elévülést kereshetsz a "követelés lejárata" és a "fizetési meghagyás jogerőre emelkedése" közt valamint ez utóbbi és a "végrehajtási lap" kiállítása között...
végrehajtás kérdések
Ha a fizetési meghagyás egyszer már jogerős, akkor előtte már ne keress elévülést! Utána, esetleg...
nem értek egyet.
elévülésre bárki bármikor hivatkozhat... (ilyen értelemben nem "ítélt dolog")
Nem ítélt dolog. De olyan tény, amelyre nem lehet hivatkozni sem perújításban, sem végrehajtás megszüntetése iránti perben.
végrehajtás megszüntetése iránti perben - sőt kérelemre is - lehet hivatkozni elévülésre fmh után is!
A fizetési meghagyás 2011.03.09-én lett jogerős, a végrehajtási lap pedig 2011.03.24-én került kiadásra. A követelés lejárta 2009.05.31. Tehát ezek alapján a követelés lejárta és a végrehajtási lap kiadása között eltelt idő több mint egy év, lehet akkor ebben az esetben elévülésre hivatkozni? Ha lehet hivatkozni mit kell írjak a bíróságnak?
ha ebben az időszakban igazolható (aláírós) felszólítás nem érkezett, ígéretes...
Jó, akkor várjuk a beszámolót a sikerről.
cinizmus? észérveknek jobban örülnék...
lehet, az nincs :)
Jól értem hogy a Vht. 53 §-ra hivatkozva kell fellebbeznem? Leírva hogy a követelés 2009 évre szól, most meg 2013 van? Nem volt felszólító levélke
*57, bocs
"fellebbezés"? semmi esetre sem! Kérelem (Vht.41.§) vagy per...
Volt egy elvesztett perem végrehajtás megszüntetése miatt de nem hivatkoztam olyan tényre amely alapján a bíráság a végrehajtást jogosult lett volna félbeszakítani. Ebben a perben új tény előadásával nem lehet felebbezni a döntés ellen? Ha nem muszáj nem fizetnék ki újabb 15 ezer illetéket.
peres úton másképp nem megy.
kérelem ingyen van csak vannak hátrányai...
Meg tudod mondani hogy miért nem? Előadtam egy dolgot a bíróság előtt, ők ezt vizsgálva hoztak egy döntést és csak erre a döntésre vonatkozóan lehet új tények hivatkozások nélkül fellebbezni?
így van
Oks. Már csak azt nem értem, hogy miért a Vht. 41.-re kell hivatkozni, miért nem az elévülésre szóló részre (57)?
„végrehajtás megszüntetése iránti perben - sőt kérelemre is - lehet hivatkozni elévülésre fmh után is!”
Persze. Feltéve, hogy az elévülés a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése után következett be. [Pp. 368. §]
Akkor milyen feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy elévülésre hivatkozva kérni lehessen a végrehajtás megszüntetését akár kérelemmel akár pert indítva?
Hogy több, mint egy éve nem történt végrehajtási cselekmény.
Megszüntetés iránti kérelemmel nem megy, azt elutasítják (Ügyes valamiért makacsul kitart ebben a tévedésében); Vh. 41. § szerinti eljárás, és ha az nem elég, akkor per.
Köszönöm szépen, megfontolom a kérelem benyújtást.
Sima kérelemre működnie kellene az fmh és a vh lap kiállítása iránti kérelem közti elévülés esetén. Sajna az a tapasztalat, hogy a bíróságon a logikus okfejtés nem divat...
Praktikusan a Vht.41.§ szerinti eljárásban van alkalma a vh kérőnek elismerni az évülést.
Ha nem teszi, le lehet nyomni perben...
„55. § (1) A végrehajtást foganatosító bíróság a végrehajtást köteles végzéssel megszüntetni, illetőleg korlátozni, ha
- ezt kívánta a végrehajtást kérő, és a megszüntetés, illetőleg korlátozás másnak a jogát nem sérti,
- külön törvény így rendelkezik.”
Ez egy taxatív felsorolás - olyan ok, amely nincs a felsoroltak között, nem eredményezheti a megszüntetést. Az elévülés pedig sem az a) sem a b) pont alá nem tartozik.
Vht.57.§ (1) A végrehajtási jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el.
(2) A végrehajtási jog elévülését általában kérelemre kell figyelembe venni; hivatalból akkor vehető figyelembe, ha az alapjául szolgáló követelés elévülését is hivatalból kell figyelembe venni.
(3) Ha a végrehajtási jog elévülését a (2) bekezdés szerint figyelembe kell venni, a végrehajtási jog elévülési határidejének letelte után előterjesztett kérelemre nem lehet végrehajtást elrendelni, és a már elrendelt végrehajtást nem lehet folytatni.
Ptk.327.§.(3) Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg.
annyira fárasztó vagy...

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02