végrehajtás kérdések

Raab80 # 2025.06.03. 13:17

@KBS
Szervusz :) [új vagyok itt nagyon]
Úgy gondolom, hogy a követelést -ha az pénz, vagy ingó kiadása iránti- nyilván lehetett akkor is fmh-val érvényesíteni, a jelzálogból való kielégítéshez viszont azt gondolom, külön peres eljárásra volt szükség (a zálogszerződés magánokiratban jött létre). De persze az is érdekelne, hogy egyébként (feltéve és megengedve, hogy a korábbi végrehajtó kárt okozott) hogyan lehet ezt a kárt megtéríttetni, ha már a vh-irodát végelszámolták. Azaz, ha egy folyamatos, mindmáig ugyanazon a ügyszámon futó vh-eljárásban az (engedjük meg) károkozó vh-iroda jogutód nélkül megszűnik, akkor ennyi volt? Az új vh-iroda a felelősség körében nem jogutód?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.02. 22:02

Ön szerint igen?” Igen. A behajtott összeget betudhatta a tartozásba. Be kellett tudnia. Ez éppenséggel a te érdeked. (No meg az egyenes adósé.)

És miért ne lehetne jelzáloggal biztosított követelést fizetési meghagyással érvényesíteni?

(Itt mind tegeződünk, szervusz!)

Splr78 # 2025.06.02. 14:22

papinianus88!

Köszönöm a válaszát. Akkor azt hiszem még mindig jobban járok ha elfogadom a helyzetet, aláírok, és fizetek.

Raab80 # 2025.06.02. 13:57

osztap, értem, köszönöm.

Raab80 # 2025.06.02. 13:56

@KBS,
azért, mert érdekel a hozzáértők véleménye. Szerintem az ügy két alapvetésében -a végrehajtó nem tilthatta volna le a jelzálogkötelezett jövedelmét és a levont összeget nem tudhatja be teljesítésként, valamint az, hogy fizetési meghagyással jelzálogjogjogot nem lehet érvényesíteni- nem tévedek. Ön szerint igen?

osztap # 2025.06.02. 11:34

Raab80,

Tehát a vh-lap szerint csak jelzálogkötelezett. Az újabb infók nem változtatták meg a véleményem.

papinianus88 # 2025.06.02. 10:55

Splr!

Elállni nem tudsz a vételtől, csak a Vht. 155. § b) alapján nem írod alá az árverési jegyzőkönyvet, vagy a c) pont alapján nem fizeted meg a vételárat. Van relevanciája. Az előleged mindenképpen elveszíted, 149. § (1) bek és 152. § (2) bek alapján is.

Viszont, ha nem írod alá az árverési jegyzőkönyvet,akkor a Vht. 159. § (1) bek alapján folyamatos ingatlanárverést kell közzétenni (szünetel az árverés)
a vételár nem teljesítése esetén Vht. 156. § (1)bek. második árverést.

a becsértékkel megegyező legmagasabb vételi ajánlatnál tévedésben vagy, mivel lehetséges, hogy a második árverés is sikertelennek bizonyul, folyamatosba közzéteszik, utóbb 3 hónapot követően valamely végrehajtást kérő kéri az újbóli árverést, az is sikertelen, és utána már a becsérték feléig leszállítható (160. § (2) bek.)

Ennek az alapja a 160. § (1) bek. Ha az újabb árverés is sikertelen volt, a 159. § szerint kell eljárni. ( a folyamatos árverés a végrehajtási eljárásban nem számít árverésnek.)

Ha a fiktív példa alapján 50%-ért tesznek érvényes ajánlatot, akkor bizony a Vht. 132/G. § (7) bek alapján fizetési kötelezettséged keletkezik a különbözetre, amelyre a Vht. 142. §-a, mint utaló szabály ad alapot .

Az ingatlan árverése során az elektronikus ingóárverés szabályait a jelen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Teljes bizonyossággal nem nyugodnék meg a helyedben, és a Vht. 159. § (8) bekezdésre már ki sem tértem.(90%-on árverezhető)

Splr78 # 2025.06.02. 09:54

KBS, köszönöm.

