Miért te ki vagy az ügyben? És miért nem mindegy ez neked?
végrehajtás kérdések
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy mi a teendő amikor a végrehajtó hazudik? Jelen esetben volt egy időpont a ház kulcsainak az átadására, de a vevők már le is vágták a lakatot és beengedték magukat a házba. A végrehajtó pedig telefonon közölte, hogy a kulcsok át lettek már adva.
A hivatalos időpont előtt, bármiféle jegyzőkönyv nélkül, és mivel szerintük a kulcsok már át vannak adva ezért nem hajlandóak az üggyel foglalkozni. Természetesen semmiféle átadásra nem került sor, így elég vaskos azt mondani nekünk (akiknél a kulcsok vannak), hogy megtörtént.
Ilyenkor mit lehet tenni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Ingófoglalás miatt jött egy végrehajtó helyettes, aki nem talált otthon. Hagyott egy eléggé olvashatatlan kézírású üzenetet, a "lényeges" részből annyit kiolvastam,"az eljárás külön értesítés nélkül folyt"(atva lesz?)
Ez mit jelent KONKRÉTAN? Azt gondolom, hogy újra jönni fog, de mi lesz, ha akkor is orvosnál leszek, vagy uram bocsá' akármilyen más dolgom akad? Fel fogja törni a lakást?
Köszönöm a válaszokat, így már világos.
bcserke,
az ingatlanban vagy a Te cuccod van, vagy az örökhagyótól örökölt szintén már a Te cuccod. Ne zavarjon meg, hogy tételesen nem szerepel a hagyatéki végzésben. Szerinted minden szál gyufát egyedileg azonosítva sorolnak fel? Nem, ingóságból általában az értékeseket, vagy nyilvántartottakat (értéktől függetlenül, pl. könyvsorozat), a többit csak megemlítik, általában nyilatkoztatva, hogy az összes nem éri el összesen a 300.000.- Ft-ot.
De attól azokat még Te megörökölted. Már a tied.
Vagy elviszed, vagy elviteti a vevő, és küld a költségeiről fizetési meghagyást neked (szállítás, tárolás). Ha nem fizeted ki, perré alakítja, és végrehajtatja rajtad.
Ahogy előttem már vagy hárman megírták.
@bcserke: „nem tudom a választ hogy mit tehetnek ellenem ha ott hagyom amire nincs szükségem.”
A szállítási/tárolási költségek megtérítésére felhívhatnak, ha nem fizetsz: fizetési meghagyás / per, majd végrehajtás. Ezért pedig a saját vagyonoddal felelsz majd.
Lásd amit Kovács_Béla_Sándor 2018.05.26. 11:27-kor írt.
Az ingóságokról nem készült leltár, a hagyatéki végzésben sem szerepel ingóság csak az ingatlan. Mintha nem is lenne/lett volna más. Ezért gondolom az ingóságok NEM képezik a hagyaték tárgyát, tehát értékükért sem kell helyt állnom. A problémám még mindig az, hogy arra nem tudom a választ hogy mit tehetnek ellenem ha ott hagyom amire nincs szükségem.
"Esetemben az árverést kérő és az árverési vevő ugyanaz"
Az mindegy!!!
Attól ez még két külön ügyrész jogilag és gyakorlatilag is.
PONT úgy intézd, mintha NEM LENNE ugyanaz!
Akkor nem futsz lesre...
tehát amit megvett az az övé, az átadod neki.
Amit nem vett MÉG meg az tiéd marad
DE neked megőrizni+átadni neki külön körben
vagy
elszámolni az értékével, ha nem tudod átadni.
Szóval. tárgyalni !!!
Felkínálni a maradó tartozás fejében, írásban persze.
Aztán a választól függően lépni
- átadni tételesen (elfogadta)
vagy
elvinni és őrizni (nem fogadat el vagy nem válaszolt)
Ha kidobod-eladod akkor meg a hagyatéki értékét készenlétben tartani kp-ben... mert bármikor kérheti.
