végrehajtás kérdések

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 09:28

Nem; nem; nem.

homer1 # 2013.06.25. 03:20

Üdv mindenkinek!
Kérdezni szeretnék:
2011. végén kölcsönt adtam egy "barátnak". 2012. márciusban lejárt a visszafizetés hi.je. Áprilistól augusztusig Fizetési meghagyási kérelem készült egy közjegyzőnél (kicsit csodálkoztam, hogy ezen mi tart ennyi ideig...?)Jogerőre emelkedett, kijelölték a lakhely szerinti területileg illetékes vh-t. Befizettem az előleget és máris indult a vh. Mondom, 2012. augusztus! Áprilisban már (2013.) ki is küldte a letiltást az adós munkáltatójához, aki persze nem kapta meg azt... Ellenben az adós felmondott azonnal! Azóta semmi. Májusban végre kiment a vh. a bejelentett lakcímére, ahol senkit nem talált otthon. Erről készült egy jkv. és azóta semmi!
Nem ez egy végrehajtás? Miért nem foglalták ingóságait 30 napon belül? Mi tartott ebben ennyi ideig? Most még azt sem tudja megmondani, telefonban, hogy van-e házastársa, közös vagyona, másik fellelhető lakcíme, ingóságai...stb. Semmi. Döbbenet. Most azt sem tudom mit csináljak? Tegyek panaszt a kamaránál? Szüneteltessem az eljárást? Lassan letelik az egy év és ennyi volt az egész? Ezért még én fizettem előleget? Most legutóbb azt kérdeztem tőle, hogy miért nem nyitották fel a lakcíméhez tartozó ingatlant, erre közli, hogy majd... viszont arra én előlegezzek megint. Most már minek nyittatnám ki, ha eddigre kipakoltak belőle minden értéket, tudva, hogy err tettek kisérletet a múlt hónapban...
Kicsit nem dúrva ez az egész eljárás?

gerbera317 # 2013.06.25. 21:50

Szerintem te vagy dúrva (helyesen: durva). Legközelebb olyan "barát"-nak adj kölcsön, akin adott esetben be is lehet hajtani a követelést.

zsana82 # 2013.07.02. 07:14

Üdv.
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben.
VAn egy ingatlan amin
(megvásárlás)2005-ben hitel miatt jelzálogjog van bejegyezve a bank javára.(most kb 2900e a még fennálló tartozás, kizárólag én fizetem)
2008-ban végrehajtási jog Lombard 1.600e (az exem 20%-ra ami miatt már 2x árverezték)
2012- BAnfi pü-i társaság végrehajtás 100e (az exem 20%-ra)
Jött a végrehajtótól a papír, hogy az árverezik a 20%-ot és mint végrehajtást kérők között ott van a bank.
A 20% kikiáltási ára: 2100e minimál ára 1430e.
Kérdésem lenne, ha én kifizetem ezt az 1430e Ft-ot abból melyik tartozást fogja a végrehajtó fizetni és milyen mértékben? Van erre v.mi törvény hivatkozás, hogy ha a bank is ott van már a végrehajtást kérők között akkor előbb őt mint jelzálog jogosultat fizetnek ki?
Köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2013.07.02. 08:02

Miért fizetnéd ki a bankot? Nem azért van ott a végrehajtást kérők között, mert a pénzét akarja, hanem mert jelzálogjogosultként bekapcsolódott a végrehajtásba, és ezért ott kell lennie. De a jelzálogból fakadó igényét - mivel fel nem mondott hitelről van szó - csak akkor fogja érvényesíteni, ha valami csoda folytán megvenné valaki árverésen az 1/5 ingatlant, lakottan. Egyébként pedig a te vonatkozásodban minden változatlan marad. Törleszd a hitelt, az exed elleni végrehajtásokkal pedig ne törődj.

