végrehajtás kérdések

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.13. 10:34

(Hát én egyben szoktam, ha úgy adódik. Emiatt még soha nem reklamált a bíróság. Sőt, a végrehajtó se.)

gerbera317 # 2022.10.13. 10:43

Ez gyakorlatfüggő, tehát miért ne így csinálnád, hiszen eleve ez az érdeked.
Viszont én ismerek bíróságot, aki odafigyel erre, illetve jómagam sem hagyom ki soha, hogy felhívjam a bíróság figyelmét erre az apróságra.

Vadsuhanc # 2022.10.13. 11:31

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Soha nem voltam egy panaszkodó típus, de több bírósági döntés átolvasása után azt látom, hogy a későbbi perekben igenis figyelembe veszik, hogy kimerítettem-e a végrehajtási eljárásban a törvény által felajánlott jogorvoslati lehetőségeket.

Felmerül viszont a kérdés, hogy mi lehet nevezni elmulasztott intézkedésnek? Kizárólag a Vh
  • ben meghatározott intézkedéseket vagy olyanokat is amelyek elmulasztása befolyásolta a végrehajtást és károsan érintett engem?

példám... Deviza ügyemről többször írtam nagyjából sőt majdnem teljesen elengedtem az előzményeket. Májusban a végrehajtó hosszas egyeztetést követően ( vh kérő is í9 megállapította, hogy összesen 150.000, forint tőketartozáson áll fenn a vh kérő felé valamint 186.000. forint tartozásom van jutalék címén. Úgy voltam vele, hogy ha ezt levonják túl vagyok az egészen nem pereskedek nem panaszkodok lezáródik az ügy. Úgy gondoltam, hogy 4 hónap alatt a megállapított tartozást kifizetem ( havi 98.700. forintot vonnak le tőlem ) vastagon ki van fizetve és ezzel vége. Október az ötödik hónap és a levonás tovább folytatódott. Felhívtam a végrehajtót aki elismerte, hogy így túlfizetésem van és ezt a pénzt majd a vh kérőnek visssza kell utalni. Intézkedni fog majd jövő héten hívjam fel.

Beszéltem a NYUFI-val Ők közölték, hogy Ők semmiféle jelzést nem kaptak a tartozás csökkenéséről náluk még mindig több milliós tartozás miatt van élő letiltás. 4

Az, hogy májusban a végrehajtó nem intézkedett a letiltás módosítására az oka, hogy a levonás folytatódik. Ezt szeretném kifogásolni.

gerbera317 # 2022.10.13. 12:17

@vadsuhanc
Ha a végrehajtó megállapítja, hogy az adós a tartozását megfizette, és a végrehajtás befejeződött, azzal egyidejűleg intézkednie kell a lefoglalt vagyontárgyak foglalásának feloldása iránt is.
Lássuk, micsoda a letiltás: Vht. 58. § (1) Ha az adós a végrehajtó helyszíni eljárása alkalmával, illetőleg a végrehajtható okirat postai kézbesítésétől számított 15 napon belül nem fizette meg a tartozását, a végrehajtó az adós munkabérét [7. § (1) bek.] letiltja, és ilyen módon lefoglalja. A letiltás tehát vagyonfoglalás, azon belül a követelés-lefoglalásnak egy speciális alfaja. Márpedig ha foglalás, akkor azt bizony fel kell oldani, annak elmulasztása pedig kifogással támadható.
Hadd kérdezzem meg tisztelettel: Mi a jófenét tököltél május óta???

oligaliga # 2022.10.13. 12:57

Mulasztásnál annak az időpontnak van jelentősége, amikor a végrehajtónak az elmulasztott cselekményt el kellett volna végeznie. Mindaddig, amíg ezt nem teszi meg, a végrehajtási kifogás benyújtható, és még határidőpben is van. Ajánlom figyelmedbe a Vht. 2017§. (6) bekezdés c) pontját, mint hivatkozási alapot: „A végrehajtó intézkedésének elmulasztása miatt kifogás különösen akkor terjeszthető elő, ha (...) a végrehajtó elmulasztotta a végrehajtási eljárás ésszerű időn belül történő befejezésére irányuló kötelezettségét azáltal, hogy az ügyben az utolsó érdemi intézkedése óta eltelt az az ésszerű időtartam, amely elegendő volt arra, hogy a végrehajtó az intézkedést elvégezze, azonban ezt nem tette meg.

