Fizetés letiltás!

Grave7 # 2018.06.23. 16:09

@Ati770: A levonást a munkáltató végzi, a végrehajtó letiltásának a jogszabályi rendelkezések szerint eleget téve.
1994. évi LIII. törvény 62. § (1) bek.:
"A 61. § szerinti levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj [27. § a) pont] legalacsonyabb összegének. Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség (a továbbiakban: gyermektartásdíj) végrehajtása esetén."
Az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege 28.500 Ft (jelenleg és már pár éve).
Mivel a 42.000 Ft 33%-át levonva kevesebbet kaptál volna, mint 28.500 Ft, ezért csak a kettő különbözetét vonhatta le a munkáltatód és azt első letiltás alapján kellett utalnia.

A végrehajtó nem tudja, hogy abban a töredékhónapban mennyi volt a jövedelmed, a munkáltatónak (könyvelőjének) kellett (volna) a mentességi szabályt alkalmazni. Szóval ha szerint többet vontak le, mint lehetett volna, a volt munkáltatóddal beszéld meg, a végrehajtónak ehhez semmi köze.

Ati770 # 2018.06.23. 15:19

Tisztelt fórumtársak.
Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék véleményt, tanácsot kérni. Egy korábbi munkahelyemen a végrehajtó a fizetésem 50 százalékát letiltotta és a munkáltatón azt annak rendje és módja szerint el is utalta a végrehajtónak. Nos a kérdésem a következő. Az adott cégnél felmondtam, de az utolsó hónapban volt négy napom amit ledolgoztam. Hivatalosan bejelentve nagyjából a napi fizetésem nettó 10.550 forintra jött ki. A négy napot össze adva ez kb. 42.000 forint kellene lennie. A kérdésem a következő. Ebből az összegből mennyit vonhat le a végrehajtó úgy, hogy ugye mivel nem egy tartozásról van szó, a fizetésem 50 százalékáig tilthatja le a fizetésem. Válaszotokat elöre is köszönöm

nonolet # 2018.06.21. 14:04

Jogosnak jogos, hisz a tartozás fennáll.
(és kamatai+költségei)
Mivel azóta se fizettétek meg.

Pedig úgy 10 ezer éve ismert a szabály: "Adós fizess!"

- -

Ha a letiltásig jutott akkor volt közben felszólítás és
"Fizetési meghagyás" is és még más papírok is.

Azokra nem reagáltál, így lett belőle letiltás mostanra.

Most a végrehajtónál tudod megnézni,
hogy milyen papírokra nem reagáltál.

Ha azok között találsz olyat,
amit szerinted nem kézbesítettek szabályszerűen!
Akkor talán van esélyed reklamálni...

De valószínű, hogy minden OKÉ és nem úszod meg fizetést.

Jobb lett volna önként és korábban megfizetni a tartozást.

HanKata # 2018.06.21. 13:48

Megszeretném tudni, hogy jogos-e? Most szembesültem hogy az EOs behajtó 513e Ft tiltatott le a nyugdiüüjamból 2004-ben a telenornál családicsomag aminek 4-en voltunk az előgizetője hárman rendeztük vagyis elmaradás nem volt sajnos a negyedik de csomagon belül mindenki külön kapta az elszámolást telenor fel is vette s kapcsolatot a lányommal hosszú évek során senkitől nem kaptam értesitést a tartozásról úgy a végrehajtótól a nyugdijtól hogy havilevonás lesz az összeget nem kaptam védekezni nem volt lehetődégem mert nincs semmi papirom a kővetelédről és nem is ketestek. Kérdezni szetetném jogy fordulhatók Birósághoz elévülés és a követelés megszüntetéséről. Köszönettel HanKata

gerbera317 # 2018.06.21. 06:33

Ehhez nem árt, ha csatolod az eddig befizetett összegekről szóló igazolást
Ha az adós okirattal valószínűsítette, hogy a tartozását megfizette, a követelés csökkenésének/megszűnésének az elismerése nem a 40., hanem a 41. § szerint történik! És nem "nem árt", hanem igeinis vigye magával a kérdező az iratokat, időrendi sorba szedve, a lényeges információt (dátum, összeg, rendeltetés) színessel kiemelve, és az egészről egy összesítőt is írva. Különben a végrehajtó el fogja hajtani (én elhajtanám).

adus915 # 2018.06.20. 09:16

Köszönöm a segítséget! A munkáltatónak, jött egy felszólítás, amelyben az egyszer már megfizetett összeget megvegyszer kérik letiltasra ugyanazt a tőkét és ugyanaz a kamat összeg.jovoheten megyek a végrehajtóhoz és kérem hogy magyarázza el.

Vadsuhanc # 2018.06.19. 08:40

Kedves adus915!