Esetemben az árverést kérő és az árverési vevő ugyanaz. Az ingóságokról nem készült leltár. Gondolom akkor ez okból úgy kell rájuk tekinteni mintha eleve az enyémek lettek volna.?
Nem szeretném saját költségen elszállítatni. A kérdés mit tud tenni velem szemben az új tulaj? Beperel ha ott hagyom?
Helyesen...
DE!!! NEEEEMMMMM LETT nem az árverési vevőé.
bcserke
Az árverési vevő (gondolom) CSAK az ingatlant+tartozékait nyerte meg.
A benne lévő ingóságaid nem kerültek árverése... még.
Ő tehát tehát csak az ingatlant+tartozékait viszi, nyerte meg.
- -
Másik kör az hogy az ingatlan elvitele UTÁN MÉG meg mindig megmaradó tartozás fejében viheti majd a HITELEZŐ (azaz árverést kérő! és nem az árverési vevő) az ingóságokat is!
Ez két módon történhet...
1.
Azokra is kér végrehajtást és az árát kapja meg annak is, mint az ingatlannak.
2.
Felajánlod neki, hogy legyen az övé, vigye a még megmaradt tartozás fejében.
(mivel alapban TE ezekkel IS felelsz a tartozásért, ha ezek is a hagyaték részei)
Vagyis ami ott van
ÉS!!! a hagyatékba tartozik
DE!!! LETT nem az árverési vevőé
Azt NE!!! tüntesd el, hanem add át a hitezőnek a még megmaradó tartozás fejében.
Vagyis 2 részre oszlik a hagyaték!
1.
Amit a nyertes megnyert és jár neki.
(ingatlan+tartozékai)
2.
Amit nem nyert meg és ezért nem jár neki.
(a hagyaték ingóságai)
Ezeket neked kell megőrizni!!!
Mert ezekkel MÉG tovább felelsz a hitelezőnek.
HA te valamiért nem őrzöd meg és így nem tudod átadni neki, akkor viszont az árát követelheti tőled...
- -
Azaz most CSAK a hagyaték egy része (annak az ára) került
a hitelezőhöz az árverési vevőtől.
HA ez még NEM ELÉG a teljes tartozásra,
akkor fog még jelentkezni
a megmaradó adósságért is! nálad.
Egy újabb körben.
Ekkor
vagy rámutatsz a megmaradt és megőrzött cuccra, hogy "tessék, vigye és ezzel végeztünk"
vagy nem tudsz rámutatni, mert nem őrizted meg
és akkor benyúlsz zsebedbe és kp-ben fizetsz,
annyit amennyi az általad meg nem őrzött cucc értéke volt.
- -
Tehát: az örökölt ingóságot őrizd meg! magadnak
hogy
át tudd adni a következő körben a hitelezőnek.
Vagy már most azonnal KÍNÁLD fel neki átvételre,
(leltár szerint)
mielőtt még a nyertesnek át kell adnod az ingatlant.
Ha kéri. De rá nem kényszerítheted. Nem ezt mondtam elsőre is?
Értem köszönöm. Azt nem értem hogy elvileg azokkal ingóságokkal is felelek a tartozásért amelyek hagyatékból származnak,azok is az árverési vevőt illetik.
Akkor mégegyszer: az örökhagyó tartozásaiért az örökség tárgyaival (esetleg az örökség erejéig) felelsz. De az a tartozás, amely ezért keletkezik, mert a más tulajdonában álló ingatlanból felhívásra nem viszed el az ingóságaidat, nem az örökhagyó tartozása, hanem a tied.
Értem. Tegyük fel hogy otthagyom, ez a vevőnek mondjuk
100 000 Ft költséggel fog járni. Mit fog tenni? Beperel?