Viszont ismét kérdezek. Nem kellő körültekintéssel, hirtelen (rossz) ötlettől vezérelve vásároltam egy ingatlant árverésen. A lakóházat belülről megtekinteni nem tudtam, kívülről megfelelőnek tűnt. Később jutottam olyan információk és fotók birtokába, amik alapján talán jobb volna elállnom a vételtől. Első árverés volt, melynek mindhárom szakaszában a becsérték 100%-án volt tehető érvényes ajánlat. Az ajánlatom a becsérték volt. A kérdésem a következő: ha elállok a vételtől, az elvesztett előlegen túl felmerülhet-e különbözet fizetési kötelezettségem? Ha jól gondolom, a következő árverésen a becsérték azonos lesz, három 100%-os szakasszal, tehát alacsonyabb áron nem kelhet el. Számít ez esetben az, ha nem kel el? A különbözet fizetési kötelezettség csak a következő árverésre vonatkozik, vagy a továbbiakra is, amikor a becsérték már leszállítható?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.01. 20:29

Hú, mennyi tévedés egyetlen hozzászólásban!

De ha ennyire tudod, miért kérdezel?

Raab80 # 2025.06.01. 19:15

osztap, @KBS, köszönöm.
Szóval nem adós (kezes), csak jelzálogkötelezett (és nem én, hanem a haverom neje, csak próbálok segíteni). A végrehajtást kérő 2007-ben kérte kölcsöntartozás megfizetése iránt bírósági fmh kibocsátását az adóssal (egy kft., 2011-ben törölték a cégjegyzékből) szemben. Ez címében úgynevezett egyetemleges fmh volt (létezett ilyen nyomtatvány), azaz elvileg több kötelezettel szemben egyszerre lehetett kibocsátani. A kérelmező jogosult ügyvédje pedig az fmh-nyomtatványba az 1. Adós neve és adatai után begépelte a nyomtatványra, a "fedezet:" szót, utána beírta a jelzálogjog ingatlan postacímét (semmi hrsz.), valamint ehhez annyit még, hogy "tulajdonos neve:" - ő ugye a jelzálogkötelezett. De semmi más (pl. az, hogy Adós 2., vagy Kötelezett 2.) A nyomtatvány felszólítja a "kötelezetteket" (itt persze benmaradt az alapértelmezett többes szám), hogy 15 napon belül fizessenek meg X tőkét és járulékait. De igazából nem lehet ezt a zelzálogkötelezettel szembeni jogerős bírósági határozatnak tekinteni, mivel nem adósként, hanem csak a fedezet tulajdonosaként említi meg őt az fmh (emiatt nyújtott be kérelmet a vh-lap visszavonása iránt). De szerintem nem is lett volna helye vele szemben fmh kibocsátásának, hiszen sem akkor, sem ma nem lehet fmh útján jelzálogból eredő követelést érvényesíteni. A vh-ügyntéző nyilván nem észlelte hivatalból sem ezt, sem azt, hogy amúgy sem lett volna helye fmh-nak. A vh-lapra ugyan rávezette azt, hogy "a zálogkötelezett csak a ...alatti ingatlanával felel", de a végrehajtó meg ezt nézte be, és jogellenesen túlterjeszkedve másfél évtizedig elvonta a zálogkötelezett jövedelmének egyharmadát. Ez a jövedelem természetesen a zálogkötelezett vagyonát képezte. Tehát szerintem egyértelmű a vagyoncsökkenés, azaz a kár beállta. És szerintem a (jelenlegi) végrehajtó téved a jogtalanul behajtott összeg vh-követelésbe való betudásával. Szerintem a zálogkötelezett pénzzel nem tartozik/tartozhat, hanem csak a zálogból való kielégítést köteles türni. És azt sem tudom, hogy mi lesz akkor, ha a végrehajtó mégsem számítja be az elődje által jogtalanul beszedett összeget, és azt mondja majd, hogy annak az egésze kártérítés körébe tartozik- a jogutód nélkül végelszámolt korábbi vh-irodával szemben (szóban utalt már erre...) . Szóval nálam ez horror, főleg úgy, hogy míg a bíróság az fmh-t és a vh-lapot is elég durván benézte szerintem, a végrehajtó meg az utóbbit, most mégis azt mondják a laikus zálogkötelezettnek, hogy az ő törvénysértésüket miért nem magától észlelte anno 30, illetve 15 napon belül. Osztap, köszönöm a vh-kérővel szembeni fellépésre való utalást, az is megérhet egy próbát, hiszen, ha jogellenes volt a letiltás, akkor ő nyilván jogalap nélkül gazdagodott (sőt, elévülés is felmerülhet).Továbbra is nagyon örülök minden, akár más álláspontnak is, mert sokat segíthetnek.

