veje, ha összeházasodnak a fiatalok, akkor a kérdező a meghatalmazó házastársának egyenesági rokona lesz)

rigoz # 2019.03.18. 03:29

Illetve még annyi, hogy a végrehajtási kifogásnak nincs halasztó hatálya, de kérhető a végrehajtás felfüggesztése külön, mint ideiglenes intézkedés.

rigoz # 2019.03.18. 03:27

Tisztelt adalbert2!

Az egyenesági rokon csak és kizárólag felmenője vagy lemenője lehet az adott egyénnek.

A vejét a gyerekei, az Ön lánya, mint házastársa és a saját szülei, nagyszülei képviselhetik meghatalmazottként a polgári peres és nemperes, illetve a közigazgatási peres és nemperes eljárásokban.

A házastárs szülője a Ptk. meghatározásában nem hozzátartozó.

Amúgy Gerbera jól mondja, a régi Pp. alkalmazása az egyetlen támadási felület, mely oly súlyos eljárási szabálysértés, ami hatályon kívül helyezést eredményez.

De mivel az új Pp. szabályozása a meghatalmazottakra nézve ugyanaz, így egy újabb képviselőkénti eljárást visszautasító végzést fog kapni.

Azonban Gerberával szemben úgy látom, hogy az indítványozásra jogosultat fel kell hívni ekkoris 8 napos határidővel a személyes vagy arra alkalmas képviselő útján való eljárásra, hiszen nyilvánvaló az, hogy a kifogás előterjesztésére jogosult szándékozott indítványozni, így nem a harmadik fél (adott esetben Ön) lépett fel a saját jogán, tehát alkalmazni kell a képviselet rendezésére vonatkozó eljárásrend körében a bíróság közrehatási kötelezettségét, tekintettel a jogi képviselő nélküli eljárás tényére is.

adalbert2 # 2019.03.17. 20:58

Keves gerbera317!
Vagy abban tévedek, hogy a „házastárs egyeneságbeli rokona” várható bekövetkeztét egyéb érdekeltségnek neveztem?
Üdv!