végrehajtás kérdések


Maria91 # 2023.11.29. 18:44

Szép estét!
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy magánszemély által beadott végrehajtásának mennyi az elévülési ideje. A mostani törvény rendeletek szerint. Az utolsó “ kiértesítés, megkeresés” után? Illetve, hogy szünetelés alatt elévülhet-e az érvényesítési jog?

Előre is köszönöm

gerbera317 # 2023.11.20. 09:01

Valószínűleg azért küldte, hogy a sorban álló letiltások követelései ne évülhessenek el. Jóllehet, ha sorbaállított letiltás szünetel, a végrehajtás akkor egyébként sem tud elévülni, hanem az elévülés nyugszik.

Cidri # 2023.11.20. 07:00

Üdvözlök mindenkit!

Évek óta fizetésletiltás van a béremen, sajnos több, sorban álló tételként.
A végrehajtó aki foganatosította, már nem végrehajtó. Aki helyette van, küldött egy fizetési felszólítást a már sorban álló tételre.
MIért tette? Ez a fizetési felszólítás végrehajtási cselekménynek számít?
Köszönöm

gerbera317 # 2023.10.28. 06:12

@drbj
Fillérekért felvásárolt követelésekből a követeléskezelőknek? Naná.
A prosperitás határáig, különösen egyösszegű teljesítés esetén, bármennyit képesek elengedni. De ha az adós kekeckedi, meg éppen csak fizetget, akkor mindent követelnek.

gerbera317 # 2023.10.28. 06:06

@Amatőr
Ha a végrehajtónak hivatalos tudomása van arról, hogy az adós börtönben tartózkodik, akkor azt a címét tekinti kézbesítési címnek. Az ilyen részletekkel neked nem kell foglalkoznod. 30 nap elteltével kérd a kiürítést. Aztán, ha a tulajdonjogod bejegyzése megtörtént, önkényesen birtokba veszed az ingatlant, és átépíted erődnek.

Amator # 2023.10.27. 16:10

Köszönöm, Gerbera317. Csak azért írok részleteket, hátha tanulságul szolgál másoknak. Az árverezett lakást többször próbáltuk "meglátogatni", néhány szomszéddal tudtunk beszélni. Az volt az információ, hogy évek óta lakatlan, korábban alkalmanként random embereket láttak ki-be kószálni. Beköltözhető, tehermentes volt a hirdetmény szerint és az adós lakcíme eltért az árverezett lakástól. Megnyertük, aláírtunk, a megbeszélésen a végrehajtó részéről elhangzott, hogy "a birtokosnak aláírástól számított 30 napon belül ki kell ürítenie és át kell adnia a lakást", "ha megbizonyosodtunk arról, hogy lakatlan az ingatlan, akkor tanúk jelenlétében nyittassuk ki szakemberrel, az ingóságokat pedig tároljuk 60 napig", "30 nap után lehet jelezni a kiürítési igényünket, 15 napon belül, de az már a moratórium miatt jövőre fog csúszni". Átutaltuk a teljes árat és az ezt követő látogatáskor találkoztunk egy újabb szomszéddal, aki személyesen ismeri a tulajdonost. Elmondása szerint a férfi többször volt büntetve erőszakos bűncselekményekért, két éve látta utoljára, nem lehetetlen, hogy most is börtönben van, a családtagjai a közelben laknak (talán érthető). Erősen csodálkozott, hogy meg mertük venni a lakást. Szóval valószínűleg belesétáltunk a legrosszabba. Azért lett volna jó tudni, hogy valóban átvette-e a jegyzőkönyvet, mert akkor tudnánk, hogy szabadlábon van és ismeri a személyes adataimat, lakcímünket. Ha vélelmezett a kézbesítés, akkor legalább ezeket - még - nem tudja.

drbjozsef # 2023.10.27. 15:17

Komolyan azt hiszi valaki, hogy a törvényes késedelmi kamaton keresni lehet?
Fillérekért felvásárolt követelésekből a követeléskezelőknek? Naná.
Pusztán logikailag : nem is léteznének, ha nem keresnének rajta...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.27. 11:43