eulimen # 2025.06.01. 11:25

@KBS
Hanem önmagában az, hogy van tulajdonostárs.
Ez nem a Vht. 141. szakasz (3) bek. c) pontjának szubjektív kiterjesztése?
Akkor pl.a 0238.V.0206/2010/134. hirdetmény szabálytalan volna?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.31. 06:46

Az indoklás helytelen. :) De a válasz érdeme helyes: nem az határozza meg az ingatlan lakottan vagy beköltözhetően árverezhetőségét, hogy ott van-e a tulajdonostárs címe; még az se, hogy ott lakik-e ténylegesen. Hanem önmagában az, hogy van tulajdonostárs.

Splr78 # 2025.05.31. 05:11

drbjozsef,

Köszönöm a válaszát.

drbjozsef # 2025.05.31. 04:43

Splr78,

Igen.
A lakcím már csak egy adminisztratív adat, elérhetőség. Az állampolgár már nem köteles a lakcímén élni életvitelszerűen.

Splr78 # 2025.05.30. 23:56

Tisztelt Szakértők!

Szabályos-e a lakottan történő árverezés a következő esetben? Tulajdonos fél-fél arányban férj és feleség. Adós férj, bejelentett lakcíme az ingatlanban, tulajdonrészét árverezik. Feleség bejelentett lakcíme a tulajdoni lap szerint máshol van. Az árverési hirdetmény szerint sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni a társtulajdonos. De ha nem is ott lakik, akkor miért van ez így?

Köszönöm.

osztap # 2025.05.30. 12:41

Raab80,

a vh-lap tartalmazta, hogy csak az ingatlanával köteles helyt állni,
a vh-lapot 2007-ben az adós -és a jelzálogkötelezett, mint egyetemleges adóstárs (??)- ellen együttesen kibocsátott fmh alapján állította ki a bíróság

Nekem nem világos, hogy mi vagy a történetben: (i) adóstárs és jelzálogkötelezett, VAGY (ii) csak jelzálogkötelezett? Mi van a vh. lapon, az FMH-ban, és a szerződésben?

Ha csak jelzálogkötelezett vagy, károd akkor keletkezett volna, ha letiltással kifizetett összeg meghaladja az ingatlanban levő tulajdoni hányadod értékét. Ez a túlfizetés lenne a károd. Akkor viszont igényed elsősorban a követelés jogosultjával szemben lehetne, hiszen ő kapta a Tőled végrehajtott pénzt (a végrehajtó csak nagyságrenddel kisebb jutalékot kapott, ezért a vele szembeni igényed is jóval kisebb lehet).

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.30. 11:34

A kár a vagyonban bekövetkezett csökkenés. A te vagyonod nem csökkent.

(Nyilván nem lehet más terhére elismerést tenni. Az, hogy mit mond ez a végrehajtó, közömbös. Az az ő véleménye - véleménye pedig mindenkinek van.)

Raab80 # 2025.05.30. 10:37

Köszönöm a gyors választ. Szerintem viszont azzal, hogy a végrehajtó a vh lapon túlterjeszkedve 2007 és 2022 között jogtalanul vont le a zálogkötelezettől pénzt, aki csak a zálogtárggyal volt köteles helyt állni (a jogellenességet a jelenlegi végrehajtó is elismeri), nyilvánvalóan kárt okozott. Ami egyébként kamataival együtt már eléri a még érvényesíteni kívánt összeget. Sőt a kárt is elismeri a végrehajtó, csak azt mondja, hogy ezért az elődje felel, aki viszont már jogutód nélkül megszűnt.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.05.29. 18:18

Tényleg.
Nem ért kár, és a végrehajtás megszüntetésének sincs helye. (Magad mondtad, hogy a levonások nem egyenlítették ki a teljes tartozást.) A korlátozásának lenne - de azt meg a végrehajtó magától, per nélkül megtette.

