A közös képviselő mindig küld fizetési emlékeztetőt a nemfizető lakónak. Nem azért mert olyan tisztességes, hanem mert költséghatékonyság szempontjából így észszerű. A lakó az, aki ezt utólag tagadja. Könnyen teheti, mert ezek az emlékeztetők sima levélként, de ennél is gyakrabban a levélszekrénybe bedobva kerülnek kiküldésre.
A felszólítólevél egyébként csak akkor kötelező, ha törvény írja elő, mint például a parkolási pótdíjnál.
fizetési meghagyás kibocsájtása
Hogy mondana ellent egy novemberben vagy mikor kézhez vett fizetési meghagyásnak?
(Más kérdés, hogy érdemben sincs igaza katalin1963-nak. A fizetési meghagyást nem kell kötelezően megelőznie felszólításnak. A 28 ezer forintos munkadíj nem eltúlzott.)
„csak a fantáziád szabjon határt). Meg fogod nyerni”
Ha ezeket nem tudja igazolni, nem fogja megnyerni.
Kitől kérnéd az egyezséget, ha nem attól, akivel meg szeretnél egyezni?
Köszi, de nem volt egyértelmű nekem, hogy nem-e a felperestől, aki a behajtó cég? Bocsi,és köszi a válaszodat.
„Ha igen, akkor kitől kell kérnem?”
Szerinted?
Fizetési meghagyásnál ellentmondtam,és most perré alakult.Ki is van tűzve a tárgyalás. Kérhetem-e tárgyalás előtt, vagy az 1. tárgyaláson,hogy esetleg megegyezzünk peren kívül? Ha igen, akkor kitől kell kérnem? A módosított kereseten egy vidéki cím van írva a nevem mellé, ahol még soha nem tartózkodtam. A közjegyzői papíron meg nem 1. emelet 4. ajtó, hanem 3. emelet 8. A tőketartozásom pedig 40.000 Ft a fizetési meghagyás szerint, ehhez képest a módosított kereseten már módosított kereseten pedig már 72.940 Ft a tőke + évi 21
mértékű késedelmi kamat.Ezt most az ellenkeresetemben jeleztem a bíróság felé. A tárgyalás csak április végén lesz. Köszönettel!
„Azt hittem bizonyos összeg alatt nem lehet belőle”
Ne aggódj. A fizetési meghagyásban a 800 forintos főkövetelésen túl lesz majd 5000 Ft illeték, ugyanennyi költség, meg 12600 Ft ügyvédi díj is. Bőven lesz miről pereskedni.
:O
Köszönöm a válaszod, gerbera317! Ez azt jelenti, hogy valóban képesek és lehetséges is pár 100 ft-ot ily módon törvényesen behajtani? Azt hittem bizonyos összeg alatt nem lehet belőle pl. tárgyalás, és ha nem reagálok, akkor nem tudnak mit tenni.
Párszáz x 10 = még mindig csak párezer. Jóval kevesebb, mint amit az fmh-ra kell majd fizetned.
Kedves Fórumozók!
Párszáz ft-os tartozásom van a Vatera felé, most pedig egy behajtó cég keresett meg, hogy ennek kb. a tízszeresét fizessem be. Fizetési meghagyásos eljárással fenyegetőznek, ez mit takar pontosan? Diák vagyok, nincs semmi jövedelmem, amiből le tudnának vonni. Mire számíthatok ilyen esetben, hogyan tudják érvényesíteni a követelésüket? Előre is köszönöm a segítséget!
Ez nekem is furcsa volt.
„Felhívtam a közjegyzőt, ... írnak egy levelet a jogosultnak, hogy tekintsen el a költségektől”
Mi? Felfogadtad a közjegyzőt ügyvédnek? Ezt nem hiszem el...
Akkor nem mondtál ellent?
Na :) Felhívtam a közjegyzőt, nagyon rendesek voltak, elmondták, hogy írnak egy levelet a jogosultnak, hogy tekintsen el a költségektől, Tőlem, de ha nem, akkor legalább részletfizetést kérnek. Szóval azért vannak ennek emberi oldalai is. Igazán örülök. Köszönöm szépen a segítségedet.:)
Értem... valóban...Igazad van.
Pp. - A pernyertes fél költségeinek a megtérítésére a pervesztes fél köteles.
Az eljárás megindítására okot adtál. Gondolj bele, ha a társáruház állná az ügyvéd díját, akkor a társasház nem kapná meg a teljes követelését, így ezt Neked kell fizetni.
És ez? Velem nem kötött szerződést. Tehát tőlem a költséget a Társasház követelheti, peres úton, de az ügyvéd milyen jogon? Törvényt tudsz erre idézni?
Az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 9. § (1)-(2) bekezdés szerint az ügyvédet a tevékenységéért megbízási díj és költségtérítés illeti meg. A 23. § (1) bekezdése szerint „Az ügyvéd és a megbízó között a megbízás akkor jön létre, ha a felek megállapodtak a megbízás tartalmában, a megbízási díjban és az előrelátható költségekben. A felek költségátalány alkalmazását is kiköthetik. Az ügyvédi megbízási díj szabad megállapodás tárgya.”
A megbízási szerződés az ajánlat ügyfél általi elfogadásával jön létre, majd ezt követően és még az ügy intézésének megkezdése előtt írásba foglaljuk, mert az ügyvédekről szóló törvény 23.§ (2) bekezdés eszerint „A megbízást – a tanácsadás esetét kivéve – írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmaradása a megbízás érvényességét nem érinti, de ilyen esetben a megbízás létrejöttének és tartalmának bizonyítása az ügyvéd felelőssége. Az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény 9. § (1)-(2) bekezdés szerint az ügyvédet a tevékenységéért megbízási díj és költségtérítés illeti meg. A 23. § (1) bekezdése szerint „Az ügyvéd és a megbízó között a megbízás akkor jön létre, ha a felek megállapodtak a megbízás tartalmában, a megbízási díjban és az előrelátható költségekben. A felek költségátalány alkalmazását is kiköthetik. Az ügyvédi megbízási díj szabad megállapodás tárgya.”
A megbízási szerződés az ajánlat ügyfél általi elfogadásával jön létre, majd ezt követően és még az ügy intézésének megkezdése előtt írásba foglaljuk, mert az ügyvédekről szóló törvény 23.§ (2) bekezdés eszerint „A megbízást – a tanácsadás esetét kivéve – írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmaradása a megbízás érvényességét nem érinti, de ilyen esetben a megbízás tartalmának bizonyítása a megbízottat terheli.”
Csudába :) Köszönöm szépen.
Lehetséges. Az eljárás megindítására Te adtál okot, így ezt Neked kell fizetni, illetve a fizetéssel el is ismerted, hogy a követelés jogos.
Tehát, jogilag az teljesen helyénvaló, hogy nem kapok semmiféle felszólítást, és rögtön fizetési meghagyást intéz a közösképviselő? Ez ma jogilag lehetséges? A közös költséget kifizettem, a jogi képviselőt nem én kértem fel, nem tőlem van a megbízása, akkor milyen jogon tőlem kéri? Elvileg a Társasháznak ezt már előre ki kellett fizetni.
Nem kell indokolni. Perré fog alakulni. Valószínű további költségeid is lesznek.
Jogi útját kérdezem, nem saját (értékítéletes) véleményt :)MIért jött volna szóba? Nem is értem.... Nem több százezrekről beszélünk, hanem 50 ezer forintról, és az ügyvédi költség 28ezer.
És persze nem is tudtad, hogy tartozol. A lakógyűléseken se jött szóba.
Nem érdemes.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02