Komolyan azt hiszi valaki, hogy a törvényes késedelmi kamaton keresni lehet? Vagy, hogy az eleve rossz adósokat begyűjtő követeléskezelőknek abban van az üzlet, hogy hagyják nőni a kamatokat? (És ahogy a doktor mondta: toljon ki az adós a szemetekkel - fizesse ki a tartozást egyben, és nincs több kamat.)

gerbera317 # 2023.10.27. 11:19

A 141. szakasszal kezdődik az ingatlanárverésről szóló alfejezet. Ebben kronológiai sorrendben vannak az egyes eljárási cselekmények. Eljut a licitnapló lezárásához. Ez után rögtön szó esik a vételár megfizetéséről, határidejéről, és értelemszerűen a haladék lehetőségéről. Majd jön, hogy az árverésről a végrehajtó jegyzőkönyvet készít, és sorolja ennek tartalmi elemeit. És ezek között hozza azt, hogy a fizetési haladékot ebben az intézkedésben kell megállapítani. Ugyanúgy, mint egy adásvételi szerződésben. Én nem látok ebben semmi randomitást.

drbjozsef # 2023.10.27. 11:11

Felvetődik az összejátszás a behajtók között.

Akár fel is vetődhet - mármint nyelvtani értelemben. Egyeztethetnek, cserélgethetnek, együtt is síelhetnek.
De semmiképpen jogi értelemben. Hiszen tiltja ezt valami? Engedményezni szabályos. Várni a teljesítésre szabályos.
Talán teccene fizetni a hitelt jóska bácsinak, ha már felvette.

szaboria1 # 2023.10.27. 11:06

Egy érdekes dolgot láttam egy végrehajtói árverési értesítőn.
Intrum Zrt végrehajtás kérő és társai. Ezt talán azt jelenti, hogy az Intrum más behajtóktól fillérekért megvesz egy tartozást és várakozik utána jóval magasabb áron kéri a végrehajtást.
Van olyan jogszabály , hogy egymás között a behajtók cserélgethetnek?
Ismerősöm egy másik behajtó cégtől kapott több mint 10 éve egy értesítést aki akkor munkanélküli volt és nem volt jövedelme. Most az Intrum lett a végrehajtáskérő.
Felvetődik az összejátszás a behajtók között.

drbjozsef # 2023.10.27. 10:51

Ez vajon direkt van, hogy egy bizonyos dologra vonatkozik legalább 3-4 bekezdés, de azok szét vannak dobálva a törvényen belül random helyekre? Szívatás, vagy csak hogy érezze a törődést a nép egyszerű gyermeke?
Persze, csomó ilyen törvény van, szóval bármi az ok, az általános elv. Például az Mt. is ilyen...

gerbera317 # 2023.10.27. 10:03

152. § (3) A végrehajtó az árverési jegyzőkönyv aláírásával egyidejűleg adhat az árverési vevő részére halasztást – a 149. § (2) bekezdése szerinti feltételekkel – a vételár megfizetésére.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.27. 08:26

Majd szólj akkor, ha valóban lesznek "meglepetések". Addig béljóslás lenne.

osztap # 2023.10.27. 08:16

Jeges,

Halasztást kizárólag a jegyzőkönyv aláírásakor lehet kérni, vagy a 15 napos határidőn belül bármikor?

Kérni bármit, bármikor lehet. De ha én lennék a végrehajtó, csak a jegyzőkönyv aláírásakor adnék. És kifogást sem tudsz sikerrel tenni, mert a Vht. 149. § a végrehajtóra bízza, hogy ad-e. Nem kötelező neki.

Azért csak aláíráskor adnék, mert a haladék nemcsak Neked mint vevőnek ad határidőt, hanem az adósnak is: a kiköltözésre, 154/A. §. Ha az adósnak a változás miatt kára keletkezne, mondjuk az eredeti jkv alapján fölöslegesen bérelne két hónapig egy másik lakást, azt követelhetné. Mivel a végrehajtó döntése miatt keletkezne kára, szerintem tőle.

Szóval, keríts pénzt, és fizess az eredeti határidőben.

gerbera317 # 2023.10.27. 07:55

A végrehajtó nem köti a vevő orrára, miért vagy miért nem jogerősíti az árverést. De akár megteszi, akár nem, 30 nap elteltével be kell adni a kiürítési kérelmet, aztán a végrehajtó majd megmondja, hogy az idő előtti vagy sem.
A kérdéseid alapján tartok tőle, ezekről a fogalmakról most hallasz először.