A befolyt vételárból először a végrehajtó végrehajtási költségei és a végrehajtást kérők végrehajtás elrendelésével és foganatosításával felmerülő költségei kerülnek kielégítésre (164. §), ezt követi(k) - ha nincs gyermektartás vagy munkabér-követelés - a jelzálogjogosult(ak)a 170. § szerint.

zsana82 # 2013.07.02. 08:12

Szia!
Azért fizetném ki ezt az 1.430e Ft-ot mert az ingatlan 80 %-a az enyém, a hitelt 8 éve én fizetem, és egy másik fórumban olvastam hogy ha becsatlakozik a bank akkor a végrehajtási díjat és utána a jelzálogjogosultat fizetik ki. Az pedig az én hitelembe megy bele, plusz az exemtől és a tartozásaitól is szeretnék megszabadulni. Csak nem találtam egyértelmű (vagy nem értettem)törvényi hivatkozást erre. Ez már nagyon régóta húzódik 8 éve nem vagyunk együtt ezért szeretnék v.mi megoldást.
Köszönöm a segítséged!

gerbera317 # 2013.07.02. 12:30

Nem érted. Majd talán valaki más...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.02. 13:12

Kérdésem lenne, ha én kifizetem ezt az 1430e Ft-ot abból melyik tartozást fogja a végrehajtó fizetni és milyen mértékben?

A 20%-on fennálló jelzálogjogosultakat, és ezért a pénzért a tied lesz az a 20% tulajdoni hányad.

Jól gondolkodsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.02. 14:09

Nem gondolkodik jól. Miért fizetné ki a tartozást? A bank nem mondta fel a kölcsönt, hanem bekapcsolódott a végrehajtásba. Az nem ugyanaz.

zsana82 # 2013.07.02. 16:44

Ma hívott a bank, hogy felmondja a szerződést ha nem szüntetem én vagy az exem a végrehajtást, ami ugye azzal jár hogy az egészet árverezik. A hitel hiába van rendszeresen fizetve és még előtörlesztve is. Mondtam a bankos ürgének, hogy már beszéltem erről a végrehajtóval és én tartanék igényt erre a 20%-ra mivel más nem fog. Azt mondta kell írnom egy papírt a banknak amiben ezt leírom és hogy van rá fedezetem, akkor nem árverezik el a házamat. A bankos faszi viszont azt mondta nekem - és ez az ami nem világos- hogy a befolyt összegből megy először a végrehajtónak a díj, utána a banknak és ha maradna akkor a többi végrehajtást kérő cégnek.
De ketten is azt írtátok,ha jól értem, hogy ha bekapcsolódik és ha felmondja a szerződést a bank a kifizetés nem ugyanaz? Akkor lehet hogy a bank nem is kap belőle? Mert így tényleg nagyot buknék azért, hogy megszabaduljak az exemtől és annak a végrehajtásaitól.
Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.02. 17:13

Akkor lehet hogy a bank nem is kap belőle?
Annyit kap belőle, amennyi költsége a végrehajtásban keletkezett.

De ez igazából nem is helyes gondolatmenet, hogy "mennyit kap belőle". Az a lényeg, mennyit kell fizetned, hogy megszűnjön a végrehajtás. A végrehajtást kérők - a bankot nem beleértve - teljes követelését és a végrehajtás költségeit - a bank költségeit is beleértve.

zsana82 # 2013.07.02. 17:26

Nekem most úgy mondta a végrehajtó, hogy ha erre a 1.430-ra rálicitálok(ez a 20% minimál ára) és "megnyerem" az árverést akkor annyiért kelt el nekem ez a rész ami a nevemre kerül, így lesz a tulajdonjogom 100%.
Az az összeg amiért árverésre került az ingatlan 20% az az exem tartozásai ami: egyik cég 1.600e és járulékai, a másik 100e és járulékai iránt van.
A banknak én még Huf-ba átszámolva 2.900e-el tartozok. És most azon idegeskedem hogy most már muszáj bevállalom a fenti összeget csak kérdés kinek a tartozását csökkenti, az ő végrehajtásait vagy az én bankhitelemet amibe még ő is benne van csak én fizetem.