Bzk # 2022.10.14. 10:11

Üdv. Szeretnék kérdezni :
Vásároltam a tavasszal árverésen egy ingatlant. ( nem lakóépület ). Minden rendben volt, aláírtam a szerződést, kifizettem. Illetve határidőn belül kértem a birtokbaadást is. ( Eddig a többi végrehajtó, mindig szokott tájékoztatni, vagy levelet küldeni, de itt semmi kommunikáció a végrehajtó részéről nem volt. ) Telefon érdeklődtem , hogy minden oké-e, : mondták , hogy igen rendben megkapták a birtokbaadási kérelmet, várjak , moratórium, vészhelyzet stb. Közben intéztem a dolgokat, nevemre került az ingatlan, felkutattam a volt tulajt, stb. Júniusban hívtam a végrehajtót, hogy mire számíthatok, a válasz az volt, hogy megküldték az illetékes jegyzőnek a papirokat, de várnom kell, mert el vannak maradva, augusztus, legkésőbb szeptemberben birtokba adja, és különben is : ne telefonáljak !? Várjak türelemmel ... Hát gondoltam én nem várok , igy közben birtokba kerültem júliusban, azóta már közművek is rendben vannak. Felújítás zajlik, de a végrehajtó nem keresett és a szeptember is elmúlt. Gondoltam felhívom, csakhogy az irodája bezárt, és itt már nem folytat tevékenységet ! Lehet ebből később hátrányom, vagy már ne is foglalkozzak vele ? Köszönöm

lelkes amator # 2022.10.14. 11:10

Bzk
Gondolom a nyár folyamán átkerült az ügyed egy másik végrehajtóhoz, de ettől még az nem tűnt el az éterben. Az MBVK honlapján, az Ügykereső menüpontban a végrehajtói ügyszám alapján meg tudod keresni, hogy ki vette át. Ha ezt megtaláltad, akkor értesítsd írásban a végrehajtót, hogy birtokon belül vagy (gondolom az előző birtokossal csak írtatok erről egy jegyzőkönyvet, amit csatolni tudsz). Szerintem jobb ezt letudni mihamarabb.

drbjozsef # 2022.10.14. 11:36

Bzk,

NEM lakóépület, de moratórium, vészhelyzet, jegyzőnek megküldés?
Valami nagyon nem kerek itt.

Bzk # 2022.10.14. 11:54

Köszönöm.
Megtaláltam , ki a másik végrehajtó aki az ő ügyeit intézi. Hétfőn felhivom.
Természetes van birtokbaadási papír.
drbjózsef : kivett üzlet 10 + éve üres, bezárt, nem volt semmi furcsaság, a jegyzővel is beszéltem a nyáron, megkapta a papirt a végrehajtótól. Az egyetlen , ami nem kerek az a végrehajtó ügyintézése.

drbjozsef # 2022.10.14. 12:10

Bzk,

Ha ez egy üzlet, hogy jött egyáltalán szóba a 154./A§ ?
Ilyenkor nincs kilakoltatás, moratórium, vészhelyzeti kivétel, se jegyzőnek megküldés. Nem lakhat ott senki.
Kérni kell(ett volna már rég) a 154.§ szerinti átadást és kész, ez öt perc a végrehajtónak.

Majordomus # 2022.10.14. 20:47

Szerintem az ügy megoldotta önmagát....

Sevcsix # 2022.10.17. 11:07

Sziasztok! Egy kérdést engedjetek meg. Tudomásomra jutott, hogy adós öröklési jogot szerzett egy ingatlanban, ezt a földhivatal be is jegyezte. Végrehajtható-e az öröklési jogon adós tartozása? El lehet árverezni öröklési jogot?

gerbera317 # 2022.10.17. 11:45

Amit írsz, olyan nincs. Valaki vagy örököl, vagy pedig nem, de olyan, hogy annak a jogát megszerzi, nincs. A földhivatal pedig pláne nem jegyez be ilyet a tulajdoni lapra. Amit te erőltetsz, az tulajdonjog.
Igen. az örökölt ingatlan lefoglalható. Tudomására kell hozni a végrehajtónak, hogy hirtelen lett ilyen, és kérni kell, hogy foglalja le.

drbjozsef # 2022.10.17. 12:10

gerbera317,

Vagy öröklési szerződést kötött, és az ehhez tartozó terhelési és elidegenítési tilalmat jegyeztek be.
Én inkább erre tippelek.