Amator # 2023.10.27. 06:05

Még annyi, hogy mindent kifizettünk, öt nap múva jár le a 30 napos határidő és nem tudjuk, hogy felnyittassuk-e a lakást?

Amator # 2023.10.27. 06:00

Tisztelt segítőkész fórumozók! A végrehajtótól árverési vevőként van jogom arra vonatkozóan információt kérni, hogy az adós átvette-e a tértivevényes küldeményt, vagy csak vélelmezett a kézbesítés? Azért lenne fontos az információ, mert nem kizárt, hogy börtönben ül az illető, ami még komoly meglepetéseket okozhat. Válaszaitokat előre is köszönöm

Jeges # 2023.10.27. 04:17

Jó reggelt! Fizetési határidővel, illetve annak halasztásával kapcsolatban érdeklődöm. Halasztást kizárólag a jegyzőkönyv aláírásakor lehet kérni, vagy a 15 napos határidőn belül bármikor? Sajnos az 100% biztosnak gondolt összeghez nem fogok időben hozzájutni és már alá lett írva a jegyzőkönyv 11.08. határidővel.

Majordomus # 2023.10.26. 19:50

Nagy összegről van szó?

gerbera317 # 2023.10.26. 14:21

Mi van abban az esetben, ha egyáltalán nem tudom kiadni a fizetésemet
Mindenekelőtt tájékoztatnod kell a végrehajtót, hogy a letiltást csak így és így, esetleg sehogy nem tudod foganatba venni. Meg is indokolhatod azzal, hogy villanyszerelőként „mostanában elég nehezen megy a cég, jelentősen esnek vissza a bevételeid”. Amit a végrehajtó készséggel el fog neked hinni, de a végrehajtást kérő nem (meg én sem).
Ha nem fizetsz, akkor viszik az autódat, házadat, felmondják a bt-ben a tagsági viszonyodat, stb.

Apafi Mihaly # 2023.10.26. 13:30

Jó napot kívánok!
Végrehajtással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Van egy Bt-m, ebbe vagyok bejelentve is, villanyszerelőként dolgozom. Van ellenem egy folyamatban lévő végrehajtás, amit minden hónapban a munkabéremből elutalok a letiltási végzésben meghatározott helyre.
Mostanában elég nehezen megy a cég, jelentősen esnek vissza a bevételeim. Mi van abban az esetben, ha egyáltalán nem tudom kiadni a fizetésemet, illetve a végrehajtónak járó letiltást? Fel lehet-e ezt függeszteni?
Köszönöm a segítséget,
Mihály

Majordomus # 2023.10.25. 19:44

Kövesd gerbera útmutatását.

.......de tartsd szárazon a puskaport...

adósnak nincs vesztenivalója.

Jeges # 2023.10.25. 10:22

Köszönöm mindenkinek a választ. Nagy életbölcsesség a "hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk" mondás és én sajnos valóban sokszor túlgondolok dolgokat. Nyilván árverésen ingatlant venni több buktatóval és kockázattal jár, mint adás-vétel útján. Én csak arra törekednék - a metaforát továbbgördítve - hogy legalább álljon még a híd, amikor odaérek. Nem lenne kellemes, ha azért húzódna évekig az ügy, mert én tudatlanságból elmulasztottam egy határidőt. A "szürkezónás megoldást" már olvastam, ebben az esetben nem kockáztatnám meg. Bár az ingatlan láthatóan gondozatlan és lakatlan, de markáns indok nincs az állagmegóvás alátámasztására (esetleg fűtetlenségre és abból következő károkra lehetne hivatkozni). Másrészt minimális mozgás/jelenlét feltételezhető, mert a hirdetményben szereplő fotókhoz képest vannak apróbb változások.

drbjozsef # 2023.10.25. 08:57

Jeges,

három variáció lehetséges:

Inkább három és fél. Mert ha nem együttműködő az adós, de nem is aktív (nem támadja meg az árverést, nem foglalkozik vele, el sem érhető esetleg egyáltalán, vagy ha igen, nem reagál semmire), akkor ott a "b" pont esetén van meg egy, khmmm, mondjuk szürkezóna. Vagy kiskapu. Olvass vissza itt a vh topikokban, megtalálod.