Vh-ügyes # 2013.07.02. 17:35

Ha a bank nem csatlakozik be az eljárásba, az exed tartozásai csökkennek viszont 1/1 tulajdonos leszel...

Vh-ügyes # 2013.07.02. 17:38

ja és a bank jelzáloga a 80%-ra korlátozódik...
(mellesleg a bank nem hiszem, hogy bevállalná azt a kockázatot, hogy ne csatlakozna...)

zsana82 # 2013.07.02. 17:38

A becsatlakozás az azt jelenti, hogy felmondja a szerződést?
Ha igen, a végrehajtó sem tehet semmit, a kifizetések felosztásában?

Vh-ügyes # 2013.07.02. 17:44

voltaképp nem kell felmondania csak a zálogjogi igényét akarja érvényesíteni de ez a Te szempontodból mindegy.
Az árverést kiírják 1/1-re...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.02. 17:47

Ha nem mondja fel a kölcsönt, csak bekapcsolódik a végrehajtásba, akkor nem lehet az egész ingatlant árverezni. (Hacsak a tulajdonostárs nem kéri.)

Vh-ügyes # 2013.07.02. 17:47

A tulajdonostárssal rosszban vagyunk?

zsana82 # 2013.07.02. 17:51

Akkor mit tanácsolsz mit tegyek? Ha elárverezik az egész házat háááát fel is akasztom magam, de az hogy én fizessek 1.430-at aztán annak a hitelét is vagy tudom fizetni vagy nem ... majdnem ugyanott vagyok csak mert az exem elfelejett fizetni néhány tartozást????
Köztes megoldás nem létezik???

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.02. 17:53

Figyelj rám, a többieket felejtsd el.:)

1. A banki faszit, vagy ürgét, (mindkettő tetszik) győzd meg, írj neki, ahogyan kérte, hogy van fedezeted és a 20%-os részt meg kívánod venni.
  2. Ekkor sajna a bank a 20%-nyi részre be fog csatlakozni.
  3. Tehát az árverési pénzből, először a végrehajtó költségeit vonják, majd a bank 20%-nyi jelzálogjogát és végül a maradékból a két végrehajtást kérőét. Ezzel ne törődj, mert már Te ekkor a 20%-ot megszerezted, ha az árverési fedezet nem elég, azt már az exeden fogják behajtani.
Vh-ügyes # 2013.07.02. 17:54

Elvileg létezhetne de a gyakorlatban sohasem hallottam még ilyet...

zsana82 # 2013.07.02. 17:55

a tulajdonos társ az exem akivel 8 éve nem tartom a kapcsolatot. Az igazsághoz az hozzátartozik hogy én ezt a 20%-ot annó megvettem tőle és történt is egy fenntartással történő bejegyzés az ingatlan tulajdoni lapjára ami a mai napig ott van. Azért fenntartással , hogy vegyem át a hitelt. Ezt elutasította bank ki is futottam az időből mert már ott volt egy végrehajtás a 20%-on és azóta még 2.
Na ezért szeretnék szabadulni v.hogy és úgy hogy ha már 8 éve várok rá akkor talán nem úgy hogy én rokkanok bele.

Vh-ügyes # 2013.07.02. 17:57

Kérdés, h a bank megkockáztatja-e, h az árverés után lesz egy 80%-os zálogjoga...

Vh-ügyes # 2013.07.02. 17:58

hoppá:)
teljesedésbe kell vinni!

zsana82 # 2013.07.02. 17:59

Imma!
Magyarul kérjem meg a bankot hogy a 20 %-ra csatlakozzon be és az a pénz az övé lesz? VAn ilyen hogy egy bizonyos tulajdoni hányadra csatlakozik csak be?
Ha igaz ha nem megpróbálom mindenképp, mert pont ezt szeretném a végrehajtási díjat benyelem de az exem tartozásait nem )):