Sevcsix,
Ha a fentiről van szó : szerintem nem. Ez egy jövőre szóló megállapodás, örökösének nevezte ki a szerződésben a (leendő) örökhagyó az illetőt. Majd ha meghal, akkor megörökli, akkor lehet behúzni a végrehajtásba. Egyelőre nem tulajdonos. Szerintem ez nem is olyan vagyoni értékű jog, amire végrehajtás vezethető, hiszen a szerződés felbontható, egyáltalán nem is biztos, hogy valaha is tulajdonos lesz.

Sevcsix # 2022.10.17. 17:00

Igen, arról van szó, amit drbjozsef ír.
Köszönöm a válaszokat.

Horvath Gergely # 2022.11.10. 13:54

Sziasztok,

Van valakinek konkrét tapasztalata olyan licittel, amit sikerült megnyernie és az adós a Magyar Állam (vagy vagyonkezelője, az MNV Zrt.) volt? Ilyenkor a birtokba adási folyamat ugyan úgy történik, mint egyszerű magánszemély esetében? Tehát valaki ki fog jönni az adós/régi tulajdonos részéről a Nemzeti Vagyonkezelőtől átadni az ingatlant?

Köszönöm a válaszokat

gerbera317 # 2022.11.10. 15:19

A Nemzeti Vagyonkezelőtől nem, sokkal inkább a Maradványvagyon Hasznosítótól. A 60 napos jegyzői határidőt ki kell várni, azonban téli moratórium nincs.

Majordomus # 2022.11.10. 21:04

Mindjárt itt az újév!

valasztvarok # 2022.11.16. 17:35

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy távközlési szolgáltató cég ki nem fizetett számláit hány évig lehet behajtani? Ilyen 2009, 2012-es adósságok behajtása 2022-ben még jogos?
Köszönöm, ha valaki szán időt, energiát a válaszra.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.16. 18:23

Akármeddig; igen. (De lehet, hogy nem is pont ezt akartad kérdezni.)

Majordomus # 2022.11.16. 21:49

Ha nem fizetted ki 10 éve az nem azt jelenti hogy nem tartozol!

drbjozsef # 2022.11.17. 05:57

valasztvarok,

Ha azt akartad kérdezni, hogy mikor évül el, akkor az elektronikus hírközlési szerződésekből eredő polgári jogi igények egy év alatt évülnek el, melyet a fizetési késedelem vagy a hibás teljesítés bekövetkezésétől kell számítani.
Ha nem szakadt meg (estedben többször is, szóval nem valószínű) az elévülés, akkor a 2009, 2012-es tartozások már elévültek.
Ki akarja behajtani? Egy követeléskezelő cég? Írd meg nekik, hogy a követelésük elévült. Ettől egyébként még követelhetik, hiszen az elévüléssel a tartozás nem szűnik meg.

Szomorú örökös # 2022.11.17. 06:32

Ettől egyébként még követelhetik, hiszen az elévüléssel a tartozás nem szűnik meg.

Mi több, kifizetni sem tilos. Utána már tuti nem jön több követelés.
Sőt ezeknél a távközlési cégeknél az illetőnek nem nagyon kell újból szolgáltatást megrendelnie.
De manapság a legegyszerűbb „elévülés” címszóval úgy gondolni, hogy megússzuk a fizetést.

Vadsuhanc # 2022.11.17. 11:36

Tisztelt fórumozók!

A Vht.41.§. (1) bekezdésre alapozott kérelem után - amennyiben a vh kérő nem ismeri el a tartozás megszűnésének tényét - a végrehajtás megszüntetése iránt indított perben a fent említett kérelemben szereplő tényeket lehet csak a bírósággal közölni vagy a kérelemtől eltérő vagy új tények is közölhetők? Az így indított végrehajtás megszüntetése iránti perben lehet-e kérni egyben a végrehajtás felfüggesztését is a bírósági döntés meghozataláig?

Szomorú örökös # 2022.11.17. 15:29