végrehajtás kérdések

gerbera317 # 2013.06.18. 21:54

És mi a bajod a befejezéssel? Talán végrehajtást kérő vagy, és szerinted a végrehajtó nem tett meg minden szükséges intézkedést az adós vagyonának felkutatása és végrehajtás alá vonása iránt?

vöröske65 # 2013.06.19. 08:07

Nem a befejezés a lényeg és a vh-tó is megtett mindent ,csak ha nem sikerül ,akkor nem lesz meg a pénzem és nincs törvény ami kötelezné a fizetésre.

gerbera317 # 2013.06.19. 13:32

Ilyen sok 15 ezer forintod van? A bíróság simán elutasítja a kifogásodat, ugyanis behajthatatlanság esetén szünetelés megállapításának van helye, tehát a végrehajtó - ha valóban megtett mindent az adós vagyontárgyainak felkutatása iránt, de az nem járt eredménnyel - nem sérti meg ezzel a végrehajtási eljárás szabályait.

Ki súgta neked azt a marhaságot, hogy ilyenkor meg kell támadni a befejezést?

Lonicera # 2013.06.19. 20:16

Kedves Mindenki,

jogerős FMH alapján szeretnék VH-lapot kitölteni, egyetemleges adóstársak ellen. Ha jól tudom, ebben az esetben mindkettő adós vonatkozásában ki kell tölteni a lapot, s feltüntetni az egyetemleges adóstársat is.

Kitöltöttem az elsőt, eljárási díjként "felkínálta" a rendszer az 1%-ot. A második lapnál, azaz az egyetemleges adóstársnál viszont a Vht. szerint csak 5.000,- Ft-ot kellene fizetni eljárási díjként, de sajna az utolsó rovatot nem tudom módosítani, így itt is az 1%-ot fizettetné velem a rendszer :(

Hol hibáztam?

GNapocska # 2013.06.20. 07:22

Kedves Szakértők!
2011-ben elvesztettem egy bírósági pert, s köteleztek arra, hogy a perköltséget (szakértő+ügyvéd díja) fizessem meg a másik félnek. Ez meg is történt, átutaltam neki pénzt, a megjegyzésben szerepel az ügyiratszám. Az egyetlen, ami picit is kacifántos, hogy levontam belőle egy másik, kisebb perköltséget, amit neki egy évvel korábban kellett volna a részemre megfizetnie, de nem tette, annak az ügyiratszáma is szerepel az utalási megjegyzésben. Minderre semmi reakciót nem kaptam tőle, úgy tűnt, tudomásul vette a dolgokat. Azonban három hónappal később (még mindig 2011-ben) beadott vh-kérést ellenem az első perköltségre. Erről én idén januárban szereztem tudomást, amikor a végrehajtótól felszólítást kaptam fizetésre. Én ennek természetesen ellentmondtam, csatoltam a bankszámlakivonatot is az utalásról. Tegnap kaptam egy újabb levelet a bíróságtól, miszerint ők megkérdezték a vh-kérőt, hogy elfogadja-e teljesítésnek az utalásom. Ő erre nem válaszolt semmit (már a vh-költségét is úgy vonták le tőle, mivel arra sem reagált, amikor azt kérték), és most arra hivatkozva, hogy a nemválaszolás azt jelenti, hogy nem fogadja el, elutasították az ellentmondásom. Úgy látom, hogy a következő lépés az, hogy a végrehajtó levonja a számlámról a pénzt, én meg perelhetem vissza. Ezt így nagyon nem tartom igazságosnak, de azt még megértem, hogy ez a törvény. Viszont a perben mi mindent kérhetek? Nyilván alapból kérem a végrehajtó által levont összeget, de ezen felül nekem van/lesz egy rakás költségem az ajánlott levelekből, az ügyvédi munkadíjból, a kiesett munkaidőmből, a pénz kiesett kamataiból, és mi van akkor, ha nekem ez akkora likviditási problémát okoz (többszázezer forintról van szó), hogy emiatt nem tudok elutazni nyaralni a gyermekeimmel, ami a gyerekeknek (meg igazából nekem is) lelki trauma? (Nagyon zavar az, hogy miközben én mindent tisztességesen tettem (épp a másik fél nem), a bosszúvágya kiéléséhez még az állam/bíróság is neki segít, miért van ez így?) Minden tanácsnak nagyon örülnék!

sanett # 2013.06.20. 08:23

Sziasztok,

ha valaki beadott egy fizetési meghagyást 2007-ben, majd azt a kibocsátást követően visszavonta, és ezért a bíróság a fizetési meghagyásos ügyet végzéssel megszüntette, amely aztán jogerőre is emelkedett, be lehet-e adni újra?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 13:02

Igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 13:06

az ajánlott levelekből, az ügyvédi munkadíjból, a kiesett munkaidőmből, a pénz kiesett kamataiból,
Azért ennyire tágan ne értelmezzük azt a perköltséget. Az első kettő evidens, a másik kettő nem igen jön szóba.