Mellesleg írj egy kérelmet a végrehajtónak, hogy a végrehajtási törvény 40.§. alapján nyilatkoztassa a végrehajtást kérőt a tartozás megszünésével illetve csökkenésével kapcsolatban. Ehhez nem árt, ha csatolod az eddig befizetett összegekről szóló igazolást. Ezen kérelemben kérdezz rá a kocsira is, hogy annak értékesítéséből befolyt összeggel mi történt az a tartozásból levonásra került-e?

Vadsuhanc # 2018.06.19. 08:20

Kedves adus915!

Ne haragudj, de innen elég nehéz találgatni, hogy mi történt az ügyedben amikor olyanokat írsz, hogy
.." Most valami más ürüggyel megint 2188000 Ft-ot akar a végrehajtó letiltani..”"

Menj be a végrehajtóhoz és tudd meg, hogy mi alapján akar újra vonni. Ezt a végrehajtó nem teszi magától magyarul nem Ő találja ki.

Nem ártana tudni, hogy az eredeti végrehajtás elrendelése előtt vitték-e el a kocsidat és a végrehajtást a megmaradó összegre lett elrendelve.

Amit leírtál az alapján csak találgatni lehet amely találgatás hosszú oldalakat töltene ki.

Vedd elő az irataidat, menj be a végrehajtóhoz... Talán okosabbak leszünk mi is és rengeteg energiát megspórolsz az itt választ adóknak.

adus915 # 2018.06.19. 07:58

Szeretnem megkérdezni mit lehet tenni:

Volt egy autóm amit elvitt a bank. Azt mondta aki elvitte, hogy ha eladják az autót akkor az eladási árat levonják a tartozásból. 2 millió forintot letiltottak a fizetésembol, és le is vonták az autóra, mikor az eladásról kérdeztem a végrehajtót azt mondta nem tud róla semmit. Kb.: 3-4 éve láttam az autót egy parkolóban egy boltnal megkérdeztem a tulajt azt mondta 1 millió ért vette. Most valami más ürüggyel megint 2188000 Ft-ot akar a végrehajtó letiltani. 3 hónapig rendesen kaptam a fizetést, értesítést nem küldött a végrehajtó hogy mi ez.A munkaltatom kapott róla anyagot.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.11. 12:20

Igen.

Horváth Zsolt # 2018.06.11. 11:43

Jó napot.

Munkabér letiltással kapcsolatos kérdésem lenne.

Munkabéremből havi 33%-ot tilt a végrehajtó.Igényeltem munkabér előleget, amit jövá is hagyott a munkáltató és a következő havi munkabérrel együtt kerül utalásra.

A kérdésem az lenne, hogy a letiltás az előleggel növelt összegből kerül-e letiltásra?Ha igen akkor, mivel 6 hónap előleget kaptam a következő fél évben annyival kevesebb lesz a letiltás a havi nettó bérből?

A válaszokat előre is köszönöm.

Vadsuhanc # 2017.08.19. 11:25

Attila2012

Komoly a kérdésed? A munkáltatód megmondja mit tilt és miért és kinek az utasítása alapján.

Ugye nagyon nehéz ezt a munkáltatódtól megkérdezni?
Ugye nagyon nehéz a munkáltatós válasza alapján megkérdezni azt aki ezt a letiltást kéri?

Milyen végrehajtás van ellened ?

Kitől várod, hogy megfejtse pontosan miről van szó?
( de gerbera és KBS válaszát olvasd el mégegyszer és ne csak olvasd értelmezd is. )

gerbera317 # 2017.08.19. 08:05

Hivatalos személy. Például egy szolgálatban lévő rendőr? Ja. Ő biztosan érti és szakszerűen magyarázza a végrehajtó díjjegyzékét. Persze, ha csak simán szó szerint kell értelmezni, akkor miért is ne...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.19. 07:18

Akkor csak várj...

Attila2012 # 2017.08.19. 07:04

gerbera317 Köszönöm a válaszodat!

Szokott néha fellépni néha ide erre a fórumokra hivatalos személy is egyébként! :)

Üdv, Attila

gerbera317 # 2017.08.18. 19:13

Hivatalos személy? Egy amatőr fórumon? Miért nem fogadsz ügyvédet, ha ennyire igényes akarsz lenni?
Amit pedig idézel, az nem a letiltás, hanem a végrehajtó díjjegyzéke. És szó szerint kell érteni (= nem kell hozzá kommentár).

Attila2012 # 2017.08.18. 15:45

Jó estét mindenkinek!

Szeretnék érdeklődni, hogy van ugye munkabéremből letiltás!
Le írnám önöknek a lényeget.

• Előírás: 22 714 Ft
  • Akt.elszámolás: 18 119 Ft
  • hátralék: 4595 Ft
  • Megállapítom, hogy e végrehajtás a I/2002.(I.17.)IM rendelet 34.§ e) pontja alapján szünetelésre került (Letiltást előjegyezték,követelést elismerték). 1000,00 Ft. MVBK általános költségátalány megfizetésre került.