Raab80 # 2025.05.29. 15:32

Szeretnék tanácsot kérni az alábbi problémához, dilemmámhoz. Egy jelzálogkötelezettel szemben annak ellenére, hogy a vh-lap tartalmazta, hogy csak az ingatlanával köteles helyt állni, a végrehajtó (2016-ig ÖBV, utána Vh Iroda) a korlátozás ellenére 15 éven keresztül vonta a 33 %-ot a mindenkori jövedelméből. Ekkor, 2022-ben új végrehajtó lépett a korábbi helyébe, szintén vh irodaként (a korábbi végrehajói cég ugyanazon évben végelszámolással megszűnt). Az új végrehajtó detektálta az előd hibáját, és megszüntette a letiltást. Viszont most, 3 év múltával, árverésre tűzte ki a jelzálogfedezeti ingatlant. A jogtalanul letiltott jövedelem sokmilliós összegével ugyanakkor csökkentette a követelés összegét (??). A(z elődje) hibáját csak szóban ismerte el, írásban semmilyen tájékoztatást nem adott, a jogtalanul levont összegekre eső vh-költségekkel nem számolt el. Van még egy, a végrehajtáshoz közvetettebben tartozó csavar (jogi hiba) az ügyben: a vh-lapot 2007-ben az adós -és a jelzálogkötelezett, mint egyetemleges adóstárs (??)- ellen együttesen kibocsátott fmh alapján állította ki a bíróság, holott ezt az akkori fmh szabályok (régi Pp) sem tették lehetővé. Emiatt kértem a vh-lap visszavonását. Az vh bíróság most azzal utasított el, hogy 2007-ben kellett volna ellentmondani, valamint 2007 és 2022 között kellett volna vh kifogást előterjeszteni. Az árverést kitűző végrehajtó az elődjére hivatkozik, az viszont jogutód nélkül megszünt. Most a vh-lap visszavonása ügyében másodfokon tart a dolog, annak a végéig felfüggesztették a vh-t, viszonylagos nyugalom van. Régi végrehajtó kötelező felelősségbiztosítása messze nem fedezi az okozott kárt, új végrehajtó pedig kártérítésre bíztat, félek, hogy ha nagyon ugrálnék, akkor a jogtalanul levont összegek beszámításától is eltekint majd. Bármilyen észrevételnek nagyon örülnék, tulajdonképpeni kérdésem csak annyi, hogy a vh kifogás elmulasztása (azaz 15 nap) után tényleg semmi jogorvoslati lehetőség a végrehajtó törvénytelen intézkedésével szemben? (Gondolkodom természetesen vh megszüntetési perben is, de az elsőre nem tűnik annyira kézenfekvőnek). Minden észrevételnek, tanácsnak nagyon örülök és köszönöm.

drbjozsef # 2025.04.08. 18:47

Akkor ennek lehet semmi köze semmilyen végrehajtáshoz. Az inkasszó nem így működik.
No, majd megtudod.

Kisdi # 2025.04.08. 18:17

@drbjozsef Ez saját lakossági bankszámla. Csak az én nevemen van. Nincs végrehajtás ellenem, talán tudnék róla... Írtam a banknak, majd kiderül miért zárolták, x összegre (mert zárolásként jelzi) Érdekesség, hogy reggel 06-tól délelőtt 11-ig tartott, utána tudtam használni a számlát.

drbjozsef # 2025.04.08. 10:38

Kisdi,

Mernék rá fogadni, hogy gerbera egyik pontja pedig igaz lesz. Persze minimális esély van a bank ésvagy a végrehajtó hibájára, de nem valószínű.

Régóta nem lehet közös számlát nyitni már, ilyenkor az egyik fél nevén van a számla, de csinálnak rendelkezési jogot az egyébként "közösként" kezelt számla felett a másik félnek is (=élettárs, házastárs), hogy tudjon utalni például a számláról ő is. Biztos nincs ilyen?

drbjozsef # 2025.04.08. 10:34

zsuba1,

Szerintem ez a (4) bekezdés nem vonatkozik az esetedre. Ez akkor vonatkozna rád, hogy ha a per alatt, birtokbaadás előtt, TE építettél volna rá, mint szerző. Az a részedről lett volna rosszhiszemű.

Kisdi # 2025.04.08. 09:34

@Kovács Béla Sándor
@Szomorú örökös - Köszönöm a válaszokat!

@gerbera317-neked is köszönöm, de egyik pontod sem áll fenn.

Mindegy, majd a bank megmondja mi történt.