Ezzel nem mondtam, hogy az alperest fogják marasztalni a perköltségekben, sok múlik azon, hogy mennyire közölted egyértelműen annak idején vele a beszámítást.

De ha van ügyvéded, célszerűbb lenne őt kérdezni.

Bittersweet # 2013.06.20. 15:34

Kedves Szakértők!

Kérdésem lenne elévüléssel kapcsolatban.
A hitelt anno egy közös cégünk vette fel, amely felszámolással megszűnt. A hitelt rajtunk, mint kezeseken követeli a Faktoring cég. Fizetési meghagyást kaptam, de előtte több, mint öt évig nem hallottam felőlük semmit. Az utolsó levelet 2008-02-20-án kaptam egy nyomozóirodától, aki a faktoring cég megbízásából próbált intézkedni. Azóta semmi csak most hétfőn a fizetési meghagyás.
Kérdésem: ha ketten vagyunk kezesek, de én személy szerint már kívül vagyok az 5 éven és fogalmam sincs, hogy a másik kezes hol van (állítólag külföldön), akkor részemről beszélhetünk elévülésről a követeléssel kapcsolatban? Vagy ha ő kap levelet, akkor megújul az elévülési idő nekem is?

Köszönöm!

Aisa2011 # 2013.06.21. 17:08

Tisztelt Szakértők!

Parkolási díjelmaradás miatt,az autómat kiakarták vonni a forgalomból a végrehajtó,de végül megállapodtunk részletfizetésben.egy hete intéztem ezt el,erre ma kapok az okmányirodából egy levelet hogy 5 napon belül adjam le a forgalmit és a rendszámtáblákat!
Részletfizetési megállapodás ez esetben nem azt jelenti hogy az autót nem vonják ki a forgalomból???
ma délután kaptam kézbe a levelet,már hiába hívtam okmányirodát és végrehajtót sajnos nem elérhetőek.
Köszönöm a válaszokat!

végrehajtó1 # 2013.06.21. 17:47

nem

Aisa2011 # 2013.06.21. 19:21

Szóval amíg fenn áll a tartozás,addig ki lesz vonva a gépjármű a forgalomból?
nem tudok semmit sem tenni ez ügyben?
Köszönöm

gerbera317 # 2013.06.21. 22:53

Dehogynem. Csak kérni kell. Kérted?

Aisa2011 # 2013.06.22. 03:46

Tisztelt gerbera317!
A részletfizetést megkértem,befizetve az első részlettel.

gerbera317 # 2013.06.22. 09:04

Nem ez volt a kérdés, hanem: Kérted, hogy a részletfizetés engedélyezése esetén a gépjármű a foglalás hatályának fenntartása mellett visszakerülhessen a forgalomba?

Aisa2011 # 2013.06.22. 09:32

Nem kértem.Nem tudtam hogy ezt külön kérni kell.A részletfizetés elkezdése után 1 héttel értesültem róla levélben,hogy kivonják a forgalomból.

gerbera317 # 2013.06.22. 12:24

Na, akkor már megérte ellátogatni ide.

GNapocska # 2013.06.22. 18:20

KBS, köszönöm! Nekem az ajánlott levelek díja sem volt evidens, csak az ügyvédi munkaköltség. Van ügyvédem, csak kezdi ő is unni a banánt, meg az ötezer perem (én is), és egyre kevésbé vagyok benne biztos, hogy szakmailag a legjobb tanácsokat adja. Ezért szoktam gyakran itt is kérdezni. A válásból adódott 10-12 perből eddig azokat "nyertem" meg viszonylag csont nélkül, amikor nem volt ügyvédem, de ez lehet véletlen is, nem merek mindennek nekimenni ügyvéd nélkül. (Ja és igen jóhírű ügyvéddel kezdtem, aztán amikor azt láttam, hogy a kisujját nem mozdítja, vagy ha igen, akkor is csak hátrafelé, akkor váltottam másikra. Arra a perre, amiről írtam, hogy 2011-ben elvesztettem, is ő beszélt rá 2008-ban, aztán amikor a kivált társa legutolsó bojtára jött el az egyik tárgyalásra, olyan butaságot mondott, hogy a bíró jogosan kapta fel a vizet rajta, így lemondtam őket, de már túl későn. De nem látom azt, hogy lenne hova/kihez váltani, ellenben látom azt, hogy mekkora előny a másik félnél, hogy az összes pert ugyanaz vitte végig. Leginkább azt szeretném látni, hogy végre ne kelljen a bíróságra járkálnom, de ha indokolatlanul le akarnak tőlem többszázezer forintot vonatni, akkor az azért elég nyomós indok, hogy indítsak egy újabb pert.)

pepe28 # 2013.06.22. 19:08

Sziasztok több kérdésem is lenne hozzátok szakértőkhöz.