Nos azt szeretném megkérdezni hogy ez pontosan mit jelent ?
Olyan hivatalos személytől várom a választ vagy aki pontosan tudja mit jelent az csak legyen szíves az válaszoljon rá csak! :)

Köszönöm!

blabla23 # 2017.06.27. 08:02

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Jó napot!Számomra bonyolult kérdésem a következ?.22 évesen els? szakmámat 2012.június 15-én megszereztem,azonban érettségim még nincs.Szeretném f

gerbera317 # 2017.06.26. 06:43

Blablabla,
A lényeg, hogy amikor ír valaki a jogi fórum > végrehajtás topikjába, akkor ne azzal kezdje, hogy megpróbálja elmagyarázni, mi az a végrehajtás, és - szerinte - mi az, hogy végrehajtó. Hanem el kell mondani a problémát.
Na, az első az kiválóan "sikerül", míg a második, a probléma leírása már kevésbé. Egyelőre azt tudjuk rólad, hogy végrehajtás indult ellened, meg hogy ez nem tetszik neked. De elárulom, hogy aki ezt a fórumot felkeresi, annak mind ez a baja. Úgyhogy ez nem újdonság.
Tehát, ha választ szeretnél kapni, akkor fölösleges szócséplás helyett add elő a problémádat. Ehhez mindenek előtt keresd fel a végrehajtót, és szerezd be tőle a végrehajtható okiratot, és a legelső felhívását.

blabla23 # 2017.06.26. 04:21

Csak az interneteől tájékozódtam eddig és biztos vagyok benne,hogy egy évnél régebbi buszos pótdíj. Viszont azt írják,hogy ha elévülési időn belül kaptam levelet,akkor onnantól számolódik újra az egy év.

Jó napot!Számomra bonyolult kérdésem a következ?.22 évesen els? szakmámat 2012.június 15-én megszereztem,azonban érettségim még nincs.Szeretném f

blabla23 # 2017.06.26. 04:16

Azért írtam le ezt a sok nem ide való butaságot,hogy tiszta legyen a helyzet. Nem sajnáltatni magam.Sajnálom nem észt akartam osztani sem pedig kétség alá vonni a helyzetet. A lényeg ezekre a kérdésekre vonatkozik amit írtál. Nem tudok semmit ezek közül és ez zavar. A fogalmazásban érződik,hogy közöm nincs a joghoz. Köszönöm a választ,be fogok menni.

Burn Out # 2017.06.25. 21:45

Feltűnt, hogy az ügyed szempontjából lényeges dolgokat még mindig nem írtad le? Mikori a büntetés? Mikor volt benne közjegyzői fizetési meghagyás? Mikor lett jogerős? Mikor indult a végrehajtás?

Ügyfélfogadási időben be kell ballagni a végrehajtóhoz, kérni kell iratbetekintést. Felírod, hogy mikor volt esedékes a követelés, mikor volt benne közjegyzői fizetési meghagyás, mikor kérték a végrehajtást.

Ha buszos pótdíj, akkor egyéves elévülés vonatkozik rá. Megnézed, hogy az időpontok között volt-e olyan, amikor több, mint egy év eltelt. Ha mázlid van, akkor végrehajtás megszüntetését lehet kérni. Ha nincs mázlid, akkor megszívtad.

Az újabb f.szságaidat is szét tudnám trollkodni, de nem szeretném a mimóza lelkedet és a személyiségedet megbántani.

blabla23 # 2017.06.25. 20:40

Köszönöm szépen!

gerbera317 # 2017.06.25. 20:31

Az emlitett végrehajtó magánvállalkozóként nevezi magat
Érdeklődni jöttél ide, vagy pedig észt osztani? Hidd el, akik itt a kérdésekre választ adnak, náladnál sokkal jobban tudják, mi fán terem a végrehajtó. Mellesleg, a miniszter nevezi ki az illetékességi területe szerinti bíróság(ok) mellé. Nos?

A letiltás pedig:
Ha a végrehajtható okirat kézbesítésétől, vagy a kézbesítési vélelem beálltától számított 15 nap eltelik, a végrehajtó lefoglalja az adós fellelt vagyontárgyait, követeléseit, pénzeszközeit, munkabérét. Kérdezd meg a postást, hogyan állhatott be a kézbesítési vélelem egy olyan címen, ahol - állításod szerint - nem laksz. Igen, kérdezd meg. Meg fogsz lepődni.

Pusztán az eljárás menetéről érdeklődtem,hogy helyesen jártak-e el.
Igen, szabályosan járt el.

Tegeződünk?
Igen, tegeződünk. A Netikett több tíz éve így rendeli. Javaslom, kerítsd elő, olvasd el. Mármint a neten.

blabla23 # 2017.06.25. 20:30

Használható válaszként esetleg tudna segíteni valaki abban,hogy nem-e kell aláírnom bármiféle papírt ezzel kapcsolatban? Köszönöm!