Fórum Végrehajtási jog újabb elöl     új hozzászólás


végrehajtás kérdések

K.Alf # e-mail 2020.10.09. 16:38

Nem kérdőjeleket akartam, de átkonvertálta.
Köszönöm, hogy írt

mara69 # e-mail 2020.10.09. 19:43

Üdv mindenkinek! Megint tanácsot szeretnék kérni.Írtam már itt egy ügyben amikor két levonásom volt.Két munkahelyemről vontak 50 %- ot .Az egyik valahogy nem jelent meg a számlán.Azután voltam a vh-nál és fura mód meg lett az összeg,de nem ez a lényeg.Van egy nagyobb tartozásom ami fizetésem 33% - ig van letiltva.Volt egy kisebb fizetni valóm,így a kettő együtt 50 % volt.Ez pár hónap alatt lement. Mindenki megkapta az értesítést hogy az a tartozás lement. Most az a gondom az egyik munkahelyemen egy tartozásra levontak 50 %- ot .Arra hivatkoztak hogy nem kaptak rá külön utasítást mennyit vonjanak.Én úgy gondolom mivel vissza állt az eredeti fizetni való,így csak 33 %- ot kellene vonni.Lehet én tévedek,aki jártas kérem segítsen ebben.Már nem sok van, az idén remélhetőleg lemegy a fizetni való.Azért jó lenne tudni mi az igazság.Nem mindegy hogy 33-vagy 50 % a levonás.Köszönöm.

HapciBenő #   2020.10.10. 05:53

Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # e-mail 2020.10.10. 09:42

@mara
A levonás szabályait a 30/50 százalék tekintetében a Vht. 65. §-a állapítja meg. A végrehajtó 60. § szerinti ellenőrzési jogosultsága nem arról szól, hogy a végrehajtó teljes kontrollt gyakorol a levonás folyamat felett, vagy hogy kijárogat a munkáltatókhoz, és ellenőrzi, hogy azok tudnak-e számolni.
A 65. § rendelkezését a munkáltatónak önállóan kell tudni alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy ha érkezik hozzá egy letiltás, akkor az foganatba veszi 33 százalékra, ha érkezik egy újabb, azt beállítja 17 százalékra, és minden további letiltást pedig sorba állít, míg valamelyik, sorban megelőző le ne fogy. És ugyanez igaz visszafelé is: Ha két letiltást foganatosít 33 + 17 százalék levonással, és az egyik kifut, akkor a megmaradót 33 százalékra köteles beállítani. Külön utasítás nélkül, a törvény puszta erejénél fogva. Ha nem teszi, a munkavállaló jogorvoslatot kereshet a munkáltató túlkapása miatt.

drbjozsef #   2020.10.10. 10:04

K.Alf,

Ha Te vagy az a "stróman" akiről 5 éve annyit cikkeztek, és a híradókban is szerepelt az ügye, valamint ha jól emlékszem a Kúriáig elment az ügyével, akkor tartok tőle, hogy ezek után itt, ezen az anonim fórumon eléggé csekély eséllyel fogod megtalálni a megoldást. Persze, egy próbát megér.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mara69 # e-mail 2020.10.10. 16:55

Köszönöm a választ gerbera317.Én is így gondolom és a másik munkáltatómnál ebből nem is volt gond,automatikusan visszaállt a 33% levonás.Itt arról lehet szó hogy nem jól értelmezik a jogszabályt.

drbjozsef #   2020.10.10. 19:16

mara69,

Hát kulturáltan jelezd nekik, hogy hibáznak, ellenőrizzék, korrigálják. (Bár amit levontak, azt szerintem ne adhatják vissza, de hát azzal is csökkent a tartozásod) Kilátásba helyezve, hogy a végrehajtót uszítod rájuk, pert indítasz, vagy akármi. Szerintem nem lesz rá szükség.

Fogalmazd át szépen amit gerbera írt, és nem lesz szükség macerálni őket szerintem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mara69 # e-mail 2020.10.11. 14:03

Kedves drbjozsef.Nem akarok vitázni vagy fenyegetőzni,pusztán tisztázni a dolgot.Amit gerbera írt azt nekik is tudniuk kellene.Nem tudom mit nem értettek és ha nem értették, akkor miért nem kérdezték meg valakitől aki érti.Persze ahhoz sem volt joguk hogy a kérdezésem nélkül levonjanak 50 %- ot.Az hogy fogy a fizetni való nem baj,lassan le is telik.Köszönöm a hozzászólást.

drbjozsef #   2020.10.11. 16:50

Hát ha valami nem kell, az egészen biztosan a megkérdezésed. Pusztán csak a mérték kiszámolásával hibáztak. Akkor tisztázd.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

mara69 # e-mail 2020.10.12. 14:51

Kedves drbjozsef arra gondolt hogy az 50 % ot kellett volna megkérdezni.Amúgy is elég zavaros ez az egész.Májusban felhívtam a követelés kezelőt.Egyeztetés miatt,akkor minden rendben volt ,elmondták mikor,honnan és mekkora összeg folyt be.Azt mondták ezekkel az összegekkel november -decemberre ki lesz fizetve minden.Ma hívtam őket hogy így hogy állunk?Erre olyan infót adtak, hogy az egyik munkáltatómtól több mint egy éve nincs elszámolva befizetés.Májusban még meg volt, most meg már nincs?Egy számlára megy a letiltás mindkét helyről.Holnap tudom hívni a végrehajtót.Volt már ilyen máskor is, akkor meg lett az összeg.

Norbert6612 # e-mail 2020.10.19. 20:35

Sziasztok.

Az árverésen vásárolt ingatlan birtokbavételével kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. A vh ugye a moratórium végével tudja csak átadni az ingatlant,az adós pedig nem elérhető vagy nem vàlaszol semmire,tehát ő sem fogja. Az ingatlant nem lakják,ajtó nyitva..stb. Nincs arra mód,hogy birtokba vegyem?Így romlik az állaga.

A választ előre is köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2020.10.19. 20:41

Ha tárva-nyitva van az ingatlan, akkor bemész, birtokba veszed, és a végrehajtónak szépen bejelented, hogy az adós azt neked átadta. Végül is...

drbjozsef #   2020.10.20. 06:34

Norbert6612,

Ne keverd össze az ingatlan kiűrítését (ami egy helyszíni, gyakran fizikai munkával ésvagy erőszakkal járó eljárás), és az átadását (ami papírmunka). Csak az előbbit tiltja a moratórium (vagy a vészhelyzet).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.