Elég sokszor átrágtam már a vht törvényeket de vannak olyan dolgok amik nem vagy más törvények tartalmaznak és ennek hiányában esélyem sincs védekezni.

Vak személy vagyok, kérhetem e a felmerülő levelezést mind a végrehajtóval mind a bírósággal digitalizáltatni, hogy beszélő képernyőolvasóval elolvashassam.

Illetve törvényszékez még felebezhetnék, de le kellene rónom 7.000 Ft illeték gyanánt ami kétséges mivel ennyim nem áll rendelkezésre. ha jól tudom méltányossági alapon lehet kérni ha egyáltalán lehet illeték mentességet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.22. 19:51

Nem kérheted. Viszont bárkit megkérhetsz, hogy olvassa el. Folyamatban lévő végrehajtásban milyen döntéssel szemben szeretnél fellebbezni a törvényszékhez?
Végrehajtásban is lehet költségmentességet kérni. Csak azon gondolkodtam el, hogy ha 7000 forintod sincs, akkor mit törődsz a végrehajtással?

pepe28 # 2013.06.23. 06:39

Megpróbálnám rendezni a ügyet vagy valamilyen úton módon lezárni. Bár tudom ez már részben eldőlt.

Folyamatban lévő végrehajtásban milyen döntéssel szemben szeretnél fellebbezni a törvényszékhez?

Vitatnám ugyancsak az összegszerűséget.

Csak azon gondolkodtam el, hogy ha 7000 forintod sincs, akkor mit törődsz a végrehajtással?

Részben saját hibám részben nem, de attól még felelősségem nem vitatom az ügyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.23. 07:19

A tartozás összegét nem végrehajtási kifogással lehet vitatni, hanem végrehajtás korlátozása iránti perben.

pepe28 # 2013.06.23. 07:46

Ok köszi!

http://vhszaklap.eu/…-iranti-per/

A végrehajtás megszüntetése és korlátozása iránti per esetén annak érdekében, hogy a bíróság a keresetnek helyt adjon, a felperesnek azt kell bizonyítania, hogy a végrehajtást kérő követelése alaptalan, vagy az megszűnt. Ennek számtalan oka lehet: pl. a teljesítés, a teljesítés lehetetlenné válása, beszámítás, az elévülés.

Illetve ha ez fennáll és tudom bizonyítani akkor a bíróságon elindíthatom a pert.

Meddig tehetem meg és hogy?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.23. 08:49

Amíg folyik a végrehajtás. Keresettel természetesen.

greenpeace # 2013.06.24. 08:00

Szép napot!

Érdeklődni szeretnék -méltányossági kérelem megírása előtt-, hogy a bank köteles lett volna-e fizetési felszólítást küldeni részemre, hogy ennyivel és ennyivel tartozom feléjük, mielőtt átadták végrehajtásra a 2 éve fennálló tartozást?
2 évig semmilyen felszólító levelet nem kaptam arról, hogy tartozásom van feléjük, amiről tudtam és a mai nap rendezném a banknál a teljes összeget, de a behajtó zaklat 1 hete.
A banktól 3 hete kaptam egy "rendszeres értesítő levél, fizetési felszólítás" tárgyú levelet (amit 2 éven át SOHA), amiben írták hogy * az adósságom feléjük, és átadták az ügyet XY behajtó cégnek.
Jogosan feltételezem-e hogy a bank szándékosan megvárta hogy az összeg 500e ft felett legyen, és ezért nem küldött eddig felszólító levelet? - vagy ennek semmi köze, ahhoz hogy etikátlan amit tesznek!

Ja, és a kérelmemre sem reagáltak, amit beadtam 2 hete az egyik bankfiókban - mondván, hogy még náluk van az ügy-, pedig azt mondta a banki dolgozó, hogy értesítést kapok az elbírálásról.
Ennek ellenére pikk-pakk átadták az ügyet egy behajtó cégnek!