Ha anyagilag a hagyaték erejéig vagyok felelős, ami ugye minuszos, miből szállítatnám el az ingóságokat.
Már hogyne volna?! Ez nem az örökhagyó tartozása lesz, hanem a tiéd.
Rendben, ezt értem, de abban az esetben ha otthagyom az árverési vevőnek és neki kell saját költségen elszállítatni, felléphet e velem szemben követeléssel ez irányban? Mert elvileg nincs rá jogalapja úgy tudom.
"arra mondhatom azt hogy nem az enyém volt."
De már a tiéd lett... megörökölted!
Nagy részük nem az én ingóságom, de ezek a tételek nem szerepelnek a hagyatéki végzésben. Ki mondja meg utólag mi eredetileg az enyém és mi nem? Az enyémeket természetesen elvinném. De amire nincs szükségem arra mondhatom azt hogy nem az enyém volt.
„Gyakorlatilag a hagyaték egyetlen tárgya az említett ingatlan”
Akkor milyen ingóságokról beszélsz? Olyanokról, amelyek eleve a tieid voltak? Azokat természetesen köteles vagy felhívásra elvinni.
Gyakorlatilag a hagyaték egyetlen tárgya az említett ingatlan, jelzálog jog tulajdonosok vitték el a házat. A követelés így sem kerül teljes mértékben kielégítésre.
Mivel csak a hagyaték erejéig vagyok köteles helyt állni ezért gondoltam arra, hogy amire nincs szükségem azt gyakorlatilag ott hagyom és elfelejtem az elmúlt x évet. Ha jól tudom ezután tőlem nem követelhetnek semmit jogi úton. Ebben szeretnék megerősítést.
Mert az ingóságokat nem ajánlottad fel a hitelezők kielégítésére? Akkor tedd meg. (Az is igaz, ha nem tartanak rá igényt, akkor kénytelen leszel valamit kezdeni velük.)
Tisztelt Fórumozók!
Öröklés útján tulajdonomba került a szülői ház, amelyben szüleimmel éltem. Sajnos a rajta lévő tartozás nagyobb mint a hagyaték értéke. Egyéb okok miatt nem utasítottam vissza az örökséget.
Sikeres árverezés után kiköltözés előtt állok. Mivel sok ingóság és egyéb lom van a háznál amire nincs szükségem, kérdésem lenne hogy ebben az esetben kötelezett vagyok-e teljesen kiűríteni saját költségemen? Amennyiben nem teszem meg lehet-e ennek negatív következménye számomra?
Előre is köszönöm a választ.
Vannak azok a fránya ügyintézési határidők.
Amik több naposak...
Abba kell benne maradni.
Ennyi.
- -
"Amit az elött három ember fizetett egyedül már képtelen voltam."
Ez a kockázat MÁR a hitel felvételekor is ismert volt!!!!
Tehát senkit nem hat meg...
Gondoskodni kellett volna az önvédelemről is.
Utólag okosnak lenni annyi, mint előre hülyének.
Ez van.
Kedves Nonolet. Nem igénylem az időgépet a kérdésem csak arra irányult hogy hogy van-e törvény arra hogy mennyi idő alatt kell a végrehajtónak megválaszolnia (letöltenie) az elektronikus tértivevényt. Mondjuk 5 perc, 5 óra , 5 nap ,5 hét ....? vagy hasra ütés szerűen. Megjegyzem a postai tértivevényes levelemre sem válaszolt. (nem jött vissza a tértivevény) . A válaszod utolsó mondata kissé bántó. Tegyünk már különbséget azok között akik nem akarnak vagy nem tudnak fizetni. Én ezt a nyomorult deviza hitelt harmad magammal vettem fel a házamra. Zökkenőmentesen tudtuk fizet anyám apám és én. A hitelfelvétel után pár hónappal anyám utána rá egy évre apám is elhunyt. Amit az elött három ember fizetett egyedül már képtelen voltam.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02